0

Top 10: Sztárok, akik már a B oldalt pörgetik

Hosszú halasztgatás után ezen a héten kerül a mozikba a rég várt Top Gun-folytatás – kivel mással, mint a jó öreg, de még mindig kemény(kedő) Tom Cruise-zal. A nosztalgia ugyanis nagy úr Hollywoodban, különösen ha valamilyen egykorvolt sikerből folytatást lehet csinálni, újbóli kasszacsilingelést remélve. Ennek örömére összeszedtünk még pár mozisztárt (már ha vannak még ilyenek a franchise-uralom korában), akik régi sikereik felmelegítésével próbálkoznak. A kép vegyes, de mindenképpen érdekes.

írta Nikodémus

Tom Cruise

Az álomgyár egyik utolsó mozisztárja merész szerepválasztásokon, fősodorbeli sikereken és ellentmondásos magánéleten keresztül szép lassan sima akciósztárrá képezte ki magát. Az általa gründolt és dédelgetett franchise – Mission: Impossible – keretében egyre hajmeresztőbb kunsztokat visz végbe, egyfajta bizarr bizonyítási vágy keretében, miközben egy-egy szokatlan szerepválasztással bizonyítja, hogy azért önironikus humora se hagyta el. A vele készült A múmia-reboot csúnyán bebukott, Ethan Hunt kalandjai tulajdonképpen mindig a Cruise-védjegy részeként szolgáltak, az első igazi visszatérést hősünk azonban most hajtja végre az 1986-os, kultikussá érett Top Gun Maverick-jének szerepében. A hírek immár szokásos maximalizmusról szóltak, az előzetes kritikák hozsannáznak, nyomban belül kiderül, ezúttal mennyire sikerült meghajtani azokat a vadászgépeket.

Harrison Ford

Ha van tankönyvi példa a karrier-visszajátszásnak, az a morózus kalandoré, aki kezdeti scifi-fantasy szerepeit játssza újra a közbülső – szökdösős, egyenruhás, tárgyalótermi – filmkarrier után. A B oldal Fordnál már 2008-ban elkezdődött, az Indy 4 azonban pocsékul sikerült. Spielberg viccesen próbált ironizálni főhőse előrehaladott korán, ám a film humora (meg még egypár dolog…) jórészt balul sült el. Tisztességesebben sikerült a nagy Star Wars-visszatérés, ám filmtörténelmet (érzésem szerint) mégiscsak a Szárnyas fejvadász 2049-cel írhatott Denis Villeneuve értő kezei között. A kör pedig pár éven belül bezárul: számtalan újrafazonírozás után a Lucasfilm tényleg megcsinálja az Indy 5-öt, célegyenesben a produkció.

Will Smith

Hiába osztott ki idén egy jókora pofont az Oscar-átadón, a kilencvenes évek gigasztárjára mostanában rájár a rúd. Smith tulajdonképpen már a 2010-es évek óta próbálja újjáéleszteni haldokló karrierjét, és többször bevetette az ismétlés-kártyát: a hányattatott sorsú Men in Black 3-ban időutazott (2012), vállalt Netflix-úttörést (Bright), Disney-meseremake-t (Aladdin), évtizedek óta hányódó akciómozit (Gemini Man), majd meglepő sikert aratott a Bad Boys harmadik részével, olyannyira, hogy a stúdió már az első heti bevételi adatokat látva elkezdte bekészíteni a folytatást. Nos, lehet, hogy épp ezt csattintotta el az a bizonyos pofon…

Sylvester Stallone

A Rocky Balboánál (2006) még tapsolt a közönség. A John Rambónál (2008) már lanyhult a lelkesedés. Aztán összehozta a nyugger-akcióshős-bandát (Expendables) háromszor (a negyedik nemrég került sínre). Ja, és érkezett a Rocky-ból levezetett spinoff két résszel (Creed I-II – a harmadik most forog, immár nélküle). Kedvenc olasz-amerikai csődörünk hiába gyúr, ír vagy rendez, szinte nem tud mást, mint újramelegíteni a régi sikereit. Ebből akad, ami ízlésesen sikerült, akad, ami közepesen, ám a legutóbbiért (Rambo V) tényleg kár volt.

Arnold Schwarzenegger

Tudjuk, a kaliforniai kormányzóság nem tart örökké, a mandátum lejárta után is meg kell élni valamiből. Az osztrák tölgy ikonikus pályatársához képest elegánsabban tért vissza, ez azonban nem jelenti azt, hogy elkerülték volna a kínos kudarcok. Egy dráma (Utóhatás) és három akció-osztálytalálkozó (Expendables I-III) után sajnos érkezett az, aminek nem lett volna szabad megtörténnie. A Terminator: Genisys minden tekintetben borzalmas közjátéka után maga James Cameron is tiport egyet saját agyszüleményén (Terminator: Sötét végzet). Schwarzenegger mindkét esetben bűntárs volt az elkövetésben, s noha nem az ő színészi alakításán múlt a két film vaskos kudarca, mégiscsak a nevét adta a hullagyalázáshoz. Ja, és be van tervezve az Ikrek folytatása…

Keanu Reeves

Oké, ez kicsit igazságtalan, főleg a világ legjófejebb (legalábbis annak mutogatott) színészével szemben. Reeves ugyanis a Mátrix kivételével soha nem volt igazi húzónév Hollywood egén. Csinált romantikus filmet, drámázott, vígjátékozott, kungfuzott (abba jól bele is bukott), akciósztár-imázsát pedig jó érzékkel mentette át a John Wick-szériában. De legnagyobb kassza- és legnagyobb kultsikere vonzásának ő sem tudott ellenállni: megcsinálta a Bill és Ted harmadik részét, a Mátrixból pedig negyediket rittyentett. Hogy milyen eredménnyel, azt mutatják a bevételi adatok…

Bruce Willis

A betegsége miatt nemrég visszavonult sztár nem elsősorban a szakmányban készített folytatások miatt, inkább karrierje utolsó 20 évének masszív lejtmenete okán került erre a listára. A sármos amorózóként bemutatkozó, majd néhány drámai szerepet vállaló Willis ugyanis a Die Hard-dal nem csupán kasszát robbantott, de bele is ragadt a sebezhető akcióhős figurájába. Általános konszenzus, hogy a legendás akció-franchise-nak három része van (szigorúbbak úgy fogalmaznak, hogy valójában kettő), a Die Hard 4.0-t és az ötödik részt nagyon gyorsan felejtsük el. Willis nem is tudott kikecmeregni a kudarc alól.

Ben Stiller és Matt Damon

Legnagyobbrészt külön pályán futnak (Stiller a majomkodó finomlélek, Damon a hétköznapi szomszédcsávó karakterét adja meggyőzően), de egy dologban közösek: mindketten megpróbálták egy kultfilmjüket folytatni, immár 50 évesen. Ha a fent tárgyalt akciópapákra gondolunk, ez nem tűnik vészes kornak, ám az ugyanazon évben kijött Zoolander 2. és Jason Bourne összességében mégsem sikerült. A divat/díva/film az ellentmondásos előd fergeteges humorát sajnos nem tudta megismételni, kamerarázásával divatteremtő akciószéria pedig végleg elveszett főhősének identitáskeresésében (pedig a friss felvonással együtt négy mozifilmen keresztül ment a kutakodás).

Eddie Murphy

A harsány humorú, ezer fokon pörgő színész karrierje először a Pluto Nash (2002) orbitális buktájával törhetett meg; ezután megelégedett a Shrek-folytatások szinkronizálásával és alpáribbnál alpáribb vígjátékok gyártásával. Megpróbált visszatérni kétszer is (Dreamgirls, 2006, illetve A nevem Doleminte, 2019), aztán látta, hogy nem tud másképp pénzt szerezni, mint egy jókora nosztalgiával. Ennek jegyében készült el tavaly az Amerikába jöttem 2. (az eredmény pocsék lett), fejlesztik a Beverly Hills-i zsaru 4-et, illetve Murphy lenne a harmadik ikrek-tag Schwarci és DeVito mellett. Nem tudom, akarjuk-e látni…

Jim Carrey

A gumiarcú komikus kilencvenes évekbeli kultusza már leáldozóban volt, amikor drámai szerepekre váltott (Truman Show, Ember a Holdon, Egy makulátlan elme örök ragyogása), aztán néhány kínosabb szerep után bezárkózott és festegetni kezdett. Remete-életéből nem sok minden csalogatja ki (bár ha előjön, azért érdekeseket nyilatkozik), de Jeff Daniels kedvéért elvállalta a Dumb és Dumber folytatását (nem kellett volna), és évek óta napirenden van egy harmadik Ace Ventura-mozi elkészítése is. Bármi is lesz, Carrey nem nagyon izgatja magát: piktorkodás közben elszórakozgat a Sonic-franchise-zal.

Most Ti jöttök!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *