0

Sonic, a sündisznó – A kulisszák mögött

A világszerte roppant népszerű videójáték alapján készült Sonic, a sündisznó azt meséli el, hogy az univerzum leggyorsabb tüskéshátúja miként talál otthonra az általunk benépesített planétán. Az akcióvígjáték történetének középpontjában az a küzdelem áll, amelynek keretében Sonic és legjobb barátja, Tom (James Marsden) harcba indulnak a világuralomra törő, rettentően gonosz dr. Robotnyik (Jim Carrey) ellen.

Sonic villámgyors kis energiabomba, igen csinos csomagolásban, ahogyan ő jellemzi magát. A sors úgy akarta, hogy különlegességéhez méltó ellenfelek fenekednek rá, ezért menekülnie kell anyabolygójáról, védelmezője és barátja, Hosszúkarom, illetve egy varázsgyűrű segítségével. Az utazás célpontja a Föld nevű bolygó. Hosszúkarom búcsúzóul azzal a bölcs tanáccsal látja el a sünit, hogy mindig rohanjon, és Sonic ezt az intelmet nem felejti sohasem. Sonic gyorsan berendezkedik bolygónkon, egy idilli kisvárosban, a montanai Green Hillsben takaros kis kuckót rendez be magának, olvasgatja kedvenc szuperhősös képregényét (a Villámot, mi mást) és nézi kedvenc filmjét (naná, hogy a Féktelenült Keanu Reevesszel a főszerepben). Mivel szuperszonikus sebességgel közlekedik, a szomszédok nem is tudnak róla. Sonic azonban szívesen barátkozik a helybeliekkel, különösen a seriffel, Tommal, aki imádja a fánkot, amiért a süni Fánkkirálynak becézi. Tom feleségét, Maddie-t pedig Perec Kisasszonynak hívja, mivel a fiatal hölgy szenvedélyesen jógázik, és mindenféle tüneményes pozitúrába képes tekergetni a végtagjait.

Jövevény a Föld nevű bolygón

A bonyodalom akkor kezd kibontakozni, amikor Sonic megnéz egy baseballmeccset, aztán egyedül visszamegy a pályára, és újrajátssza az összes felállást. Turbósebességbe kapcsol, remekül érzi magát, de a végén csak még jobban rátör a magány. Érzelmeit hipersebességű futással vezeti le, amitől az egész környéken elmegy az áram. Hirtelen hatalmas kavarodás keletkezik, amire felfigyel a hadsereg és a CIA, amely felfogadja a különleges agyi huzagolású – kevésbé korrekt megfogalmazásban: elmebeteg – szuperzsenit, dr. Robotnyikot, hogy derítse ki, mi lehet a rendkívüli energiaingadozás forrása.

Jim Carrey számára dr. Robotnyik szerepe kiváló lehetőség volt arra, hogy visszatérjen abba a közegbe, amelynek első nagy sikereit köszönhette, azaz a gátlástalan, sőt félelmetes vígjátékok világába. „Megint áradni kezdett az a zabolátlan energia, amit az emberek annyira szeretnek, gondoljunk csak az Ace Venturára, A Maszkra vagy a Dumb és Dumberre. Dr. Robotnyikkal újra gátszakadás történt, azt javaslom, meneküljön, ki merre lát!” – mondja a színész.

Közben Sonic és Tom találkoznak, amikor a seriff átkutatja a süni kuckóját és véletlenül kiüti egy elektromos sokkolóval. Sonic megosztja titkát Tommal, és jó barátokként együtt indulnak útnak, hogy visszaszerezzék a süni varázsgyűrűit, amik San Francisco betonrengetegének második legmagasabb pontján, a 260 méter magas Transamerica Building tetején találhatók. „Tom megtalálja, ami annyira hiányzott neki az életben, azaz a kalandot és a barátságot, amikor találkozik ezzel a nagyon messziről jött tüskéshátúval” – mondja Marsden. Ám Robotnyik sem szeretne lemaradni, el akarja kapni Sonicot, hogy hasznosíthassa energiáit mi más, mint a világ, sőt a galaxis feletti uralom megszerzése érdekében.

Sonic elindul a moziba

Teljesen logikus, hogy a Sonic filmadaptációját olyan húzónevek készítik, mint Jim Carrey, a világ egyik legjobb komikusa; Neal Moritz, a Halálos iramban sorozat producere; az Oscar-jelölt Jeff Fowler rendező (a Gopher Broke című animációs rövidfilmért jelölték), aki a Sega Sonic videójátékán nőtt fel. Moritz és csapata arra törekedett, hogy minden benne legyen a filmben, amit a játékosok imádtak a Sonicban, de azoknak is izgalmas legyen a produkció, akiknek ez a világ nem túlságosan ismerős. A produkció fejlesztése során nagy meglepetésére kiderült, hogy utóbbiak kisebb halmazt alkotnak, mint előbbiek. „Rájöttünk, hogy Sonicot többen ismerik, mint a popkultúra más kedvelt termékeit, mint amilyen például a Lego – mondja a producer. – Az emberek imádják Sonic féktelen természetét és iszonyatos sebességét.” Tim Miller executive producer, aki nemrég egy másik popkulturális fenomént keltett életre, nevezetesen Deadpoolt, hatalmas fantáziát látott a projektben. „Ez az első alkalom, hogy Sonic élőszínészes környezetbe került, ami szélesre tárta előttünk a lehetőségek kapuját.”

Fowler 13 éves korában ismerkedett meg a játékkal. „Rögtön megütött a felismerés, hogy ez a videójáték örökre megváltoztatja a műfajt. Sonic egyedülálló és friss karakter volt, ledöntött egy falat, ami betekintést engedett a fiatal hősök személyiségébe. Igazi lázadó kamasz volt, rögtön azonosulni tudtunk vele. A magabiztosságával, a humorával és az egészséges galádságával minket testesített meg.”

Fowler nagyon ügyelt arra, hogy a filmben minden olyan momentum benne legyen, ami miatt a rajongók egész napokat töltöttek Sonic-kal éveken át: az arany gyűrűk, amelyeknek köszönhetően Sonic téridő-ugrásokat tud végrehajtani; a szuperszonikus sebessége, ezt mondani sem kell; a védjegyévé vált piros cipők és persze az energiasmaragdok, amelyeknek különleges képességeit köszönheti. Ugyanakkor Fowler a forgatókönyvírókkal, Pat Casey-vel és Josh Millerrel új elemekkel is gazdagítani akarta a képletet. „Sonic esendőbb karakter lett, így a közönség sokkal többet drukkolhat neki – mondja a rendező. – A maga vicces módján próbál rájönni, hogyan tudna beilleszkedni ebbe a nagyon furcsa új világba, az emberek közé.” A főhős hangsúlyozottan esendő volta kétségtelenül új elemnek tekinthető, de Moritz minden rajongót biztosít afelől, hogy ugyanazzal a tükéshátúval találkoznak majd, akit a játékban megszerettek. „A végső összecsapás során Sonic és Robotnyik olyan kergetőzésben vesznek részt, amelynek során végigsöpörnek Párizson, a kínai Nagy Falon és az egyiptomi piramisokon, majd kikötnek Green Hillsben – mindezt pár perc leforgása alatt.”

A Fánkkirály

Sonic szeretne beilleszkedni a földi világba, és ennek egyik kezdeti lépése, hogy összebarátkozik Green Hill seriffjével, akit ő Fánkkirálynak nevez, míg a közönséges halandók csak Tomnak szólítják őt. Sonic valóságos paradicsomnak tekinti az álmos kisvárost, mint mondja, a világ legjobb helye, de Tom számára, ahogy a karaktert alakító James Marsden megfogalmazza, „olyan település, ahol nincs semmi dráma, a zsaruknak leginkább kacsacsaládokat kell átkísérni a zebrán, ebben nincs semmi kihívás, de közben minden lakos tényleg tök jó fej, és ő seriffként meghitt kapcsolatot ápol velük.”

Tom a felesége, Maddie támogatásával arra készül, hogy belép a San Franciscó-i rendőrség testületébe. „Tom nagyon rendes srác, szilárd erkölcsi alapokon áll, ezért nem egyszerű dolog számára, hogy a feleségével együtt maguk mögött akarják hagyni Green Hillst – folytatja Marsden. – De úgy érzi, most már tényleg lépnie kell.” Amikor Tom és Sonic találkoznak, a rendőr rájön, a süni lehet a válasz arra, hogy milyen célt keres az életben. „Tomban munkálni kezd az a furcsa érzés, hogy gondoskodnia kell Sonicról – mondja Marsden. – A barátságuk nagyon sokat elárul róluk. Mindketten tartozni akarnak valahová, és azt szeretnék, ha nem azért fogadnák el őket, mert honnan származnak, hanem annak köszönhetően, amilyenek ők valójában.”

„Sonic egy távolról érkezett jövevény, aki szeretne beljebb kerülni, a megállapodott Tom pedig kifelé tekinget a maga jól bejáratott belső köreiből – mondja Fowler. – Ettől az ellentmondástól ütközőpályára kerülnek, így amikor igazán beindulnak a rakéták, kezdetét veszi életük legnagyobb kalandja.”

Dr. Robotnyik, a drónok ura, a világegyetem önjelölt leendő császára

Tom és Sonic barátsága elmélyül, amikor San Franciscóba utaznak, hogy visszaszerezzék a süni varázsgyűrűit egy hatalmas felhőkarcoló tetejéről. Szorosan a nyomukban jár dr. Robotnyik, továbbá segédje, a folyamatosan porig alázott Stone ügynök (Lee Majdoub), valamint az őrült tudós által irányított high-tech drónhadsereg.

A film alkotói Jim Carrey-t kérték fel az őrült tudós szerepére, aki nagy örömmel bújt a hírhedt és rendkívül népszerű karakter bőrébe. „Robotnyik a legzseniálisabb őrült ezen a szomorú sártekén, az IQ-ja jóval 300 fölött van – mondja a színész. – Hihetetlen intelligenciája szélsőségesen felturbózott egóval párosul, talán ezért lett totál elmebeteg. Soha nem volt része szeretetben, emiatt utál mindenkit: úgy érzi, a világ elárulta őt, és vissza akar vágni a vélt sérelmeiért. Robotnyik doktor az univerzum börtönőre szeretne lenni, ahová mindenki be van zárva, ő pedig uralkodhat a rabok felett. Csodás feladat volt megtestesíteni ezt az eszement szörnyeteget.”

„Hihetetlenül élveztem a szerepet az egész forgatás során – folytatja Carrey. – Mindenféle fura kütyükkel láttak el, és Robotnyik űrhajójával is jót szórakoztam. Sonic az ártatlanságot és a játék örömét testesíti meg ebben a történetben. Egyszerű lélek, aki örül az életnek, és nekem is pont ez a filozófiám. Mindennap azzal kelek, hogy a lehetőséghez mérten megint jól fogom érezni magam.” „A videójátékban Robotnyik eléggé keszekusza figura, és akkor még finoman fejeztem ki magam – veszi át a szót Fowler. – Jimmel modern és hiteles karaktert formáltunk belőle, miközben továbbra is a világ legőrültebb tudósa maradt. Jim gondosan felépítette Robotnyikot, minden hangfekvés és mozdulat a szédült karakter különlegességét hangsúlyozza.”

Perec Kisasszony

Tika Sumpter, a Mixed-ish című tévésorozat sztárja szintén nagy rajongója a Sonic videójátéknak. Az általa alakított Maddie foglalkozását tekintve állatorvos, okos és kedves teremtés, aki támogatja párját, Tomot abbéli törekvésében, hogy nagyvárosi zsaru lehessen San Franciscóban, s mi több, igaz gyámola legyen új barátjának, Sonicnak. „Ez a támogatás jelenti a házasságuk sarokkövét – mondja a színésznő. – Tom biztos lehet abban, hogy bármilyen problémájával jelentkezhet a feleségénél, megoldást fognak találni. Még egy kék bundájú hiperszonikus tüskéshátú űrlény sem jelenthet gondot, Maddie megértően kezeli ezt a helyzetet.” Sumpter leginkább lázadó kamasznak tekinti Sonicot, aki szeretetre vágyik, mint bárki más. „Magányos lény, aki szeretne egy családhoz tartozni. és ez végül sikerül is neki” – összegzi a lényeget a színésznő.

Célegyenesben

Jim Carrey kemény meccseket játszott az unokájával a Sonic videójátéknak köszönhetően, mint mondja, „tisztára lealázott. Teljesen rákattant erre a világra, és tökéletesen otthon érezte benne magát. Ezek a játékok vadászpilótává változtatják a kiskölyköket! Szerintem a mozinézők is így fognak járni, amikor belevetik magukat Sonic kalandjaiba.” „Sonic a bennünk lakozó örök gyermeket képviseli – teszi hozzá Marsden. – A gyerekek élvezni fogják a magukkal ragadó kalandokat, a szüleik örülnek majd a meredek humornak, meg annak, hogy mekkora díszleteket bontunk le folyamatosan a minél nagyobb látványosság kedvéért. Mindenki megtalálja majd ebben a filmben a kedvére való szórakozást.”

UIP Dunafilm

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *