94

TOP 10 időutazós filmek

time-travel (1).jpg

Az időutazás régóta nagyon népszerű téma mind az irodalomban, mind a filmművészetben. Az első utalás időutazásra a Memoirs of the Twentieth Century című műben volt 1700-ban. Az első film, mely a témában készült, Az időgép című. A téma napjainkban is népszerű, rengeteg filmben, filmsorozatban, könyvben tűnik fel. A héten moziba kerülő Looper című filmben is ez a központi téma, ezért a héten összegyűjtöttük, a legjobb időutazós filmeket. A lista szubjektív! Ez csak az Én személyes véleményem, a saját listám. Szerintetek melyik a legjobb időutazós film? Kinek volt a legemlékezetesebb időutazása? Melyik film/filmek maradtak le a listáról? A Ti TOP 10 listátok hogy néz ki? A kommentekben lehet vitázni.

10. Bill és Ted zseniális kalandja

A történet főhőse két fiatal amatőr rockzenész: Bill S. Preston és Theodore “Ted” Logan. Meglehetősen gyatra eredményeik miatt tanáruk válaszút elé állítja őket: vagy összehoznak a másnapi vizsgára egy épkézláb feleletet, vagy megbuktatja őket, és ez egyenlő lenne a barátságuk és zenei karrierjük végével is. Aznap este váratlanul egy telefonfülke jelenik meg előttük a semmiből, benne egy rejtélyes idegennel, aki Rufusnak hívja magát, és állítása szerint a 2688-as évből érkezett. Elmondja, hogy a jövőben az együttesük, a Vad Csődörök zenéje lesz az, amely elhozza a világbékét és az egyetlen hitet. Ez azonban nem fog megvalósulni, ha most megbuknak a vizsgán. Egy időgéppé alakított telefonfülke segítségével Rufus lehetőséget nyújt számukra, hogy a történelmi személyiségeket személyesen hallgassák meg, és ebből állítsanak össze egy csillagos ötöst érő feleletet.

9. Időbűnök

Egy középkorú spanyol házaspár Hector és Clara úgy döntenek egy kis időt az erdőben lévő nyaralójukban töltenek, ám még a beköltözés napján Hector különös dolgokat lát távcsövén. Egy meztelen nőt, egy maszkos férfi terrorizál, legalábbis messziről nagyon úgy tűnik. Hectort nem hagyja nyugodni a dolog és nyomozásba kezd. A dolgok itt vesznek különös fordulatot, hiszen a maszkos idegen rátámad, megsebesíti, majd Hectornak menekülnie kell a támadója elől. Hectort aztán magával sodorják az események, kénytelen besétálni egy időgépbe és szép lassan ugyanazzá válik, mint üldözője, ami nem is meglepő hiszen főhősünk időhurokba került. A filmet nem elég egyszer megnézni. Rögtön utána el kell indítani és megnézni az egészet úgy, hogy minden apró részletre figyelünk.

8. Az időgép

A történet 1900-ban kezdődik, amikor George épít egy időgépet. George használni kezdi a szerkezetet, el is indul a jövőbe, látja a világháborúkat, az atombomba felrobbantását, a technika fejlődését, az emberiség megsemmisülését, amikor aztán egyszer csak megérkezik 802701-be. Itt viszont nagy meglepetés éri: semmi technika, sehol sincsenek gépek, se gyárak, se autó, csak pár játszadozó emberke. Hamarosan kiderül: a Föld népe két részre szakadt. A békésebbik fajta az Eloi, a másik nép a Morlock. A Morlock-ok Eloi-evők, hetente elragadnak egy csoportot és megeszik.

7. A majmok bolygója

Az Egyesült Államok 1972-ben útnak indít négy asztronautát, hogy részt vegyenek egy kísérletben: utazzanak az Alpha Centauri csillagrendszerbe és vissza. A számítások szerint kilenc év elteltével kellene visszatérniük, de rejtélyes módon eltűnt az űrhajójuk. Az oka az az ismert fizikai tétel, miszerint a fénysebességhez közeli sebességgel közlekedő jármű utasai számára lelassul az idő. Míg ők az eltelt időt két évnek észlelik, addig a Földön 2000 év telt el. A négy űrhajós: Taylor, Landon, Dodge, és Stewart, ekkor zuhannak le egy ismeretlen bolygón, földi idő szerint 3978-ban, ahol az emberek az állatok és a majmok az urak. Taylor a filmtörténet egyik legdrámaiabb jelenetében, rájön, hogy ezen a bolygón miért a majmok az urak és az ember a vadállat. Felfedezi a Szabadság-szobor romjait, és rájön, hogy a bolygó, ahol van, a Föld, és egy atomháború pusztította el az emberi civilizációt és nyitotta meg az utat a majmok előtt.

6. Időzsaru

1994-ben George Spota, Bill Clinton elnök asszisztense konferenciát hív össze a szenátusban. Ott elmondja, az időutazás valósággá vált, de ez azzal jár, hogy össze kell hozni egy speciális rendőrséget, mivel így rossz szándékú emberek is visszamehetnek az időben és a múlt különböző eseményeinek megváltoztatása beláthatatlan következménnyel járna a jövőre nézve. Végül megalapítják a Time Enforcement Commission-t (TEC). Az Időzsaru Van Damme legtöbb bevételt hozó filmje. Azok a kritikusok is az egyik legjobb Van Damme filmnek tartják, akik általában kritizálják a belga akciósztár színészi teljesítményét. Felesége tíz évvel korábban halt meg, de ez ellen nem tud mit tenni, mert a múlt megváltoztatása bűncselekmény.

5. STAR TREK – A hazatérés

Egy óriási idegen szonda érkezik a Földhöz, és elszívja a közelben lévő hajók energiáját, és felforralja a tengereket. James T. Kirk admirális és csapata éppen Spockért megy a Vulcanra, amikor értesülnek a flottától a Földnél kialakult helyzetről. Az előző kalandból zsákmányolt klingon hajóval indulnak a Föld felé. Spock, rájön, hogy az idegen szonda a hosszúszárnyú bálnákkal próbál kapcsolatot felvenni. Ezeket az élőlényeket azonban az emberiség három évszázaddal ezelőtt, a vadászatnak köszönhetően kiirtotta. Kirk parancsba adja, hogy kezdjenek az űrhajóval a Nap körül nagy sebességgel keringeni, mert így a csillag nagy gravitációs tere, és a fénysebességnél gyorsabb haladás révén visszautazhatnak az időben. A művelet sikerrel zárul, melynek köszönhetően 1986-ban találják magukat. A legénység a hajót álcázza, és leszállnak a kaliforniai San Franciscóban.

4. Idétlen időkig

Bill Murray talán legjobb filmje amelyben Phil Connors (Bill Murray), egy tévétársaság ön- és világgyűlölő meteorológusát alakítja, aki évekig ugyanazt a napot éli át, mivel minden este visszaáll az idő február 2.-ra. Az alapötlet önmagában is zseniális, a készítők pedig remekül kiaknázzák az abban rejlő lehetőségeket is – Phil pontosan azt teszi, amit bármelyikünk tenne: él furcsa hatalmával, mindent kipróbál és megtesz, amit eddig nem tehetett meg. Szórja a pénzt, iszik, lányokat szed fel, páncélautót rabol és különböző módokon öli meg magát. Lassan megismerkedik a városka összes lakójával, megismeri múltjukat, egyéniségüket és persze azt, hogy miként töltik el ezév február másodikáját – majd be-beavatkozik a sorsukba, hol a maga örömére, hol mások boldogsága érdekében. Mivel időmilliomos és Istennek lenni is unalmas néha, távlati célokat tűz ki maga elé: megtanul zongorázni (minden nap egy magasabb szintről indul az „első” órán), olvas, nyelveket tanul. A könnyeden filozofikus vígjáték sziporkázóan ötletes, és mégis egyszerű, elgondolkodtató.

3. Terminator trilógia

Egy ijesztően közeli jövőben a mesterséges intelligenciával rendelkező számítógépek fellázadnak és az emberiség elpusztítására törekednek. Újabb és újabb harci robotokat fejleszt ki a Skynet nevű szuperszámítógép, hogy megnyerhesse a háborút. Vannak köztük emberszerűek, olyanok, mint egy kísérteties krómozott csontváz, kiborgok élő hússal és szövetekkel és óriási lánctalpas tankok is. Az emberiség majdnem elbukik, ám egy John Connor nevű férfi az emberek élére áll, és bátorságával, jó hadvezetésével megfordítja a háború menetét. A gépek vesztésre állnak, de egy utolsó húzással visszaküldenek a múltba egy terminátort. A filmben a jövőbeli John Connor választja ki az önként jelentkezők közül Reese őrmestert és küldi vissza 1984-be. Itt egy időparadoxon következményét látjuk, hiszen ekkor John idősebb, mint saját apja. Ha a Skynet nem küldi vissza az első Terminatort a múltba, sem John Connor, sem pedig a Skynet nem születik meg, hisz az első gép központi vezérlőjéből fejlesztették ki a Skynet prototípusát, továbbá, ha a múltban megakadályozzák a gépisten létrejöttét, nem lesz háború, így nem küldik vissza Kyle-t sem a múltba, hogy apja lehessen Johnnak. A Skynet és John Connor léte egymás függvénye. Vagy mindkettő, vagy egyik sem.

2. 12 majom

James Cole (Bruce Willis) börtönbüntetését töltő elítélt. 1996-1997-ben a Föld felszínét halálos vírusfertőzés szennyezte be, az emberiség 99%-a meghalt, a túlélők egy kietlen földalatti világba kényszerültek. Bűnbocsánatért cserébe Cole veszélyes küldetésre vállalkozik: tudósok visszaküldik a múltba, hogy biológiai mintákat, illetve információkat gyűjtsön a vírusról, melyek segítségével a járványon úrrá lehetnének. Küldetéséből visszatérve Cole azt állítja, az apokalipszist egy rejtélyes, a „12 Majom Hadserege” nevet viselő társaság idézte elő. Küldetése szerint, miután megakadályozni ezt nem tudja, információt kell gyűjtenie arról, hogy milyen események vezettek az apokalipszishez. Az idővonal a filmben a távoli jövőből és múltból származó képsoroktól függetlenül is lineáris és az események alakulását semmi nem változtatja meg. Ha több dolog történik egyszerre, az idő akkor is lineáris marad.

1. Vissza a jövőbe trilógia

Marty McFly átlagos kamasznak látszik, de van egy őrült barátja, Doki, aki megépítette a plutónium meghajtású időgépet. Dokit váratlanul halálos támadás éri, s Marty is csak az új találmánnyal nyer egérutat. Arra azonban ő sem számít, hogy 1955-be utazik vissza, épp abba az időszakba, amikor szülei is a padot koptatják. A bajt csak fokozza, hogy majdani anyja Marty megérkezése óta ügyet sem vet majdani apjára, ami beláthatalan következményekkel járhat a jövőben. Ha életben akar maradni, el kell érnie, hogy szülei egymásba szeressenek és el kell távolítania az anyját molesztáló Biffet. A Vissza a jövőbe úgy fogja föl az időutazást, ahogy más átlagember tenné, tehát úgy hogy van egy idősík, amin te tudsz mozogni kedved szerint, és ha valamit máshogy történik, egy picit is az már befolyásolja a jövődet, akár nagy mértékekben is. Hiába múlt el 25 éves a film, a speciális effektek még mindig megállják a helyüket, nem nevezném őket, idejét múltnak. A személyes kedvencem a filmben az időgép, hiszen mondjon valaki a DeLorean DMC-12-nél menőbb időgépet.

94 komment

 1. Imádom az időutazás nagy rejtelmeit. Nagyon sok dokumentum filmet láttam már, nagyon érdekes dolgokról lehet tudomást szerezni. A személyes időutazós listámban mondjuk biztos szerepelne még az időutazó felesége és talán még a témát súrolva a Ház a tónál. Férfi létemre mind2 film nagyon tetszik, de gondolom inkább maga a téma miatt is! 🙂 Aki nem látta még őket és szereti az időutazásos filmeket ne hagyja ki.
  Talán még “Az időutazás nagy kérdései”-t ajánlanám! 🙂

 2. Nagyon jó a lista, minden venne van, ami nekem is azonnal eszembe jutott! Az Időbűnöknek különösen örültem! A majmok bolygója szerintem viszont, nagyon túlértékelt; korához képest is béna és dögunalmas! Én biztos kihagytam volna, inkább a Source Code, Donnie Darko vagy Primer közül valamelyik.

 3. Hát, az Időzsaru úgy is szar, hogy a belga izomagy legjobb filmje. Komolyan jobb lenne, mint a Donnie Darko? A lista többi részével mélységesen egyetértek.

 4. Kedvenc időutazós, és azt súrolós filmjeim nem sorrendben, néha angolul, néha magyarul:

  FAQ A.t.t, Időbűnök, Időzsaru, Időutazó felesége, Éjfélkor Párizsban, B.T.T.F, Ház a tónál, Idétlen időkig, 12 majom, Frequency, Bermuda háromszög, Idővonal, Pillangó hatás?, Forráskód?, Jöttünk láttunk visszamennénk, Timerider és most már a Looper, miután moziban szépen benéztük, és azt kell mondjam, hogy teljesen jó lett. 🙂

 5. Én valahogy mindenképpen kettéválasztanám a listát, mert egyrészről vannak azok a produkciók, amelyek (szórakoztató voltuk mellett) inkább magával az időutazással és annak elméletével foglalkoznak, ugyanakkor rengeteg alapvetően romantikus v komikus film van, amelyekben ez csak egy eszköz.

  Tehát nekem kicsit fura az Időbűnöket az Idétlen időkig-gel egy listában látni, mert szerintem utóbbi egyáltalán nem magáról az időutazásról szól. De pl. a Majmok bolygója sem omlana össze nagyon, ha kivennénk belőle az időutazást.

 6. @FayeFaye: megnéztem gyorsan a filmet (Az idő fölött járó lány) a kommentetek (és filmdroid pár éves írása miatt) és kis magyarázatot adjatok már a film végéhez (SPOILER!!!):
  – Chiaki (vörös hajú srác) visszautazott az időben a saját korába ugye. A csajszi akkor miért mondja, hogy várni fog ill. találkozunk a jövőben? Elvileg egy olyan korban él a srác ami a nagyon távoli jövő, valószínűleg az emberiség nagyja akkor már kipusztult. Nem valószínű, hogy a lány elél addig vagy nagy rá az esély, ha közeljövőben történik valami akkor csak simán meghal, ahogy az emberiség többsége is. Szóval, nem állt össze bennem a kép a film végével kapcsolatban.
  – Másik szál, a nagynéni, aki restaurálja az ominózus képet. Ő miről beszél végig? 🙂 Mondta, hogy várt egy srácra ő is, de ne tegye ugyanezt a Makoto…

  köszi,
  D.

 7. The final countdown gyerekek!!!

  A Nimicz rep.gep anyahajo egy idovihar miatt 1941 december 6-ban talalja magat, pont a pearl harbour elleni tamadas elott.

 8. Sok jó film meg lett említve, legutóbb A végső visszaszámlálás, gyerekkori nagy kedvencem! :))

  Ha már bekerült az ötödik Star Trek mozi, én megemlíteném mindenképp, sőt, inkább tenném a listára a 8. mozifilmet, a Kapcsolatfelvételt, amit nem győzök elégszer megnézni. Mindamellett, hogy a borg az ellenfél, tök érdekes figyelemmel kísérni, hogyan is kezdődött az űrkutatás új korszaka 🙂 Oh, és az új Star Trek-ben is van időutazás 🙂 Más nagy hiányzó egyenlőre nincs 🙂

 9. En a 2009-es StarTrekre gondoltam, meg a zsenialis Primerre, ha az idoutazas kozponti kerdes egy filmben.
  Nagyon-nagyon szeretem meg az Otos szamu vagohidat.

 10. @Elanor_: A konyv zsenialis, de erdemes megnezni a filmet?

  A primert egyszer probaltam megnezni de nem jutottam tul az elso 10 percen, muszaj lesz megegyszer nekifutnom.

 11. @FayeFaye: fanatikus Vonnegut-rajongo vagyok, ezert nehez a kerdes. Szerintem erdemes, mert meg tudja ragadni azt az atmoszferat, rendithetetlen, de keseredes humanizmust, sajatos humort, ami a konyvben jelen van. 72-es film, ezert fel kell keszulni, h komotos, lassu, es kicsit tevefilm jellege van.

 12. Valahol éreztem, hogy benne lesz a Star Trek 4. Nyilván van létjogosultsága, de annyira azért nem volt jó.
  Mellesleg itt a hozzászólások közt olvasva azt hiszem ideje lenne pótolni néhány filmet.

 13. ha már ez a hobbid, tudsz úgy ötmondatos bemutatót írni egy filmről, hogy nem írod le a befejezését?

 14. @Reg5: Ha már Star Trek film került bele, akkor a 4.-nek van itt a helye. Vitatkozni lehet rajta, de nem érdemes, mert ez a legnépszerűbb Trek film (a Khan haragja mellett, de az ugye nem időutazós), így jogos, hogy ezt került ide.

 15. Az időutazós film-lista abban hasonlít a maffiafilmes listákra, hogyha azon nem egy jól meghatározott film szerepel az első helyen, hát az legalábbis magyarázatot követel, vagy fel kell tenni a hipster-szemüveget hozzá 🙂

 16. Ez a “vissza a jövőbe magyar előzetes” című vérgagyi Windows MovieMaker-es szar mit keres itt? 🙂

  Egyébként az első helyezett egyértelmű, de én azért szívesen láttam volna a Pillangóhatást is a listán, az Időgép címűből pedig a trailer alapján az eredeti kevésbé ütősen dolgozza fel a történetet, mint a feldolgozás.

 17. @desmondwallace:

  Jó, jó a vissza a jövőbe, addig amíg nem láttad “Az időutazás nagy kérdései” című filmet vagy angolul: Frequently Asked Questions About Time Travel. Egy kicsit nehezen indul, azaz az első fél-3/4 órát túl kell élni, de utána fergeteges! (Persze, utólag az eleje is más értelmet nyer)

 18. A Primer tényleg kihagyhatatlan! Kell kis elszántság a végignézéséhez, papír-ceruza a megértéshez de nagyon jó kis film.

  Érdekes, hogy az Időbűnöket mennyien felmagasztaljátok. Nem rossz film, tényleg, de ha valaki olvasott pár sci-fi regényt, annak semmi különös nincs benne.

 19. A Vissza a Jövőbe trilógia mentette meg a listát. De olyanokat kihagyni, mint a Végső Visszaszámlálás,Jöttünk Láttunk Visszamennénk, föbűn. Feltétlen benne lenne az én listámban a Timerider, és az Időutazó Felesége is.Viszont egy filmet hiányolok és ha jól láttam senki más nem, ami pedig magyar és zseniális, a 6:3 !!!

 20. A majmok bolygójában az időuazás egy ultranagy kamu… Ha valaki olvasta a (kitűnő) könyvet, tudhatja, hogy szó sincs időutazásról, és pont ezért üt hatalmasat a regény. A film meg hulladék.

 21. Ha már a ház a tónál előjött(alapvetően romantikus film, miben az idősíkok csak dramaturgia miatt fontosak), akkor az Időutazó felesége c. film is korrekt jóság. Primer pedig minden idők legbonyolultabb, agyalós filmje. Érdemes megnézés után rákeresni a magyarázó ábrára, anélkül nem lehet összerakni a filmet fejben.

 22. Egyébként Bill és Ted OLTÁRI kalandja, és bocsesz, de ez kikívánkozott! 😛

 23. “hosszúszárnyú bálnákkal”
  Igen, innen látszik, hogy valaki csak szinkronnal látta a filmet, ott fordították ugyanis a púpos bálnákat hosszúszárnyúnak. 😀
  Ejnye-ejnye, filmdroidok! 🙂

 24. Megfogadtam hogy nem reagálom le a komenteket és szépen csöndben maradok de úgy néz ki megint elszállt az agyam…
  Egyszerűen hányingerem van attól, hogy vannak olyan emberek, akik azért olvasnak el egy cikket, hogy beszólhassanak egy kommentelőnek, vagy épp a szerzőnek.@félázsiai nemecsek ernő áruló: hosszúszárnyú bálna vagy másnéven púpos bálna. (Megaptera novaeangliae) Egy és ugyanaz. Mégis mi a problémád? hu.wikipedia.org/wiki/Hossz%C3%BAsz%C3%A1rny%C3%BA_b%C3%A1lna
  Innen látszik, hogy egy általános iskolás 4.-es kisgyerek értelmi szintjét nem ütöd meg. Vedd elő a negyedikes biológia könyvedet és olvasd el. Egy és ugyanaz!!! Az ilyen kötekedő okoskodó kommentelőktől hányni tudnék… :@ :@ :@

 25. Nagy kedvencvem az 1-es szamu, vissza a jovobe. A problema ott van, hogy (foleg a 2. reszben) rengeteg logikai bakit kovetnek el. Alig van olyan idoutazo sztori ami hibatlan, egyet tudok (ugyan nem film, de fasza): Asimov – Halhatatlansag Halala (End of Eternity)

 26. Bizony, bizony, fentebb említette valaki a Bermuda-háromszög (Triangle) című filmet! Mindenképpen a listán lenne a helye, érdemes megnézni! És közben erősen odafigyelni, mert nem lesz érthető.

 27. Ha már itt tartunk, Lynch-től a Mullholland Drive vagy a Lost highway?

  @BeniMan: Bocs, most látom, hogy már helyreraktad a srácot. 😀

 28. Nekem Még a Kapcsolat(1997) (Jodie Foster) is ide játszik: néhány század mp. vs. 18óra 😉

  A Vissza a jövőbe trilógiában nekem a visszatérő momentumok poénosak: pl. a 3d cápa reklám vs szimpla felirat és társaik, vagy a Biff ganajba fejeltetése, stb

  A Pillangó hatás sokáig emlékezetes…

 29. Jó kis lista, szeretem az ilyen összeállításokat.
  Off: Az origonál dolgoztok, vagy csak másolnak titeket? A joseph Gordon-Lewittos áttekintéssel egy időben náluk is megjelent egy cikk az úriemberről, most elolvastam ezt, és a főoldalon milyen cikk van? Legjobb időutazós filmek 😀 Vagy csak sok a véletlen? 😀

 30. @Flasztimill: “korához képest is béna”: ezt nem tudom értelmezni. Mármint mi béna? Ha a maszkokra vagy a vizuális effektekre gondolsz, azok nem túl lényegesek ebben a filmben, tehát nem azért olyanok, amilyenek, mert bénák a filmkészítők, hanem mert itt a dráma meg a “filo” a lényeg.

 31. @Jankove: szerintem nem.

  Flight of the navigatorért is sokan hasonlóképpen odáig vannak, nekem az se bejövős.

  Nem sok jó időutazós film készült, inkább csak közepesek, de valljuk be, eléggé behatároltak a lehetőségek mondanivaló terén, már amelyikben egyáltalán a történet szerves része az időutazás és nem pedig csak kifogás egy másik színtérre ugrásra vagy szimpla időkiesés esete áll fenn.
  Amúgy nekem is a Halhatatlanság halála ugrott be elsőre, nem is értem miért nem készült még belőle filmadaptáció.

  Eszembe jutott még egy egyszer “nézhető” (leginkább a színészek miatt), bár itt is inkább csak akcióelem az időugrás: Freejack (Szabad préda)

 32. @Darth Zed: Úgy érted: a Nimitz repülőgép-hordozó (CVN-68)

  Ha olvasni is szerettek,akkor ajánlom a ” Halló,itt Mátyás király !) c. könyvet!

 33. BackToTheFuture trilógia egyértelműen verhetetlen. Lehet nevetni de nekem a MenInBlack 3 időugrásos,Boriszos jelenetei nagyon tetszettek legutóbb

 34. Listákkal általában hadilábon állok, mindenkinek más a kedvenc, pláne a sorrend.

  De tetszett az összefoglaló Back to the Future trilógiáról, érdekesen frappánsan van megírva. Naponta a nézem a tanítványaimmal. A Idétlen időkig is remek összefoglalás.

  Egy kis adalék, egyesek kiszámolták, hogy mennyi időre eshetett Phil időcsapdába… Harold Remis, a rendező szerint kb. 10 évre, de a neten egy-két időmilliomos kiszámolta, hogy könnyen lehet, hogy akár 34 évre is :)) Na, azt a “napot” kell elképzelni :))

 35. Tényleg ennyire kevesen látták a FREKVENCIA című filmet. Na, az aztán ott van. Nem klasszikus időutazásos, visszamenős-előremenős, időgépes, de elgondolkodtató, csavaros mozi.

 36. @bocsitibi 2012.10.01. 23:31:02:
  A droid mellett teljesen felesleges az Index mozis rovatat olvasni. Kidobott ido.

 37. @Elanor_: Jó látni hogy a Droid ötletet adott az Origo meg az Index stábjának is a TOP 10-es rovattal. 🙂 Azért nem hiába lettünk 2012 legjobb filmes blogja na 😀 😀

 38. Kimaradt a Csillagkapu és a 2002-es Wells Időgép! Meglehetősen alapműnek számítanak. Persze szerintem még sok-sok további nagyon komoly film is hiányzik.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *