34

TOP 10 westernfilmek

il_fullxfull.356876379_suom

A héten mutatták be a Magyar mozik Quentin Tarantino legújabb filmjét, amelyben a western filmeknek állít emléket. A Django elszabadul kapcsán összeszedtük minden idők legjobb western filmjeit. Az nem is lehet kérdés hogy a szikla arcú Clint Eastwood minden idők legjobb western hőse, de vajon melyik film a legjobb? Sergio Leone klasszikus spagetti westernjei közül kerül ki a győztes? Vagy esetleg John Wayne valamelyik klasszikusa viszi el a pálmát? Most kiderül! A lista szubjektív! Ez csak az Én személyes véleményem, a saját listám. Szerintetek melyik a legjobb western film? Ki a kedvenc pisztolyhősötök? Melyik film/filmek maradtak le a listáról? A Ti TOP 10 listátok hogy néz ki? A kommentekben lehet vitázni.

10. A hét mesterlövész

Minden idők egyik legjobban sikerült újrafeldolgozása, A hét mesterlövész közismerten Akira Kurosawa A hét szamuráj című klasszikusának cselekményét dolgozza fel. A hét karakter a vadnyugati hős hét különböző arculatát árnyalja. Az 1960-as film mai szemmel sem tűnik egy cseppet sem porosnak, a remek karakterek mellett, az üde, pergő forgatókönyv, a tömör, de tartalmas beköpések, magvas igazságok és a remek western atmoszféra gondoskodik a tökéletes szórakoztatásról.

9. Vad Banda

Peckinpah hősei értelmetlenül harcolnak, értelmetlenül gyilkolnak, s a végén természetesen értelmetlenül halnak meg. Hiába a magasztos eszmék, üresfejű, féktelen gyilkos itt mindenki, Pike Bishop és bandája semmiben sem különbözik az őrült mexikói fiók-diktátortól, Mapache-tól. Sam Peckinpah felfordult világot ábrázol, olyan világot, amelyben nem Jó és Rossz küzd meg. Csak Rossz és még Rosszabb között választhatunk. Amúgy John Wayne szerint ez a film rombolta le a régi vadnyugat mítoszát.

8. Farkasokkal táncoló

Valaha a western a hollywoodi mozi legnépszerűbb műfaja volt, de az 1990-es évekre már divatjamúltnak számított. Azután jött a Farkasokkal táncoló és új életre keltette ezt a műfajt. A film nem csupán újjáélesztette a westernt, hanem gazdagította és eddig soha nem látott magasságokba emelte. A film nem hagyományos értelemben vett western, sokkal inkább annak kifordítása, nagyszerűen komponált képekkel való újrafogalmazása. Sőt több ennél. Izgalmas kalandfilm, megható románc, felrázó dráma egyszerre. A monumentális alkotás a fehér Amerika vitathatatlan közeledését jelzi az őslakos rézbőrűek világa felé.

7. Rio Bravo

Nincs western filmekről szóló lista a legendás John Wayne nélkül. A Rio Bravót nem amerikai, hanem francia kritikusok nevezték minden idők legjobb westernjének. Állítólag a rendező azért készítette el, mert nagyon elégedetlen volt Fred Zinnemann Délidő című filmjével, amelyben a banditák által fenyegetett sheriff szinte mást sem csinál, mint segítséget próbál szerezni magának a városlakóktól. Hawks szerint egy igaz „profi” sheriff inkább elhárítja magától az amatőrök támogatását. Az ő sheriffje, John Wayne, aki még egy filmben sem volt ennyire karizmatikus, mindennel képes megbirkózni barátai kis csoportjának élén.

6. Egy maréknyi dollárért

A hatvanas évek második felére lényegében meghalt a klasszikus western. Aztán jött  Sergio Leone és Clint Eastwood akik újjáélesztették a műfajt. Az Egy maréknyi dollárért iskolapéldája a spagetti-westerneknek, és hatalmas szereppel bír a filmtörténetben. Nem csak egy egész műfajt indított útnak, de ezzel egy újabb évtizeden keresztül életben tartotta a westernt. Az  Egy maréknyi dollárért-ban már minden spagetti-western jellemző fellelhető volt, annak ellenére, hogy a film egy jóval korábbi szamuráj-történet, Akira Kurosawa Testőrjének szőröstül bőrüstül lekoppintott remake-je.

5. Butch Cassidy és a Sundance kölyök

A hagyományokat követve a nagyszerű korrajzairól ismert George Roy Hill jópofa banditákat faragott Butch Cassidyből és a Sundance kölyökből. A humorral átitatott, pompásan fényképezett film a western igazi hattyúdalaként mitizálja két főhősét, akik képtelenek jó útra térni, azonosulni a tömeggel, képviselve a pionír amerikaiak büszke nonkonformizmusát. Ragyogóan ábrázolja a vadnyugat romantikája felett túlszaladó időt: a képsorok pergése valami keserédes nosztalgiát hoz magával, amit két főhősünk is a bőrén érez, hiszen tudják, hogy eljárt felettük az idő.

4. Délidő

A Délidő feszült hangulatú, drámai párbeszédeitől, illetve a főhőst és az őt cserbenhagyó társadalom folyamatos szituációs ütköztetésétől működik ilyen nagyszerűen. A hangsúly az elveken és a morális mondanivalón van, aminek Zinnemann egyszerű, letisztult formanyelve és Dimitri Tomkin puritán, mégis magával ragadó zenéje is kedvez.  Tökéletes dramaturgia, folyamatosan növekvő feszültség, amely egyetlen lövöldözéssel zárul le. Fred Zinnemann munkája egy megismételhetetlen, tökéletes sablon. Gary Cooper legjobb filmje, egyszerűen kihagyhatatlan!

3. A jó, a rossz és a csúf

Sergio Leone  híres dollár trilógiájának harmadik, és egyben legkiforrottabb darabja A jó, a rossz és a csúf. Ez a film egyszerűen tökéletes, egy mozi jó esetben akkor szokta kiérdemelni az effajta minősítést, ha a saját műfaja által támasztott kritériumoknak sikerrel meg tud felelni. Sergio Leone nem tett bizonytalan kísérletet arra, hogy merészen túllépje választott műfaja határait, hanem azokon belül törekedett a tökéletességre, ami egy képességeivel teljes mértékben tisztában lévő, igazán nagy rendező ismérve.

2. Nincs bocsánat

A színészi alakítások kitűnőek (különösen Gene Hackmané, aki igazán rászolgált az Oscar-díjra, valósággal egybeforr a szerepével), Lennie Niehaus zenéje pedig nagyban hozzájárul a lírai hangulathoz. Kilenc Oscar-díjra jelölték, amelyből négyet meg is nyert – Eastwood személy szerint kettőt: a legjobb film és a legjobb rendező díját. Clint Eastwood még egyszer utoljára visszatér legendás szerepéhez és talán most hozza a legjobban a figurát. Kihagyhatatlan klasszikus, minden idők egyik legjobb westernje, azt gondolom mindent elmond róla ha annyit mondok, ez Eastwood talán legjobb filmje!

1. Volt egyszer egy Vadnyugat

A western ízig-vérig amerikai műfaj, ettől függetlenül a filmtörténet legjobb westernjei mégis egy olasz rendező, Sergio Leone nevét öregbítik. Itt nem a történet a lényeg, hanem az atmoszféra. Ezt a filmet nem nézni, hanem érezni kell. Hagyni, hogy a konvencionális hollywoodi westernes látványvilágot páros lábbal felrúgó, frissességet és kreativitást sugárzó snittek és kamera-beállítások elraktározódjanak agyunk hosszú távú memóriájában, hogy a film brutális romantikája keresztülhatoljon rajtunk, és hogy Ennio Morricone szájharmonikával és elektromos gitárral megbolondított filmzenéje elkábítson minket. Ez a mozi túlélte Sergio Leonét, Henry Fondát és Charles Bronsont. Túlélte azt, hogy a western mint műfaj teljesen kiment a divatból. Címével ellentétben ez a Vadnyugat nem csak „volt egyszer”, hanem van is és lesz is.

34 komment

 1. Szép kis lista, sajnos a western műfaj eléghiányos számomra, de a listából már 4-et láttam. A többi meg majd pótolva lesz 🙂

 2. Remek összeállítás! A délidő és a Rio Bravo kivételével mindet láttam. A hét mesterlövész igazi klasszikus, de nekem nem adja meg azt a western atmoszférát, mint pl. a Open Range. Én azt raktam volna a 10. helyre.

 3. A Django most simán beleférne a 10-es listába. De nem értem,hogy hagyhattad ki az örök klasszikus Bud Spencer-Terence Hill párosítást?!? Az ördög jobb és bal keze 1,2; Nevem senki.

 4. Tegnap néztem újra az eredeti ’66-os Djangot. Nálam azt maximum a Jó a rossz és a csúf tudta “űberelni”. A legrosszabb western amit valaha láttam az a Volt egyszer egy vadnyugat. Szerintem a pocsék túl szép szó rá.

 5. Nekem is a Volt egyszer egy vadnyugat a kedvencem. A Délidőt untam. A félszemű viszont felkívánkozik a listára.

 6. A Délidőbent nem láttam, am jo a lista.
  Azonban tényleg elbírt volna 1-2 Bud Spencer-Terence Hill filmet

 7. Fiatalkorom kedvenc westernje a Mackenna aranya volt, többször újra lehet nézni, egyszerűen kiváló. A hét mesterlövész szintén alap és a Butch Cassidy is nagyon nagyon jó.
  Anno megnéztem a Vad Bandát és a Délidőt, de nem vágtam hanyatt tőlük magam. Sajnos mostanság kevés western készül, érthető, leáldozott már ez a korszak.

 8. Érdemes még megemlíteni az Aki lelőtte Liberty Valance-t és A halál csöndjét: mindkettő zseniális, mítoszromboló klasszikus. De ugyanúgy a Vörös folyó is fontos filmje a műfajnak. Az újak közül pedig Az ajánlat és a Jesse James meggyilkolása közelíthetné ezt a listát.

 9. Kiváló lett a TOP 10. Tudom, hogy személyes lista, de talán a True Grit (2010-es) felfért volna még. Egyébként öröm volt olvasni.

 10. Kár,hogy a tizes lista nem rugalmasabb!A felsoroltakkal némi sorrendi el-téréssel egyetértek.Nálam is a Volt egyszer egy vadnyugat a legjobb.A Vad
  bandát nem ismerem,azt nem tudom rangsorolni.Egyetértek azzal a hozzászólóval aki hiányolta az eredeti Djangot.Szerintem sem maradhat le a
  listáról.Hiányzik még Gregori Peck Idegen a cowboyok között és Charles
  Bronson Chato földje is.Peckinpah egy másik filmje,a Pat Garrett és Billy
  a kölyök is említést érdemel.

 11. Jó a lista, de hiányos.
  Az új Django is belefér az biztos.
  De tényleg nem látta senki a Börtönvonat Yumában-t???
  Mangold rendezte és a Russell Crowe, Christian Bale páros mindent vitt.
  Szerintem benne van az első 5-ben.
  És a Fegyvertársak Kevin Costnerrel és Robert Duvallal sem rossz.

 12. A listára mehetne egy Bud Spencer és Terence Hill féle western, meg a Börtönvonat Yumába című dolog. Django-t nem láttam, valamikor sor kerül rá, de én nem raknám oda ebbe a listába, egy hét mesterlövészt nem fogja überelni, nekem az a kedvencem.

 13. Minden lista szubjektív, de szerintem elég jól összehoztad. Nekem, személy szerint a Vad banda kívánkozna az első helyre. Peckinpah egyszerűen lehengerli a nézőt a film végén látható féktelen brutalitással, mészárlással. …Holden és Borgnine összevillanó tekintete mindent elárul. Hasonlóan a Jó, a rossz és a csúf lenyűgöző, temetős jelenetében az egymást méricskélő ellenfelek tekintete és a piszok jó zene hatására, szinte “kimerevedik” az idő. Sergio Leone nagyszerűen értett ehhez a fogáshoz a Volt egyszer egy vadnyugat nyitójelenetében ugyanezt érezhetjük tőle. Nálam itt kezdődik a “tipikus western”, és az ezektől régebbi filmek közül kevesebb kívánkozna a toplistára pedig, akadnak köztük mestermunkák: A félszemű, Hatosfogat, Délidő, Üldözők, Hombre, Django, Keoma stb.

  Az újabbak közül a Börtönvonat Yumába, Pale Rider, Nincs bocsánat szintén jó filmek. De nem hagynám ki a sorból a Farkasokkal táncolót és még talán más Kevin Costner filmet sem pl: Fegyvertársak. A listára kívánkozna még: a Sasszárny, melyben egy vad musztángért folyik a küzdelem egy indián és egy fehér között, és még a lopott kincseket is elszórják érte. Sőt még Chato földje, Tombstone, A hét mesterlövész…

  A Jesse James feldolgozások közül megemlíteném a korábban moziban vetített, azóta kissé elfeledett The Long Riders – t, melyben az a jelenet, amikor a bank ablakán lovastól kitörnek, és az üvegszilánkok repkednek, golyók záporoznak a menekülők testébe egyszerűen kitörölhetetlen a fejemből. Lehetne tovább sorolni a nagyszerű alkotásokat, kinek mi jön be…

 14. Pingback: Avatar | FilmDROID

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *