21

Pi élete (Life of Pi)

CampE_LOP_B1_ONLINE

Pi Patel különös fiú. Egyesek szerint bogaras. Elhatározza, hogy nemcsak hindu akar lenni, hanem keresztény és moszlim is. És keresztül is viszi az akaratát: nemcsak hogy megkeresztelkedik, de beszerez egy imaszőnyeget is. Hősünknek már a neve is furcsa: keresztnevét – Piscine Molitor – egy párizsi uszodáról kapta. Egy állatkertben lakik Pondicherry városában, amelynek apja a tulajdonosa és vezetője. Az állatkert nem jövedelmező a család úgy dönt, hogy eladja az állományt, s átköltöznek Kanadába. Az Észak-Amerikába szánt példányok egy része velük utazik a Cimcum nevű teherhajón. A hajó egy éjszaka valahol a Csendes-óceán kellős közepén elsüllyed. Az egyetlen túlélő Pi Patel valamint egy mentőcsónak rakományra való állat: egy zebra, egy orangután, egy hiéna  és egy bengáli tigris, Richard Parker.

life-of-pi-film (2)

Yann Martel bestseller könyvének tökéletes filmadaptációját látjuk. Megdöbbentő szépséggel, nagy intelligenciával és az Avatar óta nem látott tökéletes 3D-s élménnyel álmodta nagy vászonra Ang Lee ezt a gyönyörű mesét. Az Avatar óta Hollywood a megszállottja lett a 3D-nek, de olyan film, amelyben tényleg jól nézett ki a 3D nagyon kevés készült. (Mondjuk a Tron: Örökség) Ez a film azonban kortes beszédet mond a 3D-ért és nagyon meggyőzően érvel. A látvány csak kiegészíti a történetet, nem szorítja azt a háttérbe, nem mászik az arcunkba, a látvány és a történet csodálatos egységet alkot.

A bemutató előtt azt állították, hogy a film történelmi előrelépést jelent a mozgókép technológiában, úgy mint a Titanic, az Avatar és a  Majmok bolygója: Lázadás. Nos, Richard Parkert elnézve kijelenthetjük, egyáltalán nem túloztak.

life-of-pi-tiger

A tigris Richard Parker kétségtelenül a film legnagyobb csillaga. Egy csodálatos és fenyegető vérszomjas állat, egy nagyon is emberi vággyal, túl akarja élni a kalandot. A tigris arcán ez alatt az egy film alatt több érzelem látszódik, mint Steven Seagalén az egész pályafutása alatt. A CGI egyszerűen tökéletes, Richard Parker egyszerre fenséges, állatias, esendő és emberi. A legnagyobb dicséret viszont az, hogy végig úgy érezzük Pi mellett egy élő állat van a mentőcsónakban, rendkívül meggyőző munkát végeztek vele. Sok jelenet játszódik a tengeren, a viharok ijesztőek, az átmenet a valódi víz és a CGI víz között pedig zökkenőmentes. Olyan látványt kapunk amely elképesztően lenyűgöző! A háborgó tengert látva, önkéntelenül is elkezdjük markolni a székünk karfáját.

Természetesen Claudio Miranda képei is kellenek hozzá, hogy ez a látvány ennyire nagyszerű legyen. A film nagy része a nyílt tengeren játszódik, azt gondolnánk erről a kietlen tájról nehéz maradandó, csodálatos képeket készíteni. Ám Miranda olyan képeket mutat nekünk, amelyektől a lélegzetünk is eláll.

A háborgó és villámló tenger, amelyben Pi meglátja az Istent, a világító medúzáktól hemzsegő víz a bálnával, a csillagos éjszaka fényeiben ragyogó óceán képei egészen magával ragadóak. Pondicherry városának a képei, a teaültetvények, az Indiai ünnepek bemutatása is nagyszerűen sikerültek. Ha egy operatőr egy egyszerű uszoda bemutatásából is ilyen gyönyörű képeket tud varázsolni, az azt gondolom, megérdemli az Oscar szobrocskát. Nem túlzok, ha azt állítom a Pi élete talán a valaha volt legszebben fényképezett film, amely valaha készült!

life-of-pi5-660x371

Ahogy már említettem a vizuális orgia mellett kapunk egy remek történetet is.  Ang Lee-re most sem lehet panasz, Yann Martel remek regényét tökéletesen emeli át a vászonra, ennél nagyobb dicséretet nem is kaphat a rendező. Persze egy kicsit mézes-mázasnak tűnhet a történet, de nem az! Aki nem olvasta a könyvet annak érdemes végig nagyon figyelni a történetre, hiszen a film végi fordulat egyszerűen a székünkbe szögez és letaglóz.

A Pi élete hihetetlen érzelmeket szabadít fel bennünk és bár nem leszünk hívők a történettől, de azt garantálom, hogy nagy hatással lesz ránk. Újfent ismeretlen színészekkel dolgozott Lee, egyedül Gerard Depardieu az, akit ismerhetünk. Hozzáteszem a francia ebben a 4 percben, amíg a képernyőn van megmutatja miért is olyan zseniális színész. Suraj Sharma játssza a tengeren ragadt Pi-t, így rá nagy felelősség hárult. Bár a CGI tigris ellopja a show-t, ám a fiatal indiai színészre nem lehet panaszunk.

Pi-vs.-Richard-Parker-in-Life-of-Pi

Ang Lee megcsinálta, egy remek 3D-s filmet készített, gyönyörű látvánnyal és remek történettel. Egy varázslatos filmet kapunk, egy gyönyörű és meghökkentő karácsonyi történetet. A Pi élete 2012 egyik legemlékezetesebb filmes élménye. Ang Lee leszállított egy merész, inspiráló és intelligens mozit, amilyet nagyon ritkán látni, nem túlzok, ha azt mondom ez a film kihagyhatatlan. 95%-ot adok az év talán legjobb filmjére!

imdb: 8,4

rottentomatoes: 89%

21 komment

 1. Érdekes amit írtál. A filmet nem láttam, de nekem az előzetesből egy hatásvadász giccsparádénak látszik (ez nem a véleményem a filmről). Az ízelítőbe bepakolt CGI-jelenetek, meg szerintem undorítóak és nagyon műnek néznek ki. Főleg az állatok. Nem hiszem, hogy nincs egy rendes állatidomár Hollywoodban.

  • Köszi. 🙂 Vagyok ám,csak most ritkábban jutok a billentyűzet közelébe. Amúgy biztos vannak jó állatidomárok, de az 100% hogy ezt élő tigrissel képtelenek lettek volna leforgatni. Az előzetes engem sem győzött meg. De a film az annál inkább. 🙂

 2. Az idei év egyik legjobb filmje. Vicces, megható, elgondolkodtató. Nagyon sokan el is sírták magukat a moziban (nekem is nagyon kellett küzdenem ellene). A történet remek, a látványvilág elképesztő és valóban, az Avatar óta a legszebb 3D amit láttam. Remekül bemutatta a film, hogy a hit és a vallás, két különböző dolog( és egyáltalán nem erőltetett dologról van szó), ebben a kis srác és a tinédzser Pi-t játszó színésznek is nagy szerepe van, de a felnőtt kiadással is elégedett voltam. Lényeg a lényeg, senkit ne riasszon el az előzetes, vagy akinek még a moziban sem tetszik a látvány az fókuszáljon a történetre, szerintem ezt a filmet mindenkinek látnia kell 🙂

 3. Szerintem Ang Lee ritka szar és erősen túlértékelt rendező Jégviharostól,Tigris és Sárkányostól,Túl a barátságonostól együtt.Picit talán elbizonytalanodtam,mert bár az előzetes tényleg túlzónak és giccsesnek tűnik én időnként nagyon szeretem,ha egy-egy film erősen hat az érzelmekre.Milyen a zenéje BeniMan?Fülbemászó és fogós vagy elhanyagolható inkább?

  • Ang Lee egy nagyszerű rendező szerintem, de persze ízlések és pofonok. A filmzenei kérdésre, oscar jelölt filmzenék 2013:

   Best original score predictions below. Check out all predictions in all the categories here.

   The Predicted 5:
   1. Mychael Danna, Life of Pi
   2. John Williams, Lincoln
   3. Dario Marianelli, Anna Karenina
   4. Dan Romer & Benh Zeitlin, Beasts of the Southern Wild
   5. Jonny Greenwood, The Master

 4. Az a baj, hogy amíg nem látom, nem tudom elképzelni, hogy ez a film bármilyen szinten is jó lehet. A trailer legalábbis egy gusztustalan giccsparádé volt.

 5. totoro!Köszönöm.Mondjuk a Tigris és Sárkány is Oscart kapott a zenéért (is),de brutális mellényúlás volt az Akadémiától Hans Zimmer és a Gladiátor mellőzése.

  • Szerintem túl finom voltál, minimum az évtized kib@aszása volt!!!
   Azóta szarok az Oscar-ra! A pofám leszakadt, amikor kimondták the winner is tantdunlung…Zimmernek, már akkor oda kellett volna adni a második Oscar-t!

 6. Hát… jó olvasni a jó kritikát. A Skyfall előtt lement a trailer, a végén összenézett az egész mozi és kitört a röhögés.. Száni giccsparádénak tűnik teljesen agylövött storyval. Annyira ijesztően sz*r volt a trailer, hogy a jó kritika ellenére is megvárom a TV kiadást, nem reszkírozok mozijegyet erre.

 7. Nálam most kimarad a mozis megtekintés,valahogy nem fogott meg annyira,a könyvet lehet előre veszem.

 8. A nagy részét adom az írásnak, mondjuk nekem pont attól lett egy kicsit bullshit-szagú, hogy a főszereplő ígérete ellenére mégsem szólt olyan nagyot.

 9. Fantasztikus film volt! 10/10-es nálam! Hihetetlenül jó történet, 1000%-os megvalósítás! Ang Lee, emelem kalapom!!

 10. de ezt most olyan, hogy azoknak tetszik, akik hippinek hiszik magukat, bicikliznek és Indiát jó helynek hiszik, vagy tényleg jó film és valódi értéke is van?

 11. Ez a kritika jól felpumpálja majd azoknak az elvárásait, akik még nem látták, de meg akarják nézni a filmet. Csak óvatosan! A 3D-t az Avatarban látotthoz hasonlítani erős túlzás, bár igaz, hogy a film nagy részében nem tolakodó. A gyerekszínész (mindkettő) játéka viszont nekem fájdalmas volt. Az idős Pi-t alakító Irrfan Khan-t már Wes Anderson Darjeeling Limited-jében is nagyon szerettem, belőle szívesen láttam volna sokkal többet, mert hipnotikus erejű színész. Az operatőri munka tényleg profi, de a “valaha volt legszebben fényképezett film, amely valaha készült!” kijelentés ordas nagy túlzás. Számomra például Roger Deakins, Emmanuel Lubezki, vagy Conrad L. Hall bármelyik munkája emlékezetesebb. Elhiszem, hogy magával ragadta a film a kritika íróját, de az ilyen kijelentésekkel szerintem csak ront a filmélményen azok számára, akik az írása alapján mennek majd moziba. Egyébként tetszik a blog, és sosem baj, ha valaki lelkesedésből ír (sokkal rosszabb, ha eleve fikázó szádékkal), csak szerettem volna óvatosságra inteni a leendő nézőket. Szép kis giccses karácsonyi film ez, nem több, nem kevesebb. Ja, még annyi, hogy ne az előzetes alapján ítéljetek, mert annál azért tényleg jobb a film, mint amit az ígér.

 12. Nem volt ez rossz, csak az a sok fránya CGI állat, a tigrissel együtt..már az első másodperctől természetellenes volt a mozgása, a környezettel való interakciójáról nem is beszélve..kár érte. A befejezés viszont üt.

 13. Nemrég láttam, no így kell egy (viszonylag) okos, invenciózus látványfilmet megcsinálni. Merthogy Ang Lee látványfilmet csinált, de nem kérte, hogy hagyjuk otthon az agyunkat (mint Wachkowskiék a Felhőatlasznál…).

 14. Én úgy álltam hozzá, illetve úgy ültem le, hogy nem fogok agyalni a vallásokon, mert ugye végső soron Ang Lee ezt állítja a középpontba. A Pi élete egy látványos mese, csoda, hogy nem animáció formában készítették el. És Lee úgy regélte el meséjét, hogy végig lekötött, a víz meg filmekben soha nem volt ilyen szép tiszta:) 85 %

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *