50

TOP 10 – 2012 legjobb filmjei


The-Dark-Knight-Rises-Trailer-3

Ahogy minden évben, úgy idén is összeszedtük az idei év legjobb filmjeit itt a Filmdroidon. Érdekes volt 2012, hiszen lezárult a Sötét Lovag trilógia, megérkeztek a Bosszúállók a mozikba és minden idők legjobb Bond filmjét is megnézhetjük. Idén is akadtak emlékezetes filmek bőven, ám azt be kell ismernünk 2012 egy kicsit szürkébbre sikerült filmek tekintetében. Minden estere itt van a Mi 10-es listánk. Hangsúlyoznám ez egy szubjektív lista, így kéretik ezt így is kezelni. Ez csak az Én személyes véleményem, a saját listám. Szerintetek melyik volt idén a legjobb film?? Melyik film/filmek maradtak le a listáról? A Ti TOP 10 listátok hogy néz ki? A kommentekben lehet vitázni.

Suszter, szabó, baka, kém

Elsőrangú színészi játék és félelmetes hangulatteremtés jellemzi a filmet, amelyben tökéletes kor rajzot kapunk. A párizsi udvar berendezésétől a korabeli falfirkákon át az autókig minden stimmel. A Suszter, szabó, baka, kém néhány apró, de zavaró momentum miatt nem lett mestermű. Messze lekörözi viszont az utóbbi évek angolszász krimijeit, ráadásul még a cigifüst is stílusosan száll benne. Nikodémus kritikáját itt olvashatjátok. Január 26-án került a magyar mozikba.

Skyfall

Sam Mendes Bond filmje nem is igazán Bond film, szakít az eddigi hagyományokkal, képes volt magasabb szintre emelni a sorozatot. Egyvalamiben biztosak lehetünk, az összes jövőbeni 007-es film esetében hivatkozási pont lesz a Skyfall, mert ez a valaha készült legjobb James Bond film, emellett pedig az idei év egyik legjobb filmje. Javier Bardem, Silva szerepében, minden idők legjobb Bond gonosza, sőt állítom ott a helye a legjobb mozis gonoszok listáján. Heath Ledger Jokere óta nem láthattunk ilyen zseniális, pszichopata őrültet a mozivásznon. Október 25-én érkezett a magyar mozikba, a filmről itt írtam bővebben.

Pi élete

Ang Lee megcsinálta, egy remek 3D-s filmet készített, gyönyörű látvánnyal és remek történettel. Egy varázslatos filmet kapunk, egy gyönyörű és meghökkentő karácsonyi történetet. A Pi élete 2012 egyik legemlékezetesebb filmes élménye. Ang Lee leszállított egy merész, inspiráló és intelligens mozit, amilyet nagyon ritkán látni. Nem túlzok, ha azt állítom a Pi élete talán a valaha volt legszebben fényképezett film, amely valaha készült! A filmről nemrég írtam bővebben, december 20-a óta ülhetünk be rá a magyar mozikba.

Looper

A Looper nem időutazós film (noha van benne az is) és nem gengszterfilm (noha van benne keresztapa, megbízás és leszámolás), sem sci-fi (noha a jövőben játszódik), sem noir (noha a hangulat erősen arra emlékeztet). Rian Johnson harmadik filmje elsősorban azért zavarba ejtő, mert virtuózan szembemegy elvárásainkkal, s nem akkor üt igazán, amikor megnézi az ember, hanem ha napok múlva belegondol. A Looper olyan filmélményt ad, amit manapság nagyítóval kell keresni Hollywood környékén. A néző szabadon dönthet: megmarad-e a szórakoztató műfajkavalkád hamisítatlan élvezeténél, vagy mélyebbre merül – ugyanis lent is talál mondanivalót. Nikodémus kritikáját itt olvashatjátok, a szeptember 27-én moziba kerülő alkotásról.

Holdfény királyság

Félig tündérmese, félig családi, társadalmi, lélektani dráma: a Holdfény királyság mindkettőnek kiváló. Nem lehet nem szeretni. A meghatóan és meseszerűen szép történet, a remek humor és a sajátos forma mellett hab a tortán a csomó remek színész. Elképesztő a látvány is, a színek kavalkádja: minden kocka úgy néz ki, mint egy polaroid-felvétel a hatvanas évekből. Wes Anderson filmje mind látásmódjában, mind formailag olyan játékos és humoros, mint kevés másik. A film május 31-én került a magyar mozikba, kritika sajnos eddig nem készült róla a Filmdroidon, de hamarosan orvosoljuk ezt a hiányosságot.

Bosszúállók

Joss Whedon feladta a leckét, egyrészt így kell egy több, mint 200 milliós filmet letenni az asztalra, hogy minden centje meglátszódjon a vásznakon, másrészt a milliókból egy tetszetős, lenyűgöző, szórakoztató filmet készített. A forgatókönyv egyik nagy erénye, hogy egyiküket se szorítsa a háttérbe, eléri, hogy mindegyikük sorsa kellőképpen érdekeljen minket. A Bosszúállók egy szerelmes levél a Marvel hősök kedvelői számára. Koimbra tollából született a kritika, a Marvel hősök április 26-án lepték el a magyar mozikat.

Az Argo-akció

Kevés megtörtént esetet feldolgozó film mondhatja el magáról, hogy tud úgy izgalmas lenni, hogy a néző ismeri a végkifejletet. Az Argo-akció komoly thriller, de a Los Angelesben végzett előkészületekbe sikerült humort csempészni, sőt olybá tűnik, mintha Ben Affleck megpróbált volna egy kicsit bemutatni Hollywoodnak. Az Argo-akció hihető, izgalmas és nem hatásvadász, egy remek film. Koimbra kritikáját itt olvashatjátok a november 22-én Magyarországon bemutatott alkotásról.

A sötét lovag – Felemelkedés

A sötét Lovag Felemelkedés jó film, néhol nagyon jó, összetett, intenzív és grandiózus alkotás, mégis a trilógia egyetlen darabja ahol Nolan ambíciói talán túl nagyok voltak. Minden hibája ellenére méltó lezárása a trilógiának. Az első fele a filmnek, szinte tökéletes, remek, méltó folytatása A sötét lovagnak, néhol azt mondom még fölé is nő, ami pedig tényleg nagy szó! Simán az év egyik legjobb filmje. Nolan trilógiájának záró darabjáról én írtam, július 26-án került a magyar mozikba.

A hobbit: Váratlan utazás

Sokan szkeptikusak voltak a 300 oldalas könyv 9 órás megfilmesítése miatt, ám Jackson okos, hatékony és jó mesélőnek bizonyul. A könyv több részét átalakította a saját szájíze szerint, van ahonnan elvett, van amihez hozzátett és ez a döntés nagyon jónak bizonyult. Peter Jackson, olyan magával ragadó élményt nyújt a mozi közönségének, hogy úgy fogja érezni, mintha soha nem hagyta el a hobbitok, az orkok, és a kapzsi, nyálkás kis szörnyeteg, Gollam világát. Annak ellenére, hogy a film közel három órás hosszúságú, A Hobbit trilógia első része szórakoztató marad. A december 13-án moziba kerülő alkotásról, én írtam nemrég, a kritikát itt olvashatjátok.

A némafilmes

Hazanavicius bebizonyította, hogy 2011-ben is lehet sikeres egy némafilm és nem attól jó egy alkotás, hogy telepakoljuk drágábbnál drágább speciális effektekkel vagy megdobjuk 3D-vel. A némafilmes méltó tisztelgés a Hollywoodi filmgyártás aranykora előtt, egy letűnt kor sztárjai előtt. A történet nem túl bonyolult mégis nagyon magával ragadó és nagyon sokrétű. Egy tragédiát láthatunk benne azt hogyan lesz valaki ünnepelt csillagból, címlapsztárból egy lecsúszott ember, akinek az élete vakvágányra jutott. A filmről anno még én írtam, február 23-án került a magyar mozikba az Oscar díjas film.

50 komment

 1. Nálam a Lista:
  1.A Hobbit-Váratlan utazás
  2.Skyfall
  3.A Sötét Lovag-Felemelkedés
  4.Warrior – A végső menet
  5.Fékezhetetlen
  6.A Bosszúállók
  7.Az utolsó műszak
  8.Az Argo-akció
  9.A Tetovált Lány
  10.Éhezők Viadala
  Ezek a filmek voltak úgymond hatással rám.:)

 2. Az én listám:
  1. Bosszúállók
  2. Bosszúállók
  3. Bosszúállók
  4. Bosszúállók
  5. Bosszúállók
  6. Ted
  7. The Expendables 2
  8. Prometheus
  9. Underworld 4
  10. Resident Evil 5

 3. Sorrendet nem állítanék, de nekem ezek a filmek tetszettek a legjobban: Underworld – Ébredés, Avengers, A Sötét Lovag – Felemelkedés, Az Éhezők Viadala, Az Emlékmás, Prometheus, Ted, Dredd

 4. Leszögezném, hogy az Argót, meg a Djangót még nem láttam (utóbbihoz igen nagy reményeket fűzök), de majd utólag nekem még a 2012-es listához lesznek természetesen számítva ha olyan jók 🙂

  -Nem állítanék sorrendet, de ami kiemelten legjobb volt, az a Cloud Atlas, bámulatos hogy már azért jó pár hete láttam, de még mindig teljesen el tud gondolkodtatni, ha csak rágondolok, illetve meg volt benne szinte minden, amiért a filmeket szeretjük. + Irtózatosan mesteri vágó munka
  -Batman is kiemelkedő volt, nagyon szórakoztatóra sikeredett, 3szor is visszamentem moziba érte, de nem a legjobb, mert tudjuk hogy Nolan mire képes és itt túlságosan is popcorn-mozit tett le az asztalra, hiányzik belőle az az eddigi jellemző plusz.
  -Skyfall tényleg meglepően jó volt, izgalmas, érdekes, újfajta Bond-film, remek színészekkel és sztorival. Bardem kitett magáért.
  -Expendables 2 nekem ütötte az egyet, hatalmas poénok voltak benne és látványos is rendesen.
  -Bosszúállókról gondolom nem is kell kifejtenem miért került az én listámra is, gyakorlatilag a tökéletes popcorn-mozi.
  -Az erő krónikája hihetetlenül intenzív volt a számomra, vége az rendkívül magával ragadott, úgyhogy bőven van itt helye.
  -Warrior is iszonyat izgalmas és hatásos film volt, meglepő hogy milyen drámát hoztak le egy bunyós filmből.

  • Ja igen még Hobbit, hiba lenne kihagyni, már magában az újbóli Gyűrűk Ura hangulat miatt joga van itt lennie, de jó lett magában is. Martin Freeman igazi hobbit.

 5. Na lássunk néhányat azok közül, amiket idán láttam:

  A Suszter az egy meglehetősen túlértékelt film. Egynek jó, de csak ha az ember kikapcsolja az agyát és nem törődik a logikai hülyeségekkel. Ami tényleg jó benne az az atmoszféra és a látványvilág. SZINTE el lehetett hinni, hogy a 70-es években készült a film.

  Skyfall – Ez tetszett, egyértelműen ez a legjobb Craig film, bár én visszasírom a Dalton-Brosnan korszakot. Nem tetszik nekem ez a minimalista reboot. Egy Bondnak jó volt ez a film, de most már jöhetne egy igazi könnyed akciózgatós rész is.

  Bosszúállók – Ez is tetszett, hibákat ebben is lehet találni, de ez a film el tudta érni, hogy csak hátradőljek és szórakozzak. Annak aminek szánták jó.

  A sötét lovag – Hát ezzel van sok problémám. Egynek ez se rossz, de túlságosan is érződik rajta, hogy három különböző sztoriból lett összeollózva. Továbbá én kevéssé tudok értékelni egy olyan Batman filmet, amiben maga Batman kb. 20 percet van jelen a vásznon 165-ből, és annak a harmada is egy űrhajós lövöldözés.

  A hobbit – Ez nálam az év csalódása, pedig nem is vártam annyira veszettül. Nem fogok még egyszer végigmenni a hibáin, vontatott, tele rendezői hibákkal.

  Expendables 2- Ez tetszett, de helyén kell kezelni. Hihetetlenül jó ezeket az arcokat együtt látni, de persze izmosabb forgatókönyv se ártana legközelebb.

  Prometheus – Na ez is csalódás. Kikapcsolt aggyal ez is nézhető, csak épp atomjaira esik szét, ha utánagondol az ember a történéseknek. Én még az AVP filmeket is többször láttam, mint ahányszor ezt fogom.

  John Carter – Az eredeti könyvek nagy kedvenceim, sajnos a film elhibázott lett. A film azért annyira nem bűn rossz, csak a végére esik szét túlzottan. Túl sok mindent akartak belezsúfolni, és túl sok a felesleges változtatás az eredetihez képest, ami nem vált a sztori előnyére.

  Sherlock 2 – Ez már nem Sherlock hanem egy viktoriánus Bond szuperhős köntösben. Pont akkor néztem a Jeremy Bratt féle sorozatot, mikor ez ment. Hát a klassszikus kb. 6000-szer jobb, én azt ajánlom inkább mindenkinek.

  A tetovált lánynak az eredetijét néztem meg az idén, teljesen kielégítő volt, az amcsi verzió érdektelen számomra ezek után.

  MIB 3 – Ez egynek jó volt, persze ez is fullon volt hibával, mondjuk ez az első két részre is igaz. De ennél a filmnél nyugodtan ki lehet kapcsolni az agysejteket, ez csak ökörködés.

  Taken 2 – Ez is jó volt egynek, bár az első mérföldekkel jobb. Ennél se árt kikapcsolni az agyat, de úgy jó móka volt.

  Ja még van a Spider-Man. Örültem hogy egy csomó hibát kijavítottak a Raimi féle ámokfutás után, de maga a film az csak közepes lett. De a potenciál legalább meg van egy ütősebb folytatáshoz.

  Az Argo-t meg a Felhőatlaszt még feltétlenül meg akarom nézni valamikor, ha tudom moziban. A Looper is érdekel még, bár maga az alapötlete elég nagy marhaság.

 6. Mindig furcsán nézek magam elé, amikor a Skyfall-ról olvasok különösen pozitív jelzőket. Szerintem az év egyik legmegosztóbb filmje, nekem személy szerint nem tetszett. Az egész egy szimpla akció-mozi volt, tele B-kategóriás elemekkel, bakikkal és lopott dolgokkal. Javier Bardem gonosza sem egy eredeti figura, csak a színész képességei miatt emelkedik ki picikét az átlagból. Nálam bukta volt…

 7. Én nem tudok tízes listát állítani, szerintem 2012 a film totális debilizálásának, és az elbutult tömegek kiszolgálásának éve lett. Koherens logikus forgatókönyv csak elvétve születik, már a középszert is ovációval fogadják. Szégyen.

  A legtöbb top 10-ben lévő filmről a véleményem:

  Prométheusz – agyatlan bosszantó baromság, 100 milliós B film
  Skyfall – agyatlan bosszantó baromság, a Bond filmek szégyene
  Bosszúállók – Még több robbanás és még több képregényhős a szokásos két mondattal elmondható sztoriban. Komolyan ettől a sablonhegytől kellett hanyatt vágódni???
  Looper – Középszerű időutazós egyszernézős.
  Argo akció – Nem rossz film.
  Sötét lovag – A trilógia leghalványabb darabja, elmegy szódával kategória
  A némafilmes – Jó ötlet, és korrekt megvalósítás.
  Pi élete – Varázslat a vásznon. Az egyetlen igazi moziélmény idén.
  Hobbit – A szerverpark felpörgött és újrahasznosította a három GYU filmben már csontig rágott jeleneteket. Unalmas, érdektelen, elkoptatott, súlytalan: egy szóval FELESLEGES adaptáció.
  Taken 2, Expendables 2, Sherlock 2, MIB 3 stb. folytatások egy top 10-es listán???? – HAHA

 8. Idén szerintem is gyenge volt a felhozatal, sokszor voltam moziban, de elég sokszor csalódnom kellett. Az idei legnagyobb filmélményem akkor is az Avengers volt, még ha az tényleg csak egy agyatlan szórakozás volt. Utána sorban:

  -Sötét lovag: szerintem is a leggyengébb Batman-darab, ha a végén csak Michael Caine bólintása maradt volna, az utána következő vágás nem, az nálam +1 pont lett volna (10/8)

  -Éhezők viadala: Ezt a filmet csak tegnap néztem meg, de nem értem, hogy hagyhattam ki eddig. Izgalmas, jó atmoszféra, Stanley Tucci. Jennifer Lawrence felkerült a szerelmeim listájára Amanda Seyfried és Emma Stone mellé.

  50/50: most nem tudom, hogy ez 2012-es film-e, vagy 2011 végi, én annak számítom, mert akkor láttam. Azon kevés filmek egyike, amelyiken képes voltam könnyezni és Seth Rogen első alakítása, amelyikben kimondottan kedveltem. Anna Kendrick olyan aranyos volt benne (szerintem a Twilight-szériából ő viszi a legtöbbre).

  -Életrevalók: bár nem Hollywood (még), de egyike annak a pár filmnek, amit végigröhögtem. Eredetileg egy modern Asszony illatára számítottam, de annál sokkal könnyedebb, ami nem is baj. A néger színész igen jó volt, és a szinkron is illett a filmhez.

  -Skyfall: az a hatalmas rajongás el van túlozva (szerintem csak örülnek, hogy végre egy széles rétegek által fogyasztható Bond-film született), de tényleg nagyon tetszett, még a James Bond utáló húgommal is megszerettette magát. Javier Bardem hozott valamit a Nem vénnek valóból, volt eksön meg lelkizés is. Daniel Craiget változatlanul a jobb Bondok közé sorolom, Judi Dench hiányozni fog, Ralph Fiennes-nek viszont örülök! Ja és a főcímzene +1 pont.

  Warrior: Nagyon komoly film volt, nekem a Nick Nolte-féle leivós rész a film közepén az egyik legmegrázóbb filmjenete volt 2012-nek. Tom Hardy-ilag ízelítőt kaptunk az új Batmanből is!

  -Madagaszkár 3: A legeslegnagyobb meglepetés idén. Az első két rész szerintem kimondottan gyenge, fárasztó poénokkal, túlpörgetett filmes utalásokkal (+ a szinkron hülye szóviccei), idegesítő Julien királlyal. Ezzel szemben nem sok mesénél volt úgy, hogy gyakorlatilag folyamatosan nevettünk. Kellett is, mert nekem 2012 az animációs csalódások éve volt (Merida, Wreck-it Ralph) Az a hülye medve azzal motorral… még most is röhögök 😀

  Looper: Korrekt akciófilm volt, és lehetett rajta filózni, de Bruce Willis “intése” ellenére én nem tudom figyelmen kívül hagyni az időutazás elméletének az ellentmondásait. Azért az áruló ügynök “vallatós” jelenete nem volt semmi.

  Suszter, szabó…: Én is úgy vélem, hogy túl lett értékelve, méghozzá azért, mert ilyen szereplőgárdára egyszerűen nem lehet azt mondani, hogy nem tökéletes. A magyar jelenetek külön jók voltak, nekem a hidegháborús filmek mindig jöhetnek, szóval itt a helye.

  Nem láttam, de 2012-es, és biztosan be fog jönni: Argo akció, Django unchained, és talán a Hotel Transylvania, ha jó a szinkron.

 9. Rendkívül vérszegény évet tudhatunk magunk mögött. 2012 ahogy többeknek, számomra is a csalódások éve volt. Szinte sajnálom azt néhány filmet, amiket kiemelkedő figyelmet érdemelnek: The Avengers, The Hobbit: An Unexpected Journey, End of Watch. Megjegyzem, hogy a Life of Pi és a Django Unchained megtekintésre vár még. A jó kategóriába pedig ezeket sorolnám: 21 Jump Street, Iron Sky, Expendables 2, Premium Rush, Argo.

 10. Az én listám:

  1. Bosszúállók
  2. Hulk
  3. Stark
  4. Thanos
  5. Feláldozhatók 2.

  Köszi az egész éves munkátokat, srácok! 🙂

 11. A legjobbak:

  Argo
  Seven Psychopaths
  Avengers
  Skyfall
  Contraband
  The Grey
  Warrior
  Cloud Atlas
  Looper
  The Dictator
  Ted
  Lawless
  The Mill and the Cross (nálunk idén mutatták be)

  A legjobb pedig egy magyar: Final Cut – Hölgyeim és uraim

  (A Moonrise Kingdom-ot és az End of Watchot igyekszem pótolni)

 12. Csak is a Dredd!
  Körökkel veri a Bosszúállókat, a Feláldozhatókat, a Veresegyházi asszonykórust és minden csapatot, szuperhőst, bármit!!!

 13. Előre láttam hogy a TDKR a TOP3-ban lesz, de mire föl??? Egy unalmas, elcsépelt, komolyabb akcióktól mentes lezárást kapunk amihez képest az Avengers százszor szórakoztatóbb és fantáziadúsabb!! És nem mellesleg a TDKR több pénzből készült mint a Bosszúállók! Hova ment a sok lóvé??? Mert a látvány sehol sincs a Marveles filmhez képest…. Szerintem üljön le valaki egymás után megnézni a két filmet és jelentkezzen melyiken szórakozott jobban! 95 százalék az Avengersre voksolna, kérdem én mivel jobb a vetélytársánál??? Sok az agyhalott Batman rajongó az biztos, de hogy ennyire???

  • Valószínűleg azért került többe, mert a CGI manapság olcsóbb mint a díszletek megépítése. Az Avengers főleg CGI-vel készült ugye míg a Dark Knightban több volt a díszletes megoldás (keverve CGI-vel). Csak egy tipp!

 14. Nem mondjátok hogy a skyfall bekerült a top10 be a premetheus meg a szégyenlistán van. Ti aludni jártok moziba? 🙂

  Amőgy BUÉK

  ÉS tegyétek vissza a regisztárciós belépést is, mert ez az írd eb az adataidat a komenteléshez szvsz elég gáz.

 15. Nem tudom mit esznek annyira ezen a bosszúállókon. Csak egy 10 éveseknek készült CGI nyálcsorgatás. Látványosnak persze látványos de engem abszolút nem nyűgözött le. Az akciójelenetek többsége teljesen fantáziátlan. Ordít róla – mint pl. a Pókember filmekről – (amik még mindig jobban tetszettek) hogy gyerekeknek készült. Elég nagy vicc hogy ebben a listában szerepel, a Prometheus meg a másikban.
  A betmen tényleg az év legjobbja. Igaz hogy sajna csak a szóban forgó két filmet láttam de csodálkoznék ha bármelyik is jobban tetszene mint a TDKR.

  • Felelőtlenség látatlanban véleményezni egy filmet, s ennek hangot adni pedig egyenesen badarság. Ne hamarkodd el dolgot, a végén még csalódni fogsz. Ha az Avengers számodra gyermeteg, akkor mi a helyzet a Prometheus ostogba megnyilvánulásaival?

   • Én nem véleményeztem olyan filmet amit nem láttam. Nem tudom mit értesz az ostoba megnyilvánulásokon. Lehet van benne 1-2 logikátlannak tűnő dolog ami majd a folytatásokban értelmet nyerhet. Baki biztos van benne, mint minden filmben de ebbe most nem akarok belemenni mert könyvet tudnék kiadni azokról a vitákról amiket folytattam már ebben a témában. És a filozofálás nekem most bőven elég Sigmund Freud – Bevezetés a pszichoanalízisbe című művében. 🙂

  • Te aztán nagy IQ bajnok vagy, 2 filmet láttál és abból döntöd el melyik az év filmje. Fogd a Batmaned és húzd le magad a retyón :D.

   • Nem döntöttem el csillagharcos hogy a TDKR az év legjobb filmje. Csak annyira tetszik (mint már mondtam) hogy meglepődnek ha látnék még olyan tavalyi filmet ami jobban bejönne. 9 pontot adtam rá imdb-n. Kb fél évente látok olyan filmet amire 8-nál több pontot adok. És elég sok filmet nézek.

 16. Amit a fentiek közül láttam:
  Skyfall – tetszett, de nálam tartozik a kimagasló kategóriába
  Holdfény királyság – nagyon jó film, nálam is a legjobbak között lenne a helye
  Bosszúállók – szintén kitűnő, a maga műfajában az egyik legjobb
  A sötét lovag–Felemelkedés – nem rossz film, de részemről nem top-os

  A többit eddig még nem láttam.
  Azok közül, amiket viszont láttam, és magyar bemutató szerint 2012-esek, a következők jutnak eszembe, mint nagyon jó filmek:
  Ördögsziget (nagyon jó norvég dráma, fiatalokról); Warrior–A végső menet (az egyik főszereplő Tom Hardy, azaz Bane a Batmanből); A hét pszichopata és a si-cu.
  És némileg kakukktojás, mert Magyarországon csak január végén fogják bemutatni, de készítését tekintve 2012-es film (és volt szerencsém látni): Lincoln. Eszméletlen jó film, Daniel Day-Lewis alakításáról pedig kizárólag szuperlatívuszokban tudok beszélni.

  És persze boldog új évet és sok jó filmet mindenkinek!!! 🙂

 17. Érdekes év volt ez filmes szempontból,személyszerint egyáltalán nem éreztem szürkének. Ehhez azonban hozzátartozik, hogy volt szerencsém 2012-ben számos olyan filmet is látni amik évek óta kimaradtak és nagy hatással voltak rám.
  A szégyenszemre eddig bizony kimaradt Keresztapa, az Észak-északnyugat, vagy aközelmúltból a szerintem zseniális A harcos,a Wahlberge/Bale párossal..

  No de az aktuális mozik közül:

  1.- SKyfall-számomra az év filmélménye. A Bond film ami valóban nem is igazi Bond film, ugyanakkor mégis működik. Zseniális.

  2-A sötét lovag : felemelkedés. Méltó befejezés, a film végén két igazi “álleejtős” meglepetéssel.Nálam egyébként veri a Sötét Lovagot..

  3-Életrevalók-dráma és humor tökéletes elegye, igazi fejlődéstörténet Franciahonból….

  4-Prometheus-nekem bejött, ízlések és pofonok..vitathatatlanul vitatható..:)

  5-TED..a jó ízlés határait nem csak feszegető, de helyenként átlépő vagány plüssmedve némi mondanivalót is rejtget a felnőttévállásról..Férfitársaknak 🙂

  A Pí meg 2013-ra marad..:)

 18. Batman
  Hobbit
  Prometheus
  Bosszúállók
  Abraham L (most lehet nevetni, de nekem szórakoztató volt)
  Többet nem tudok felsorolni. Volt pár nézhető alkotás még, de a kedvencek listára nem teszem fel. Pl: Silent Hill 2. Látványos volt, de elég gyenge történettel.

 19. Először azt akartam mondani, hogy idén nagyon gyenge volt a felhozatal. Voltak jó, szórakoztató filmek, de kevés az, amire rá tudom fogni, hogy “Igen, ez az év egyik legjobbja”. Aztán rájöttem, hogy mi a probléma. A hollywoodi termékek nyomják az arcunkba, ezeket nézzük. De nem meglepő, hiszen én speciel művészmoziba ritkán járok, mivel hiába mondják, hogy ez vagy az az európai vagy ázsiai film jó, de számomra sokszor elég szenvedős vagy veszett unalmas a végeredmény. Ugyan magamban megjegyzem, hogy ezt vagy azt a filmet később valahogy meg fogom nézni, de a címek feledésbe merülnek. Szóval inkább azt mondom, hogy az idei hollywoodi termés gyenge volt és van még csomó film, amit sajna nem láttam és meg akartam nézni, pl. Perks of being wallflower, Hobbit, Ruby Sparks, Amour, Master, Nyomorultak, Django.

  Na akkor nézzük, hogy szerintem mely filmek voltak idén kiemelkedőek.
  Amíg alszol – spanyol thriller-horror
  Fehér pokol – Liam Neeson és a farkasok, az év első legjobbja volt. Feszültség és izgalom.
  Bosszúállók – A Marvel filmek megkoronázása, minden Marvel képregénykedvelő ilyesmire vágyott jó régen
  Fejvadászok – nem tudom, hogy a film végén milyen százalékok pörögtek a fejemben, de azt tudom, hogy most úgy rémlik, hogy eléggé tetszetős volt.
  A messzi dél vadjai – Nikodémus írása kedvet csinált hozzá, nem bántam meg.
  Ted – Az év legjobb vígjátéka.
  Az utolsó műszak – A kézikamerás műfaj tud idegesítő is lenni, de David Ayer megmutatta, hogy miképp kell kezelni úgy, hogy a néző hatalmas adrenalinlöketet kapjon.
  Argo – akció: Ben Affleck erőltesse a rendezést, csak így tovább.
  Az éhezők viadala

 20. Ja, meg ami még eszembe jutott:
  Safety Not Guaranteed
  Dredd
  Ház az erdő mélyén

  Eszembe jutott még az Expendables 2, de hiába az erős nosztalgiafaktor, azért be kell látnom, hogy nem volt olyan jó, mint az első, hiába is mondtam rá, hogy 80 %.

 21. Tavalyi filmek közül talán ezek tetszettek: Looper, Avengers, .
  Batman képregényfan vagyok, többet vártam volna.
  Még mindig SW Ep. V a best! 🙂

 22. Egy-két filmmel el vagyok maradva, de nekem a listám a következő:

  1. Avengers
  2. Hobbit (moziban hatalmas élmény volt)
  3. Dark Knight Rizses
  4. Cabin in the Woods
  5. Chronicle

 23. Nálam TOP 10!

  01. Az éhezők viadala
  02. Shame
  03. Az utolsó műszak
  04. A sötét lovag – Felemelkedés
  05. Holdfény királyság
  06. Prometheus
  07. Warrior
  08. Pi élete
  09. Szerelem
  10. Bosszúállók

 24. Nálam elsősorban a popcorn mozik arattak,méghozzá:
  1.Bosszúállók
  2.Skyfall
  3.Ted
  4.Sötét lovag:Felemelkedés
  5.Argó-akció
  6.Kényszerleszállás
  7.Hobbit
  8.Phrometeus
  9.Börtönregény
  10.Sinister

 25. 10. Project X
  9. Raid: Redemption
  8. Chronicle
  7. Killer Joe
  6. Ted
  5. Ruby Sparks
  4. The Tall Man
  3. Moonrise Kingdom
  2. The Perks of Being a Wallflower
  1. Tinker, Tailor, Soldier, Spy

  + Turn Me on Dammit!, 21 Jump Street, Sinister, Spring Breakers, The Woman in Black, Thale, Excision, Compliance, Cockneys vs. Zombies, Bunnyman 2, Looper, Mirror Mirror, V/H/S, Found, Brave, Into The White, End of The Watch, Skyfall, Shame, We Need to Talk About Kevin, The Gray

  – Avengers: Transformers(ek) kistesója, sok-sok szuperhőssel pff…
  – TDKR: Csalódás, a leggyengéb darab a trilógiából
  – Prometheus: full ostobaság, de nem okozott akkora csalódást, mint a TDKR
  – Cabin in the Woods: nagyon erőtlen, Whedon “művészete/ világa” nekem nem jön be

  A Pi életét még nem mertem megnézni, fárasztóan giccsesnek tűnik, de rengeteg a pozitív kritika, úgyhogy ez lesz az idei évben az első mozizás 😀

 26. Na szóval olvasgattam amiket írtatok és hogy őszinte legyek nem tudnák 10-es listát összállítani! Hogy miért? Mert felesleges! Nem igazán voltak “nagyon jó filmek,, 2012-ben! Hol vannak az “új,, filmek? Egy folytában a folytatások és már látott történetek átgondolt változatai! Persze voltak filmek amikre azt mondam hogy “jó egyszer látni kell,, ilyen volt Pl.: – A bosszúállók! Az elvárások megfelelt többet nem várhattunk tőle! Látványos és ennyi! – A batman 3! Hát nagyok voltak az elvárások és nem kaptuk meg amit érdemeltünk volna! De látni kell és kész, egyébként Bean nagy király volt csak őt sem így képzeltem el anno mikor olvastam a filmről hogy készül! – A csodálatos pókember! Jobb mint az előzőek de, nem mondanám hogy “húú ez igen,,! Szóval értitek! – A skyfall! Ütősebb mint elődei azt kaptuk amire gondoltunk ,James Bond’ alapján! Akciót! A végére hagytam A hobbitot! Hát szerintem egy nagy sz…..!(de ez az én véleményem)! Szóval ennyi! Ez nem lista csak válogatás! Reméljük idén jobbak lesznek! Na béke mindenkinek!

 27. Egyetlen egy dolgot nem értek 🙂 Az az, hogy végigolvastam a hozzászólásokat és személy szerint nem találkoztam a Felhőatlasz című filmmel. Szerintem listára való lett volna 🙂 Amúgy a többivel hellyel közel egyetértek 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *