30

A hobbit: Váratlan utazás (The Hobbit: An Unexpected Journey)

A_Hobbit_poszter

Közel 10 év telt el azóta, hogy Peter Jackson utoljára elvitt minket Tolkien varázslatos világába.  A New Line a Gyűrűk Ura mindent elsöprő anyagi és kritikai sikere után hamar elhatározta, hogy megfilmesítik a trilógia előzményének tekinthető A hobbitot. Nehezen akart megvalósulni a film, először természetesen Peter Jacksont akarták megnyerni a rendezői posztra, de ő összekülönbözött a stúdióval és Guillermo Del Toro ült a direktori székbe. Ekkor azonban jött az MGM pénzügyi mélyrepülése és jegelték a projektet. A stúdió helyzetének rendeződése után azonban Del Toro hátrált meg és így újra A gyűrűk ura trilógia rendezője vállalta magára a feladatot, hogy vászonra álmodja Tolkien művét.

The Hobbit: An Unexpected Journey

Rengeteg kritikát kapott Peter Jackson, amiért az alig háromszáz oldalas könyvből a tervezett kettő helyett három film fog készülni, ami játékidőben körülbelül megegyezik A gyűrűk ura-trilógiával, ami viszont több mint ezeroldalnyi alapanyagból került vászonra.

Természetesen adja magát a kérdés, indokolatlanul hosszú lenne a Hobbit első része? Nos, nem lehet azt mondani, hogy nincsenek felesleges részei. Nagyon nehezen indul be a film, a Megyében eltöltött idő indokolatlanul hosszú és van pár jelenet, amely nyugodtan kimaradhatott volna. Ennek ellenére azt kell hogy mondjam, az új trilógia nyitódarabjának sikerül fenntartani az érdeklődést a film végéig.

HBT1-fs-316710.DNG

Peter Jackson jó érzékkel nyúlt a már bevált dolgokhoz. Egy folyton veszélyben lévő kis csapat, fenséges hegyek, burjánzó mezők és kanyargós barlangok. Természetesen nem kis deja vu lesz úrrá rajtunk, hiszen mindenkinek be fog ugrani a Gyűrűk ura.

Itt viszont álljunk meg egy kicsit. Több kritikus is felháborodottan írta, mennyire hasonlít a Hobbit a Gyűrűk ura trilógiához. Kérdem én mégis mit vártak? Ugyanannak az írónak egy másik művéről van szó, amely ugyanabban a világban játszódik, sőt nem kevés szereplő feltűnik mindkét műben. Itt nem az történt, hogy a forgatókönyvírók gondolták lehúznak még egy bőrt a Gyűrűk uráról. Aki a történet miatt reklamál az jobb, ha tisztában van vele ezt is Tolkien írta.

THE HOBBIT: AN UNEXPECTED JOURNEY

Jacksonék pedig jó munkát végeztek, kétség sem férhet hozzá, hogy a Hobbit ott van a legszebben fényképezett filmek között, Andrew Lesnie képei egyszerűen fantasztikusak, képes Új-Zéland olyan tájait elénk varázsolni, amelyekkel még sehol nem találkoztunk, tényleg csodálatos képek ezek. Az első percekben a Magányos hegy belseje Erebor bemutatásakor éreztem azt, hogy itt tényleg minden rendben lesz, Peter Jackson nem felejtette el, hogy kell bemutatni ezt a fantasztikus világot. A grandiózus törpkirályság tényleg magával ragadó.

Nem egy grandiózus, epikus alkotás a Hobbit sokkal inkább egy mesés, felemelő történet, amelynek azért vannak rejtett mondanivalói. A törpexodus, az országukat elhagyni kényszerülő és azért harcoló, azt visszaszerezni akaró törpök helyzete egyértelműen adja a párhuzamot a zsidókkal.

hobbittrailer02-002

Jackson legnagyobb erénye az okos és szépen kidolgozott karakterábrázolás, amely itt is jól tetten érhető. Martin Freeman jól formálja meg Bilbót, szimpatikusabb mint Elijah Wood Frodója volt. Látjuk hogyan válik a magának való hobbitból egy a barátaiért életét kockáztató kalandor. (Az megvan hogy a Sherlock című sorozat mindkét főszereplője játszik a Hobbit trilógiában? Freeman mellett Benedict Cumberbatch is szerepel, ő lesz a második részben Szmog hangja). Gandalf ugyanolyan fantasztikus vezető, mint amilyen egy évtizede volt, Ian McKellen simán hozza a figurát.

A 13 törp mindegyikét nem mutatják be aprólékosan, ám vezetőjükre Tölgypajzsos Thorinra nagy hangsúlyt fektetnek. Itt is elő kell hoznom a párhuzamot a Gyűrűk urával, hiszen Thorin és Aragorn hasonló problémákkal szembesülnek. Thorinnak a népe vezetőjévé kell válnia, az országát meg kell védenie a gonosztól, úgy hogy a családja szörnyű múltja mindvégig ott lebeg a feje felett. Richard Armitage nem túl ismert színész volt a Hobbit előtt, sorozatokban vállalt szerepet és néhány közönségfilmben is feltűnt pár perc erejéig. (Star Wars – Baljós árnyak, Amerika Kapitány) Nagyon kellemes meglepetés volt az ő játéka, jó lesz megtanulni a nevét, biztosan feltűnik jó pár filmben az elkövetkezendő években. Andy Serkis újra életre kelttette Gollamot, őszintén szólva az Akadémia végre valahogy honorálhatná a színész teljesítményét. Gollam ugyanolyan tragikus és félelmetes mint azt már láttuk tőle.

THE HOBBIT: AN UNEXPECTED JOURNEY

Peter Jackson, olyan magával ragadó élményt nyújt a mozi közönségének, hogy úgy fogja érezni, mintha soha nem hagyta el a hobbitok, az orkok, és a kapzsi, nyálkás kis szörnyeteg, Gollam világát. Annak ellenére, hogy a film közel három órás hosszúságú, A Hobbit trilógia első része szórakoztató marad.

Azért hogy negatívumost is említsek, a film képtelen fenntartani azt a fajta feszültséget, mint a Gyűrűk ura. Végig azt érezzük, hogy történhet itt bármi, a kis csapatnak nem eshet bántódása. Hiába esnek orkok fogságába, hiába érinti meg a halál lehelete őket, az utolsó percben mindig megmenekülnek.

Persze nincs ezzel baj, de mi sem érezzük azt, hogy itt most veszélyben lennének törpjeink. Emlékezhetünk Boromir halálára, vagy Gandalf elvesztésére, Mória bányáiban az orkok támadására. Mind-mind olyan jelenet, amikor lélegzet visszafojtva vártuk mi lesz a kaland vége. Ennek a fajta feszültségnek itt nyoma sincs! A másik negatívum pedig a film első felében látott böfögős, taknyos poénok, amelyek hihetetlenül kiábrándítók tudnak lenni…

THE HOBBIT: AN UNEXPECTED JOURNEY

Ahogy írtam sokan szkeptikusak voltak a 300 oldalas könyv 9 órás megfilmesítése miatt, ám Jackson okos, hatékony és jó mesélőnek bizonyul. A könyv több részét átalakította a saját szájíze szerint, van ahonnan elvett, van amihez hozzátett és ez a döntés nagyon jónak bizonyult. A Hobbit egy fantasztikus utazást kínál a jól ismert világba és nem okoz csalódást, a Hobbit trilógia képes lehet arra, hogy ugyanolyan csodálatos és izgalmas legyen, mint Tolkien azt megelőző művéből készült alkotások. Nem olyan jó mint a Gyűrűk ura trilógia, de az idei év langyos filmtermését figyelembe véve, nyugodtan kijelenthető, a Hobbit az év egyik legjobb filmje. 85%-ot megadok rá!

imdb: 8,8

rottentomatoes: 65%

30 komment

 1. AZ idei év langyos filmermése: Holdfény királyság, Haneke – Szerelem, Hét pszichopata, Argo akció, Cloud atlas, Chronicle, volt egy Prometheus, Looper, lezárult a Dark Knight trilógia, nemsokára jön a Django stb, stb.

  • Márk:-)
   Ezek valóban jó címek,bár az Argo-akció véleményem szerint egy korrekt iparos munka,a Prometheus pedig mint tudjuk nem kicsit megosztó,(Ridley Scott rajongóként konkrétan utálom mint a szart),azért BeniMan jól mondta…langyos volt az idei év.Mindössze 9 címet tudtál írni hirtelen,ami bizony egy egész évre nem igazán sok és ha hozzávesszük,hogy ezen filmek műfaját tekintve nem biztos hogy érdekelnek mindenkit,akkor még jócskán le is csökken ez a szám reálértéken:-)

   • Direkt a mainstreamebb filmeket próbáltam sorolni az idei kedvencek közül. Csak a Holdfény királyság, vagy a Chronicle is van önmagában annyira zseniális, hogy ne intézzük el csak egy legyintéssel. Lehet, hogy “nem érdekelnek mindenkit”, de szerintem ez nem a filmeket minősíti… (HANEM?)
    És hogy legyen hazai termés is, még ha elég speciális is, a Final Cut-ot is említsük meg.

    üdv: Petrocelli, a nem langyos filmek védőügyvédje.

    • Mellesleg ne lepődjünk meg, ha egyre több a lelketen profit orientált, langyos film/termék, ha a moziba járó közönségnek erre van igénye.
     Szomorú, ha az a “műfaj”, amiben a filmkészítő nem iparosként, hanem önálló gondolatokkal rendelkező művészként fejezi ki magát, nem érdekli az embereket.

     Mára nincs több kiábrándult sírás, meg lehet nyugodni 😀

  • Egy szóval sem mondtam hogy idén nem voltak jó filmek, mert voltak. De feltűnően kevés időt álló, tényleg jó produkció született mint az előző években. 2 hét és rakjuk össze a TOP 10 legjobb filmek 2012-ben listát a Droidra és többen bajban vagyunk mert nehezen tudunk összeszedni 10 igazán jó filmet…. Hozzáteszem a Magyarországon 2012-ben bemutatott filmekről beszélek. Mert pl. a Django, a Lincoln vagy a Master csak 2013-ben jön ki nálunk.

 2. Ez a kis recenzió egy moziba járó,mozit szerető ember véleménye volt.Pontosan azok a gondolatok jutottak eszedbe,mint nekem tegnap,miközben a HFR 3D-től leesett állal bambultam a filmet.Abszolút egyetértek mindenben Veled,annyit hozzátéve,hogy nekem egyetlen perce sem volt unalmas,ugyanis mivel ez a teljes hobbit vonal eleje,így nyugodtan lehetett szerintem a bemutatást ilyen bő lére ereszteni és a kissé otromba humor pedig azért kellett bele,mert egyrészt ez egy könnyedebb hangvételű gyerekkönyv,amit Jacksonék amennyire csak lehetett felhúztak a trilógiához,stílusban,hangulatban,de azért meg is maradt itt-ott kissé Harry Potteresnek.Nálam csak azért nem tíz pont,mert -remélhetőleg csak egyelőre-hiányoztak belőle a trilógiára jellemző katartikus,epikus pillanatok.Egyébként nálam is egy nagyon erős 8 pont!Biztos vagyok benne,hogy kapunk még az arcunkba bőven a következő két epizódban:-)

 3. Méltó előzménye a hajdani trilógiának, ám attól jóval lazább és modernizáltabb. Remekül fogtad meg Beni a film gyengéjét, valóban hiánycikk a feszültség, ami a sokadik sértetlenül megúszott akció után szépen el is párolog. Számomra a felvezetés teljesen rendben volt, nem éreztetem, hogy túlontúl nyújtott lett volna.
  A 3D a 48 képkockás filmélmény is több volt, mint tűrhető. Az előzetes bemutatás alkalmával sok kritika érte ezt a technikai alkalmazást, de egy másodpercig sem éreztem zavarónak, vagy soknak. Abszolút tetszett az így látott élesség.

 4. Hasonló véleményen vagyok én is, szép, látványos kis mese volt rengeteg jó pillanattal és meglepően jó humorú volt az egész. A taknyos-trollos poén pedig szerintem pont, hogy jó volt 😀 Hozta az elvártakat, csak nagy kár, hogy olyan messze van a 2. rész :S

  OFF:
  Azért remélem Freeman-t, meg Cumberbatch-ot nem ragadja magával teljesen Hollywood, már ígyis láttak olyan rémhírek napvilágot, hogy a Sherlock lehet, h csak 2014-ben jön…

 5. A Gyűrűk Ura által jelentősen megemelt szintet sajnos nem tudták újra elérni..és amire Te gondolsz az törpe. Nem törp, mert az kicsi, kék és nincsen Tolkien univerzumában:D (Dwarf – Smurf)

  • Tegnap megnéztem én is. Nekem tetszett! Nyilván vannak dolgok, amelyekben egyetértek a kritikával. Az, hogy megúsztak mindent, kicsit engem is meglepett. Bár A Hobbit könyv valóban mesésebb lett mint A Gyűrűk Ura trilógia.

   SPOILER!!!!!

   Azért a törp király fejét csak lecsapta Azog. Az a csatajelenet oda volt téve, azt ismerjétek el. Persze itt most a csapatunk túléléséről beszéltünk, ami nem kis meglepetésre tényleg mindent átvészelt, eddig. 🙂

   SPOILER VÉGE!!!!!

   A látvány pazar volt, néhol a zenétől – pl. The Misty Mountains – kirázott a hideg.

   Szóval, összességében jó lett. Ami nem teszi tökéletessé, annak egyszerű oka van, A Gyűrűk Ura komolyabb hangvételű trilógia, a sötétség ott ébredt fel. Itt még szunnyadozik, bár az előszele már megvan annak a hatalmas pusztításnak, ami aztán végbemegy a szemünk láttára.

   A régi szereplőket is jó volt újra látni.

   Aki még nem látta és szereti ezt a világot, hát nagyon gyorsan menjen el megnézni! 🙂

   U.i.: Szerintem egyébként törp, mert törpe pedig a Hófehérkében volt. De egyébként szerintem teljesen mindegy. Ha A Gyűrűk Uráról beszélünk, mindenki tudja, hogy törp és törpe alatt mit értünk.

  • Tolkien a műveiben az angol „dwarf” (törpe) szó többesszámaként rendhagyóan a „dwarves” szót használta („dwarfs” lenne a helyes). Ezt a fordításban úgy adta vissza a neveket megteremtő Réz Ádám, hogy a törpe szó helyett a törp alakot használta. Szóval magyarban a TÖRP megnevezést használjuk a Gyürük ura univerzumban!
   Mielőtt neki állsz okoskodni nem árt olvasni is….

 6. A filmet ma láttam, kicsit ülepszik és holnap írok róla kommentet.

  Elöljáróban annyit, hogy 3x majdnem elaludtam rajta…

 7. A cikk kapcsán Benedict Cumberbatch-ról annyit, hogy IMDB szerint ő a Hobbitban a Necromancer lesz, vagyis maga Sauron! 🙂
  IMAX vetítésen meg jó hosszú részlet volt STAR TREK ID-ből, ott is láthattuk gonoszként! Párban járnak Freeman-nel!

 8. Nekem már a Puffin lekvár se tud elég erőt és kitartást adni ahhoz, hogy a film összes hibáját felsoroljam.
  Úgy terveztem, hogy megnézem vagy háromszor, de sajnos a 13 film közül amit az idén moziban néztem meg, ez okozta legnagyobb csalódást.
  Felvizezett történet, ugyanakkor mégis tele kidolgozatlan karakterekkel. Felesleges, sokszor túl hosszú jelenetek (LOTR bővített verzióért pedig odavagyok), röhejes, erőltetett jelenetek tömkelege, az akciójelenetekben a fizika pedig a Tom és Jerry szintjén mozog legtöbbször. Nem elég, hogy sokszor a jelenetek a LOTR trilógiát másolják egy az egybe, de még a filmen belül is vannak önismétlő elemek. Az utolsó fél órát már csak elképedve tudtam nézni, fészkelődve, hogy mikor lesz már vége. A Gyűrűk ura trilógia se volt tökéletes, de itt egy óra alatt volt annyi hiba, mint ott a teljes trilógiánál.
  Jackson egyszerűen nem tudja, mikor kell visszafognia magát. Az egész film olyan nyúlós volt mint a Király visszatér utolsó 20 perce, illetve rosszabb, mert tele van blőd jelenetekkel, és nem csak azok voltak ilyenek, amik eleve viccesnek lettel szánva. És akkor még állítólag ennek is lesz bővített verziója, te jó ég.
  Kár érte. Kíváncsi lettem volna 48 filmkockás technikára, de annyit nem ér a film, hogy ezért még egyszer elzarándokoljak a moziba.
  40%-ot adok rá, mert helyenként voltak jó dolgok, plusz a látványvilág rendben volt többnyire, de ezzel is jóindulatú voltam, mert ez így netto mítoszrombolás lett.

 9. hát, háromszor majdnem elaludtam a film alatt. Nagyon hosszú, indokolatlanul, és legalább 3x leül a történet. Amellett, hogy elindulni is lassan indul el.

  Nekem a film túl egyértelműen Gyűrűk ura nyúlás volt.
  És nem BeniMan-nek nincs igaza abban, hogy ugyanaz az író írta így ugyan annak kell lennie. Az odáig rendben van, hogy a történet íve, meg a szereplők is hasonlóak, Tolkien elvégre nem író volt, sablonos a történet, de egy jó rendező javíthatott volna rajta.

  De Jackson inkább beleült a kényelmesbe. :S
  Komplett jeleneteket, helyszíneket vettek át egy az egyben. Volt egy kép, mikor a hegy tetején mennek át és közben a kamera mutatja a havas hátteret ott konkrétan az volt az érzésem, hogy ezt a képet a Szövetségben is láttam, csak rátettek még 3-4 figurát, hogy számban kijöjjön. :S
  (hiába guglizok most nem találom a képet, de ha meglesz majd posztolom)

  Del Toronak kellett volna rendeznie, hátha akkor a trollok, koboldok meseszerűbbek lettek volna.

  Amikor egymás után kétszer is gyorsan dalra fakadtak megijedtem, hogy vmi musical lesz a történet, de szerencsére nem.

  De nem csak negatívum volt a történetben:

  Hatalmas pozitívum, hogy Bilbó nincs olyan egyértelműen homokosra véve, mint Frodo.

  Thorin már most sokkal királyibb, mint Mortensennek a film végére se sikerült…

  A törp vs ork háború (csata) bitang eltalált volt.

  A hegyóriások vagy mik bitang jól néztejk ki, ahogy a hegyi trollok is, meg a koboldok is tetszettek, de mint írtam Del Toro biztos “szebb” figurákat alkotott volna.

  Mindent egybevéve nem hiszem, hogy a maradék két részt moziban fogom megnézni.

  • Egy kis ellenvélemény: Számomra az idén 3 mozifilm volt kimagasló és nagyon várós. Először jött a Bosszúállók, másodszorra a Sötétlovag felemelkedés és a Hobbit. Első kettő jól sikerült és kimerítette a hozzáfűzött reményeket, a Hobbit nem kevésbé. Sokan vitatják, hogy túl hosszú és unalmas részek vannak benne. Film közben én is elmerengtem kissé, hogy a sokak szerint üres részeknél nem halad sehová a hobbit, gondolok a Bilbo vs Gandalf találkozáskor, amely elég hosszúra sikerült, na de aztán jobban átgondolva, valahogy be kell vezetni a két főkaraktert. Nekem a törpékkel sem volt bajom, nyilvánvaló hogy mindenkire nem juthat annyi idő és karakterjellemzés, mint azt sokan várták, mert akkor a film nem 3 órásra, hanem 4 órásra nyúlt volna. Annyit kaptunk a szereplők jelleméből is, amiből végig tudott építkezni a film. A helyszínek gyakran ismétlik önmagukat? Na, de kérem, hisz középföldén vagyunk! Peter nem forgathatott a sivatagban, amikor az egész gyűrűk ura univerzum kalandjai hasonló helyszíneken zajlik. Persze aki olvasta a könyveket, a Hobbit és a Gyűrű trilógiát az észreveszi a hasonlóságot. A sztoritól pedig ne várjon senki túl nagy katarzist, mert a Hobbit tényleg egy fiatalabb korosztályt céloz és ez a könyvekkel sincs másképp. Persze érezni a film alatt, hogy az egész valaminek a bevezetése és egy kis ízelítő abból, amit Peter a következő felvonáskoban elmesél majd nekünk. Lehet, hogy a film nem fog oscart kapni, mert annyira tényleg nem kiemelkedő, bár a látványvilágra arra simán kaphatna egyet, mert veri az elmúlt években bemutatott fantasy filmek összesét. Összegezve a filmet, egy mozit simán megér, főleg a 3D miatt is, mert itt szinte tökéletes. (Láttam már pocsék 3d megvalósításokat, itt ez nem tapasztalható) Ja és Tolkien nem író??? 😀 A fantasy atyja, és egyben a műfaj elismert írója és képviselője, attól eltekintve, hogy sokoldalú ember volt.
   Persze, senkit nem szeretnék meggyőzni a filmről, aki nem látta az pótolja, ez csak a saját véleményem 🙂 Számomra a film 10/9

   • Nem tolkien nem író, nyelvész, ez látszik, is, ha valami nagyon kidolgozott a könyvekben az a különböző “fajok” nyelve. 😉

    • Nyelvész és író, nem tudsz meggyőzni, az irodalmi szemináriumban így tanultuk annó 😉
     Del Toro, mint Hobbit rendező, erre még szerettem volna reagálni tegnap. Nem vitatom, hogy tehetséges volt egy-kettő rendezése ami bejött (Faun labirintusa), és jövőre is lesz várós film tőle (Pacific Rim), de ez nem az ő asztala. Peter már sikerre vitte a GYU-t, így mástól furcsa lett volna a Hobbit. Na, meg Del Toro egész más stílust képvisel, a Hobbitból készített volna olyan műfajt, amelyre rá sem ismertünk volna. Adjunk még egy esélyt Peternek és várjuk meg a következő részt 😉

     • hát ha úgy tanultátok akkor nem vitatom. 🙂

      Szerintem tudott volna “egyedibb” kobold, meg hegyi troll figurákat alkotni ami jót tett volna a frencsájsznak.

      Mert a koboldok, és a hegyi trollok nagyon orkosra sikeredtek sztem.

      de a kőóriások nagyon jók voltak.

 10. Le kell szögeznem, hogy nem vagyok rajongó annyira, de kifejezetten vártam ezt a filmet. Mivel az előzetes elvárásaim sem voltak magasak, úgy éreztem, hogy kifejezetten jól fogok szórakozni. Ez sajnos csak részben sikerült.

  A negatívumok:
  Egyrészt a film nem olyan jó, mint lehetne. Másrészt a legvégén azt éreztem, hogy itt totál nem indokolt a 3 részre vágás. Hiszen ez a sztori 2 azaz 2 filmben teljesen elég lett volna. De ez még mind semmi ahhoz képest, ami a legrosszabb. Ez az új technológia a HFR. Ez a 48 fps micsoda, ami egy nulla. Ismétlem nulla. Én semmi rossznak nem vagyok az elrontója, szeretem az újdonságokat. De ez kibaszás. Annyira ront a film élvezhetőségén, mint az állat. Nem is tudom melyik hivatalos oldalon olvastam, hogy “Peter Jacksonnak nem mernek szólni, hogy rossz a szeme és szívat minket ezzel a HFR-rel.” És tényleg! Annyira, de annyira nem lehet megszokni, hogy arra nincs szó. Mindenki nézze simán, vagy csak IMAX-ben. Komolyan jobban jár.

  A sztorival az volt a bajom, hogy például a törpök királyságát csak az elején mutatták, hogy ott élnek a hegy gyomrában bányásznak, aztán szevasz jön a sárkány. Én ezt a gyönyörűségesen elkészített várost, sokkal többet néztem volna, megismerkedhettem volna a törpök természetével, a világukkal, mint azt, hogy Bilbónál kajálnak fél óráig. Ez komoly? (De egyébként a GYU-ban is csak említés szintjén van a nagy csata Isildur vs. Sauron “párbaja”, pedig az a csata is jobban érdekelt volna, mint az utána lévő hosszú ünnepség).

  Továbbá nem volt képes felmutatni a film egy igazi gonoszt. Ez a kihipózott félkarú ork nem volt rossz, de nem is nagy eresztés. Sok az üresjárat. Az első 35-40 perc egy-két fontosabb pillanaton kívül mehetne a levesbe.

  A pozitívumok:
  Gandalf összes megmozdulása, varázslatai, szövege. Kincs az a karakter. Thorin mint megkerülhetetlen tényező a jelen epizódban és a következő részekben is nyilván. A zene, még mindig olyan libabőrkeltő mint először.

  Az akciójelenetek. Azon belül is az erdős-szakadékos rész, plusz a sasok. 😀 Katartikus pillanatok. A film legjobb jelenete viszont a Gollam-Bilbó szópárbaj. Öröm volt nézni.

  Plusz a befejezés (nem az utolsó pillanatok), hanem a Bilbó és Thorin közötti beszélgetés. Maga a táj is pozitívum, hiszen szerves részét képezi a filmeknek.

  Továbbá a pár percre felbukkanók: Frodó, Galadriel, Elrond, Szarumán. Mind-mind emelik a film fényét.

  Össz:
  Van jó és rossz oldala. Határozottan elismerem, hogy nem kellett volna három részre nyisszantani. De, ha már így alakult, mindegy is.

  A folytatás csak jobb lehet.
  75%

 11. na végre egy kritika, ami tényleg betalált nagyjából, mondjuk a tétnélküliséget én szinte a teljes második részre tudnám érvényesíteni, akció akció hátán aminek semmi értelme, már nem is szórakoztat…lehet, hogy a könyvben benne van, nem is kell kihagyni, de mintha bökdösnének, hogy “hé, nézdmár, milyen izgi”. nem. ugyanígy én sokkal szívesebben néztem volna, ha az egész mitológiából mutatnak be részeket (pl elf-törp ellentét) és árnyalják a világot, a sok nyújtás miatt már ezt is bővített verziónak éreztem. az pedig, hogy meseibb a könyv nem hiszem hogy peter jackson gyermeki humora mellett jó érv lenne, szerintem ki bírta volna hagyni, hogy valakiből zsebkendő legyen, és még sorolni lehetne. valaki jól írta, nem tudta, hol kell megálljt parancsolni, kicsit túlszaladt a dolgokon, és közel sem lett olyan jó, mint a GYU – márpedig tegye szívére a kezét, aki nem ezt várta el tőle! olyan gyenge négyes-háromnegyed környékén jelölném meg az ötből

  • kiváló példa az elf-törp ellentét – az is érdekes lehetne/lehetett volna – de nem is ez a baj, mert mindenkinek nem lehet megfelelni, viszont azt be kéne látnia mindenkinek, hogy sikerülhetett volna jobban is, sokkal jobban; :/

   • valszeg rosszabbul is, engem tényleg egy dolog zavart, hogy unatkoztam közben 🙁 szomorú dolog volt, mert nem ezt akartam érezni, de hát nyilván nem lehet mindenkinek megfelelni, ahogy mondtad is.

 12. sziasztok, látom elég vegyesek a hozzászólások, és közel sem olyan nagy a lelkesedés, mint vártuk volna, hisz ennek kellett volna lennie az egyik legjobb filmnek idén

  nekem azért mégis tetszett, sőt megkockáztatom, jobb volt mint a Gyűrűk Ura, ahol az idő valószínűleg elment a fegyverek, ruhák kidolgozására, a háttérre, az épületekre, itt ez már mind adott volt, csak újra be kellett népesíteni, így sikerült is sokkal több fantáziát belezsúfolni

  pl egyáltalán nem zavart a hosszú felvezetés, inkább örültem, hogy jut idő a szereplők bemutatására, humorra, hogy a törpök jókedvűen isznak, mulatnak, böfögnek, énekelnek, szerintem ez mind olyan kedves momentum ami egy filmet valódi színnel tölt meg

  és az utána következő jelenetekre sem panaszkodhatunk,a trollok lazára vett vacsorája, a gyomorforgató troll humor :)) a harc, majd Bilbó időhúzása, de ugyanígy Bombadil Toma a kis sündisznóval, majd ahogy a pókok átvonulnak a házán, Szauron megjelenése stb.

  megpróbálom leírni mi tetszett és mi nem:

  – a manókirály baszott jól néz ki és kellőképpen gusztustalan
  – miközben menekülnek van pár ötletes harci jelenet
  – Gollam jelenete Bilbóval zseniális, sokkal jobban ráéreztek Gollamra
  sikerült művészi szinten ábrázolni az őrületét, és hogy milyen alattomos is valójában, az a 20 perc a filmben maga a tökély !!
  és felsejlik Peter Jackson Hullajós múltja is, mikor Gollam elhúzza magával az orkot ( vagy mikor a manókirály utasítja azt akicsi manót, aki lecsúszik akötélen ) nah ilyenekből sokkal többet el tudtam volna viselni

  én az apróságokat imádtam az egész filmben, a fantáziát,nem értettem a Gyűrűk Urában is , hogy miért kellett olyan sterilre venni, pl itt írta valaki, hogy Thorinban sokkal több királyi volt, mint Aragornban 3 rész alatt, és konkrétan Aragorn fapofájától én is elaludtam, meg a nulla színészi játékától

 13. szentem negatívumok:

  idióta ötelettelen jelenetek :
  – mikor leszakadnak ahíddal, és vagy 150 métert zuhannak,
  -mikor a 3 fa pont rádől egymásra a szakadék szélén
  ez már a Gyűrűk Urában is volt, mikor a 60 tonnás kőlépcsővel átlendülnek a túloldalra ( ez megismétlődött kb a sziklaszörnyeknél )
  ez minek kell könyörgöm??? nincs annyi agya a rendezőnek, hogy valami látványos, frankó jelenetet összehozzanak

  miért kell ilyen totális baromságokat belerakni egy ilyen epikus filmbe?
  teljes faszság, a kreativitás halála

  aztán az elfek továbbra is baszott unalmasak, szépek meg minden, de kb itt meg is áll a tudományuk

  nah mennem kell , majd folyt.

 14. A kritikával teljesen egyetértek, látványos karácsonyi film A hobbit. Én nem éreztem vészesnek a böfi-takony poénokat (noha eléggé utálom őket), az alakítások rendben voltak (Freeman mindenképp, McKellen is, Armitrage szerintem kicsit kevésbé – morcosan néz, és nem sok mindent csinál), talán ott vesztett ritmus a film, amikor a bányában voltak + Bilbó Gollammal barkóbázott. Az kicsit vontatott volt. Meg fogom nézni a folytatásokat is.

 15. Engem abszolúte pozitív csalódásként ért. Kész felüdülés volt ez a meseszerű hangulat és a pozitív hangvétel a többnyire nyomasztó Gyűrűk Ura – atmoszféra után. Nekem sok részlet egyébként is homályos volt, amit a Hobbit (más) megvilágításba helyez. Nagyon tetszik Bilbó jellemének fejlődése, és Gollam emberibb arcának megmutatása (sokkal gazdagabb mimika, több érzelem, 1-2 poén elejtése, stb.). Valamint hozzám sokkal közelebb hozta a történetet a Hobbit azáltal, hogy a kisebb konfliktusokra nem sajnálta az időt, pl. amikor Bilbó ki akar jutni Gollam barlangjából, de az útját állja, ezért megáll latolgatni a lehetőségeit. Ezek nagyon kellettek bele.

  Ami kicsit kizökkentett, az Bilbó eltúlzott hősies cselekedete volt a végén, amikor a törpök a fenyőfán ragadtak. Persze, adta magát, hogy mit kellene tennie, de még mindig egy hobbit, akinek elvileg nem jön zsigerből az “odaugrok, ledöföm” mentalitás.

  Még ilyet!

 16. Egyetlen negatívumnak csak annyit tudnék említeni, hogy számomr egy kicsit “gyerekesebb” volt, mint a Gyűrűk Ura. Ettől eltekintve nagyon szép munka Jacksontól. Szerintem Del Toronak meg egy RA Salvtore regényt kellene megpróbálni…….Drizzt D’ourdent. Biztosan kellően nyomasztónak ábrázolná Mélysötétet és a sötét elfeket. Bár jobban belegondolva, szerintem bárki filmesítené meg, én az első sorban ülnék. Persze szigorúan csak R besorolásban, elvégre sötét elfekől van szó. ENTRERI rulez

 17. Szerintem nem egy Gyűrűk ura szint volt ez. Végig lekötött, nem volt bajom azzal, hogy lassan indultak el, de tényleg csöppet gyerekes volt. Csak a csúnya orkoknál lehetett érezni, hogy itt akár baj is lehet, de a goblinoknál való rohangálás akár egy Tom & Jerry rajzfilmbe is elment volna, ha szigorú akarok lenni:) A trolloknál még véletlenül se gondoltam, hogy gondban vannak. Azért nem ártott volna egy-két törpöt kinyírni, hisz teljesen sérthetetlennek és halhatatlannak tűnnek most. 75 %, mert nem tűnt fel a hossza, szép volt, jó volt. De mint mondtam, ez nem Gyűrűk ura szint

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *