0

Mission: Impossible – Leszámolás, első rész – A kulisszák mögött

2020. szeptember 6-án, a Mission: Impossible – Leszámolás, első rész első forgatási napján Tom Cruise motorral leugratott egy hegy tetejéről. Pontosabban egy testreszabott Honda CRF 250-essel ugratott le egy hatalmas rámpáról a norvég Helsetkopen-hegy tetején, ami egy 1200 méter magas meredek szikla. Aztán zuhanni kezdett az alatta tátongó mélységbe, és a talajtól csupán 150 méterre nyitotta ki ejtőernyőjét. Amikor földet ért, Christopher McQuarrie rendező és a film színészeinek kis csapata megkönnyebbülten lélegzett fel a videósátor biztonságában, ahonnan figyelemmel kísérték a felvétel alakulását. Aztán Tom Cruise összeszedelőzködött, és még hétszer végrehajtota a mutatványt, hogy biztosan tökéletes legyen a felvétel.

„Valahányszor leugrattam a rámpáról, veszélyes volt. Az életemet kockáztattam. De azért minimálisra akartuk csökkenteni a kockázatot – magyarázza Cruise. – Van egy mondás nálunk a Mission: Impossible filmekben: Ne a biztonságra gyúrj. Légy kompetens.” Ezt természetesen annak a ténynek a tudatában állíthatja, hogy a produkció készítésének minden egyes mozzanatát rendkívül körültekintően gyakorolják be, és mindig ügyelnek a szigorú biztonsági intézkedések betartására.

A kaszkadőrmutatvány minden tekintetben Cruise pályafutásának legveszélyesebb vállalkozása volt – ami sokatmondó tény, ha figyelembe vesszük, hogy korábban is szó szerint nyaktörő látványosságok felvonultatásával szegezte székbe a közönséget. Egy szál kötélen lógva körbelengte a világ legmagasabb épületét (a dubaji Burdzs Kalifát a Fantom protokollban), repülés közben egy Airbus A400 M oldalába kapaszkodott (a Titkos nemzetben), és kiugrott egy Boeing C-17 Globemaster III-asból 7,6 kilométeres magasságban, majd mindössze 610 méteren nyitotta ki az ejtőernyőjét, s ezzel ő lett az első, aki egy filmben (Utóhatás) HALO manővert hajtott végre. (High Altitude Low Opening – elsősorban katonák által alkalmazott manőver, amelynek során nagy magasságból indított ugrás után, hosszú szabadesést követően kis magasságban nyitják ki az ernyőt, embert vagy rakományt juttatva pontosan célba – a ford.)

Ahogy az mára Cruise praxisában hétköznapi gyakorlattá vált, a motoros ugrást – Ethan Hunt leugrat a sziklaszirtről, zuhanni hagyja a kétkerekűt és kockázatos bázisugrást hajt végre a rendelkezésre álló hat másodperces időablakban – régóta tervezték. A forgatás előtt egy évig gyakorolt Angliában, és mire a kamerák forogni kezdtek, már 500 szabadesést és 13 000 motoros ugrást tudott a háta mögött. hogy felkészüljön pályafutása legveszélyesebb kaszkadőrmutatványára. Ám az igazság az, hogy Cruise már jóval hosszabb ideje tervezte ezt a mutatványt. „Már kissrác koromban is rengeteget ugrattam, rámpákat építettem, és szemeteskukák felett szálltam a biciklimmel” – mosolyog Cruise. Mire nyolcéves lett, „folyton csak nyaktörő dolgokon járt az eszem”, mint mondja. Talált pár deszkát egy építkezésen, amiből akkora rámpát eszkábált össze magának, mint még soha. „Lezúdultam a biciklivel a dombról, nekimentem a rámpának, a deszkák szétrepedtek, és belevágódtam a kukákba, csupa vér volt minden – nevet Cruise. – Az ilyen esésektől eltört pár csontom meg pár fogam is bánta az évek során, de mindig is erre vágytam.” Az ehhez hasonló emlékezetes filmes pillanatok több szempontból is egy élet munkájának köszönhetők. „Már 16 éve együtt dolgozunk, vagy tucatnyi filmet összehoztunk, és szeretem úgy jellemezni a kapcsolatunkat, hogy ez egy hosszú párbeszéd, amit időnként forgatások szakítanak félbe – mondja McQuarrie, akit a stáb csak McQ-nak becéz. – A filmekkel kelünk és fekszünk. Folyamatosan hasznosítjuk mindazt a tudást, amit külön-külön és együtt sikerült megszereznünk, és rendre azon igyekszünk, hogy meghaladjuk eddigi teljesítményüket, valami nagyobb dolgot hozzunk létre, mint korábban.”

Ami a szóban forgó jelenetet illeti, minden mozzanatot szó szerint molekuláris pontossággal gyakoroltak be. Cruise mindig tökélyre törekszik, és erre a sebességmérője a legjobb példa. Pontosabban az, hogy nincs is neki ilyen. „El kellett érnem egy bizonyos sebességet annál a pontnál, ahol leugratok a rámpáról, de nem lehetett sebességmérőm a motoron, mert olyan keskeny volt a rámpa, hogy ha lenéztem volna rá, lepotyogok. Így abból kellett megsaccolnom a sebességet, hogy milyen a hangja a motornak meg mennyire vibrál, és milyen gyorsan zúgnak el a levegő molekulái a fülem mellett. Ezt a kompetenciaszintet kellett elérnem” – mondja Cruise.

McQuarrie és Cruise folyton azon ötletelnek, milyen merész kaszkadőrmutatvány legyen a következő nagy húzásuk. „Mindig újabb ötletek bukkannak fel, és persze jó néhánynak valamilyen gyerekkori balhénk az alapja – mondja Cruise. – De most már ott tartunk, hogy nem elég elképzelni őket, hanem le is kell forgatnunk mindet.” Azt mondják ők ketten, hogy pont ez a poén az egészben. „Ez a legizgalmasabb része annak a hosszú folyamatnak, aminek a végén ott lesz a kész film – mosolyog Cruise. – Hogyan fogjunk hozzá? Hogyan gyakoroljuk be? Hogyan fogjuk elérni azt a szintet, amikor már meg tudjuk csinálni? S végül mindig az a fő kérdés, amit fölteszünk magunknak: hogyan fog ez az egész működni?” A Mission: Impossible – Leszámolás, első rész stábja egyetért abban, hogy ez a motoros mutatvány a legkifejezőbb szimbóluma mindannak, amit a Mission: Impossible képvisel: évek kemény munkájával elért elképesztő teljesítményt sikerült felmutatni, ami mögött hihetetlen képzelőerő, bátorság, innováció és elkötelezettség áll. Cruise számára mindez természetesen még többet jelent. Mérföldkövet, a megcáfolhatatlan bizonyítékot arra, hogy a lehetetlen küldetés igenis lehetséges. „Amikor leugrattam arról a szikláról, mindannyian leugrattunk – folytatja Cruise. – Ez volt a fordulópont. Arra gondoltam akkor: ez a mérce, amit magunknak állítottunk. Ezentúl ehhez mérjük a filmünket, és innen nincs visszaút.”

Az eddigi legnagyobb küldetés

A Mission: Impossible – Leszámolás, első rész kétségtelenül a tetőpontja mindannak, amit Tom Cruise megtanult négy évtizedes pályafutása alatt. Mindvégig a tökélyre törekedett, lett légyen szó bármilyen szakmáról, feladatról. „Így éltem az egész életemet – mondja Cruise. – Már gyerekkoromban pénzkereső lettem, merthogy nem voltunk jól eleresztve anyagilag, így korán meg kellett tanulnom, hogyan kell igazán jól füvet nyírni. A filmjeimben pedig azt tanultam meg, hogyan kell helikoptert vezetni, csúcsforgalomban veszett sebességgel szlalomozni, kiugrani egy repülőgépből vagy elrugaszkodni egy hegy tetejéről. Minden ilyen alkalommal ugyanarra a hozzáállásra van szükség részemről.” A mostani film esetében Cruise nem csupán arra vállalkozik, hogy újabb halálmegvető mutatvánnyal tolja még kijjebb önnön határait. A Mission: Impossible sorozat történetében először határozták el, hogy egy epizódot két részben tárjanak a közönség elé: a Mission: Impossible – Leszámolás, második rész bemutatója a tervek szerint 2024. júniusában lesz. „Ez az első alkalom, hogy két részre osztunk egy Mission: Impossible filmet – mondja Cruise. – Még soha nem próbálkoztunk ilyesmivel az összetett cselekmény miatt. Ez a mostani két film azonban megkívánja, olyan nagy formátumú lett a történet.”

Az ötlet akkor kezdett formálódni, amikor még egy másik nagyszabású folytatáson dolgoztak, amelynek McQuarrie volt a forgatókönyvírója, és mindketten produceri feladatokat is elláttak. „Még javában forgattuk a Top Gun: Mavericket, de már elkezdtünk beszélgetni a Missionről – mondja Cruise. – McQ állt elő az ötlettel: muszáj lesz egymás után két egész estés filmet csinálnunk, csak így fér bele. Ez a lehetőség nagyon megragadott, mert ilyesmiben még nem vettem részt, és szeretek új dolgokat tanulni. Szóval részemről oké volt a dolog.” Tudták, hogy nagy kihívással fognak szembesülni, de éppen ettől vált izgalmassá a vállalkozás. „Szeretjük azt mondogatni, hogy senki mással nem versenyzünk, csakis önmagunkkal – veszi át a szót McQuarrie. – Megnézzük az előző részt, és feltesszük magunknak a kérdést: hogyan tudjuk felülmúlni? Így minden filmünk egyre nagyobb dobás tud lenni, és egyre inkább eltörpülnek a korlátok. Epizódról epizódra nő bennünk a kalandvágy.” Nehéz lenne túlbecsülni, hogy a Mission: Impossible franchise milyen nagy hatást tett az akciófilmes műfajra az évtizedek során, és hogyan nőtt egyre monumentálisabbá. „Már az első Mission-filmben volt egy vonatos jelenet, aminek a nagy részét stúdióban vették fel – magyarázza McQuarrie. – Mi most egy olyat akartunk összehozni, ahol igazi vonat szerepel. Hasznosítani akartuk mindazt, amit vonatos témában megtanultunk, hogy olyan jelenetet forgassunk, amiben minden valódi.” McQuarrie itt arra az elképesztő akciójelenetre utal, amelyben Cruise gőzmozdonnyal menekül egy felrobbanóban lévő hídról.

A Mission: Impossible-franchise hat filmje és 27 éve után Ethan Hunt karaktere Tom Cruise egyik legemlékezetesebb szerepének számít. Most az elit ügynök még nagyobb megpróbáltatások elé néz. „A kezdeteknél az volt az első kérdés: hogyan fogjuk túlszárnyalni az Utóhatást? – meséli Tommy Gormley executive producer. Az Utóhatás lett a széria legsikeresebb darabja, 791 millió dolláros összbevételt ért el, és a kritika is kedvezően fogadta. „Tudtam, hogy még ezt is túl kell szárnyalnunk. Mégis meglepett, hogy McQ és Tom mekkora dobással állnak elő.” Az eredeti Mission: Impossible (1996) volt az első film, amelyet Cruise producerként is jegyzett. „Azért vállalkoztam a feladatra, mert biztos voltam benne, hogy jó buli lesz – magyarázza Cruise. – És azt is reméltem, hogy sikert érünk el vele.” Nem tévedett, az egész sorozat összbevétele mára meghaladja a 3,5 milliárd dollárt.

„És azzal is tisztában voltam, hogy ha sikeres lesz, jöhetnek a folytatások, tehát megtapasztalhatom, hogy az milyen dolog. Az is benne volt, hogy egy csomó érdekes dolgot ki lehet majd próbálni. Kísérletezni akartam az akcióval, mert akkoriban nem túl sok energiát fektettek ebbe a műfajba, kevés olyan film készült, amilyeneken felnőttem gyerekkoromban.” Cruise a legendás Brian De Palmát kérte fel rendezőnek, aki olyan klasszikusokat tett le az asztalra, mint a Carrie, az Alibi test (Body Double), A sebhelyes arcú (Scarface) és az Aki legyőzte Al Caponét (The Untouchables). A választás eredményeként olyan képlet született, amely gyümölcsöző eredményt hozott kereskedelmi és kreatív szempontból egyaránt. A következő három Mission-filmben Cruise nemzetközi sztárokkal népesítette be a fordulatos cselekményű kémtörténeteket, és minden alkalommal olyan rendezőt kér fel, aki egyéni látásmóddal álmodta vászonra a kalandokat.

Az új korszak akkor következett be, amikor a forgatókönyvíró-producer-rendező Christopher McQuarrie csatlakozott a csapathoz. A Közönséges bűnözők forgatókönyvével robbant be Hollywood élvonalába 1995-ben, Oscart kapott érte. Cruise-zal a Valkűr című filmben dolgoztak együtt először 2006-ban, McQuarrie az egyik forgatókönyvíró és producer volt, s ezzel olyan együttműködés vette kezdetét, amely meghatározó lett mindkettejük számára. „Chris McQuarrie a Fantom protokoll forgatókönyvírójaként csatlakozott a csapathoz, és azóta már négy filmet jegyez rendezőként (Titkos nemzet, Utóhatás, Leszámolás, első rész, Leszámolás, második rész) – mondja Simon Pegg, aki Benji Dunn elemzőt alakítja a szériában. – Most már nem különböző rendezők intrepretációjával van dolgunk, egységes látásmóddal készül a Mission: Impossible-sorozat, Tom és Chris folyékonyan beszélik ezt a nyelvet. Ez a kapcsolat biztosítja a sorozat folyamatosságát.” Az alkotók azt mondják, a Mission: Impossible – Leszámolás, első rész szerelmeslevél, amelyet a sorozathoz írtak. „Abszolút így van – mondja Cruise. – Akik nem látták a többi Mission-filmet, ezt az újat teljesen önálló tapasztalatként fogják élvezni. Akik pedig látták az előző részeket, tökéletesen új megközelítéssel fognak találkozni. Nagyon különleges történetet mesélünk el.”

Visszatérnek a veteránok

Ethant epizódról epizódra válogatott csapat segíti a bürokraták és a rosszfiúk ellen folytatott harcban. A kezdetektől mellette állt a Ving Rhames által alakított Luther Stickell, legjobb barátja és az IMF technikai zsenije, aki számos vészhelyzetben sietett már segítségére hackelési tudományával. Rhames az egyetlen színész, aki Cruise mellett a Mission: Impossible összes részében játszott. „Igazi veterán – mondja McQuarrie. – Luther összetett, empatikus, érzékeny karakterré fejlődött az évek során. És mindenki másnál jobban ismeri Ethant.” A film másik technikai zsenije Simon Pegg Benji Dunnja, aki még a harmadik részben mutatkozott be, először kalickában ücsörgő kockaként, ám mostanra már rendszeresen életét kockáztatja a küldetések során. „Benji már Lutherrel és Ethannel egyenértékű karakterré nőtte ki magát, a Leszámolásban pedig még fontosabb szerep jut neki, mint eddig” – mondja McQuarrie. „Benji a legelején elég lagymatag karakter volt, de aztán igyekeztem mélységet vinni a szerepbe, a távlatokról nem is beszélve – magyarázza Pegg. – Mostanra már egy csomószor megmentette a világot, amibe nem egyszer majdnem bele is halt. De mindig ki tud kecmeregni a csávából, mert az IMF az élete és bármit megtenne a barátaiért.” Csakúgy, mint a színész, aki alakítja.

Pegg kísértethistóriaként jellemzi a Mission: Impossible – Leszámolás, első rész-t, és mindjárt megérthetjük, miért, ha azt vesszük, hogy milyen baljós figurák térnek vissza Ethan múltjából. Egyikük a Vanessa Kirby által alakított, erkölcsileg képlékeny Alanna Mitsopolis, más néven a Fehér Özvegy, aki az Utóhatásban bukkant fel először, s akiről sosem lehet pontosan tudni, melyik oldalon áll. „Kicsit a jók közé tartozik, kicsit meg nem” – jellemzi Pegg a karaktert. „Jó pár meredek fordulat és bonyodalom várható az új részben, és a tétek is sokkal nagyobbak – magyarázza Kirby, akinek karaktere nagypályás fegyverkereskedő, a feketepiac agyafúrt szereplője és politikai játszmák nagy machinátora; kémek, csempészek és orgyilkosok hálózatában mozgatja a szálakat. – A Fehér Özvegy most még inkább bedobja magát, legyőzhetetlennek tűnik. Amit művel, az mindenki számára sokkal bonyolultabb és megterhelőbb érzelmileg, mint korábban.”

Amikor kiderült, a rajongók nagy örömmel fogadták a hírt, hogy visszatér az 1996-os első részből a Henry Czerny által alakított Eugene Kittridge is: a kormány lojális embere akkor tévesen azzal vádolta Huntot, hogy beépített ügynök, aki jutalmul rárobbantott egy gigantikus akváriumot. Kittridge az évek során a CIA igazgatójává küzdötte fel magát, most újra felbukkan, és arra ösztökéli régi ellenségét, hogy döntse el, melyik oldalon fog állni a közelgő háborúban. „Kittrage inkább ellenfélnek mondható – szögezi le McQuarrie. – De nem gonosz karakter. Inkább arról van szó, hogy mások a céljai, mint Huntnak, ebből keletkezik közöttük a nézeteltérés. Más körülmények között ugyanazon az oldalon harcolnának. Kittridge azonban inkább a hazája érdekeit képviseli, míg Ethan az egész világét.”

A franchise másik régi arca is visszatér: Rebecca Ferguson, aki McQuarrie első Mission-rendezésében, a Titkos nemzetben tűnt fel először, és az általa megformált Ilsa Faust azonnal a kirakós nélkülözhetetlen eleme lett. Ilsa és Ethan kapcsolata kezdetben feszült volt, de a film végére úgy tűnt, szorosabb emberi kapcsolat alakulhat ki közöttük. Cruise, McQuarrie és Ferguson elejétől fogva szilárdan kitartottak amellett, hogy Ilsa és Ethan kapcsolatát illetően nem szabad a kémfilmek klisének számító hibájába esniük. Ez az elhatározás szilárdan megmaradt az új film esetében is. „Soha még csak eszembe sem jutott, hogy Ethan a műfajban gyakori módon beleszeressen Ilsába” – mondja McQuarrie.

„E két ember kapcsolata traumából született, káosz közepette – veszi át a szót Ferguson. – Ezek pedig olyan érzelmek, amelyek messze túllépnek a szerelmi vonzalmak vagy akár a lelki rokonság dimenzióin. Ilsa és Ethan mindenáron védelmezni és támogatni szeretnék egymást, de a maguk útját járják, külön-külön megvan a maguk igazsága. Nagyszerű feladat ezt a dinamikát megjeleníteni.” A két karakter kapcsolata azonban továbbfejlődik a cselekmény előrehaladtával. „Azt akartuk, hogy ennek a küldetésnek kalandos-romantikus beütése legyen, hogy kicsit eltávolodjunk a szigorúbb hangvételű előző két résztől, a Titkos nemzettől és az Utóhatástól” – magyarázza McQuarrie.

És eljő Grace

A Mission: Impossible – Leszámolás, első rész természetesen folytatja a hagyományt, és a már meglévő hősök irigylésre méltó csapatához új, lenyűgöző karakterek csatlakoznak. Kitűnő példa erre a Hayley Atwell által játszott Grace. McQuarrie, aki úgy jellemzi a karaktert, hogy „kívülálló, akiben a természet nyers ereje öltött testet”, már azóta szerződtetni akarta a színésznőt valamelyik filmjébe, hogy látta őt Londonban a The Pride című darabban. „Tommal vagy tíz éve észben tartjuk őt, csak arra vártunk, hogy rendelkezésre álljon a megfelelő szerep, amelyben érvényesül rendkívüli tehetsége és kisugárzása. Ő az egyik oka, amiért nagyon szeretem ezt a filmet, és remélem, a közönség egyetért majd velem.” A The Pride című drámában van egy jelenet, amelyben Atwell karaktere, Sylvia egy tollat mutat fel egy férfinak, akiről tudja, hogy viszonya van a férjével, mert a bűnjelet a hitvesi ágyban találta. Ahogy Sylvia előkapja a tollat a zsebéből, a férfi tudja, hogy a nő tudja.

McQuarrie-nek azért is tetszett meg annyira Atwell alakítása, mert átütő erejűnek találta, ahogyan ezt a tollat használta. Amikor Cruise-zal hármasban találkoztak, az egész élmény hirtelen visszatért. „Ha egy tárgyat tarthatok a kezemben, át tudom adni neki az energiámat, aktívabbnak érzem magam, és mindezt fel tudom használni a karakter tulajdonságainak kidomborításában – magyarázza Atwell. – McQ-nak pedig ez nagyon tetszett.” „Minden hájjal megkent simlis ez a nő, egyben magányos farkas” – mutatja be karakterét a színésznő. Ebben a minőségében rögtön a film elején ellopja egy pusztító fegyver kulcsát Ethantől, mire nyomukba ered a CIA, és ezzel szikrát kap egy globális hajsza gyújtózsinórja.

Atwell szerint Grace és Ethan kapcsolatát incselkedés, könnyed humor meg spontaneitás hatja át, s ez olyan klasszikus párosokat idéz, amilyeneket a Mi van, dokiból? (What’s Up, Doc?), a Papírholdból (Paper Moon) és A híradó sztárjaiból (Broadcast News) ismerhetünk. „Amikor megismerkedünk Grace-szel, különféle embereknek dolgozik, akikhez se érzelmileg, sem erkölcsileg nem kötődik – mondja a színésznő. – Azt hiszem, a közönség élvezni fogja, milyen következetesen következetlen. Amikor azt hinnénk, tudjuk, mik a szándékai, valami egészen más dolgot tesz.” „Grace és Ethan két olyan ember, akiket nem egymásnak teremtett a Jóisten, mégis kénytelenek együttműködni, mert közösek a célkitűzéseik. És Grace minél inkább felbőszíti Ethant, a helyzet annál viccesebbé tud válni.”

Üdvözöljük a Közösségben

Greg Tarzan Davis ismeri a Cruise-McQuarrie duó munkamódszerét, hiszen ő játszotta Coyote-t a Top Gun: Maverickben. Most a Mission: Impossible – Leszámolás, első rész új karakterét alakítja, Degas-t, aki egy ügynökpáros egyik fele. Társa Briggs (Shea Brigham), ők ketten állandóan Ethan Hunt nyomában vannak árkon-bokron át. Briggs és Degas a Titkosszolgálatokhoz tartoznak, amelyet McQuarrie azon csúcskémek (Rob Delaney, Mark Gatiss, Charles Parnell és Indira Varma játsszák őket) „erőszakosztagának” becéz, akik mindenáron el akarják kapni az IMF legendás ügynökét. „Különféle kormányzati hírszerző szervek képviselői, amelyet gyűjtőnéven Közösségnek hívnak” – magyarázza a rendező. Briggs és Degas végzi el a szervezet számára a piszkos munkát. Csakhogy a földkerekség legrátermettebb kémjével van dolguk, akinek üldözése Abu Dzabi dűnéitől Velence hídjain át Róma macskaköves utcáiig tart. Mindezt leginkább futva.

„A forgatás során minden elképzelhető országban komoly távokat tettünk meg rohanva Sheával – nevet Davis. – És Tom Cruise után kellett rohannunk, aki aztán tudja, mi fán terem a sprintelés! Olyan jó formába kerültünk, hogy talán indulunk a következő olimpián.” Cary Elwes szintén új a színészcsapatban, ő a Nemzeti Hírszerző Ügynökség igazgatóját, Denlingert alakítja, aki a Közösség feje. „Én vagyok az egyetlen kém, akinek fogalma sincs arról, mi az az IMF – mondja Elwes. – Az a rengeteg ember, aki nekem dolgozik, mindvégig titokban tartotta előttem.” Elwes a Mint a villámban (Days of Thunder, 1990) dolgozott együtt először Cruise-zal. „Az energiája mindenkire átragadt, és azóta sem változott semmit. Tele van elképesztő mennyiségű pozitív energiával, önzetlen, vidám, szétveti az életöröm – akár egy gyerek az édességboltban.”

A főgonosz és a társa

Minden jó kémfilmbe kell egy izgalmas főgonosz. Esai Morales játssza a titokzatos Gabrielt, aki Cruise és McQuarrie szerint a legimpozánsabb és leginkább összetett ellenség az egész Mission-sorozatban. Gabriel mindenáron meg akar szerezni egy két darabból álló kulcsot, amellyel egy mindenható fegyver hozható működésbe. Ez a férfi maga a rejtély, akinek az általa okozott szenvedés nyújtja a legnagyobb örömöt.

Kísértet Ethan múltjából – még az IMF előtti időkből –, akinek tevékenysége sötétbe boríthatja az emberiség jövőjét. Gabriel nékül Ethan ma nem lenne az az ember, aki. És ha most Ethan nem tudja megállítani, Gabriel a bolygó minden lakóját a saját jármába fogja hajtani. „Nagyon régóta ismerik egymást, és a múltban történt velük valami, amitől azzá váltak, akiknek most ismerjük őket – magyarázza McQuarrie. – És eljött a nagy pillanat, amikor a kör bezárul.”

Közös múltjukhoz tartozik egy Marie nevű titokzatos nő, akit Mariela Garriga alakít – ő szintén új szereplő a Mission-sorozatban. A történet fontos karaktere, de erre még csak utal a Leszámolás, első rész, azt sugallva, hogy Marie lehet az oka annak, hogy Ethan csatlakozott az IMF-hez, s ezzel új irányt vett az élete. Gabriel attól olyan félelmetes ellenség, magyarázza Morales, hogy filozófiai értelemben jelent fenyegetést, amit rettenetes eszközökkel ültet át a gyakorlatba. „Mindenkinek meg írva a sorsa, s Gabrielt az foglalkoztatja, meg tudjuk-e változtatni – világít rá a színész Gabriel motivációjára. – Azért olyan elképesztő karakter, mert nem ismer félelmet. Nincs annál ijesztőbb, amikor valaki nem fél semmitől, attól sem, ha megölik. A változás önjelölt apostolának látom, aki abban a szent meggyőződésben él, hogy a technológia felsőbbrendűbb, mint az ember.”

Gabriel ráadásul nem egyedül végzi aknamunkáját. Szintén a Mission: Impossible – Leszámolás, első rész-ben mutatkozik be Gabriel megállíthatatlan, kegyetlen és titokzatos társa, Paris, akit Pom Klementieff alakít. Amikor McQuarrie meglátta, hogy a színésznő milyen nyers elemi ösztönnel hozza karakterét, a film számos jelenetét átszabta a kedvéért, és még az öltözékét is újragondolta, hogy maximálisan hasznosíthassa a benne rejlő potenciált. „Pom valóságos önjáró tornádó. Rendkívüli tehetségű sportoló, színész és improvizációs komika, és mindig készen áll arra, hogy előtérbe állítsa fizikai adottságait – mondja a rendező. – Karaktere nem mondható szószátyárnak, csak akkor szólal meg, ha nagyon muszáj, de olyankor mindenki úgy érzi, bárcsak hallgatott volna. Mindenen átgázol és gondolkodás nélkül szembeszáll a legkeményebb ellenfelekkel.” Paris figurája természetesen fényévekre van a mindig empatikus Mantistól, akit a színésznő A galaxis őrzőiben alakít.

Klementieff régóta arról álmodott, hogy egy Mission-filmben játszhasson, és mindent meg is tett azért, hogy kiérdemelhessen egy szerepet. Sokoldalú drámai képzése mellett éveken át gyakorolta a távol-keleti harcművészeteket, lovagolt, terepmotorozott, sőt ragadozók mozgását is megfigyelte, hogy tanulhasson tőlük. Mivel a Mission: Impossible-filmekben a harci jeleneteket a színészek képességei alapján tervezik meg, kapóra jött, hogy Klemenieff olyan sokoldalú tehetség, ha küzdelemről van szó. A színésznő e jelenetek mellett azt élvezte leginkább, amikor Huntot üldözve Róma utcáin repeszthetett egy páncélozott Humwee volánja mögött. „Ez akkora buli volt, hogy legszívesebben tele szájjal nevettem volna, de mivel hidegvérű gyilkos voltam, vissza kellett fognom maga. Kicsit azért mosolyogtam, de vigyáztam az arányokra.”

UIP Dunafilm

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *