2

A múmia (The Mummy)

mumiamagyar

Prodigium – a szervezet, amelyet Dr. Henry Jekyll irányít. Mivel foglalkoznak? Magával a gonosszal. Tanulmányozzák az efféle teremtményeket, megállapítják veszélyességét, befogják, vizsgálják és ha kell, semlegesítik. Most éppen az ősi Egyiptomból származó Ahmanet (Sofia Boutella) került látókörükbe. Pont ez Jekyll irányította „intézet” lesz az összekötő kapocs az Universal által kiötlött Szörnyuniverzumnak. Számíthatunk rá, hogy a Dark Universe logója alatt érkező filmekben valamilyen szinten benne lesz a misztikus és kegyetlen, hétköznapinak nem mondható lényekre specializálódott Prodigium. Ez az elgondolás sem hathat frissnek vagy éppen újnak, hiszen a Godzillában is megjelent egy hasonló társaság.

mummykep11

Nick Morton (Tom Cruise) kezdetben még nem is tud Jekyllről és nem ismeri céljait. A simlis katona és szerencsevadász jó barátjával együtt folyamatosan azon van, hogy valamilyen értékkel megtömjék a zsebüket. Némi lövöldözést követően úgy látszik, hogy rájuk mosolyog fortuna, hiszen életben maradtak, nem kapnak büntetést és talán még egy-két antik cucc is bekerülhet a zsebükbe. Csakhogy felszínre hozzák a sok száz éve eltemetett Ahmanetet, aki annak rendje és módja szerint életre kel, sőt, Mortonnal is tervei vannak.

Manapság Hollywoodban eléggé irigykedve tekintenek a Marvel/Disney felé. Szépen alapoztak, különösebb erőlködés nélkül felépítették saját világukat és eddig bizony nem tűnik úgy, hogy összedőlne, amit felhúztak. Szimpatikus, nagyon is tetszetős az általuk kitalált üzleti minta. Épp ezért a folytatások és előzmények gyártása helyett a stúdiók inkább saját univerzum kiötlésében gondolkodnak. Alapvetően nem is lenne rossz ötlet, hogy az Universal klasszikus rémei esetleg találkozzanak vagy éppen megmérkőzzenek egymással, csak éppen úgy állnak hozzá, mintha éppen két perce ébredtek volna egy átitalozott durva este után, és még bódultan próbálnak döntést hozni. Ráadásul ez a bódulat évek óta tart. A Farkasember ugyan nem volt rossz, de a munkálatokat rengeteg gond kísérte, viszont Az ismeretlen Drakula olyan tré lett, hogy inkább visszakozott a stúdió, és nem merték erre építeni a szörnyes világukat.

mummykep12

Alex Kurtzmannak sok látványfilmhez volt köze pályafutása során, volt kiktől ellesnie, hogyan kell ezt csinálni és miképp lehet dolgozni akár félkész forgatókönyvből is. De azért talán nem most kellett volna szárnypróbálgatást végezni. Eléggé lelkesen teszi a dolgát, ami alatt azt kell érteni, hogy olykor eléggé jó beállításokban mutogatja a feszes tempóra vágott filmet, amely próbál a Brendan Fraser-féle trilógiához mérten más lenni, de nincs meg benne a mersz. Az elszállt költségek mellett a horrorisztikusabb helyzetekbe sem mennek bele igazán, amikor mégis jönne valamilyen ijesztőbb-komorabb jelenet, eszükbe jut a célközönség, és hümmögve megállnak a saját maguk által húzott (kor)határvonalon. A humort sem hagyják ki, rendszeresen jön egy-két viccesebb momentum, amelyeket eléggé jól el is találtak.

Cruise lenne a főhős, a szélhámos, kissé öntelt alak. Karakterépítés? Szinte már-már hallani lehet esetében a recsegést-ropogást. Lehetne kérdezni, hogy ugyan mit foglalkozok vele, hiszen csak loholnia kell, megpróbálni elkerülni végzetét, olykor felhörpinteni itókáját. De amikor megpróbálják sebtiben beadni, hogy figurája nagyon is jóságos és tulajdonképpen Nick eléggé jó ember, önkéntelenül is felszisszenünk, de elmélázni nem fogunk rajta. Wallis kitűnő biodíszlet, de eléggé nehezen hihető, hogy köze lenne a régészethez, és ez ismét olyan probléma, ami felett szintén nem éri meg hosszan elidőzni. Boutella viszont eléggé jól hozza a címszereplőt, a Star Trek: Mindenen túl dögös és harcias alienje után elbír ezzel a figurával is, nagy kár, hogy nem merik túlzottan elengedni a gyeplőt.

Ahogy olvashattátok is, eléggé kilóg a lóláb… vagy inkább a pólya, hiszen lehetett volna min javítani, a hibákat a tempóval próbálják feledtetni, a hangvételt sem sikerült igazán eltalálni. Szigorúan nézve a stúdiónak csak halvány fogalma volt arról, hogy mit akar, de ha lazábban szemléljük, akkor is egy könnyen feledhető, nagyjából élvezhető kalandot kapunk.

imdb: 5,9

2 komment

  1. Voltak és lesznek is rosszabb próbálkozások ennél, nem maradandó de egyszeri szórakozásnak tökéletes, vicces volt, látványos is, engem csak a sok sötét meg éjszakai jelenet zavart. Igazából csak Boutella miatt néztem meg, remélem még visszahozzák ha úgy alakul az univerzum építés ahogy kitalálták. Amit viszont Cruise filmjeinél mindig ki lehet emelni azt itt is, remek stunt munkát tettek le.

  2. Rettentő ostoba film, ide-oda dobálja a sztoriszálakat, a szereplőket meg úgy általában mindent. A horror zombisra véve közhelyes, kaland egy szál se, a misztikum pedig alig jelenik meg, és amikor igen, az sincs rendesen kibontva.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *