0

Röviden: Rambo V. / Támadás a Fehér Ház ellen 3. / Aki bújt / Jó srácok

írta Minime

Rambo V. – Utolsó vér (Rambo: Last Blood)Adrian Grunberg bemutatkozó rendezésében megidézi a ’80-as évek egyik legnagyobb akcióikonjának érzelmes oldalát, ám az öregecske Sylvester Stallone hiába próbál mindent beleadni színészileg és fizikailag is a szerepbe, sajnos ez a film már nem az, amitől a korábbi részek szerethetőek voltak. Ne legyen illúziónk, gyakorlatilag az első kivételével minden Rambo-mozi egy erősen B kategóriás, eszetlen vagdalkozás, ahogyan ez is. Ami viszont előnyére válik a filmnek, hogy Stallone gyakorlatilag Rockyként és Ramboként is kortalannak tűnik. A film egyébként a főhős régi barátjának, Maria Beltrannak (Adriana Barraza) unokája utáni keresést göngyölíti fel eléggé erőszakos formában, miután a fiatal Gabriela (Yvette Monreal) az apja keresése közben egy kartell lánykereskedőinek fogságába esik. Rambónak ezúttal is akad segítsége, az újságíró Carmen Delgado (Paz Vega) személyében. Egy érzelmekre hatni próbáló, lassan csordogáló, majd rendkívül erőszakos végkifejletbe torkolló újabb Stallone-mozi, amely remélhetőleg utoljára szólította meg a címszereplő karaktert, mielőtt végleg komikussá válna. Rendezésileg, szkriptileg és úgy egészben hozza az elvártat, de kissé már megkopott. Értékelés: 50 %.

Támadás a Fehér Ház ellen 3. – A védangyal bukása (Angel Has Fallen) – Mike Banning (Gerald Butler) ezúttal saját maga kénytelen menekülni, mivel egy dróntámadás során az elnök (Morgan Freeman) súlyosan megsebesül és kómába esik, miközben minden nyom arra utal, hogy a tettes az eddigi kiváló és megbízható ügynök. Banning menekülőre fogja, és folyamatosan sikertelenül bizonygatja ártatlanságát, amit megelégelve úgy dönt, saját maga kutatja fel a felelősöket és tesz pontot az ügy végére. Nyomában az FBI-al, melyet Helen Thompson (Jada Pinkett Smith) vezet és szemben régi barátjával, Wade Jennings-szel (Danny Huston), Mike kénytelen apjához (Nick Nolte) fordulni segítségért, hogy visszatérhessen nejéhez (Piper Perabo), kislányához és tisztára moshassa nevét és becsületét. Butler feltételezhetően szereti ezt a szerepet, vagy egyszerűen nem jut neki más. Teljesen mindegy, mivel az előző két részhez képest (1, 2) annyi változott, hogy a zárt terek kitárulnak, és már a szabadban folyhat a hajsza. Ric Roman Waugh nem lenne rossz rendező és van benne potenciál, de akkor nem ilyen sokadrangú folytatásocskákkal kellene babrálnia. Sajnos hiába minden igyekezet, ez a film annyira gyenge, hogy egy buta C-filmes akciórajongónak tökéletesen megfeleljen. Értékelés: 30 %.

Aki bújt (Ready or Not) – Két eddig többnyire sz*rt gyártó rendező közös koprodukcióban próbál értékelhetőt alkotni egy már ismert és sokszor használt horror-klisé újragondolásával. Ehhez nem is kell más, mint egy nem túl eredeti forgatókönyv, minimális költségvetés és a főszereplő menyasszony, Grace szerepében Samara Weaving. Akárki akármit mond, ez a lány erre született, egyszerűen jól állnak neki ezek a morbid szerepek, és nem alakít bennük rosszul. Ezúttal éppen férjhez megy a nagyhírű játékgyártó Le Domas família ifjú férfitagjához, Alex-hez (Mark O’Brien), amikor a nászéjszakán sajnos kiderül, hogy a család az ördöggel kötött egyezséget. Mivel Grace éppen a létező legrosszabb játékot húzza a pakliból, azaz a bújócskát, elindul egy napkeltéig tartó embervadászat az újdonsült ara kinyírásáért és a túlvilági alku fenntartásának további sikeréért. A film egyáltalán nem túl komolykodó, sőt szinte parodisztikus, éppen olyan, mint a Mayhem vagy akár A bébiszitter, és ezekben is rendkívül jól helytáll az újdonsült gore-kiskirálynő. Adam Brody, Henry Czerny és Andie McDowell is tiszteletét teszi a filmben. A Tyler Gillett–Matt Bettinelli-Olpin rendezőpáros pedig végre csinált valami nem annyira nagy rakást, mint eddig. Értékelés: 60 %.

Jó srácok (Good Boys) – Három szemtelenül fiatal emberpalánta kalandjaiba csöppenünk bele a filmben, amelyet A Hivatal (The Office) című, NBC-n futó sorozat visszatérő írója, Gene Stupnitsky rendezett, és amelyhez Seth Rogen is a nevét adta producerként. Max (Jacob Tremblay), Lucas (Keith L. Williams) és Thor (Brady Noon) osztálytársak és barátok. Az élet nagy dolgai már a hatodik osztályban is foglalkoztatják a csemeték fantáziáját, például az első csók, az első sör, felvállalni saját magunkat és az érzéseinket. Miközben pedig haláli viccesen és gyermetegen keverednek egyik zűrből a másikba pusztán amiatt, hogy meglessenek egy lopott csókot a szomszéd lánynál vagy imponáljanak a menőnek tartott osztálytársaik előtt, mi, nézők egészen jól szórakozunk. Természetesen a „szex és drog felöntve alkohollal” kombó nem hiányozhat egy Rogen által menedzselt alkotásból, még akkor sem, ha ezek a srácok csak 11 évesek. A nézőnek meglepően jól esik újra visszagondolni a hasonló korban elkövetett hasonló baromságokra, és ettől lesz ez a kis mozi élvezetes és értékelhető. Számomra meglepően kellemes, nem erőltetett, és a disznóságok is ülnek. Értékelés: 80 %.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *