2

Támadás a Fehér Ház ellen 2: London ostroma (London Has Fallen)

londonostroma

„Átgázoltak mindenkin!” – nyögi az amerikai elnök halálraváltan, miután sikerült ép bőrrel megúsznia a terroristák támadását Londonban. „Még nem mindenkin!” – teszi hozzá hű testőre és bepattint a pisztolyba egy újabb tárat. Gyakorlatilag erről is szólt egykoron az akciófilmek többsége, hogy mégis akadt egy tökös legény a vidéken, aki a legdurvább helyzetben is megállja a helyét.

3 évvel ezelőtt két csapat is megrohamozta és bevette a Fehér Házat, de a falak közül már csak hullazsákban kerültek ki. Éppen Roland Emmerich, a pusztítás és a rombolás nagymestere teljesített rosszabbul, rendezése nagy meglepetésre eléggé gyenge lett. De a rivális film, Antoine Fuqua vezényletével megütötte a szintet és teljesítette az elvárásokat. Ebben Gerard Butler takarította ki az elnök munkahelyét a terroristáktól. És a stúdió úgy gondolta, hogy a folytatásban ki lehetne bővíteni a játszóteret, de a büdzsé kapcsán meghúzták a nadrágszíjat. Így Butlernek a 80. perc környékén mindenképpen biztonságos helyre kell vinnie az elnököt.

londonstr1

A világ vezetői a brit miniszterelnök temetésre gyűlnek össze. Így indulhat a terroristák akciója is, amelynek keretein belül lerombolják az angol főváros nevezetességeit. Természetesen az amerikaiaknál ott van Banning (Butler), akinek hathatós segítségével az elnök megússza a merényletet, ám a neheze még hátravan. De egyáltalán kiben lehet bízni, hiszen a rend őreit ál-zsaruk iktatják ki.

A sutaságok ellenére teljesen élvezhető Die Hard-klón volt az előző rész. Nem is próbálkoztak azzal, hogy a második felvonásra a butaságokat és az ostobaságokat kigyomlálják a szkriptből, ami nem lenne túl nagy probléma, ha kellőképpen szórakoztatóan tálalnák a cselekményt. És még azzal sem foglalkoztak, hogy London megbénítását valamennyire elfogadhatóan tálalják. Habár a valóságban a terroristák sajnos időről időre bebizonyítják, hogy elvileg szigorúan őrzött helyekre is bármikor be tudnak juttatni halálos eszközöket, ám a filmben még ezek ellenére sem tudják elfogadhatóan bemutatni.

londonst

Hiába próbálják feszessé tenni, a mélypontról nem igazán tudják kihúzni London ostromát. Nagyjából az utolsó harmadra hirtelen magára talál a film, Butler még nagyobb lángon ég és tucatjával hullanak körülötte a sötét oldal erői. Visszatalálnak az előző rész hangulatához, végre ismét előtör a nosztalgia. De ez már kevés ahhoz, hogy elégedetten távozzunk a moziból. 30 %

imdb:  6,3
rottentomatoes: 25 %

Büdzsé: 60 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 50 millió dollár

2 komment

  1. Szerintem a “Támadás London ellen” találóbb magyar cím lett volna.

    Amúgy én nem élveztem kevésbé mint az elsőt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *