0

Godzilla Kong ellen (Godzilla vs. Kong)

írta Minime

Az univerzum előzményei: Godzilla, Kong: Koponya-sziget, Godzilla II.

Blockbuster a láthatáron, éljen! Legendary Pictures, szörnyuniverzum, titánok csatája, ennél mi lehetne szórakoztatóbb ilyen ínséges időkben, amikor a napi betevő ízét az Operett-törzs Barátok közt-fordulatosságú epizódjai édesítik meg? Adam Wingard, remek, a csávó, akinek még nem volt jó filmje, na majd most megoldja. Félretéve ezt a kis cinikus bevezetőt, megpróbálom komolyra fordítani a kritika további részét. Rettentően egyedi ötlettől vezérelve a stúdió fejesei úgy döntöttek, a mozivásznakon és az HBO Max-on sem férhet el két alfahím (nőstény) egymás mellett, ezért tereljük össze őket, és hadd szóljon.

Az Apex kibernetikai cég szigorúan titkos és veszélyes kísérleteket folytat, amelyek miatt Godzilla klimaxos öreglányként túrja fel a floridai laborjukat. Ez kellőképpen felhívja a cégvezető Walter Simmons (Demian Bichír) figyelmét, hogy ideje megregulázni a kis gyíkot, és szállítani neki egy hasonló méretű ellenfelet Kong személyében. Eközben persze hátsó szándékoktól sem mentesen a Föld üregeiben (Belső Föld) létező világból (a Titánok szülőhelye) akarja kinyerni azt a korlátlan energiát, amivel további gonosz tervei megvalósulhatnak. Kong persze szintén megfigyelés alatt él a Koponya-szigeten és egy cuki kislány segítségével még kommunikál is az őt felügyelő – fogva tartó – Rebecca Hall vezette kutatócsoporttal. A kulcsfigura persze Nathan Lind (Alexander Skarsgaard) doktor lesz, aki rábírja a gonosz főmufti megbízásából az utóbbi szamaritánusokat, hogy a kellemest kössék össze a hasznossal. Vagyis a látványost a még látványosabbal. Madison Russell (Millie Bobby Brown) szintén belekeveredik az események folyásába, ahogyan epizódistaként Tűzököl a Deadpool-ból és Kyle Chandler is visszatér egy-egy cameo erejéig. Aztán persze bemutatásra kerül az előzetesekben beharangozott Mechagodzilla monstrum is, amelynek szerepével majd mindenki megismerkedik, aki megnézi a filmet.

Bryan Tyree Henry a vicces vlogger, karbantartó Bernie szerepében, valamint Kaylee Hottle a siket kislány Jia szerepében az a két emberi szereplő, akikben talán lehet találni valamilyen szimpatikus vonást. Ja és persze Eiza Gonzálezben is lehetne, benne jó sokat, hmm. Az összes többi emberi szereplő olyan, mint egy részeg kellékes egymásra dobált cuccainak halmaza. Súlytalanok, gyengék és unalmasak. A valódi főszereplő a két gigászi lény, és Kongnak meglepően jól sikerült mélységet kölcsönözni mind érzelmileg, mind eredettörténetileg. Jelen pillanatban úgy érzem, ő lett az egyetlen valódi színész a filmben, pedig nem is igazi, és ez ugye sokat elárul a dolgokról, amikre számíthatunk. Godzilla azt hozza, amiben jó, vele sajnos kevesebbet bíbelődtek az írók.

Látványban ez az eddigi legjobb és legrészletesebb Legendary produkció, eszméletlenül látványos zúzással, természetesen következmények nélkül, a kb. milliós emberi áldozatokkal továbbra sem foglalkozva, de nem is ez a cél. Igazából nincs is cél, csak látvány. Odavetett magyarázatok, nulla szereplők és egy ígéretes titáni múltidézés, ami viszont idejekorán elfojtódik. Az egész film olyan, mintha teljesen más lenne a cél, mint amit látunk: számomra egyértelmű, hogy az előjátéknak szánt történetszövési maszatolás igazából még fel sem izgatja a közönséget, rögtön az aktussal folytatódik a dolog, és ezek ciklikusan ismétlődnek. Természetesen aktusok alatt a vizualizált látványorgiákat értem.

Mondhatnám ezt melléfogásnak, bakinak, de inkább nem teszem. Valójában egy, az amerikai közönség szintjére szocializált, lebutított, Avatar szintű történettel, ám látvánnyal is megáldott gagyi, de vizuálisan rendkívül kifinomult mozi. Kicsit reflektálva a világban jelenleg zajló gazdasági folyamatokra, a történet valamiért úgy alakul, ahogyan az a valódi célközönségnek az ínyére és kedvére való legyen. Nagyon sajnálatos, hogy emberi szereplőkkel és buta, erőszakolt történettel elveszik több mint a film felét attól, amiért ez az alkotás valójában megszületett. Egyszerűen hagyni kellett volna tíz perc unalmas bevezetés után másfél óráig rombolni a két monstrumot, és jobban jár mindenki. Ez most nem így sikerült, de talán majd legközelebb már megoldják csak CGI-vel.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *