14

Támadás a Fehér Ház ellen (Olympus Has Fallen)

tamadasafeherhazellen1

„Nem akarok háborút kirobbantani.” – jelenti ki Benjamin Asher amerikai elnök egy megbeszélés során a koreai helyzetre utalva. Nem mondhatnánk, hogy azonos állásponton van Barack Obamával, de hagyjuk a politikát. Ugyanakkor a film időzítése nem is lehetett volna ennél jobb, hisz mostanság áll a bál a koreai félsziget környékén. Asher a békés megoldások híve, inkább tárgyalna, de ha tudná, hogy hamarosan egy C-130-as fog füstölni a Fehér Ház kertjének egyik részén, míg az északi oldalon heves tűzpárbaj alakul ki és nem sokkal később fogoly lesz talán előtörne belőle a harci szellem.

Mike Banning (Gerard Butler) az elnök kedvenc testőre, a first lady (Ashley Judd) szintén kedveli, gyermekük meg egyenesen odavan érte. Azt is megtudjuk, hogy a házaspár figyel egymásra, még dúl köztük a szerelem. De mielőtt elgondolkodnánk azon, hogy a giccs-és boldogságfaktort feljebb tekerjük és megöleljünk valakit a nézőtéren baleset következtében az ország első emberének a neje elhalálozik. Banningen csattan az ostor, eltávolítják a testőrségből, aki kénytelen irodai munkát végezni. Másfél év múlva Függetlenség Napja után egy koreai delegáció érkezésekor egy C-130-as veszi célba a Fehér Házat, majd több tucat fegyveres tör utat az ügynökök hadán keresztül. Az Elnök fogságba esik, még szerencsére, hogy Banning arra jár.

2001 szeptember 11-e után Hollywood egy ideig azt hangoztatta, hogy soha többet nem csinálnak olyan produkciót, ahol terroristák szállnak meg egy mindenki által ismert, amerikai jelképnek számító épületet. Természetesen az adott pillanatban szépen hangzott mindez, de egy másodpercre sem lehetett komolyan venni őket. A tévében Jack Bauer egy nehéz napja során a Fehér Házban is akciózhatott, most eljött az idő, hogy a golyó szaggatta csillagos sávos lobogót megvetően ledobják az Elnök munkahelyének vérrel áztatott gyepére.

 

Mindehhez kell egy fenegyerek, akiről elhisszük, hogy boldogul egy ellenfelektől nyüzsgő, egykor barátságos, de mostanra hullákkal telített helyen.. Mikor játszott Butler olyan filmben, ami nem csak, hogy minőségi volt, de mindenki nagy örömére hentelhette az ellene felsorakoztatott statisztákat? A 300-ban? Régen volt. Róla elhisszük, hogy képes megvetni a lábát a Fehér Házban, a nehézségek ellenére, súlyosabbnak tűnő sérülései ellenére is talpra áll, dacosan megy tovább. Morgan Freeman, Robert Forster és Angela Bassett csupán arra kellettek, hogy döbbent vagy éppen megkönnyebbült arckifejezéssel suttogják maguk elé az „Uram Atyám” és a ”Hála az égnek” kifejezéseket, e mellett a plakátra is rá lehetett firkantani nevüket.

Persze a történet egyszerű és hiába hangzatos, ha nem áll mögötte egy rendező, aki képes élvezhető akciójeleneteket forgatni és még a sötétben játszódó cselekményt is tudjuk követni. Antoine Fuqua alkotása a felvezetés után nagyobb fordulatszámra kapcsolva pörög, talán a szakértők széles mosollyal legyintenek a Fehér Ház elleni támadáson, de egy mezei néző számára elfogadható a felvázolt szituáció. A sodró lendület és a Butler számára engedélyezett kevés pihenő könnyedén átrepít mindenkit a forgatókönyvben tátongó bakik felett. A Támadás a Fehér Ház ellen tökéletes kikapcsolódás, megkockáztatom az elmúlt hónapok legjobb akciófilmje. Ha esetleg megkérdeznénk Kim Dzsong Un-t, talán ő is nagy boldogsággal nézne újra egyes jeleneteket. A filmet Bruce Willisnak a figyelmébe ajánlom. Egy Die Hardnak ilyennek kellene lennie!

imdb: 7,1

rotten tomatoes 47 %

Büdzsé: 70 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 71 millió dollár
Eddigi összbevétel: 76 millió dollár

14 komment

  1. Remek zárszó, és a többivel is egyet értek. Jó kis akciómozi, a Die Hard 5 ehhez képest hulladék.

  2. Nah végre, már vártam a kritikád, legközelebb ne várasd meg ennyire a hű olvasóid :P. Egyet értek az írtakkal, korrekt akciófilm, ott a helye a hasonló témájú filmek mellett (Elnök különgépe, Szikla, Féktelenül, Úszó erőd).

    • Sajnos nem tudok sajtóvetítésekre járni, így akkor gyakorlatilag akkor jutok el a mozikba, amikor el tudok jutni:D

  3. Nekem is nagyon bejött a film. Végre a 300 után valami nézhető alkotásban is szerepel Mr. Butler. 🙂

    • Játszott ő nézető filmekben, csak éppen jó akciót nem vállalt be. Mert hát a Géppisztolyos prédikátor inkább dráma volt, a Gamer gáz volt.

      • A gamerben a filmben csak Micheal c Hall volt értékelhető 10/4as film volt(az összetétel 1 pont Butler miatt 1 az ötletért és MCH-ért 2 pont;) Remélem ez már hozza a szintet, bár néztem rt-n ott lehúzták, a kritikád azért bíztató szerencsére.:)

  4. Nagyon jó kis kritika. A film nekem is nagyon tetszett. Ahogy említetted, van benne pár “baki”, de az felett könnyen szemet hunyhatunk.

  5. “2011 szeptember 11-e után Hollywood…” gondolom ez 2001. szept. 11. akart lenni.

    Amúgy, az írás jó.

  6. Na, a héten már én is megnéztem. Amikor kijöttem a moziból az első gondolatom az volt, hogy ez az a film, aminek a Die Hard 5-nek lennie kellett volna. Mert ez tényleg köröket ver arra.

    Jó kis szórakoztató akciófilm, jó akciójelenetekkel, humoros egysorosokkal néhány helyen. Igen, a realitás persze nulla benne, de kit érdekel?

    Szóval egyetértek a leírtakkal, tényleg az utóbbi hónapok legszórakoztatóbb akciófilmje volt ez.

    És ezek után nagyon kíváncsi vagyok a White House Down-ra, hogy Channing Tatum hogyan oldja meg a hasonló feladatot.

  7. Ellen kell, hogy menjek mindenkivel. A film egy tipikus agyatlan amcsi akciófilm. Ezzel nem is lenne baj, de kérem szépen, hogy felejtsük már el a “40 keleti terrorista szana széjjel lövi a Fehérház teljes védelmét majd 12 fős veszteséggel beveszi magát az épületbe” felállást, mert lassan a Hupikék Törpikék is hihetőbb sztorival fog szolgálni. Értem én, hogy hollywoodban nem fog a golyó a fűhősön, de itt borzasztómód átestek a ló túloldalára, egyenesen bele a vértócsába. Gagyi CGI van, sok vér van, akció van, de ettől számomra még nem lesz jó a film. Arról már nem is beszélek, hogy a Japó (tudom, hogy nem az, de most nem fogok keresgélni) terrorvezér nagyon előrehaladott “síkhülye” szindrómában szenved. Mondjuk a túszok is. Meg mindenki más.
    Szóval ez nem volt nagyon jó film. Az természetesen megjegyzendő, hogy agyatlan popcornnak kiváló, de nem éppen a 10/10 kategória, inkább 5.5/10 környéke.
    G.

  8. Dehogy Die Hard. Ez egy Steven Seagal film. Az Úszó és Száguló erődök folytatása. Rettenetes kegyetlenszar hülyeség. 12 évesen még élveztem volna ennyi hazafiasságot, de most…. mélypont talán az volt amikor a nőcit vonszolták kifelé és felesküdött a zászlóra. Szinkronszínésznek szegénynek büntetés lehetett ezt előadni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *