2

Dumb és Dumber kettyó (Dumb and Dumber To)

dumbesdumber

1994 – Jim Carrey a Dilibogyókkal sztár lesz és a vígjáték nagyban hozzásegítette a gumiarcú komikust, hogy ő legyen az első, aki 20 millió dolláros gázsit kér és kap. E mellett jó ideig idézgettek a filmből. A „Pisilini kell” – „Ne tartsd vissza” – „De jó meleg” szöveget a mai napig hallani lehet a téli időszakban és az „Á, Mr Sampsonite” köszönés egy ideig divat volt a suliban (nálunk legalábbis).

2014 – Carrey már nincs a csúcson, nem kap csúcsfizetést és pingvinekkel kell játszania, hogy korrekt eredményt tudjon produkálni. Jeff Daniels, a 20 évvel ezelőtti film húzóneve a tévében ért el számottevő sikert, viszont Farrellyék elég régóta nem tudtak szép bevételt és igazán jó filmet produkálni. Még jó, hogy a Dilibogyók rajongói a katasztrofálisra sikeredett prequel miatt követelték, hogy javítsanak a borzalmas baklövésen.

dumbesdumber1

Dumb szanatóriumban adja elő évek óta, hogy még zakkantabb, mint volt. Miután régi haverjával jól elheherésznek a csattanón kiderül, hogy Dumbernek vesére lenne szüksége. Hol is szerezhetnének? Soha nem látott lányától, akinek megtalálásához sokat kell utazniuk.

Mi változott az előző részhez képest? Nagyjából semmi. Carrey és Daniels megbízhatóan, kiválóan és viccesen hozza a két tökkelütött, illetve gyerekes idiótát, akikkel néhányan megpróbálnak normálisan beszélni. És egyúttal a poénok szintén a régiek. Ugyanis Farrellyék a Dilibogyókból jó néhány dolgot átemeltek. Kreativitás? Mivel hosszú út vezetett odáig, hogy a stúdió rábólintson a forgatókönyvre elképzelhető, hogy a producerek kívánságai miatt pakolták tele múltidéző jelenetekkel. Másrészt a retro faktort próbálhatták erősíteni. Akárhogy is, de csak egy-két helyen zavaró az önismétlés, mivel azokat Carreyék zseniálisan prezentálják.

dumbesdumber2

Szinte minden percre jut egy szóvicc. Mert Dumbék nem csak tetteikkel bizonyítják, hogy töketlenek, de normális mondatot nem, kifacsart szöveget annál inkább tudnak mondani. Humorosnak humoros, viccesnek vicces, de nem valószínű, hogy bármelyiket idézgetni fogjuk. Egyes folytatásoknál számon kérik, hogy a karakterek nem fejlődnek, nem változnak. Ebben az esetben kifejezetten szörnyű lenne, ha változás állna be. Kifejezetten öröm volt látni, hogy az egykori kedvencek a „régiek”. Köcsögöm széken! Carrey bevéshetné magának valahová, hogy helyretegye az Ace Ventura franchise-t is.

imsb: 6,7

rottentomatoes: 27 %

Büdzsé:  40 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 82 millió dollár
Eddigi összbevétel: 128 millió dollár

2 komment

  1. Az első részt meg sem közelíti, sok szóvicc(nagy része egyátalán nem vicces) egy két jó gag de semmi több és sok felesleges story! Pár poénnal több és egy kis vágásssal és nem lett volna rossz.

  2. Az első rész sose volt a kedvencem. Alig találtam benne értékelhető poén anno a moziban. Azért megnéztem a másodikat, és bizony rengeteg jó poén volt benne. Jól szórakoztam rajta. Most újranéztem az elsőt, hátha csak rosszul emlékeztem, vagy nem voltam a megfelelő hangulatban hozzá. Hát ez bizony most se volt sokkal jobb. A második részen legalább háromszor annyit lehetett röhögni. Ez bizony tipikusan az a film, amit az idő szépít csak meg. Vagy az hogy gyerekként viccesebbnek tűnt a dolog. Egy szó, mint száz, a második rész semmivel, de semmivel nem rosszabb, poén sokkal több van benne.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *