21

Die Hard – Drágább, mint az életed (A Good Day to Die Hard)

tn_1dragabbmintazeleted

A filmről itt követhető kibeszélő, az előző részről pedig itt írtunk.

Régen volt már, hogy John McClane-nel körbejárhattuk a Nakatomi toronyház folyosóit, zegzugait, szűk szellőzőjáratait. Hans Gruber csapatával pont akkora időzítette látogatását, amikor a New York-i zsaru karácsonykor meglátogatja nejét. McClane kitartóan, kúszva-mászva, egyre több sérülést gyűjtve, bagózva és cinikus beszólásokkal tizedelte a rossz fiúkat. Hős – sőt mi több: egy ikon – született, Bruce Willis pedig sztár lett. A bevételt elnézve a stúdió a folytatás mellett döntött, majd jött a többi rész is. A franchise-ok nagy részére jellemző, hogy kitermelnek magukból minimum egy olyan kalandot, amelyet a rajongók fanyalogva fogadnak. Jelen esetben az előző négy rész során is akadt olyan felvonás, amelyre egyszerűen nem lehetett ráfogni, hogy Die Hard lenne. Van akinek az első résszel ért véget a Die Hard és akadhat olyan is, aki a negyediket sehogyan sem tudja beilleszteni a franchise-be. Mostanra elértünk arra a szintre, hogy eme széria nevét annyira meggyalázták, befeketítették, hogy eltemettük a kert hátsó részébe, még fejfát is kapott. Ám a stúdió csak erőlködik, itt az új McClane opusz és mivel zombis alkotásként nehezen lehetne rátekinteni (bár eléggé élőholt darabbal van dolgunk), így ne is Die Hard-ként, hanem egyszerű akciófilmként tekintsünk rá.

McClane Moszkvába utazik, hogy megnézze milyen bajba sodorta magát rég nem látott fia. Jack azonban kemény legény, tud magára vigyázni és pont a háta közepére kívánja apját, aki egyébként sem foglalkozott vele túl sokat gyerekkorában. De ha egyszer így alakult és összefutottak csak nem hagyja hátra a helyi gengsztereknek. Kénytelenek együtt dolgozni, hát megoldják a problémákat, közös erővel érik el a nagyobb konfliktus kirobbanását.

Willis pályafutására jellemző, hogy általában olyan karaktereket keltett életre, aki gyakorlatilag bármit képes volt túlélni, a leglehetetlenebb helyzetekből is kivágta magát. Mi el is hittük neki, hogy kisebb karcolásokkal úszta meg a dolgot, nem tört el a gerince vagy nem zúzta össze fejét egy szép nagy zuhanás vagy bunyó, ütlegelés során. Mindehhez kellett egy olyan rendező is, aki képes volt úgy bemutatni a helyzetet, hogy a néző ne szisszenjen fel a nézőtéren és ne temesse kezébe az arcát. Csoda-e, hogy ezek után Willis unottan, meglepődés nélkül tekint előre a keményebb pillanatok után? Sajnos az egykori akcióhős nem viselkedik úgy, mint kellene, pedig tudhatná, hogy a Drágább, mint az életed karriermentő film film, bár az is lehet, hogy csak vakon bízott abban, hogy a cím majd eladja a portékát.

Hősünk épphogy nem ásítozva, unott arccal halad előre. Lőhetnek rá, megtették már ezt régebben többször is, elkaphatják, volt erre is példa, mégis itt van. Egy apró „Jajj” sem hagyja el a száját egy kemény baleset után és már-már álmatagon lövöldözi le az ajtón, birka módjára besorjázó fegyveres alakokat. Kérem szépen, az eddigi átélt durva esetek hatására ő majdnemhogy sebezhetetlenné vált. Mindehhez van néhány szava is, amelyek viccesek akarnak lenni, de sajnos egyáltalán nem azok. Lehet, hogy félmosollyal adja elő ezeket, csak éppen mi, a nézők nem tudunk rajta vigyorogni. Stílusa nincs, otthon hagyta, Amerikában. Viszont esze néha úgy vág, mint a beretva, gyorsan rájön néhány dologra, csak éppen fogalmunk sincs, hogy miért bizsergett a pókösztöne. Máskor viszont teljesen hülyén viselkedik!

Jay Courtney nem tehet róla. Nem írták meg rendesen karakterét, ő McClane Jr., csak szegény még ha akarna se tudna mit kezdeni az általa eljátszott figurával. Arról sem tehet, hogy az elején még nagyon morog apjára, majd hirtelenjében már azt vesszük észre, hogy közelebb kerültek egymáshoz és kedélyesen poénkodnak. Mikor állt be a fordulat? Ha már fordulatot említettem hozzá kell tenni, hogy Skip Woods kiizzadt magából egy csavart is, amelyen meglepődni nem lehet.

die-hard-5

Akciófilmként csúnyán elbukik a Die Hardnak hívott szörnyszülött (inkább nevezném zombinak). John Moore az elején megmutatja, hogy mit tud kihozni egy autósüldözésből. Semmit!!! Az élvezhetetlen, látványosnak nehezen nevezhető hajsza után jó ideig várni kell mire jön egy valamilyen szinten élvezhető akciójelenet, de csernobili pár perces lövöldözés nem menti meg a filmet. Emlékezetes gonoszok? Hol van már Hans vagy Simon? Garantálható, hogy hamarosan senki nem fog emlékezni arra, hogy McClane-éknek kivel gyűlt meg a bajuk. Egyetlen látványos dolog volt ebben a filmben és az Willis unott arca. E mellett égbekiáltó baromságok és logikátlanságok tarkítják az alkotást, de ezek már igazán nem rontanak az élményen. 10 %-nál többet nem ér. Következő rész? Minek? Nem döngölték már földbe, nem ásták el elég mélyre a Die Hard hírnevét?

imdb: 5,4

rottentomatoes 15 %

Büdzsé: 92 millió dollár
Amerikai bevétel: 67,3 millió dollár
Összbevétel: 304, 6 millió dollár

21 komment

 1. Én még nem dolgoztam fel, hogy ez a Die Hard. Egyszerűen ha megkérdeznek engem én csak egy trilógiáról tudok.

 2. A magyar szereplők is hozzák a szintet. Szörnyű nagyokat röhögtem amikor Árpa volt a képben, ez a lúzer tényleg elhiszi magáról, hogy ő színész. 😀

 3. Azért én beütöttem az útvonaltervezőbe a Moszkva-Pripjaty útvonalat:

  991 km, 12 óra 10 perc

  gondolom tudtak miről beszélgetni 12 óra alatt

  • Nekem 1020 km-t írt ki. Mondtam is a zasszonynak, kiváncsi leszek, mennyi idő alatt érnek oda. 😀

 4. Tudtam, hogy rossz lesz, a sok negatív kritika miatt, na de ez borzasztó. A film eleji autós üldözésben kb annyi élet volt, mintha egy autó töréstesztjét néztem volna. Pedig annál a jelenetnél valószínűleg jó sok gubát otthagytak a készítők. Feleslegesen.
  Abban is igazad van koimbra, hogy ezek a bárgyún elmormolt egyszavas McClane beszólások borzasztóak. Sőt, fizikai fájdalmat okoztak már-már. Jimmy Kimmel showba való az egész film, ott hoznak össze ilyen színvonalat, csak ott poén az egész és jót röhögünk rajta. Itt meg sírunk… Az a szomorú, hogy ha nem tévedek, még ezek után sem állítják le a fanchise-t és már a következő részen gondolkodnak.

 5. Most nézem az extended cut-ot,de eddig azt vettem észre,hogy hiányoznak belőle jelenetek,pl az elején nincs benne,hogy John a lányával beszélget a reptérnél,meg a autósüldözésnél sincs,hogy telefonál. Valszeg akkor tényleg át van formálva,a moziváltozathoz képest.

 6. Most minek kellett ez a cikk? 🙁 Pedig már majdnem sikerült utólag meggyőznöm magam, hogy nem volt ez ANNYIRA rossz. 😀
  Részemről én külön szedem a régi trilógiát az újaktól, mint ahogy a Star Warsnál. Csak itt hajas és haj nélküli trilógia van/lesz. 😀

  • Én csak egy jó akciófilmet akartam látni, de ez már elég B kategória volt. Viszont a csaj nem volt rossz, színészi tehetsége nincs, de talán egy-két amcsi producer biztos felfigyelt rá.

 7. Egy ideig szemeztem ezzel a filmmel,hogy leszedjem vagy ne.Végül a sok negatív kritikát olvasva “netőccsed le” lett a vége.Úgy látszik jól tettem.
  Számomra a harmadik résszel ér véget a sorozat.
  A Starship Troopers után még egy frencsájsz amit végleg temetek.

 8. Én szerettem a 4.részt is, nem igazán volt Die Hard, de egy korrekt akció film volt, látványos, jó verekedéssekkel, frankó beszólásokkal (most a Willis lezúzza a Raptor témakört ne feszegessük). DE EZ! Katasztrófa. Egy logikátlan kagyvasz, Willis apó önmaga paródiája, legalább látvány lenne vagy valami, de nem ez csak egy elnyújtott Mercedes reklám.

  • Kedvencem amikor McClane Jr. kését előveszi, a gengszter meg ott áll mögötte és nem veszi észre.

 9. Gyerekek! Ez a film úgy sz*r ahogy van. Sem akciófilmnek nem megy el, sem Die Hardnak. Egy baromság volt az egész. Tegnap annyira untam már magam, hogy megnéztem. Hát inkább a plafont bámultam volna, azt kívántam. Aki teheti, mentse magá tőle. Én szóltam.

 10. Mindent elmond a dologról, hogy a 90 perces filmet 4 és fél óra alatt sikerült abszolválni. Botrány. A negyedik is szar volt de ez….10/1

 11. Senki se szidja a negyedik részt..az ehhez képest maga a KERESZTAPA(1-2..persze)..ÚRISTEN DE SZAR!!!sÖT FOSCH….:))))

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *