5

Indiana Jones és a kristálykoponya királysága (Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull)

 

19 év! Ennyi ideje nem láthattuk a kalapos régészt már a vásznakon. Az űrt persze próbálták betölteni, több-kevesebb sikerrel. De Indiana Jones itt van ismét, Benjamin Gates (Nicolas Cage) lepihenhet, Lara Croft (Angelina Jolie) visszarakhatja fegyverét a pisztolytáskába, Jack T. Colton-t (Michael Douglas) sem kell újra aktiválni.

Az Indiana Jones trilógia a klasszikusok csarnokában vidáman csattogtatja az ostorát. Az hogy a negyedik rész is odakerül nem vitás, a kérdés inkább az volt, hogy az előzőek lábát csókolgathatja, amolyan lábjegyzetként lesz jelen vagy pedig büszkén, kidüllesztett mellel állhat a többiek mellett.

A történetben is eltelt eltelt néhány év, az ufójelenség ekkoriban üti fel a fejét és minden fűszál mögött oroszt sejtenek. Ebből indulnak ki az alkotók. A Jonesnak ezúttal nem a nácikkal gyűlik meg a baja, hanem a ruszkikkal. A vörösök élükön Irina Spalkoval (Cate Blanchett) egy kristálykoponyát szeretnének megszerezni, ezért „kérik” a sokat megélt régész barátunk segítségét. A koponya, ami ufófejszerűség időnként gazdát cserél. Feltűnik Mutt Williams (Shia Labeouf) aki Indy segítségét kéri, de jobban érdekli a haja állapota és saját motorja, mint bármi más. Együtt kelnek útra, hogy utánajárjanak annak a levélnek, amit a srác mutat meg Jones-nak, persze az út nagy kalandba torkollik és még a “kedves, régi ismerős vörös cimborák” is feltűnnek ismét.

Az elején aggódtunk, féltem én is, hogy Ford nem fog beleilleni a ruhába, hogy már nem fog jól állni neki a szerep, hogy már csak cammogni fog, megkapja a nagy pénzt, a többit meg letojja magasról. Kijelenthetem, hogy alaptalan volt a félelem, Harrison Ford maga Indiana Jones. Látszik rajta a kor, de nem is próbálják elrejteni (még viccelődnek is vele).felkötötte ostorát, leporolta kalapját, felvillantotta a cinikus mosolyt és voálá. Vigyorogva képzelem el, ahogy Labeouf két kézzel túrja a földet kincs/info/új rejtély után a folytatásban. A sráccal nem volt gond, remélem a későbbiek során sem lesz fennakads, hiszen ő lesz az utód.. Karen Allen felett sem ment el az idő láthatatlanul, vénült ő is, de remekül helyt áll, pár feles még beleférhetett volna. Blanchett a kissé merev ruszki szerepében jó volt, bár elmondhatnám ezt bárkire, hisz nagy színészetet nem igényelt Spalkoval megformálása.

A hangulat a régi, aki kedvelt az előző Indy filmeket, ezzel sem lesz sok baja. Vannak megint feladványok, rejtvények, némi csapda, árulás – nem is lenne az igazi ezek nélkül, no meg nem maradt ki sem a fantázia, sem a humor. Utalások is vannak a régi filmekre, láthatjuk Sean Connery képét Jones íróasztalán, pillanatra feltűnik a frigyláda és valahogy az egésznek olyan régies „íze” volt. (Felrémlett az első kettő Die Hard is valamiért). Az akciók néhol túlzóak, pár dolog pedig már paródiába hajlik.  Hát nem ez volt régen is? A trükkök is régimódiak voltak, nem volt zavaró, bátrak voltak szerintem, hogy a mai nagy CGI meg egyéb fenemód profi effektek helyett ilyeneket pakoltak bele (ez csak még jobban hangulatfokozó volt).

Tehát Indiana Jones visszatért, nekünk nincs más dolgunk, mint hogy hátradőljünk és két órára kiszakadjunk a világból, bámuljuk a vásznat, élvezzük, amit látunk és a végén nem emeljük meg a kalapunkat, hanem átadjuk az idős, ámde nem vén régésznek. Mert az őt illeti meg, mi meg úgyis megkaptuk ami jár, én legalábbis biztos.

A show-nak folytatódnia kell, a mese nem állhat meg, nem várhatunk még évtizedeket a következőre. Ford belebújna újra a Jones szerkóba, LaBeouf-nak pedig át kell venni a stafétabotot, szóval hajrá.

Értékelés: 100 %

imdb: 8,6

rottentomatoes: 79 %

Indiana Jones bevételek

Cím

Előállítás költség

(millió $)

Amerikai bevétel

(millió $)

Összbevétel

(millió $

Indiana Jones és az elveszett frigyláda fosztogatói

18

242

384

Indiana Jones és a Végzet Temploma

28

180

333

Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag

48

197

474

Indiana Jones és a Kristálykoponya királysága

120

 

TV Spotok

Uwe Boll üzenete az Indy 4-nek

A koponya

Szinkronizált előzetes

5 komment

  1. Fantasztikus film, teljes az egyetértés Koimbra! Azt meg nem mondjátok komolyan, hogy egy hűtőn vagy pár lépcsőn fanyalogtok, amikor végre kalandfilmet láthattunk és akkora volt a hangulata, hogy az valami hihetetlen. Emberek, ez egy mese! 😀

  2. Ha már így spoilereztek akkor én is beszállok. Nekem ez az ufós téma kicsit furcsa volt, nem illett bele az “Indiana Jones univerzumba”. Amúgy szerintem is fergeteges, pár hihetetlen jelenet simán elfér, eddig is elfért.

  3. Most még úgyis csak találgatnak, hogy mi lesz. Szerintem ha eleget hoz a film, akkor nem kell 20 évet várni arra, hogy legyen folytatás. Spielberg megcsinálja még a TinTint, a Lincolnt, aztán belevághat megint az Indybe, mielőtt még Ford tényleg csak arra lesz képes, hogy bottal járjon. Esetleg még Sean Connery is visszajöhet, ha kedvet kap. LaBeouf meg szvsz tuti Indy lesz, ha nem ő, akkor ki? Előkészítették számára a terepet.

  4. én borzasztóan jól szórakoztam rajta, isteni poénok voltak benne. Viszont az ufós sztori nekem is furcsa volt, plusz Cate Blanchett nekem nem volt igazán hiteles “főgonosz”.

  5. Én az első 3 fényében mondom azt, hogy ez is jó volt. Ez is élvezetes volt, lendületes. A hiteles meg…hát azok se voltak túl hitelesek, mivel mese volt az egész. Lucas nem megy nyugdíjba mert ott van neki a Star Wars és arról annyi bőrt fog lehúzni, hogy aranyba is öltözhetne. Spielberg viszont túl sok dolgot csinál egyszerre, lehet előbb utóbb rááll a középszintre

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *