3

2016 nyár: Sikerek és bukások

dollarÉrdemes lenne a stúdióknak kicsit megtorpanni és átgondolni a továbbiakat. Valóban jó-e nekik és legfőképpen jó-e nekünk, hogy tömegével adják ki a nagy költségvetésű filmeket? Évekkel ezelőtt még a 100 millió dollár átlépése álombevételnek számított. Manapság viszont olykor csak az 1 milliárdos eredmény számít megnyugtatónak. Legalább 150 millió dollárt irányoznak elő, ha egy látványosabb történetben gondolkodnak és még ott van a marketing is, amire szintén bitang sok összeget költenek.

Ismét meg kell említeni Steven Spielberg jóslatát, a rendező 3 évvel ezelőtt beszélt arról, hogy lesz egymás után 3 vagy 4 hatalmas büdzsével bíró film is, amelyek nagyot fognak bukni, amelyek egészen fájdalmasak lesznek a stúdióknak. Az idei nyár sok csalódás született, a nyertesek leginkább az animációk és a kisebb, pár milliós produkciók voltak. Hollywoodnak fel kellene fognia, hogy nem feltétlen jó, ha 300-400 milliót költ egy adaptációra, folytatásra, remake-re és ezekből kidob pár hónap alatt legalább egy tucatnyit. A piac nem fogja elbírni az áradatot.

De nézzük át nagyjából, hogy nyáron mi volt a kínálat. Mivel hét elején láttam hozzá, így a számok terén szombatra bekövetkezhetett  némi változás. Az összegeket pedig millió dollárban értendőek.

Nyereséges filmek:

Ide azokat soroltam, amelyek költségvetésük legalább háromszorosát kitermelték, illetve az összbevételt szemlélve a büdzséhez képest az amerikai bevétel legalább 2/3-át fel tudták mutatni. És amelyek az előző részhez képest hasonlóan teljesítettek.

captainamerica

Amerika Kapitány: Polgárháború

Büdzsé

Amerikai bevétel

Összbevétel

250

407,72

1,152,3

A Marvel szuperhősfilmjével startolt el a nyár, a vártaknak megfelelően indított és teljesített a Bosszúállók 2.5. Abszolút nem volt meglepetés, hogy ennyit kasszírozott. Az 1,15 milliárdos eredmény nagyjából a végösszeget jelenti, hiszen már mindenhol bemutatták, még esetleg pár százezerrel változhat, de ez az összeg már igazán nem jelent semmit. Vígan düböröghet tovább a felépített Filmes Univerzum.

suicidevarazslono

Suicide Squad

Büdzsé

Eddigi amerikai bevétel

Eddigi összbevétel

175

270,7

600

A DC karakterei összetettebbek, mint a Marvel figurák? Ezek szerint igen, hiszen a Batman Superman ellen esetében is kikeltek magukból a rajongók és most sem voltak igazán kibékélve. Mindenesetre a Mozis Univerzum startja tűrhető, de ha a Warner nem tesz valamit, akkor a fajon távol fognak maradni. A Suicide Squad azért szépen kezdett, nyögvenyelősen jó esetben talán a 300 milliót is elérhető Amerikában. Még egyetlen nagy piac van hátra, Japán hozzácsaphat 10-20 millió dollárt az összeghez. Kínára ezúttal nem kell számítani, hiszen ott nem mutatják be. Elvileg lesz folytatás és Harley Quinn spin off is.

Szenilla nyomában

Büdzsé

Eddigi amerikai bevétel

Eddigi összbevétel

200

478,8

916,4

A Pixar odatette magát, megint. Odavolt mindenki Szenilláért, nem csoda, hiszen az év egyik legjobb animációjáról van szó. Még pár millió dollárt összegyűjthet Amerikában, nemzetközi színtéren is sokat hozhat, hiszen a héten mutatták be Dániában, Finnországban, ráadásul szeptemberben Görögországban, Törökországban, Olaszországban és Németországban is bemutatkozik. Még a végén meglesz az 1 milliárd.

Angry Birds

Büdzsé

Eddigi amerikai bevétel

Eddigi összbevétel

73

107,45

347

Kétség sem férhetett hozzá, hogy az animáció csupán a mobilis játék kissé drága marketingje. De azért sikerült a madaras-disznós dologból kihozni egy értékelhető történetet. A műfajhoz képest alacsony költségek miatt nyereségesnek mondható. Még októberben Japánban is bemutatkozik, fogalmam sincs, hogy mennyire ismert az Angry Birds arrafelé, de benne van a pakliban, hogy megdobja a bevételt több tíz millióval. A folytatás garantált, pár nappal ezelőtt jelentették be.

Pénzes cápa

Büdzsé

Eddigi amerikai bevétel

Eddigi összbevétel

27

41

93,1

Jodie Foster rendezése George Clooney a főszerepben egy kellemes kis thriller volt. Nem volt egetrengető pályafutása, de azért szépen gyűjtögetett. Egyetlen helyen, Dél-Koreában mutatják még be augusztus 31-én, pár millió még befolyhat.

mebefore

Mielőtt megismertelek

Büdzsé

Amerikai bevétel

Eddigi összbevétel

20

56,2

196,2

Kellett romantikus film is a felhozatalba, ezt az Emilia Clarke és Sam Clafin főszereplésével készült alkotás képviselte. Eddig úgy 200 milliót hozott és még hátravan Olaszország, illetve Japán.

Démonok között 2

Büdzsé

Amerikai bevétel

Eddigi összbevétel

40

102,4

319,4

Sokan odavoltak az első részért, az Annabelle spin off meg inkább csak a stúdiónak volt jó. Szerencsére a „babás” horror nem ártott a franchise-nak. Összbevétele pont 1 millióval lett több, mint az első filmé. Egyedül Ausztriában fogják még bemutatni, novemberben. A Démonok között ott 1 milliót szedett össze. A harmadik film garantált.

nowyousee

Szemfényvesztők 2

Büdzsé

Amerikai bevétel

Eddigi összbevétel

90

65

320,9

Az amerikaiaknak elég volt az első rész, legalábbis nagyjából csak annak a felét hozta a folytatás, azonban a nemzetközi színtér kisegítette a filmet. A 3 évvel ezelőtti produkció 351,7 millió dollárt gyűjtött be, a Szemfényvesztők 2 pedig úgy 30 millióval marad el ettől, de még így is befér a sikerek közé. A héten mutatták be Németországban és hamarosan Japánban is bemutatkozik, de 10 milliónál többel nem toldhatja meg a bevételt. Egyelőre nem jelentették be, hogy megtoldják egy harmadik résszel a franchise-t, de kínai spin off lesz.

Központi hírszerzés

Büdzsé

Amerikai bevétel

Eddigi összbevétel

50

127,1

210,3

Dwayne Johnson és Kevin Hart akció-vígjátéka feledhető szösszenet volt a nyári választékban, de azért így is elfogadható módon termelte a milliókat. Amerikában még pár százezret, talán esetleg bő 1 milliót még összekalapozhat, a nemzetközi színtérről is befolyhat még valamennyi, hiszen Franciaországban a héten mutatták be. Folytatás? Még nem beszéltek róla.

The Purge: Election Year

Büdzsé

Amerikai bevétel

Eddigi összbevétel

10

79

102,3

Már a harmadik résznél jár a Blumhouse kisköltségvetésű franchise-a. Nos, igen, nem mondhatni, hogy Jason Blum produkciós cége veszteséges lenne. Habár nem akasztanak félmilliárdokat egy alkotással, de csupán 5-10 milliót költenek egy tervezetre. Az új filmet a héten kezdték vetíteni Angliában, Írországban, szeptembertől Portugáliában, Braziliában, Hong Kongban és Németországban lehet rá jegyet váltani. Borítékolható, hogy jön a következő rész is.

A kis kedvencek titkos élete

Büdzsé

Eddigi amerikai bevétel

Eddigi összbevétel

75

349,4

676,6

Az egyik nyári projekt, ami biztosra vehető volt, hogy tuti siker lesz. És lett is. Bőven fog még hozni, hiszen hazai földön is termel és még több országban be sem mutatták. Lesz folytatás is.

lightsout2

Amikor kialszik a fény

Büdzsé

Eddigi amerikai bevétel

Eddigi összbevétel

4,9

64,8

111,1

Ismét egy alacsony költségvetésű horror, amellyel a stúdió jól járt. És még nem ért véget a páylafutása, hiszen Amerikában tovább gyűjtöget, a héten Japánban és Franciaországban is vetíteni kezdték, hamarosan Görögországba is befut.Várható a következő film.

Rossz anyák

Büdzsé

Eddigi amerikai bevétel

Eddigi összbevétel

20

89,6

110,2

A nőknek is kedveskedtek nyáron egy vígjátékkal. Sok ismerőstől hallani, hogy ők a fejüket fogták a vetítés alatt, míg a barátnőjük-feleségük hangosan nevettek. Amerikában meglesz a 100 millió és nemzetközileg is be fog folyni sok-sok millió, van még hátra pár piac. Folytatásról eddig még nem esett szó.

Virsliparti

Büdzsé

Eddigi amerikai bevétel

Eddigi összbevétel

19

72,3

78,5

Seth Rogenék marhasága nagyon is jövdelmezőnek bizonyult, legalábbis Amerikában, mert a határokon túl már annyira nem sikerült behúzni az embereket a vetítőtermekbe. Nincs kizárva, hogy a jenkiknél meglesz a százas és még valamennyit hozhat globálisan is. Rogen nem zárta ki a folytatás lehetőségét.

Csalódás:

Ide azokat a filmeket pakoltam, amelyek a büdzséjük háromszorosát nem, de dupláját azért tudták teljesíteni a büdzséjük dupláját. És a folytatásoknál számításba vettem az előző rész elért eredményét.

0xmenap1-1024x478

X-Men: Apokalipszis

Büdzsé

Eddigi amerikai bevétel

Eddigi összbevétel

178

155,4

541,1

Az eljövendő múlt napjai közel 750 millió dollárt kasszírozott. Ehhez képest az új film eléggé alulteljesített, hiszen az X-Men képregényekből az egyik legismertebb gonoszt emelték át. Rá lehet fogni, hogy az előző film csak azért gyűjtött be ilyen sokat, mivel a régi szereplőgárda is benne volt. De azért úgy mínusz 200 millióval kevesebb, bár ugye viszonyítás kérdése, hiszen a reboothoz viszonyítva meg nagyjából 200 millióval többet hozott. A folytatás ennek ellenére garantált. Az eddigi összeg még emelkedhet némileg, hiszen Japánban még csak most megy, de azért csak pár millióról van szó.

Rossz szomszédság 2

Büdzsé

Amerikai bevétel

Eddigi összbevétel

35

55,3

107,8

Az elsőhöz képest ugyanazt a sztorit adták el, de ezúttal kevésbé érdekelte a népet. Amerikában a Rossz szomszédság 49 millióval kezdett és egészen 150 millió dollárig menetelt, összesen 270 millióra rúgott a végösszeg. Ehhez képest a folytatás megállt 55 milliónál hazai földön és nemzetközileg is alulteljesített. Nagyjából az előző felvonás 40 %-át tudta hozni, ami csúnya. Folytatás? Nem esett szó eddig róla.

independence

A függetlenség napja: Feltámadás

Büdzsé

Amerikai bevétel

Eddigi összbevétel

160

102,8

382,2

20 évvel ezelőtt nagyot szólt az első rész, de a folytatás gyakorlatilag elveszett az effektparádés nyárban. Emmerich sem volt a helyzet magaslatán. Csúnyán leszerepelt a sci-fi, nincs mit rajta szépíteni. Amerikában már nem nagyon tud néhány százezren kívül hozzátenni valamit eredményéhez. És egyedül már csak Olaszország van hátra, itt még jobb esetben kitermelhet 10 milliót. Habár a folytatást a film végén belengették, de a stúdió még nem adott zöld utat. Ha Blu-ray-en szépen fog fogyni, akkor idén biztosan hallunk a harmadik felvonásról.

Mike és Dave esküvőhöz csajt keres

Büdzsé

Eddigi amerikai bevétel

Eddigi összbevétel

33

45,6

64,8

Nyilvánvaló, hogy egy ütős R kategóriás vígjátéknak szánták a filmet, ám a közönség véleménye eléggé vegyes. Eddig nem túl kiemelkedő eredményeket produkál, de nincs kizárva, hogy pár helyen odalesznek érte. Amerikában néhány százezret még kisajtolhatnak belőle, a héten jó néhány helyen mutatkozott be, szeptemberben 5 országban fut be, októberben Spanyolországba is eljut.

jegkorszak5kep2

Jégkorszak: A nagy bumm

Büdzsé

Eddigi amerikai bevétel

Eddigi összbevétel

105

61,2

315,2

Nagy bumm helyett nagy kopp. Vagyis annyira nem súlyos a beégés, de elgondolkodtató. A franchise összes darabja tudta hozni otthon a 160 millió feletti bevételt, az újabb animáció pedig nyögvenyelősen teljesítette a 60-ast, lassan kifogy belőle a kraft. A nemzetközi porondon a név még eladja a terméket, ám nem lesz itt 800 milliós végösszeg, ahogy az előzőnél. Kínában most mutatták be a héten, itt a Vándorló kontinens 67 milliót gyűjtött be. Illetve Olaszországban is adják már, ahol az előző 21 milliót hozott. Elvileg A nagy bumm az utolsó a franchise-ban.

A zátony

Büdzsé

Eddigi amerikai bevétel

Eddigi összbevétel

17

54,5

84,6

Korrekt, korrekt. Sőt, egészen tűrhető. Még Kína, India és Svédország is hátravan, szóval beszélhetünk nyereséges filmről.

Jason Bourne

Büdzsé

Eddigi amerikai bevétel

Eddigi összbevétel

120

144,1

282

Nagy durranásra számíthatott a stúdió, most, hogy Paul Greengrass és Matt Damon is visszatért. De a reakciók vegyesek, a bevétel mondhatni visszafogott. Görögország, Oroszország, Japán és Olaszország még hátravan, ezekről a területekről az Ultimátum összesen hozott 30 milliót. Kínában jól teljesíthetne, de ott 3D-ben adnák, ami nem nyerte el a közönség tetszését. Jelen pillanatban nincs hivatalosan bejelentve a folytatás.

warcraftkepek48

Warcraft

Büdzsé

Amerikai bevétel

Összbevétel

160

47,2

433,5

A csalódások közé tettem, hiszen Kína kvázi az összbevétel felét termelte ki, közel 221 millió dollárt. Bár itt inkább az lesz fontos, hogy mennyi új játékost hozott a méregdrága film. A folytatásról volt szó, de még nem erősítette meg a stúdió, hogy rábólintanak-e.

Bukta:

niceguyskep1

Rendes fickók

Büdzsé

Eddigi amerikai bevétel

Eddigi összbevétel

50

36,2

A nyár egyik legjobbja volt, szomorú, hogy alulteljesített. A nemzetközi bevételek nagyságáról sajnos nem tudni.

Alice Tükörországban

Büdzsé

Eddigi amerikai bevétel

Eddigi összbevétel

170

77,02

294,4

Ebbe csúnyán beletenyerelt a Disney. Tim Burton 2010-es rendezése jó időben volt, jó helyen. Sikerült meglovagolnia az Avatar által elindított 3D iránti keresletet, hazai földön 116 millióval indult útnak, sőt, 1 milliárdot kasszírozott összesen. Ráadásul a stúdió éppen ennek hatására vágott bele az egykori klasszikus mesék élőszereplős változatának elkészítésébe. Szeptember 7 fut be az utolsó állomásra, Dél-Korába. Ott a hat évvel ezelőtti film közel 18 milliót szedett össze. Erre most kevés az esély, de talán átlendíti a végösszeget a 300 millión. Értelemszerűen nem lesz folytatás.

tinin2

Tini Nindzsa Teknőcök: Elő az árnyékból

Büdzsé

Eddigi amerikai bevétel

Eddigi összbevétel

135

81,9

240,6

Eléggé szépen indított a reboot, valamivel 500 millió dollár előtt fejezte be mozis karrierjét. Ám az újabb részbe hiába hozták be Kranget, Bebopot és Rocksteady-t. Még hátravan a Japán bemutató, de ott az előző film is 8 milliót prezentált, szóval túlságosan nem dob majd az eredményen. Egyelőre nem erőltetik a következő filmet, bár ha a kapcsolt termékek jól fogynak és a Blu-ray eladásokra sem lesz panasz, no meg a kínai partner is akarna még egy felvonást, akkor megkapjuk a harmadikat is.

Szellemirtók

Büdzsé

Eddigi amerikai bevétel

Eddigi összbevétel

144

124,4

208,4

Talán nem túl szerencsés, ha egy eleve morgolódást keltő reboot alkotói vissza-visszaszólnak az eredeti film rajongóinak. De azért sokat sejtető volt, hogy a trailer a Youtubon kivívta a minden idők leggyűlöltebb előzetese címet. A Sony azonban úgy látja, hogy a hiányt tudja korrigálni, a kapcsolt termékekből befolyt összegből betömködi a keletkezett réseket. Egyelőre letettek a Szellemirtók Filmes Univerzum létrehozásáról, de egy animációs filmet mindenképpen megcsinálnak.

tarzan

Tarzan legendája

Büdzsé

Eddigi amerikai bevétel

Összbevétel

180

125,6

352,6

A bukás szele hónapokkal ezelőtt megcsapta a produkciót. Cikkeztek róla, hogy elbaltázták a filmet, sok munka lenne még vele és David Yates rendező az utómunkálatok során már más fantasy-vel foglalkozott. Pedig azért igény lenne egy efféle kalandos sztorira, hiszen a nem túl jó visszhangok ellenére Amerikában 38 millióval indított és csak 125 milliónál kopott ki a mozikból. Gyűjtögethet még egy kicsit, de a 352 millió dollár már nagyjából a végeredményt mutatja.

A barátságos óriás

Büdzsé

Eddigi amerikai bevétel

Eddigi összbevétel

140

54

153,3

Steven Spielberg is zakózott egy nagyot. Disney+családi film? És mégsem sikerül behúzni az embereket a mozikba? Furcsa. Eléggé a végét járja már A barátságos óriás Amerikában. A bukáson esetleg Bulgária és Japán „szépíthet” szeptemberben. Az olaszok utolsónak nézhetik be, majd januárban.

startrekbeyond4

Star Trek: Mindenen túl

Büdzsé

Eddigi amerikai bevétel

Eddigi összbevétel

185

148,6

235

Hoppá, hoppá. Vakarhatja a fejét a Paramount. A reboot és folytatása bőven 200 millió felett teljesített Amerikában, viszont a Mindenen túl leszerepelt. Becsületesen gyűjtöget még, így annyira nem veszés helyzet. Kína, Mexikó, Japán, Brazília még hátravan, tehát esélyes, hogy talán 100 milliót még hozzátehet az eredményhez, de ebben az esetben sem lesz túl combos a végösszeg. A folytatás tervezőasztalon.

Ben Hur

Büdzsé

Eddigi amerikai bevétel

Eddigi összbevétel

100

15

27

Próbálkozott a stúdió, szerette volna elérni, hogy a vallásos közösségek felfigyeljenek a remake-re, de hiába minden. Talán a globális eredmény tetszetős lesz, de egyelőre nem lehet mit mondani, hiszen még csak most startolt el.

Harc a szabadságért

Büdzsé

Amerikai bevétel

Eddigi összbevétel

50

20,8

Gary Ross és Matthew McConaughey – díjeső várható. Gondolhatnánk. De nem! Nagyobb volt a füstje, mint a lángja. Nem nevezték erős drámának, a nyári felhozatalból gyorsan kikopott, a nemzetközi pályafutását szeptemberben kezdi.

Kilenc élet

Büdzsé

Eddigi amerikai bevétel

Eddigi összbevétel

35

17,7

3,6 az imdb-n és nem is érdekel senkit. Itt inkább az a furcsa, hogy Kevin Spacey miért mondott erre igent?

3 komment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *