16

X-Men: Az eljövendő múlt napjai – írta ParovZela

xmeneljovendo

A filmről itt volt kibeszélő.

A több részes franchise filmeket általában mindig az előző felvonásokhoz szokták hasonlítani. Az új X-Men film, a Farkas (2013) után olyan mértékű ajnározást kaphatna, hogy az IMDB pontozótáblája kiakadna tőle.

Kedvenc mutánsaink, akik az előző történetek során egymás vérét ontva számoltak le 4 filmen keresztül, most visszatértek, hogy az eddigi legjobb X-men mozit hozzák el nekünk. Bryan Singer rendező az X-Men: Kívülállók (2000) és az X2 (2003) után újra a rendezői székbe ült. Látszott, hogy volt ideje összeszedni a gondolatait a forgatáshoz. Az alapsztori kifejezetten egyszerű és már-már sablonnak hangzik, de ne ítéljük el elsőre. A jelenben rossz, nagy, csúnya robotok ölik a mutánsokat, akik a modern technológia ellen nem tudják felvenni a harcot, ezért visszaküldik kedvenc Rozsomákunkat, hogy rendbe tegye, ami anno ’73-ban elromlott. A időutazós filmekkel általában az a probléma, hogy más-más szemszögből veszik szemügyre az időutazásnak a lehetőségeit és következményeit. Ez a gikszer ott szokott kijönni, amikor a néző már nem tudja elvonatkoztatni a jelent, a múltat és a jövőt. Ám filmünk, mind képi világában, mind zenei aláfestésében remekel. A néző mindig folyamatosan képben van, tudja, hogy mi miért és mikor történik, ezért nem veszíti el érdeklődését a film iránt.

xmenjovendo12

Rengeteg új mutánst láthatunk, akik nem kapnak akkora szerepet, mint amire számítottunk a trailerek alapján, de azért néhány jó kis csatában kiveszik a részüket. Legnagyobb bánatomra az egyik új mutáns, a „hiperaktív” Quicksilver nincs túl sokat jelen, pedig több vászonidőt is megérdemelt volna. Aki látta a filmet, tudja, hogy az egyik legjobb jelenetet ő kapta, ezért sajnálatos, hogy hamar elbúcsúznak tőle. A film igazi főszereplőit nem is kell bemutatni. James McAvoy, azaz X-professzor ismét egy optimista, igazlelkű, Micheal Fassbender Magnetója maga az igazi fájdalom, düh és elkeseredettség emberi formája. A negatív figurák között tartjuk számon, mégis át tudjuk érezni, hogy mit miért csinál. Jennifer Lawrence mint Mystique már más tészta. A kék kaméleon-mutáns áll a cselekmény központjában, ő az akit mindenki – legyen az ember vagy mutáns – keres. Nem akarja, hogy irányítsák, de bosszúsan odacsap, akik a hozzá hasonlók életére törnek.

magnetoxmen

Ebben az epizódban kaptunk egy igen figyelemre méltó szereplőt, Bolivar Trask-ot. Nem más kelti életre, mint Tyrion Lannister, azaz Peter Dinklage. A történet szerint, Trask egy tudós, aki mindent megtesz, hogy az állam támogatást adjon Sentinel robotok programjához. Terve az, hogy egyszer és mindenkorra véget vessen a mutánsok fenyegetésének. Az ő karaktere a legérdekesebb az egész filmben, mivel nem akarja kiirtani mutánsokat, hanem békét akar hozni a földre, mégis ő a filmünk negatív karaktere. Feltűnhetett, hogy eddig nem emeltem ki Farkast, Hugh Jackmant. Ez azért van, mert szerepe a filmben nem lényeges, szinte csak eszközként használják. Karakterfejlődés hiányában csak a kaszabolós, verekedős jelenetekben van jelentősége, még akkor is, ha a csúcsjelenet elején van egy oltári nagy poénja.

Rendkívül érdekes mozinak tekinthetjük az új filmet, rajongóknak kötelező darab. Megéri pénzt költeni rá, a 3D nem indokolt annyira, de egy két jelenetnél sokat dob az élményen. Stáblistát végigülni kötelező, mert kapunk egy fél perces jelenetet. Akik jobban ismerik a szériát, arra fognak várni, hogy mikor jön már a következő rész.

16 komment

 1. Érdekes, mér több oldalon olvastam Trask milyen jó, szerintem az egyik legsúlytalanabb szereplő lett az egész filmben.

 2. “Az ő karaktere a legérdekesebb az egész filmben, mivel nem akarja kiirtani mutánsokat, hanem békét akar hozni a földre, mégis ő a filmünk negatív karaktere.”
  Nem akarja kiirtani, csak kicsit megkínozza őket. Ennek a “békének” elég nagy ára van.

 3. Jó filme lett! Nem mondom, hogy egyes szereplőket nem néztem volna még, de hát, bele kellett férni a műsoridőbe. 🙂
  Hugh Jackman már rutinból hozza Wolverine-t. Bocsánat, Rozsomákot.

  Hol lehet hozzájutni az össze X-Men képregényhez? Jó nekem digitális formában is. Valaki?

 4. Trask karaktere azért érdekes (szerintem) , mert effektív ő a gonosz. De mint sok más filmben ,az a megoldás , hogy lelövik a gonoszt ,aki mindenkit ki akar csinálni és hepiend. A filmben pedig Trask karakterét teljesen ellenkezőleg építették fel. Épp az a cél, hogy ne haljon meg, hanem bizonyítsák neki , hogy a mutánsok nem jelentenek veszélyt , csak ha fenyegetve érzik magukat. Ez az én véleményem, nem szentírás.

 5. Tegnap néztem meg a filmet. Melyik a csúcsjelenetes poénja? Nem ugrik így be hirtelen, azért volt jó pár. 🙂 Quicksilver kaphatott volna többet is, ezt támogatom, hatalmas figura 😀

 6. Huh, hát megnéztem, ez azért király volt… de lényegében leírtátok előttem, miért. 🙂

  Most nem azért, tudom, hogy menő Jennifer Lawrence-et szidni, hogy “dagadt”, és nem való Mystique-nek (aztán utána meg a modelleket, hogy a csontváz-testalkatot népszerűsítik), na de hagyjuk már ezt. Mikor volt képes Rebecca Romijn(-Stamos) ilyen színészi teljesítményre? A régi X-menekben (bár ott is jó volt) Mystique karakterének annyi volt a lényege, hogy utálja az embereket, mert családja meg akarta ölni, amikor kiderült, hogy mutáns. És amúgy meg baromi dögös volt ebben a filmben Jennifer.

  Michael Fassbender félelmetesen jó volt ebben a részben, szerintem (a sajnos keveset szereplő) Ian McKellennel egy lapon említhető. És megállapítottam, hogy Wolverine igazából csak az X-ment filmekben működik jól.

  SPOILER:

  Már kezdtem kikelni, hogy Magneto miért mindig bazinagy épületekkel “közlekedik”, amikor a szó szoros és átvitt értelmében is leesett, hogy mi volt az ok :).

  Nixon nagyon jó volt, a kézmozdulatai, mindene :). Kíváncsi vagyok, mit szólnak odaát ehhez a Kennedy-imádathoz, ami a filmben azért észrevehető volt :).

  De a csúcs persze Quicksilver volt (akinek asszem nem is hangzik el a mutánsneve a filmben), mondjuk nekem az a “portálos” csaj is nagyon bejött, abban a pár percben, amíg szerepelt, faszán ki volt használva ez a képesség.

 7. Blockbuster, de az értelmesebb fajtából, noha észrevehető, hogy ez a rész nem nagyon volt tekintettel a saját univerzumára. Ami nagyobb gond, hogy a karakterekre sem igazán: Magneto valódi motivációiról későn értesülünk, prof X meg kb. háromszor pálfordul oda s vissza – kicsit hektikus a dolog. A pózolást meg a monologizálást meg betudom a képregényes műfaj jellegzetességének. A többi rendben volt, a forgatókönyv jól adagolta a cselekményt, a poénok ültek, a szöktetés-szekvencia (főleg a konyhai jelenettel) frenetikus volt.

 8. Most sikerült megnézni. Epic! Egyéni vélemény, de a komolyabb hangvétel miatt jobban szeretem őket mint a többi Marvelt filmet. Persze azért nem sokkal 🙂 .

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *