15

A függetlenség napja: Feltámadás (Independence Day: Resurgence)

fuggetleneg

Az előző részről itt olvashatsz.

20 évvel ezelőtt Roland Emmerich élvezettel letarolta a világot, először, de nem utoljára. Természetesen a reklámkampány során kiemelték az effekteket, ahogy a Jurassic Park vagy a T2 esetében, az emberek pedig eltátották a szájukat. De itt az idegenek látványosan a földdel tették egyenlővé a Fehér Házat és az egész bolygót. Az 51-es körzetben pedig aggódva vakarták a fejüket, aminek eredményeképpen az amerikai elnök tartott egy olyan lelkesítő beszédet, aminek hatására a néző ha nem is akart rögvest bepattanni egy vadászgépbe, de már előre sajnálta a szegény agresszorokat, hogy ide merészeltek jönni. Aztán Fresh Prince és Jeff Goldblum szépen bejuttatott egy vírust a bestiák bázisára, miközben odalenn a bolygó felszínén leabálták a rondaságokat.

Lehet, hogy kissé butácska volt, nem volt éppen okos, lehet, hogy ezer sebből vérzett, de azért veszettül szórakoztató volt. Pont olyan volt, amilyennek lennie kell. Mint az Armageddon. Csillagos ötös látvány, kedvelhető karakterek, remek tempó és kellemes humor. És bizony nagyon is emlékezetes, a 90-es évek egy legjobb popcornfilmje. És most itt a folytatás, ami nem túlzottan hiányzott, viszont az univerzumépítés jegyében készült.

independence

Az idegenek visszatérnek. Tudtuk ezt jól, az emberiség felkészült a pillanatra. A bolygó nemzetei félretették az ellenségeskedést és közösen, együttes erővel húzták fel a védelmi rendszert, amihez felhasználták az űrlények technológiáját. Ami kvázi fabatkát sem ér, amikor újra támadás éri a Földet, a tét ismét a túlélés.

Íratlan, bevett szabály, hogy egy folytatás nagyobb, látványosabb, hangosabb. „Leszálltak az Atlanti-óceánra! – Melyik részére? – Az egészre!” – hangzik már el az előzetesben is. Már az előző felvonásban sem volt éppen csekély méretű űrhajó, de de ezúttal nem aprózták el. Látvány terén is volt fejlődés az elmúlt két évtizedben, de valahogy sokkal rémisztőbbnek hatott ahogyan anno ahogyan az „égi tűzből” előbukkan a hatalmas földönkívüli szerkezet. Megvolt a hűha faktor, ami hiányzik a Feltámadásból.

Habár a karakterek sem voltak éppen túlírva, de mégis lehetett szorítani Will Smith-ért, Bill Pullmanért és Goldblumért, illetve a többiek is vagy karizmatikus vagy vicces alakok voltak. A visszatérő figuráknak csak örülni lehet, jelenlétük sokat dob a filmen, mivel az újabbak nem érnek fel hozzájuk. Azt gondolnánk, hogy Jessie T. Usher legalább egy emlékezetes és buzdító beszédet el fog mondani, de Liam Hemsworth-szel az élen „csak” rettenthetetlen pilóták. Sela Ward elnöknő súlytalan, William Fichtner tábornok is inkább unalmas vezér. Az afrikai, sok idegent kinyíró hadúrban, a pszichológusnőben, akárcsak a Pullman lányát játszó Maika Monroe-ban nagyobb lehetőségek rejlettek. Az aktakukac legalább az Őrült Stone-ban látott, eleinte szabályokhoz ragaszkodó zsaruhoz lesz hasonló, aki idővel már hatalmas fegyvert markolászna. A kínaiakra gondolva pedig van még egy-két karakter, akikre büszkék lehetnek, különösen a tökös pilótacsajra.

fuggetlenegnapja

Emmerich, hasonlóan Michael Bay-hez, elfáradt. A Godzillában, de még a 2012-ben is gyermeki lelkesedéssel rombolt és pusztított. Emlékezzünk csak, az első Függetlenség napjában milyen kiváló volt, ahogy az űrlények támadását követően az utcán végigsöpört a tűzvihar vagy ahogy az Air Force One az utolsó pillanatban emelkedik fel. Talán Emmerich szomorú, amiért az Anonymus és a Stonewall is érdektelenségbe fulladt, és kénytelen újra effektorientált filmet készíteni? Félreértés ne essék, a látvány rendben van és nincs probléma a tempóval sem, csak éppen már sokkal inkább rutinmunka Emmerich számára a rombolda, mint öröm.

És igen, eljutottunk oda, hogy a film ezer sebből vérzik. Ami elmondható lett volna az elsőről is, ha nem kapcsolt volna ki két órára. A folytatásból inkább az az erő hiányzik, ami kellett volna, hogy a lehengerlő legyen a film, hogy a szemünket a vászonra szegezzük és elismerően bólogassunk vagy mosolyogjunk. A humor még nagyjából rendben is lenne, a direktorba szorult némi önirónia is. Szerencsére Emmerich nem válik kínossá, pofára sem esik, mivel munkája nem nevezhető pocséknak, nézhető-szórakoztató sci-fit kreált, de a 96-os film sokkal jobb volt minden téren.

imdb: 6,1
rottentomatoes: 38 %

15 komment

 1. Szerintem jó folytatás volt. Koimbrával egy másik posztban már elmondtuk röviden a véleményünket. 🙂 No, a hűha faktor szerintem azért nincs meg sokakban, mert pl a Transformers 3-ban egy kb 3X nagyobb Cybertron bolygó jött át egy térkapun, a Föld mellé. A méretek már senkit sem hoznak lázba. Nekem tetszettek a kikacsintások a régi filmre – jó, egy-kettő kínos volt, esismerem, de meg is bocsátom. Will Smith helyett kaptunk két-három-négy pilótát. Kb ugyanolyan bugyuta szövege van mindenkinek, mint az első részben. Nekem kikapcsolódást adott. Akartam látni egy folytatást. Aki még emlékszik, rögtön utána nem sokkal szó volt róla, hogy folytatják. Nekem hogy eltelt 20 év, hitelesebb. Most betenném egymás után a két filmet, szerintem stílusban nem annyira térne el. És ez valami. Ugyanott felvenni a fonalat. Nem 100%-os a film, persze. De ettől függetlenül élvezhető. Az első is uncsi ám. Sőt, hosszabb volt a másodiknál. Csak azt maximum megszépítik az emlékek. Én 11 voltam amikor láttam. Most meg ott szorítottam a moziban, 20 évvel később. Nem viágmegváltó film, de nem is kell annak lennie. Annyi film volt azóta, jó ég. Persze, hogy elfáradt kicsit. De örülök, hogy végül elvánszorgott a mozikba. 🙂

  • Szerintem a méretekkel továbbra is meg lehet lepni az embereket, ha jól csinálják. Éppen ezért remélem, hogy a Godzilla vs King Kongot nem cseszik el. Mert ott azért részben a méret lesz a lényeg.
   Bugyuta szövegek? Hát az első részben szerintem nem lógott ki ennyire a bénaság, sőt, kifejezetten viccesen adták elő. Itt viszont valahogy a hadúrral nem tudtak mit kezdeni, az elején még olyan volt, mintha lettek volna vele terveik, csak később elsikkadt.
   Nekem az első egyáltalán nem volt unalmas, az elejétől a végéig lekötött. Tavaly újranéztem, meg tavalyelőtt is, azt hiszem írtam is róla:) Abszolút ott van a szeren még most is.
   Pusztítás terén továbbra is lehetne újítani. De ehhez kreativitás kell. Bay és Emmerich már kiadott magából mindent, azzal a különbséggel, hogy előbbi még tud jó kisköltségvetésű filmeket készíteni.

 2. Várható volt. Az első tényleg egy kötelező darab a 90-es évek bájával amit manapság már lehetetlen előhozni.

  • A retro hangulatot meg lehet lovagolni. Pl. Expendables vagy John Wick.
   De mondjuk nem is kell, hogy a 90-es éveket visszahozzák, kellett volna valaki, aki a szövegeket megírja és esetleg próbál valamit kezdeni a karakterekkel, stb stb. Szóval a rendezőnek segítséget kellett volna kérnie, nem szégyen az.

   • Áh én örülnék neki ha vissza hoznák! 🙂 Egy csomó filmet szeretnék úgy megnézni mintha elsőnek nézném, abból az időkből 🙂

 3. Tegnap esti moziélmény volt.
  Egyet tudok érteni a cikkel, látványos a film maga, de nincs meg az a varász ami az első résznek megvolt.
  Anno az “Episode 1”-et 😉 szintén moziban láttam, hát az állam leesett.
  Napokig hatása alatt voltam.
  Az újabbat megtekintvén nem jut más az eszembe mint egy újabb pipa, ez is megvolt.
  Pár hónap után már nem emlékszem majd rá.
  Nem szeretek ilyet leírni, de borzasztó lett ez a folytatás…..

 4. Én is nem olyan régen néztem meg az elsőt, hangolódva ugye a folytatásra. Unalmas alatt a kitöltő részeket értem. Amúgy a trailerben, promokban volt egy-két jelenet, ami innen hiányzott. Tuti lesz rendezői változat. Gondolom nyestek belőle vagy fél órát. Én még nem írnám le a helyetekben ezt a filmet. Az egy másik kérdés, hogy miért vágtak ki belőle dolgokat. Én mindenesetre jól szórakoztam rajta. 🙂
  Értem az álláspontokat, de hát na, nem tetszhet mindenkinek. Baynek néztem meg az a SEcret Soldiers of B… 13 hrs vagy mi. Hááááát… Kisebb költségvetés ide-vagy oda, nekem Bay fáradt el, de rohadtul. Több Transformersre sem ülök be, amíg Ő rendezi.
  Emmerich rebootolja a Stargate-et. Jó, vegyes érzelmekkel, de elfogadom. Inkább, minthogy sorozat legyen már megint. Hócipőm tele volt azzal is.

 5. Nem tökéletes, nem olyan jó, mint az első, de nem volt nagy bajom vele, látványos volt, vicces, agykikapcsolásnak tökéletes, az nagyon tetszett, hogy megint volt a sivatag, meg más jelenetek is mint ha az első részből másztak volna ki. A végét illetően kérdezném, hogy tervben van egy esetleges 3. rész?

 6. Nagyon jó film volt, nem jobb az első résznél, de nem is rosszabb, egyenrangú vele. Méltó folytatás, megérte a várakozást. Íme a megjegyzéseim.

  1.Bár ne kellett volna 20 évet várni rá!
  2. Nagy és váratlan meglepetés volt, hogy az ellenségen kívül egy másik idegen faj is szerepelt a filmben. Nem számítottam erre.
  3. Tetszett hogy sokkal több idegent láttunk, és sokkal többet. És az idegen űrhajók belsejéből is többet látunk.
  4. Én álmodoztam róla hogy trilógia lesz, és harmadszorra mi megyünk az idegenekhez, és örülök hogy álmom valóra válik!
  5. Furcsáltam hogy van egy-két karakter, konkrétan David apja, és Doktor Okun, akik már az első részben is vének voltak, nem hittem volna megérik a második részt (20 év a fenébe is!), és nem csak hogy megérték, de pontosan ugyanúgy néztek ki, mint az első részben, mintha szemernyit sem öregedtek volna. Tudom hogy fontos szerepük volt a filmben , de ez akkor is furcsa nekem.
  4. Még mindig hihetetlen nekem, hogy Doktor Okun túlélte azt ami az első részben történt vele. Azt hittem azt ember nem élheti túl.
  5. Szerintem csak egyetlen igazi hibája van a filmnek, azt hogy miért kellett Doktor Okunból homokost csinálni!? Undorító hogy ott enyeleg azzal a másik vén tudóssal, és bébinek nevezik egymást, mikor Doktor Okun is ocsmány, és a másik tudós még ocsmányabb. Pfúj! Ez nagyon undorító volt. Ez miért kellett?!
  De az egyetlen hiba, amúgy kiváló film. És nagyon várom a harmadik részt.

  • Az őrült tudós mivoltát akarták így kiemelni szerintem, azt, hogy csak 1 ember van aki igazán megérti őt. A pali aki az afrikai machetes fazonnal lógott sokkal idegesítőbb volt számomra és kb semmi jelentősége nem volt a filmben. Mással is bemutathatták volna, hogyan működik az idegen gömb.

 7. Na megnéztem én is végre.
  Első körben újranéztem a régit.
  Mai szemmel ezért az sem egy világmegváltó darab, bőven az agyatlan szórakozás kategóriájába esik, de azért nem éri el a Transformers féle debil szintet. Bár azért az a vírus dolog, ugy frankón röhelyes , még akkor is ha mondták, hogy H G Wells előtt akartak tisztelegni vele.
  Na és akkor az új. Az IMDB-n rengetegen ízekre szedik, mint totál logikátlan ökörséget. Érdekes látni, hogy hogy reagálnak az emeberek a filmekre. Van amikor simán ignorálnak bizonyos a dologaz egyiknél, de fel vannak hárorodva ugyanazaon a másiknál.
  Szerintem semmivel nem volt debilebb, mint az első rész, még valahogy az órás űrhajó landolásáan se akadtam ki. 😀 Talán mert az első sose volt szent tehén nálam. De nekem minden hibája ellenére tetszett. Kicsit valóban erőtlenebb, karakter és stílus nélkülibb, mint az első, de egynek elmegy bőven. Kő egyszerű volt az előző rész is, meg ugyanilyen poénkodós a pusztítás közepette.
  Csak azt sajnálom igazából, hogy eléggé bukta szagú, így kicsi az esélye a harmnadik résznek.
  Azért remélema Stargate reboot is el fog készülni, és ennél azért ütősebb lesz.

  • Miert kell manapsag mindent rebootolni meg folytatni? Ja varj, tudom, a penz miatt. Szamomra az ID2 egy eros 2-es a 10-es skalan, es csak remelni tudom, hogy a Stargate rebootbol nem lesz semmi. Miert? Mert csak elbaszni tudjak…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *