1

Szemfényvesztők 2 (Now You See Me 2)

szemfenyvesztok2poszter

Három évvel ezelőtt a Szemfényvesztők pontosan azt tette, amivel egy cirkuszi bűvésztől elvárható: elszórakoztatta a közönségét. Mivel nem jellemző a filmiparra, hogy illuzionistákat állítsanak a középpontba, így nem is igazán lehetett behatárolni, hogy hova tegyük a lécet. Főleg, hogy túl sok komolyságot nem kellett várni, az agytekervényeket sem mozgatták meg igazán, hiszen a trükköket később leleplezték és elfogadhatóan elmagyarázták. Szóval arra tökéletes volt, hogy hátradőlve nachost-popcornt majszolva a vásznat bámulva elröppenjen két óra.

szemfenyvesztokkep

A folytatásra a négy Lovasból három visszatér és mivel az egyetlen hölgytag kényszerpihenőt vett ki (Isla Fisher ugyanis terhessége miatt nem tudta bevállalni a második részt), így kényszeredetten behoztak a képbe egy újabb karaktert. Lula (Lizzy Caplan) ég a vágytól, hogy bizonyíthasson, illik a díszes társaságba, hiszen azon túlmenően, hogy képes egy-két szemfényvesztésre csipkelődések terén eléggé otthon van. A Lovasok épp bevetnék magukat, ám mire kettőt pislognának azon kapják magukat, hogy csúnyán átverték őket és ha életben akarnak maradni, akkor a varázslatot megvető, inkább a technikában bízó fiatalember (Daniel Radcliffe) parancsait kell követni.

Eléggé olajozottan működött együtt a csapat korábban és most is megvan közöttük az összhang. De ezúttal nem igazán figyeltek rájuk, aminek inkább Woody Harrelson issza meg a levét, hiszen jobbára csak azzal törődtek, hogy rajta legyen a kalapja és még egy ikertestvért is kapott, amit talán jobban át kell volna gondolniuk az alkotóknak. Egyúttal beleerőltették újra Morgan Freemant illetve Michael Caine-t, előbbi még úgy ahogy elvan a szerepével, utóbbi már nem igazán. De eléggé ügyes húzás volt, hogy Radcliffe ezúttal a high tech technikában bízó milliomost játszik, aki érezteti, hogy az bűvészkedést nem tartja sokra. Széles mosollyal, nagyképűen magyarázza miképp húzta át a Lovasok számításait.

szemfenyvesztok

Figyelni kell a részletekre – szokták mondogatni, különösen a bűvészek. Jelen esetben ez a kijelentés nem állja meg a helyét. Ugyanis ha aprólékosan belemerülünk még az is előfordulhat, hogy az alkotók helyett éppen a gondolkodni vágyó néző arca pirul el. Louis Leterriertől Jon M. Chu vette át a stafétabotot, elődjéhez hasonlóan ő is egy feszesebb cselekményt prezentált, kisebb-nagyobb átverésekkel, meglepetésekkel és bűvészmutatványokkal Tudta a rendező és a forgatókönyvíró, hogy nem szabad leállni, mert akkor a nézőben kérdések fogalmazódhatnak meg két korty kóla között.

A bűvészkedés még mindig érdekes és ha csak tehetik elnyújtják az előadást. A microchip „meglovasítása” egészen látványos és kellemes, de nagyjából az összes mutatványra elmondható. Bár a részletekbe nem érdemes belemerülni, még úgy sem, hogy a magyarázatok eléggé elfogadhatóak. David Copperfield producerként vette ki a részét a show-ból, pár ötletet nyilván ő maga dobhatott be vagy esetleg néhány saját maga kivitelezett. Vagy egyszerűen csak kellett a neve a stáblistára, hogy eladhatóbb legyen a film?

Sok negatívum van, szerencsére Chu kézben tartja a gyeplőt. Jobbára zenés-táncos filmeket dirigált és jól tudja, hogy csak addig lehet érdekes egy szám vagy előadás, amíg mozgásban vannak a résztvevők. Ha véget ér a show, mindenki ásítozik és várják a következő fellépőt. Így tehát a Szemfényvesztők 2-ben is mindig történik valami, vagy éppen folyik a „varázslat” vagy loholnak valamerre a karakterek. Viszont a feszesség ellenére a legvége egy szappanoperához hasonlít és remélni lehet, hogy a harmadikban nem fognak Dallashoz hasonló Bobby a zuhany alatti (értsd: ezt a marhaságot) jelenetekkel fárasztani.

imdb: 7,1
rottentomatoes:  35 %

Büdzsé: 90 millió dollár
Eddigi összbevétel: 45 millió dollár

Egy komment

  1. Az első rész se volt valami nagy durranás, de ez egyenesen pocsék, érdektelen. Egyedül Daniel Radcliffe vastagon önironikus karakterén mosolyogtam kicsit.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *