14

Röviden: Démonok között 2 (The Conjuring 2)

demonokkozott2A Blumhouse falai között sajnos kevés tehetség található. Vagyis inkább úgy fogalmaznék, hogy kevesen erőltetik meg magukat, hogy a papírvékony történetekből valóban ijesztő és izgalmas filmet készítsenek. James Wan viszont azok közé tartozik, aki nem félvállról veszi a munkáját, szerencsénkre. Ő nem kifejezetten a véres-belezős horrort (bár azért producerként hagyta, hogy a Fűrészt ebbe az irányba tolják), hanem sokkal inkább a lelki terrort részesíti előnyben.

Még 2013-ban ismerhettük meg Warrenéket, a paranormális esetekre szakosodott házaspár újabb kemény feladatot kap. Wan az 1977-es, enfieldi poltergeist néven elhíresült esetet tárta fel. A közel 40 éve történt ügyben egy anyukát és gyermekeit érik természetfeletti „atrocitások”. Nyilván többen átverést sejtettek a háttérben, a rögzített hang-és képanyagok sem voltak túlzottan meggyőzőek. Ettől függetlenül lehet ebből kihozni egy minőségi filmet? Naná.

A cselekmény első fele két szálon halad, az egyik magára a családra fókuszál, a másik Warrenéket mutatja. Wanra jellemző, hogy vágás nélküli képsorokat mutogat, ráközelít valakire, majd elfordul az egyik irányba, elindul az egyik irányba, jobbára csak sejteti, hogy van valaki a közelben/sötétben. És a direktor eléri, hogy a néző már azt kívánja, hogy mutassa meg már végre az alakot vagy jelenést. Igencsak ráhozza a frászt az anyukára és gyermekeire, egyúttal a nézőre. E közben Warrenéknál sem áll meg az élet, az asszonynak lassan elege lesz a paranormális dolgokból, de még bevállalják a poltergeist ügyet. Egészen addig a pontig egészen rémisztő és izgalmas a film, amíg a két szál nem ér össze, ezt követően sem ül le a cselekmény, csak éppen már nem igazán tudja az előző óra szintjét. A színészek közül ki kell emelni a 13 éves Madison Wolfe-ot, aki nem egyszer a frászt hozza az emberre, szó szerint hátborzongatóan játszik, amikor megszállja a gonosz.

conjuring2kep11

imdb: 8,1
rottentomatoes:  76 %

14 komment

 1. Koimbra: Moziban mikor nézted voltak hangoskodó, röhögő idétlenek akik csak azért mentek be, hogy elvicceljék a filmet? Vagy normális volt a közönség?

  • Szerencsére jó ideje elkerülnek a kretének.:) Általában a reklámok alatt még megy a szövegelés, de a film kezdetekor elcsitul minden. Meg úgy érzem, hogy a hátsó sorokba szoktak ülni a beszélgetős egyedek, én meg arrafele nem szoktam ülni.

  • Ezért van nekem szerencsém hogy általában du. 4-től dolgozok sokszor 8-10 nap zsinórban így moziba ilyen déli előadásokra szoktam járni. Olyankor kevesebben vannak így a kretén is kevesebb 🙂

   • No igen csak egy egy fél7-es meg 9-es előadás között nem sok esély van a délelőtti mozizásra 😀

 2. Mert mindenféleképpen moziba akarom megnézni csak ismerőseim mondták hogy bele kerültek azért ilyen kisebb nagyobb plázás gyökerekbe aztán úgy meg nem olyan nagy élmény egy ilyet megnézni.
  Vagy azt mondtam magamnak megvárok egy jó minőséget, és akkor itthon egyedül este csak az a baj annyira érdekel a film.
  Amúgy hanghatás miatt nagyon megérte mi?

  • Az otthoni vagy a mozis filmezés külön témát érdemelne szerintem:) De ebben az esetben inkább a mozi javasolt, egyrészt a hangzás miatt, másrészt a történések egy része sötétben játszódik. És ugye ha azt nézzük idén szerintem már nem lesz minőségi horror a mozikban (esetleg a Rings?). Szóval ha évi egy horrort akar valaki megnézni a moziban, akkor ezt javaslom.

 3. Régóta vártam már a filmet csak a sok majom elvedte a kedvem, de most már úgy is az utolsó adások mennek szóval nem lesznek annyian rajta így megéri majd.

 4. Még ami kimaradt, és akartam kérdezni, hogy remélem a Trailerekben nem lőttek le minden ijesztgetős részt remélem azért maradt még a filmben ez az.

  • James Wan nem csak úgy kamuijesztegetésekkel, meg úgymond a semmiből jövő hirtelen ijesztegetésekkel próbál megfogni. Ahogy írtam is, nála hosszabb, vágás nélküli jelenetek vannak, ami követi a szereplőt, ráközelít, majd távolít, elfordul az egyik irányba, majd a másikba. Szóval szépen adagolja a feszültséget és amikor már azt mondod, hogy mutasdmármegvégrebazzeghogymivanott akkor jön erősít rá. Szóval nem, nem lőttek le mindent az előzetesben, mert ezt nem is tudják ellőni a videóban.

 5. Én a mai napig a Démonok között 1-et tartom az egyik legjobbnak a műfajban. Féltem hogy a második rész gyengébb lesz, hogy olyan gyenge lesz, mint az Annabelle. Örömmel állapítottam meg, hogy a film egyenrangú az első résszel, ugyanolyan mestermű! Egyébként Koimbra, ugyebár lesz Annabelle 2, és lesz film a démonapácáról, de magának a Démonok közöttnek lesz harmadik része?

    • Először is: lesz Annabelle 2, aztán jön a filmben látott gonosz apácáról is egy történet. És ugye manapság ami valamelyest jól teljesít, máris a folytatáson gondolkodnak. Ehhez hozzá kell tenni, hogy pár napja James Wan azt mondta, hogy a harmadik rész játszódhatna a 80-as években. Semmi jel nem mutat arra, hogy a stúdió nemet mondana a filmre.

 6. Én nagyon örülnék,ha trilógiára kibővülne. Főleg egy horror trilógia ami kifejezetten jó manapság már nincs is.
  A külön filmekről tudok olvastam róluk, de ott ugye más a rendező. Régebben olvastam, hogy ezt a folytatást megcsinálja, és a horror műfajjal egy ideig végez, de ha most nyilatkozta amit írtál akkor úgy látszik változott a vélemény. Mondjuk a siker is benne van ebbe nem kérdés.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *