1

Pénzes cápa (Money Monster)

írta Nikodémus

2016-07-pénzes-cápa-1

Mi sem mutatja jobban Hollywood évtizedek óta zajló, s épp mostanság felerősödő infantilizálódását, hogy a grandiózus látványmozik, bugyuta vígjátékok vagy cukiskodó animációs filmek tengerében alig találni míves, karakter- és cselekményközpontú alkotásokat. A kétszeres Oscar-díjas színésznő Jodie Foster negyedik rendezése, az itthon június elején bemutatott Pénzes cápa ilyennek ígérkezett, s csaknem teljesíti is vállalását.

2016-07-pénzes-cápa-2

Lee Gates (George Clooney) igazi showman: Money Monster című pénzügyi műsorában befektetési tippeket ad, miközben kedélyesen ripacskodva rendre bohócot csinál magából. S pontosan tudja, hogy mindez a kábítás része: műsoron kívül számító, cinikus alak, aki erkölcsi aggodalmak nélkül vágja zsebre a profitot, s nem átall összezörrenni régi társával, az adást rendező Patty Fenn-nel (Julia Roberts). Az egyik felvételre azonban besétál egy gyanús kinézetű fickó (Jack O’Connell), aki egy pisztoly és egy bombamellény segítségével túszul ejti a nagyképű műsorvezetőt. Azt állítja, összes spórolt pénzét elvesztette Gates egyik meggondolatlan tanácsa miatt, s most eljött a leszámolás ideje.

Az élő adás rövid huzavona után folytatódik, s miközben a stáb Patty-vel az élen azon tanakodik, miképp lehetne ép bőrrel megúszni a feszült helyzetet, a néző csakhamar lebilincselő pszichológiai hadviselést követhet túsz és túszejtője között. Az érvek kezdetben mindkét oldalon meggyőzőnek tűnnek, Fosternek még egy kis médiakritikára és okosan elhelyezett szarkazmusra is futja, ám elköveti azt a hibát, hogy főszereplő-trióját kiengedi a stúdiódíszletből. Az ellenfél, kinek nyomába eredünk, egy gonosz cégvezető (Dominic West), s itt kezdődnek a problémák. Az ugyanis nehezen hihető el a filmnek, hogy a 2008-as gazdasági válság minden bajáért egyetlen embert kellene okolnunk, főleg hogy az illető még csak nem is különösebben karizmatikus figura: egy gyors tempóban megnőtt befektetési vállalkozás öntelt vezetője. Pedig a rendező a játékidő kétharmadáig ügyesen játszik nézőjének elvárásaival, hogy aztán a lehető legközhelyesebben teljesítse be azokat a fináléban: a lelketlen műsorvezető megigazul, a meggondolatlan felforgató rádöbben tetteinek valódi súlyára, a gonosz cégvezető pedig, nos, megbűnhődik – minő meglepetés.

2016-07-pénzes-cápa-3

Lehetett volna sokkal fontosabb, húsbavágóbb film ez, ha az alkotók egy kicsit többet foglalkoznak a forgatókönyvvel. További pechje a Pénzes cápának, hogy épp a közelmúltban készült több olyan film is a témában, melyek mellett Jodie Foster rendezése csak elnéző mosollyal jutalmazott kistestvér lehet. Ígéretes kamaradráma, mely felszínes vádiratba torkollik.

(Megjelent: Új Ember, 2016. július)

Egy komment

  1. Nos, igen, én is azon gondolkodtam, hogy lehetett volna sokkal fontosabb film. Főleg, hogy Clooney leginkább művészi vagy mondanivalóval bíró alkotásokat szeret csinálni. Talán az elején még valóban úgy volt, hogy pénzügyi zsonglőrködésről fog szólni a thriller, de talán jobb is, ha menet közben változtattak rajta. Legalábbis az eddigi tőzsdés filmek nálam eléggé félrementek.
    Jodie Foster csinált egy kissé sablonos, de feszes és hangulatos thrillert. Én élveztem, 80 %.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *