4

Rendes fickók (The Nice Guys)

rendesfickok

Változnak a műfajok, akadnak, amelyek erősen háttérbe szorulnak, esetleg tetszhalott állapotban várják, hogy jöjjön végre valaki, akinek hatására újra a figyelem középpontjába kerülnek. A kemény, mindenkit padlóra küldő akcióhősök helyére képregénykarakterek kerültek, és összetesszük a két kezünket, ha John Wickhez hasonló filmek érkeznek. De megüresedett a piac haverzsaru-szegmense is, már annak is örülünk, ha egy Két kaliber-szerű produktum érkezik.

A buddy cop akció-vígjátékok sajnos szinte kihaltak. Egykoron könnyedén tudtak olyan történeteket tálalni, amelyben két teljesen másmilyen beállítottságú alak kénytelen-kelletlen együtt nyomozgatott, sziporkázó szövegeket mondanak és a káromkodásaik egyáltalán nem zavaróak, sőt, nagyon is illett hozzájuk. És ugye, ami a legfontosabb, hogy volt sztori is.

niceguyskep3

Shane Black ennek a korszaknak a koronázatlan királya, olyan zseniális filmekben volt benne a keze, mint Az utolsó cserkész, a Halálos fegyver vagy éppen a Predator. Sokan mondják, hogy csak úgy lehet fennmaradni a víz felszínén, ha egy író vagy rendező meg tud újulni. Black azonban nem változik, amit a Durr, durr és csókkal bizonyított is, de a Vasember 3-ban sajnos elég kevés maradt meg belőle. De jó látni, hogy a Rendes fickókkal ismét sziporkázik.

1977-ben járunk. Jackson Healy (Russell Crowe) afféle verőember, aki azért nem csak üt, hanem beszélni is tud. Józan életet él és örül, ha nála van a boxere. Holland March (Ryan Gosling) magánnyomozó, rendszeresen felönt a garatra, boldogan eregeti a füstöt. Úgy alakul, hogy egy bizonyos ügyet közösen próbálnak felgöngyölíteni. Párosuk vicces, pláne, hogy úgy tesznek, mintha lenne fogalmuk arról, hogy jó irányba haladnak, de igazság szerint csupán a szerencséjüknek köszönhetnek mindent. Illetve March lányának! A kislány talpraesettebb és okosabb, mint a két férfi együttvéve, Angourie Rice nagyszerű, felnő a két színészhez. (a Vasember 3-ban a kissrác nem feledhető volt).

niceguyskep1

Eleve csak elrontani lehet egy olyan történetet, amelyben a derék nyomozók a pornó- és autóipar berkein belül próbálják felgöngyölíteni a szálakat. De nincs mitől tartani. Gosling és Crowe cinikus karakterei rendszeresen cikizik egymást és másokat, előbbi pedig sokszor, némileg ittasan rácsodálkozik a kialakult helyzetekre. A poénokra nem kell várni, jönnek maguktól, és nem csupán a szövegek terén. Blacknek ugyan lenne még mit tanulnia rendezés terén, ám még így is sok pillanatot kiválóan kap el, ugyanakkor akad egy-két momentum vagy mellékkarakter, ami jó humorforrás lehetne, de a direktor mégis elfeledkezik róla (vagy a vágó számlájára írjuk?).

Ami igazán szívderítő, hogy a Rendes fickók nem akarja megmondani a magáét a prostikról, a környezetszennyezésről, a gonosz emberekről, hanem egyszerűen csak szórakoztatni akar. Mindezt úgy, hogy egy pillanatra sem kapjuk fel a fejünket, hogy már megint kicsúszott a szereplők száján egy káromkodás, nem foglalkozunk vele, hogy Gosling rendszeresen füstöt ereget és még lehetne sorolni. Sok film öncélúan erőszakos, véres fárasztó, erőltetetten próbál laza lenni. Na, a Rendes fickók nem ilyen. Cool, nagyon is humoros, felettébb ötletes, eredeti.  90 %

imdb: 7,8
rottentomatoes: 91 %

Büdzsé: 50 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 34 millió dollár

4 komment

  1. A vágás számlájára valószínűleg sok minden írható a Rendes fickók kapcsán: tele van olyan jelenetekkel, amikről ordít, hogy finomítva vagy rövidítve lettek. Ryan Gosling viszont nem győzött meg, nagyon kétoldalú az alakítása. Jó pár jelenetben remekül hozza a humoros és laza, alkoholista láncdohányos balféket, de sokszor kínosan túljátssza a szerepét (amire az egyébként állandó szinkronhang is rátesz egy lapáttal). Russell Crowe és a kislány viszont egyértelműen viszik a pálmát, hibátlanul illenek Shane Black mocskos-véres-vicces világába. A néhány székben fészkelődően gázos résztől eltekintve viszont igazi old school szórakozás a film, tele ordas nagy poénokkal és a 70-es évek jól eltalált hangulatával. Az eredeti és az ezúttal hű magyar címadás azonban mellément: két ekkora pancser balfácánra jobban illett volna egy kevésbé rendes jelző. 🙂

  2. Baromi jó film! Nem váltja meg a világot, de amit vállal, azt maximálisan teljesíti. Plusz van egyéni íze, stílusa. Több ilyen kéne. Sajna a box office bevételei nem túl acélosak.

  3. Black hozza a formáját, fergeteges a film. Sztori nagyon nincs, helyette remekül el van találva a két karakter (és a többi is), a korrajz meg a poénkodás. Jó adag cinizmus, fanyar beszólások, szerencsétlenkedés, a végén mégis kölcsönös megváltás – ez Black világa, hibátlan. A Crowe-Gosling páros hatalmas, a kiscsaj úgyszintén, s bár nem ér fel a Kiss Kiss Bang Bang-hez, kiváló. Nagy kár, hogy pénzügyileg megbukott, az álomgyárnak szüksége lenne még ilyen filmekre, hogy magához térjen végre.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *