1

Virsliparti (Sausage Party)

virsliparti-jpg

Néha előfordul, hogy nem találom itthon azt az ételt, amit keresek. Pedig tudom, hogy ott volt az asztalon/polcon/szekrényben. De hova lett? Lehet, hogy a kutyus volt, talán ezért lapít. Vagy esetleg megette valaki? A szóba jöhető személyek tagadnak. Elvitték az ufók, elhordták a hangyák vagy elpárolgott? Arra viszont soha nem gondoltam, hogy elmenekültek.

sausageparty1

Seth Rogenék agymenésében ugyanis az áruházban kapható termékek mindegyike arról ábrándozik, hogy kiválasztják. Valaki beleteszi a kosarába és hazaviszi. Akkor lesz aztán csak öröm meg nagy boldogság. Csakhogy a kasszától való távozás után kiderül, hogy nincs valóságalapja annak, amit eddig hitt a ketchup, répa vagy akár hagyma. Szóval jön a rettegés és már kereket is oldanának. Végül is, erre soha nem gondolt senki: az ételek elrohannának, hogy ne kerüljenek a gyomorba. Nekem biztos, hogy nem fordult meg a fejemben.

A Virslipartiban a vásárlókra konkrétan istenségként tekintenek. Amik bekerülnek a kosárba, azok a kiválasztottak. Minden reggel a szokásos rituális örömmámoros éneklés után jön a vágyakozás. Aztán meg ha megveszik őket, sikoltoznak, óbégatnak és reszketnek. Hiszen feldarabolják őket és szépen befalnak mindenkit.

Főhősünk Frank, a virsli, aki ugyanolyan, mint a hozzá hasonló többi kaja. Ezen felül arról ábrándozik, hogy övé lesz Brenda, a hot dog zsömle. Szépen össze is tudnának bújni, passzolnak egymáshoz. Majd Frank megvilágosodik, hozzá hasonlóan még pár étel is megtudja az igazat, e közben pedig megismerik a szupermarket világát.

sausageparty3

Elég nagy ökörségnek tűnt már az elején, mintha Rogen és haveri köre néhány alaposan átfüvezett és italozott este során papírra vetett volna sok-sok hülyeséget, amiből aztán összedobtak egy sztorit. A Virsliaprti közben sem lehet más konzekvenciát levonni. Azt hitted, hogy az Itt a vége sci-fi vígjátékkal kiélték magukat? Nem, ebbe az animációba tényleg belenyomtak mindent, ami a 18-as kategória határait feszegette. Szexuális célzások és utalások jönnek szinte minden percben, eleve a virsli és a zsömle az és még leszbikus termék is akad. De miért szabjanak határt bárminek is? Lehet viccelődni a politikusokon, a rasszizmuson és a valláson is. Ami a csövön kifér. Tulajdonképpen a szupermarketre lehet Földként tekinteni és minden részleg egy-egy országot vagy világképet képvisel.

Az alkotók számára semmi sem volt szent, megkapják az arabok, a zsidók, a vallási közösségek és még Stephen Hawking is felbukkan elpusztíthatatlan szétcsócsált rágóként. A humor eléggé öncélú, gyakran fárasztó és élvezhetetlenül kretén, ám bőven akadnak benne jól elkapott jelenetek és hahotázni rajta, az elején pedig meg kell szokni a durva hangvételt. Vannak egészen jó pillanatok, de összességében azt mondanám, hogy akkor lehet igazán élvezni, ha előtte bedobsz pár kupicát. Nekem is ezt kellett volna tennem. 55 %

imdb: 6,7
rottentomatoes:  83 %

Büdzsé: 19 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 97,3 millió dollár
Eddigi összbevétel: 129,2 millió dollár

Egy komment

  1. Nekem is az járt a fejemben végig hogy vajon Rogen-ék mennyire lehettek betépve amikor ezt a sztorit kitalálták. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *