1

Angry Birds – A film (Angry Birds)

angrybirdsposzter

Ha soha nem futottál bele még véletlenül sem az Angry Birds játékban, akkor is hallhattál róla az ismerőseidtől vagy esetleg olvastál róla az interneten. A mobilos program sok-sok milliárd letöltést élt meg, gigantikus bevételt termelt és a hozzá kapcsolt termékek szintén szépen fogynak a világpiacon. Vörös madárka, csúzli és zöld malackák. Na, igen, ebből is lehet készíteni valamilyen filmet. Ugye? Hollywood előtt nincs akadály. Ha a Torpedó társasból képesek voltak egy űrlényes akciót összehozni, akkor akár még egy átlagos kődarab is megihletheti a nagymenő producereket.

angrybirdskep2

Végső soron, mi baj lehet? Ha csak a felhasználók egy bizonyos hányada vált jegyet rá, akkor pénzügyileg mindenképpen kifizetődik a vállalkozás. Hozzá lehet állni a moziverzióhoz sokféleképpen, akár még egy Transformers 4-szerű termékbemutató is lehet belőle vagy akár úgy is, hogy valahol a játékidő egy bizonyos részén két percre lepihennek a madárkák, arra biztatják a nézőközönséget, hogy most vegye elő mindenki a telefonját és töltse a játékot, esetleg zavarjon le egy gyors meccset.

Kinek is szóljon? Az Angry Birds kedvelőinek? Toborozzanak új letöltőket? És akik nem is ismerik a játékot? Az alkotók mindenkinek kedvezni szerettek volna, ezért ezen a téren nem is lőttek mellé. Hiszen a programból bekerültek a jól ismert karakterek, akik kaptak valamiféle személyiséget is és megismertetik őket a közönséggel.

Piros kicsi termetű madárka, akinek akkora szemöldöke van, mint nekem. Nem igazán találja a helyét a repülni nem tudó tollasok közösségében, nincsenek barátai és mindenkitől távol él, a tengerparton. Viselkedése bajba sodorja és dühkezelési terápiára kell járnia, ahol megismerkedik a gyorsaságban Kengyelfutó gyalogkakukkhoz mérhető Chuckkal és idegességében, stresszhelyzetben mindig felrobbanó Bombával, illetve a gigantikus, morgó Terence-szel. Felbukkan a színen egy hajónyi zöld disznó és Piros hiába figyelmezteti a többieket, azok nem hallgatnak rá, így a jövevények nyugodtan ellophatják az összes tojást.

angrybirdskep1

Egészen kellemes tempót diktál a történet és a poénokat is bőkezűen szórják. Pár sorral fentebb még azt írtam, hogy a játékot nem ismerők is nyugodtan beülhetnek rá, ám humor terén már más a helyzet. Ugyanis nem sikerült megtalálni az arany középutat a humorizálás terén, ugyan vannak kicsik és nagyok számára egyaránt fogyasztható poénok, de akad jó pár kifejezetten gyerekes viccelődés és öregebbek számára érthető szövegeket. Habár a figurák kifejezetten úgy néznek ki, mint a játékban és ugye fontos, hogy az animációt követően a fiatalok a szülőktől Bombás takarót vagy Chuck-os poharat kérjenek, de a popkultúrális utalásokat és az esetleges szexuális célzásokat a felnőttek érthetik.

Nagy meglepetést nem tartogat az Angry Birds. A kitaszítottak, vagyis a csoportterápiás brigád lesz a nap hőse, megtalálják, hogy mivel tudnak visszavágni a zöldikéknek és a végén a társadalom keblére öleli a korábban furának tartott madarakat. Nem maradhatott ki a csúzli sem, ami az utolsó harmadban-negyedben jut fontos szerephez és eléggé ötletesen és – ami fontos – egyáltalán nem erőltetetten oldották meg a kilövést – rombolást.

Habár a Disney- DreamWorks átlaghoz mérten fele vagy éppen harmadannyi összegből született az animáció, de a kivitelezésre, a képi világra nem lehet panasz. A történet kellőképpen pörög, a humor ugyan nem mindig talál be és a sztori sem eget rengető, de az Angry Birds leköti, elszórakoztatja a nézőt. 70 %

imdb: 6,4
rottentomatoes: 43 %

Büdzsé: 73 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 80 millió dollár
Eddigi összbevétel: 235 millió dollár

Egy komment

  1. Már a trailerektől is elhánytam magam kis túlzással. Nyilván meg kellett fejni ezt a tehenet is, mint ahogy már oly sok más brandnél megtették ezt a dollárjeles szemű producerek. Ettől függetlenül bizonyára van benne elég iparos munka, kár hogy ez nálam nem kompenzálja kellő mértékben az előbb leírtakat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *