2

Amikor kialszik a fény (Lights Out)

amikorkialszik

Sokan félnek a sötétben, erre aztán lehet építeni és bizony az este vagy az alig megvilágított helyeken játszódó történetek parafaktorát egy ügyes rendező szépen meg tudja növelni. Vajon valóban mocorog a karaktertől nem messze valamiféle szörnyűséges lény? A közelben van a rémisztő entitás vagy sikerült kibabrálni vele? James Wan szintén képes mesterien fokozni a feszültséget, nagyon is ért ahhoz, hogy mesterien ráhozza a frászt a szereplőkre és a nézőkre egyaránt, ő is képes kihasználni a sötétség adta előnyöket. Érthető is, hogy Wan látott fantáziát az Amikor kialszik a fény horrorban.

lightsoutkep1

David F. Sandberg 3 perces rövidfilmjét bővíthette egészestés alkotássá, amihez azért egy érdekes sztorit kellett kitalálni, néhány valamennyire ismert színészt megnyerni. Ezen kívül illett még belepasszírozni egy elfogadható háttértörténetet, magyarázatokat és esetleges csavarokat. A jó hír, hogy Eric Heisserer, A dolog előzményt és Rémálom az Elm utcában reboot írója papírra tudott vetni egy épp hogy stabil lábakon álló szkriptet. Hogy önálló gondolatai lettek volna? Nem hiszem, hogy túlzottan megerőltette volna magát a munka alatt.

A lényeg, hogy egy anya (Maria Bello), kisfia és tőlük különélő lánya (Teresa Palmer) egy rémisztő horrorisztikus alakkal kénytelenek szembenézni. A hatalmas karmokkal rendelkező rémisztő „kísértet” terrorizálja a diszfunkcionális családot. Egyetlen gyenge pontja, hogy a fényt nem igazán bírja, de ugye a lámpák is ki tudnak égni, a villanyórában is kár keletkezhet.

lightsout2

Ha kifejezetten Wan filmről lenne szó, valószínűleg jönne egy paranormális szellemirtó, de akkor már túl végképp nem lehetett volna túl sok egyediséggel vádolni a horrort. Így inkább a tinilányra hárul a dolog oroszlánrésze, a rejtély kibogozását vele zavarják le. A játékidő rendkívül rövid, így nem kell attól tartani, hogy hosszan elnyújtanák a vizsgálódást és végül kvázi az öccsével együtt közösen hárítanák el a problémát.

Sandbergnek a főszereplőkre sem jut ideje, de a színészek pedig a rendkívül felszínesen megírt karaktereket egészen tűrhetően játsszák el. Habár a rémséges alaknak csak a sziluettjét mutatják, annyi elég, hogy eléggé rémisztő legyen és mivel rendszeresen be is köszön eléggé trehánynak kell lenni ahhoz, hogy elcsesszék a hangulatot. A szűk időkeret miatt drámázásra, felesleges lelkizésre nem is jut idő, ami nem nevezhető igazán hátránynak. Az a bizonyos sziluett viszont még kevés ahhoz, hogy igazán emlékezetes legyen a film. Habár a sablonos sztorit lehet izgalmasan is tálalni, de az ijesztegetések egy része félremegy, köszönhetően annak, hogy a (mozifilmek terén) újonc direktor inkább csak hagyja, hogy folyjon előre az esemény és néhány helyzetet elég gyorsan letisztáz és lerendez. Lehetett volna erősebb is, nagy lehetőségek rejlettek benne, így eléggé közepes.

imdb: 7,0
rottentomatoes:  77 %

Büdzsé: 4,9
Eddigi amerikai bevétel:  43 millió dollár
Eddigi összbevétel:  64 millió dollár

2 komment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *