10

Star Trek: Mindenen túl (Star Trek Beyond)

startrekmagyar

Az előző részekről itt és itt esik szó.

Emlékszem, hogy egy Star Trek-rajongó ismerősöm épp benézett hozzám, amikor kikerült a világhálóra, hogy a franchise átesik egy kis fazonigazításon és belevágnak a rebootba. Mondtam is neki, hogy újrakezdik az egészet, amire úgy felelt, hogy kizárt, nem merik megtenni, akkor már inkább jöjjön egy újabb nemzedék. Aztán leült a gép elé, olvasta a friss hírt, meglepetten hátradőlt, fancsali arcot vágott, majd jó hangosan a képernyő felé bökve kinyögte, hogy ezek hülyék, Abrams kicsinálja a Star Trek szellemiségét.

Mikor kijött a film, sok helyen lehetett feldühödött véleményeket olvasni, miszerint az alkotók tényleg félretették mindazt, ami jellemző volt a franchise-ra, és csináltak belőle egy látványos akcióorgiát. Igazuk volt? Lehet, de nagyon is élvezetes és szórakoztató sci-fi született, amivel ki lehetett békülve mindaz, aki nem vallotta hardcora fannak magát. Ugyanilyen volt a folytatás, és most a Halálos iramban filmeken edződött Justin Lin szállítja a harmadik felvonást.

startrekbeyond4

Az Enterprise legénysége az évek folyamán szépen összeszokott, habár a központi karakterek gyakran zsörtölődnek, de profik lévén kiválóan végzik munkájukat. Kirk kapitánynak mégis elege lesz a végtelen űrből, inkább más feladatot végezne. Ám a Föderációra újabb nagy veszély leselkedik. A legénység bajba jutottakon próbál segíteni, a helyszínre érkezve ellenséget talál. Gyorsan kiderül, hogy az ellenállás hasztalan, a támadók túlságosan is erősek, az emberek egy részét túszul is ejtik, a többiek pedig a közeli ismeretlen bolygóra kerülve próbálnak boldogulni.

Simon Pegg és Lin nagy rajongónak vallotta magát, de ugye akadt már a filmtörténelem során jó néhány próbálkozás, ahol éppen a hozzáértőnek mondott szakemberek alaposan mellélőttek. Pegg humorban igen erős és mintha a film első előzetese az oda nem illő Sabotage klasszikussal éppen a laza hangvételt és vicceskedést próbálta volna kidomborítani, eléggé rosszul. A Mindenen túl cseppet sem komikus, sőt, nem is laza. Viszont karakterekre jellemző csipkelődések megmaradtak, és továbbra is jókor jó helyen sütik el az elégedetlenkedő és dohogó szövegeket. Ráadásul a karakterek is változtak az előző két részhez képest, ettől függetlenül a dinamika továbbra is működik közöttük. Az újraindított filmben Kirk még inkább egy forrófejű tinire hasonlított, mostanra pedig egy komoly, felelősségteljes tisztté vált, nem teljesen különbözik a rebootbéli énjétől. Spock sem olyan már, mint egy karót nyelt, csak a logikát előtérbe helyező vulkáni. Mivel a közöttük kialakult barátságot az előző két részben bemutatták, itt már nem is akartak foglalkozni ezzel, Kirk és Spcok a játékidő nagy részében külön utakon jár.

STAR TREK BEYOND

A gonosz… ismét nagyon gonosz. Kíméletlen, rettenthetetlen és megállíthatatlannak tűnik. Célja? Természetesen van, de a motivációja eléggé gyenge lábakon áll. Megingathatatlan és nem akar letérni a megkezdett útról. Kinézetével nincs gond, eléggé csúnya és ronda, még-még valamennyire félelmetes is. De mire eljutunk oda, hogy kinyögje, mi végre támadta meg az Enterprise-t, már nem is akadhatunk fenn a magyarázaton, mivel Lin egészen kellemes atmoszférát varázsolt, és nem csupán arra törekedett, hogy lehengerlő akciójeleneteket rakjon elénk. Látszik, hogy igazán akkor van elemében, amikor elindulhat a haddelhadd, de erőlködésmentesen megbirkózik a többivel is. Egyúttal kaptunk újabb szimpatikus idegent is Jaylah személyében, aki nem ijed meg a saját árnyékától, üde színfolt, talán a későbbiek folyamán még vissza fog térni.

Nincs semmi gond a lendülettel sem, soha nem toporgunk egy helyben, mindvégig szórakoztató marad a film, amelyet ugyan néha ügyetlenül megírt szövegek kísérnek, de a humor és az akció abszolút rendben van. Utalásokból is akad bőven, Peggre amúgy is jellemző, szeret tisztelegni más művek előtt (a Sabotage-nak is helye van).

startrekbeyond3

Nem tudom, hogy az első bekezdésben említett ismerősöm ki lenne-e békülve a Mindenen túllal. Úgy érzem valamennyire örülhet, hiszen azért próbálkoztak a Star Trekre jellemző dolgokkal, úgy mint hajónapló rögzítése, idegen fajok megismerése, béketeremtés. Ha mégsem vigyorognának elégedetten a rajongók, a többiek elégedetten távozhatnak a mozikból, hiszen a nyár legjobb popcornfilmjéről van szó. 85 %

imdb: 7,6
rottentomatoes: 86 %

Büdzsé: 185 millió dollár

10 komment

 1. Kiváló film! Megjegyzésem most nincs, csak annyit mondok hogy egyenrangú az előző részekkel, és várom a negyedik részt!

 2. Na jó, akkor én is elmondom a véleményem.
  Én azok közé tartoznék ugye, akik tiszta szívből rühellik ezt az új szériát. És nem, nem azért mert újítottak a régihez képest, a Trekre nagyon is ráfért a megújulás, hanem AHOGY ez kivitelzeve lett.
  Lássuk be mit si csináltak valójában: egész egyerűen lebutíották a sztorikat és ezerrel felturbózták a látványt és az akciókat. Ennyi. A mai közönségnek ez kell, nincs ezzel semmi baj, ha azért igényes marad a dolog, emennyire lehet. Sajnos ezzel az új szériával ezen a téren vannak gondok.
  Az előző két fimről nem nyilatkozom többet. Halál komolyan mondom, hogy semmit nem vagyok hajlandó semmire se időt pazarolni többet, amihez A J J nevűnek direkt köze van.
  Mivel pangás van idén nyáron, meg mégiscsak Trek rajongó lennék, és mivel új emberek írták és rendezték ezt a filmet, csak nem bírtam ki és elzarándokoltam megnézni ezt a részt. ( Az előzőt nem néztem meg moziban, de milyen jól tettem.)
  Nos.
  Annyit tudok mondani, hogy ez a rész egyértelműen veri az előző kettőt. Azt kell, hogy mondjam, hogy nyomokban tényleg tartlamaz Star Treket is. A film váza az utlajdonképpen egy szokványos terekes sztori. Semmi rendkívüli persze, de egynek elmegy. Kettő probléma van a filmmel, ami lerontja az összélményt. Sajnos a forgatókönyv sok szempontból továbbbra is igénytelen. Logikai hibáktól, következetelenségetktől hemzseg a film, illeve egyszerűen nincs megmagyarázva, kifejtve kellően pár dolog. Emiatt lyukas az egész, és az a legidegesítőbb, hogy simán ki lehett volna ezeket gyomlálni kis odafigyeléssel. Sajnos ez már egyérteműen a jelenkor blockbusteri trendje. Egyszerűen nincs meg az igény se már arra, hogy kerek egész átgondolt történeteket adjanak ki a forgatókönyvírók magukból. Ami még rosszabb, ez azért van, mert a közönség pont ilyen igénytelenné vált. Egyértelműen kijelentjető, hogy néhány kivételétől eltekintve, mára az igényes, ötletes, írás elköltözött a mozikból a TV-be. Mikor ott van mondjuk egy Stranger Things, ami egyszerűen brilliáns, és gondosan kidolgozott (annak ellenére ugye, hogy sokkal kevesebb idejük van megírni a részeket), pedig csak egy sima popcorn cucc az is, akkor tényleg mellegbávó ez a mozis igényteleneség. Szomorú dolog ez.
  Rímel erre a film másik baja is, ami a szintén igénytelen akciókat jelenti. Igénytelen alatt azt értem, hogy nem érik fel ésszel, hogy iszonyatosan túl van tolva az egész, teljesen feleslegesen. Kell a látvány a pörgés, ezt nem vitatom, de mikor az egész már komolytalanná válik, annyira hiteltelen, akkor kiveszik az összes drámai hatás a filmből, és már csak röhögni lehet az egészen, hogy ezt hogy gondolták?? Ez egyszerűen aláássa az egész komolyan vehetőségét.
  Mindezeket figyelembe véve, azért ez egy tűhető fim a mai Hollywoodot és az előznényket figyelembe véve.
  szerencsére számomra ez a film már mellékes jelentősséggel bír, az igazi jóságot a TV sorozattól várom, annál a fenti két probléma szinte biztos, hogy nem fog fellépni. Bizakodó vagyok, az írói stáb jó, értik a klasszikus Treket. A siker garantált, most olvastam, hogy már most megérte pénzügyileg a dolog, hogy be se mutatták, úgyhogy garantált a sorozat jövője. Csak azt remélem 13 résznél több is fog jönni később évente.

  • Valahol igazat kell adnom:) Régen is megvolt az agyatlan szórakoztatás, de valahogy mégis jobban tudták tálalni az egészet. És a blockbusterek esetében már magasról tesznek a logikára, egyszerűen csak a producerek keresztülnyomják elképzelésüket. Csak a látványra és a 3D-re mennek rá. Pl. Terminator. Vagy mondjuk hasonlítsuk össze a két Függetlenség napját.
   Viszont itt szerintem nagyon is élvezhető, szórakoztató volt, amit tálaltak, így csak a végén ötlött fel bennem, hogy hoppá, erre vagy arra éppen figyelhettek volna.
   Az idei nyár után át kellene gondolnia a stúdióknak az irányt, a költségvetéseket visszább venni.

   • Egyetértek, hogy a fő probléma a pénz. Ma tényleg bármit meg tudnak valósítani a vásznon látványilag, és sajnos meg is valósítják, ha kell ha nem. Régen még rá voltak kényszerülve, hogy okosan használják az akciókat és a látványt, muszáj volt kreatívnak lenniük. És kénytelenek voltak rendes történetet is írni az akciók közé. Az újításokat a legokosabbja találta ki. Ma már minden középszerű rendező tud látványfilmet csinálni, nem kell már kitalálni semmi újítást ehhez, leprogramoznak bármit a cgi bűvészek.
    És ez meg is látszik a filmeken. Színtelen-szagtalan és a fentek szempontjából igénytelen sorozatgyártás zajlik.
    Ehhez képes érdekes módon pont a TV sorozatok meg az aranykort élik. Végre tudnak megfelelő látványt csinálni, de a költségvetés továbbra is limitált. Ott van idő és igény a kreativitásra, az úgynevezett TÖRTÉNETRE és az úgynevezett KARAKTEREKRE. És akkor a korhatáros megkötésekről nem is beszéltünk.
    Csak jöjjenek már végre újra a jóféle űrhajós szériák is a TV-be.

  • Egyetértek en is. Manapság tényleg a látvány meg az akció a lényeg, a többi mellékes.

   Én azt nem tartom feltétlenül hibának ha nincs minden megmagyarázva egy filmben mert ha meg mindent a nézők arcába tolnak, akkor meg az a baj hogy hülyének nézik a nézőt.

   A TV-t nem tudom mert abszolút hincs időm sorozatokra. (Lakótársam mindig bajban is van mert mindig be akar nekem számolni a legújabb Game of Thrones részről én meg mindig mondom neki hogy kb. két éve láttam utoljára GoT epizódot)

 3. Érdekes, én meg pont fordítva gondolom a dolgokat, mint OOTMAN. Nekem tetszik J. J. Abrams tevékenysége. Nem semmi, hogy a fickónak a Star Wars már a 3. franchise-a volt, amit újra sikeressé tett. Ennek megfelelően én elégedett voltam az előző 2 Trek filmmel is (én is egyébként Trek fan lennék, de én szeretem azt is, ha pörgős, látványos egy film). Ennek megfelelően én az új rész sztorijában érzek hiányosságokat. A humor, a színészek rendben vannak (Sofia Boutella ha így folytatja, nagy sztár lesz!), az akció, a látvány remek – az a rész pedig, amikor felhangzik a filmben a Beastie Boys-szám (amelynek szükségessége egyébként teljesen meg van indokolva), felér egy nagy adrenalin lökettel! Negatívumnak éreztem még Idris Elba főgonoszát – bár Benedict Cumberbatch-ot nem könnyű felülmúlni. Összességében ennyit akartam erről a témáról írni – és újfent örülnék neki, ha Nikodémus is kifejtené a véleményét a filmről.

 4. Nekem a második rész nem jött be. De ez tetszett! Nekem a mostani gonosz motivációja még mindig kidolgozottabb volt, mint Peter Weller karakterének az indokai, a második részben.

 5. Mint az original series fanja nekem tetszett maga a story kivitelezése, a látvány nyilvan rendben volt, nagyon szépen megemlékeztek nimoyrol és a régi csapatról jóval emiatt is tetszett nagyon. A krallos fordulat is remek volt de nem volt egy cumberbatchi alakítás ami az előző részt megmentette nekem. Jaylah karaktere nagyon jó volt, maga a legénység meg eleve az egyik legjobb cast napjainkban. RIP Anton & Nimoy, várom a Spock dokut.

 6. Most tudtam pótolni.
  Igazából merészet húztak azzal, hogy két pörgős akciófilm után a klasszikus ST-dramaturgia irányába mentek el az új résszel. Én nem bántam, bár az igaz, hogy a forgatókönyvet most sem sikerült rendesen megírni, és a szereplők is nagyrészt ugyanazokon dilemmáznak, mint az előző részben (pl. Spock). A csavar a végén gyöngécske (amúgy meg hova tűnt Alice Eve firgurája?), és nem gondoltam volna, hogy az idegen bolygózás után ekkora finálét kanyarítanak az egészhez (kicsit túl volt tolva).
  A film nyilvánvaló hibái ellenére is veri a nyári mezőnyt (kb. ugyanez volt három éve is), ami sokat elárul a hollywoodi “minőség” romlásáról…

  • Simon Pegg azt mondta, hogy nem tudtak volna mit kezdeni Alice Eve karakterével. Nem jutott volna rá elég idő, szóval ahelyett, hogy megölték volna vagy behozták volna pár percre, inkább kihagyták. Majd később még visszatérhet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *