9

Warcraft – A kezdetek (Warcraft)

warcraft

A Word of Warcraft világában jártas ismerősöm pár éve azt mondta, ha ebből valaki egyszer filmet készítene gigantikus siker lenne, hiszen a játékosok nagy része biztosan elloholna a mozikba, ráadásul annyi érdekes karakter van, e mellett pedig azért lehet bőven válogatni a történetekből.

Oké, eddig rendben is van, de mennyi remek film született számítógépes játékokból? Nem igazán kell megerőltetni az agyunkat, egy kezünkön is meg lehet számolni, sajnos. És hiába lebegett mindig a stúdióvezérek szeme előtt egy szépen jövedelmező franchise, a Resident Evilen kívül nem más elképzelések mellett nem pörögtek fel a folytatásokat jelző számok. Nos, mindenképpen jobban jártunk, hogy a Blizzard kitessékelte az ajtón a jogokért jelentkező Uwe Bollt (azzal a szöveggel, hogy nem adjuk el, magának nem, különösen magának nem), de ha valaki egy Gyűrűk ura-pótlékot vár, csalódni fog.

warcraftkepek42

Duncan Jones nagy rajongónak vallotta magát, stabil elképzelése volt, hogy miképp építse fel a világot és mutassa be a karaktereket. Azerothban béke honol, az emberek, tündék, törpék és egyéb lények viaskodás nélkül élik életüket. Azonban új fenyegetés bukkan fel, egy portálon keresztül orkok ezrei vonulnak át, hogy haldokló világuk helyett máshol találjanak új hazát. Ahogy megérkeznek, azonnal hozzálátnak az összes fellelhető ember begyűjtéséhez/leveréséhez. E mellett azért nem mehet el szó nélkül a király (Dominic Cooper) sem és az évek óta tornyában pihenő Őrzőre (Ben Foster) segítségét is igénybe kell venni.

Maga a rendező azzal a kijelentéssel próbálta izgalmasabbá tenni filmjét, hogy nem csupán az azerothi oldalra fókuszál, hanem az orkoknak is szentel némi időt, kiemel és bemutat karaktereket. Nyelvüket persze nem értik az emberek, a félvér Garona (Paula Patton) tolmácsolásában sikerült érdekesen előadni ahogy egyik fél sem érti a másik mondandóját. Jones annyira igyekezett az orkok közegének és figuráinak elfogadhatóvá tételében, hogy sokkal érdekesebbé váltak, mint Wrynn király és emberei. Az azerothi csapatról úgy ahogy van meg is feledkezett, legalábbis személyiségükkel egyáltalán nem törődött. Jellegtelen, egydimenziós, árnyaltnak nem nevezhető figurákról van szó, a többségért szorítani sem lehet és ha elesik közülük valaki nem szontyolodunk el. Ezzel szemben Orgrimék kidolgozására sokkal több figyelmet szenteltek, nyilván meg kellett dolgozniuk azért, hogy a szörnyűséges kinézetük ellenére néhányukat meg tudjunk kedvelni.

warcraftkepek40

Látszik, hogy az alkotók elsősorban a rajongóknak próbáltak kedvezni, de a játékot nem ismerők sem fogják vakarni a fejüket, hiszen anélkül is élvezhető lehet számukra a film, ha egy percet sem töltöttél el a világában. Jones annyi mindent szeretne megmutatni, hogy inkább sietősre veszi a tempót, a karakterek pár mondat után elvágtatnak/átteleportálnak/elsétálnak egyik helyről a másikra. A dialógusokkal egyáltalán nem törődtek, eléggé esetlen és sótlan szövegeket adtak a szereplők szájába. Néha kifejezetten úgy tűnik, mintha lett volna még mondanivalója a másik félnek.

És talán éppen a gyorsabb tempóban bízhattak a stúdiónál abban, hogy a néző sem mélázik el a logikátlanságokon és a kapkodáson. Garona az egyik pillanatban még fogolyként ücsörög, de nem kell sok hozzá, hogy Lothar megbízzon benne és szerelmesen pislogjanak egymásra. De szintén érdekes hogy a hagyományszerető rettenthetetlen orkok az egyik fontosabb alkalommal még kissé félelemmel telítve engedelmeskednek a fő varázslónak, a másik helyzetben pedig mégis megakadályozzák.

warcraftkepek48

Legalább látvány terén odatették magukat. A horda minden egyes tagja – a mágustól kezdve a harcosokon át a nőkig – veszélyesnek látszik, szép agyarakkal és dagadó izmokkal rendelkezik és hatalmas fegyvereket lóbálnak. Az összecsapások során egyáltalán nem finomkodnak, ha lesújt egy hatalmas pöröly ott csontok törnek, koponyák repednek, de a másik oldalon is boldogan felhasítják a harcias orkokat, olykor még a paripák sem ússzák meg.

Így legalább a Warcraftot az effektmesterek, az ork karakterek és a dinamikus csaták felhúzzák közepesre. A karakterekkel nem túlzottan lehet azonosulni, a romantikus szál sem nevezhető erősnek és a párbeszédek abszolút gyengék. Mintha nem lett volna idő a sztori kidolgozására, felesleges volt kapkodni.

imdb: 7,9
rottentomatoes: 17 %

9 komment

 1. Spoiler Én ezt a filmet Warcraft szűzen néztem meg, tehát a világ-könyvek-játékok ismeretlenek nekem. Féltem hogy ugyanolyan hulladék lesz, mint az Eragon volt, de örömmel jelenthetem hogy tévedtem, a film kiváló lett! Majdnem egyenrangú a Gyűrük urával, de csak majdnem.Az egyetlen ami nem tetszett benne, hogy a vége sokkal tragikusabb mint gondoltam. Életben marad a gonosz akinek halnia kéne, olyan hősők halnak meg, akiknek nem kéne. A legrosszabb hogy a háborút az orkok nyerték meg (ugye az emberek teljes hadserege elpusztult), tehát az emberek most ki vannak szolgáltatva az orkok kegyelmének. (Szerintem már csak a tündék és törpök segíthetnek az embereken). Nagyon remélem hogy lesz folytatás, mert a történet nem érhet ilyen rossz véget. Koimbra,kérlek nyugtass meg hogy folytatni fogják!

  • Amerikában bukta lesz az előrejelzések szerint, ha nemzetközi szinten jól fog hozni, akkor talán lesz folytatás. Kínában egyébként 100 millió feletti nyitányt jósolnak.

   • spolier: ugyan azt a filmet néztük meg ? az enyém végén az emberek megvédték magukat új király lett meg minden.

 2. Én is Warcraft-szűzen néztem, és nekem is tetszett. Nem a legjobb fantasy, de arra a néhány órára tökéletesen kikapcsolt.

 3. Játszottam a játékkal kb 6-7 évvel ezelőtt, de az rég volt, így könnyű volt elvonatkoztatni. Úgy néztem, mint egy szimpla fantasyt, jah és a warcraft könyvek nagyrészét is olvastam, tehát inkább azokból voltak ismerős dolgok. Szórakoztató volt, de nem érdemes összehasonlítani a GyU-val, de még így is 10/10 nálam, engem csak az érdekelt, hogy szórakozzak.

 4. Jó lett a film, és csak a kritikusok próbálják a sárba tiporni. Koimbra nem is értem, nézted te a filmet?, konkrétan le van vezetve egy jelenetcsokorban, hogy miért bíznak meg az amúgy sem rasszista és békés azerothiak Garonában, a Horda meg dettó faék egyszerűség, minden esetleges fordulatot a tradícióikra alapoznak, amit előtte még ki is hangsúlyoznak a szereplők. Remélem a hozzáállásuk(otok) nem fog ahhoz vezetni, hogy ne legyen( folytatás(ok), mert ha volt is benne hiba (a TH mennyiségű szereplő és hamár stratégiai játék volt az alap, az emberek mellőzhették volna a rush-t), de volt sztory, érthető volt, látványos és izgalmas, amit sem fantasy, sem filmszinten nem sikerül megugrania sok produkciónak.

  • Örülök, hogy neked tetszett, akivel néztem szintén meg volt elégedve vele. 🙂
   Szerintem Garona-szála sem volt rendesen kibontva. Értem én, hogy meg akartak bízni benne (vitt a királynő neki szépen meleg cuccot, hogy ne fázzon meg), meg a főhős is gyorsan beleszeretett, de azért én úgy gondolom, hogy elkapkodták az ő történetszálát is. A Horda nekem jobban bejött, mint az emberi oldal.

   Szerintem egy ilyen filmnél kevésbé számít egy kritika, mint pl. a drámák esetében. Ha valakit érdekel, akkor nem fogja eltántorítani egy lehúzó írás és ha valaki rajongó, akkor is elmegy rá. Már ha tetszetős az előzetes, mert mondjuk Uwe Bollnál még a trailerek is gázak voltak. De pl. a Resident Evil franchise sem kap jó kritikákat, de azért részről részre hozza a bevételét.
   Hozzáteszem, hogy ha jegyet váltok egy filmre, akkor nem a hibákat akarom keresni, a Warcraftnál azt vártam, hogy kikapcsoljon, szórakoztasson, élvezzem.

 5. Én is “Warcraft szüzen” néztem meg. Maga a látvány, a világ, a lények alapvetően tetszett, de a színészek borzalmasak voltak benne. Ez a srác aki főszereplő volt….kb, mint egy alkoholista chris pratt, a fiatal varázsló srác és a david guetta kinézetű örző varázsló borzalmasak voltak 😀 Plusz ez az egyik fő ork karakternek szánt pali, aki kb a semmiért halt meg, mert a többi ork ugyanúgy csatába ment a varázsló ork parancsára 😀 Biztos, hogy így, “előélet” nélkül sok dolgot csak én nem értettem, de a színészek és a nettó faszságok akkor sem lettek volna jobbak, ha játszottam volna a játékkal.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *