0

2016 nyertesei és vesztesei

gibsonridge2Alaposan megdolgozott érte, hogy a csúcsról a mélybe zuhanjon. Viselkedése és kijelentései a filmipar számára vállalhatatlanok voltak. De A fegyvertelen katonával (Hacksaw Ridge) kapott egy esélyt és Mel Gibson tudott élni vele. Mikor is volt, hogy utoljára (az Expendables 3. részén kívül) találkozott a száz milliós összbevétellel? 2006-ban, az Apocalypto-val. Ráadásul a háborús dráma a díjszezonból is kiveszi a részét.

doctorstrangeposzterTovább robog a Disney szekere. Folynak be szépen a száz millió dollárok. Animációs filmjei rendre jól teljesítettek, a Marvel szekció is pofás számokat produkált és a Star Wars szintén szépen hozott a konyhára. A Szenilla nyomában (Finding Dory) a tavalyi év egyik legjobbja, 1 milliárd felett teljesített a mozikban, csak úgy, mint az Amerika Kapitány: Polgárháború (Captain America: Civil War) és ne feledkezzünk meg a Zsivány Egyesről (Rogue One) sem.

Sokan kárörvendően vigyorogtak a DC univerzum eredményein. Tény, hogy a Warnernek eléggé meg kell erőltetnie magát, hogy a háborgó rajongókat megnyugtassa, de azért a Batman Superman ellen (Batman v Superman) csak összehozott 870 milliót, a Suicide Squad pedig 745 millió dollárt gyűjtött be. Előbbitől nyilván többet vártak, utóbbitól kevesebbet, de az univerzumépítés jegyében ez így is 1,6 milliárd dollár.

Lehet, hogy a legutóbbi X-Men nem sikerült valami fényesre, de azért csak összehozott több, mint 540 millió dollárt. Az előző filmekhez képest ez mindenképpen jó eredmény. Az eljövendő múlt napjai pedig azért hozott 747 milliót, mert visszahozták a régi gárdát, akciózott még pár eddig nem látott mutáns, ott voltak az Őrrobotok és persze az időutazás is eléggé vonzó téma. A franchise-t pedig a Deadpool erősítette tovább, amely gyakorlatilag az összes eddigi X-Men filmnek odavert.

Amy Adams az Érkezés sci-fi-vel gyűjtött be jó kritikákat és a bevétel is combos volt. De az Éjszakai ragadozók szintén erős véleményeket tudhatott maga mögött, bár azért a kasszáknál kicsit alulteljesített. Ennek ellenére mindkét filmet 2016 legjobbjának tartják több helyen és ugye Adams nevét is szépen megfuttatják a díjszezonban.

2015-06-saul-fia-3

Oscar! Oscart nyert a Saul fia. De Cannes-ból és a Goldon Globe-ról sem jött el üres kézzel. Világszerte vetítették, eléggé jó kritikákat kapott.

conjuring2kep29A kisköltségvetésű horrorok a megkérdőjelezhető minőségük ellenére egészen szép eredményeket értek el. 300 millió felett hozott a Démonok között, az Amikor kialszik a fény (Lights Out) is közel 150 milliót kasszírozott és még megemlíthetném a The Purge: Election Yeart, a Vaksötétet (Don’t Breathe), illetve A zátonyt (The Shallows) is. Ezzel együtt a Blumhouse szintén eléggé szép évet zárt.

Továbbra is felfelé ível Kevin Hart pályája, a komikus a Pofázunk és végünk Miaimiban (Ride Along 2), illetve a Központi hírszerzéssel (Central Intelligence) húzta be az embereket a mozikba, ezen kívül még volt egy stand up show-ja is, amely az ötödik legjobb eredményt érte el a kategórián belül.

Vesztesek

independenceA nosztalgiafaktor. A Függetlenség napja: Feltámadástól (Independence Day: Resurgence) tulajdonképpen mindenki csak egy szórakoztató látványpornót akart, de Roland Emmerich befürdött. És ezzel együtt valószínűleg a Csillagkapu (Stargate) rebootra is keresztet vethetünk. De a Star Trek 3. felvonása is eléggé alulteljesített, a Szellemirtók (Ghostbusters) új változatát pedig már a kezdetektől fogva utálat övezte. És még ott volt a Ben Hur is, amely totál felesleges volt.

Nagy nehezen, de sikerült elérni, hogy folytatódjon a Zoolander és Tapló télapó (Bad Santa). Mindkettőről úgy vélték, hogy nagy rajongótábor van mögöttük. Lehet, elképzelhető, de a mozikba nem mentek el. Ám ezen kívül jó néhány folytatás is becsődölt, a Vadász és a Jégkirálynő (The Huntsman: Winter’s War) vagy a Tini Nindzsa Teknőcök: Elő az árnyákból (Teenage Ninja Turtles: Out of Shadows) eléggé alulteljesített.

Mark Wahlberg és Peter Berg A túlélővel (Lone Survivor) hozták a kötelezőt. Azonban a Mélytengeri pokol (Deepwater Horizon) nem fog profitot hozni, a Patriots Day kapcsán pedig elszámították magukat, amikor azt hitték, hogy majd a díjszezonban rávetül a reflektorfény, de pénzügyileg sem áll a helyzet magaslatán.

warcraftkepek46Tavaly év elején még úgy tűnt, hogy a Warcraft és az Assassin’s Creed ütős játékadaptációk lesznek. Előbbit Kína húzta ki a pácból, csak ott 220 millió dollárt kasszírozott a film, de ezzel együtt sem lehet oka örömre az alkotóknak. 7 hónappal a bemutató után sem jelentették be, hogy elkészül a folytatás, nem hiába. Utóbbi pedig szintén nem fog igazán korrekt számokat felmutatni pályafutása végén.

Steven Spielberg elfelejtett mesélni? Eléggé úgy tűnik? A barátságos óriás (The BFG) nem volt az igazi, az imdb-n is 6.5-en áll, ennél azért tudott jobbat is a direktor. Egyúttal behúzhat magának egy bukást is.

13hours2Michael Bay sem örülhet igazán. A 13 óra (13 Hours) akció-drámája csak alig tudott 69 millió dollárt, annak ellenére, hogy a közönség és a kritika sem szapulta. A helyzetet tetézi, hogy a producerként jegyzett Nindzsa Teknőcök iránt is megcsappant az érdeklődés.

Matthew McConaughey-t sokan dicsérték, hogy visszatért a dráma térfelére. De a színész 2016-ban eléggé melléfogott a Harc a szabadságért (Free State of Jones) polgárháborús alkotásról úgy gondolták, hogy komoly díjakat gyűjthet be, azonban gyorsan kiderült, hogy mégsem egy erős filmről van szó és a közönséget sem érdekelte. De nem járt jobban A fák tengerével (Sea of Trees), Gus Van Sant rendezésétől sem ezt várták a kritikusok és gyakorlatilag gyorsan eltűnt a süllyesztőben. Ehhez még hozzá lehet tenni az Arany (Gold) kalandos drámát.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *