1

Mélytengeri pokol (Deepwater Horizon)

melytengeri

A BP-nek nem tetszett. Nem hagyhatták szó nélkül, hogy a Mélytengeri pokol lehúzza róluk a keresztvizet. Közleményükben hangoztatják, hogy a film nem tükrözi hűen a tragédia kialakulását és arra sem fordítottak figyelmet, hogy hangoztassák, hogy nem csak kifejezetten ők voltak a felelősek. Illetve a cég milyen hatalmas erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy helyrehozza a károkat.

2010 áprilisában a Deepwater Horizon olajfúró tornyon történt robbanás következtében több ember elhunyt és sok-sok millió hordónyi olaj kerül a tengerbe. A Mexikói-öbölbeli eset a világ egyik legsúlyosabb természeti katasztrófája volt. És érthető, hogy a BP-nek nem tetszett Peter Berg rendezése, mivel konkrétan a vállalat egyik fejesét játszó John Malkovich karaktere nem igazán szimpatikus. És erre még rá is kontráznak a filmben, amikor megállapítják róla, hogy egy seggfej.

deepwater6

Berg és Wahlberg eléggé jó munkakapcsolatot ápol. A túlélő valós eseményen alapszik és ezt követően két szintén nem fikciós történetet néztek ki maguknak. A katonás eset után most a Deepwater Horizonon történteket mutatják be, majd a bostoni merénylőket próbálják elkapni. Utóbbi még csak később jön ki, de bizakodásra van okunk, hiszen az előtte említett két film eléggé jól sikerült.

A felsorakoztatott karakterek közül leginkább Wahlberg figuráját, Mike-ot, domborítják ki, betekinthetünk családi életébe, van egy csodálatos, humoros felesége és aranyos lánya. Mike-ot egyébként a tornyon nagyjából mindenki kedveli, akárcsak Jimmy-t (Kurt Russell), a kút irányítóját. A csapat is alapvetően vidám, kedvelhető emberek. Megtesznek minden tőlük telhetőt, hogy a kút végre működőképes legyen. Csakhogy temérdek hiba van, amit ki kellene javítani, de a BP embere már nagyon azon van, hogy elkezdődhessen a termelés és dőlhessen a profit. Az erőltetésnek pedig nyögés a vége.

deepwater2

Nem dobnak be azonnal a mély vízbe, hagynak időt, hogy valamennyire megismerjük a kutat és a dolgozókat. Bergre is ráfogható, hogy akkor érzi igazán elemében magát, amikor elszabadulnak az indulatok és beindul az akció. Így amikor letudta a bevezetést, láttuk a munkásembereket és hallottuk, hogy csoda, hogy egyáltalán működik a rendszer szépen fel is pörgeti az izgalmakat. Bizony, a robbanásnál eléggé odatette magát. Látványos és hatásos, ahogy a Deepwateren elszabadul a káosz, összeroskadnak a falak, repkednek a szilánkok, ahogy kiderül, hogy hiába minden és ahogy végigkúszik a tűz a tornyon.

Milyen lehet átélni egy pokoli olajfúrón? Soha nem akarom megtudni (nem is akartam)! Drámai és izgalmas, ahogy az emberek megpróbálnak átjutni a füstön és lángokon. Sikerül nekik? Előkaphatnád a mobilod, hogy gyors böngészés után kiderítsd, hogy él-e még az adott karakter és valamennyire megnyugodhass. Megtehetnéd, igen, ám a vásznon zajló történések lekötik a figyelmed. Feszes és feszült katasztrófafilm! A BP-nek nem tetszett? Világos, csoda lett volna, ha mégis. De Ti valószínűleg elégedettek lesztek.

imdb: 7,6
rottentomatoes: 83 %

Büdzsé: 110 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 38 millió dollár
Eddigi összbevétel: 66 millió dollár

Egy komment

  1. Jó írás, ugyanígy látom én is.
    Százalékban is ugyanennyit adnék neki.
    Talán Wahlberg családi jelenetekből húztam volna még pár percet, de azert az is elment. De tényleg a pusztulás képei miatt lesz emlékezetes es karfaszorítós.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *