1

Vaksötét (Don’t Breathe)

vaksotetposter

Világtalan emberrel kikezdeni nem tanácsos. Rutger Hauer a Vak végzetben szépen meg tudta védeni magát. Nem szabad lebecsülni a fogyatékkal élőket, a Hush-ban is gyorsan megtanulja a fegyveres férfi, hogy nem kellett volna játszadozni a süketnéma hölggyel. Ezúttal három fiatal kénytelen rájönni, hogy jobb lett volna, ha inkább máshová törnek be.

Egyszerű, könnyű és gyorsan letudható rablásnak indult. Rocky, Alex és Money a detroiti gizes-gazos külvárosban szemel ki egy házat, ahol elvileg sok pénz lehet. Nagyon sok pénz. A tulaj pedig egy vak veterán. Szóval mi baj lehet? A riasztóval elbírnak, az ingatlanba be tudnak surranni, a tulaj este amúgy is alszik. Csakhogy a férfi rájön, hogy mi zajlik körülötte és bizony a behatolók számára is kiderül, hogy nem olyan gyámoltalan.

dooooontt

Fede Alvarez a Gonosz halottal mutatkozott be a mozikban és alaposan tortúrának tette ki Jane Levy karakterét. Tobzódhatott a vérben, brutalitásban és erőszakban. Újabb horrorjában megmutatja, hogy másképp is képes durvább jeleneteket prezentálni és Levy-t ismét alaposan meggyötri. Gusztustalan pillanatok ezúttal is akadnak, de teljesen másmilyenek, mint előző filmjében. Jelen esetben inkább a feszültséget fokozza, tornázza fel egyre jobban és meglepetésekből sincs hiány.

„Ezekért kellene szorítani?” – tárhatnád szét kezed a trió láttán. Miért is kellene szurkolni a betörőknek? Csúnyán ki akarják rabolni a szegény öreg vak alakot. Ha benn ragadnak a házban, hát benn ragadnak, megkapják, amit megérdemelnek. Azonban a remek macska-egér „játék” közben a ház tulajáról is megtudunk egyet-mást és borul minden, amit eddig gondoltunk.

dontbreathekep2

Alvarez zseniálisan vezeti fel a betörést, kamerájával végigsuhan a házon, megmutat pár részletet. Szóval a vak ember ágya alatt fegyver van? Miért őrzi annyira a pincét? És mi lehet a csengettyű (kolomp?) funkciója? Szenzációs, ahogy a fiatalok próbálják elkerülni az olykor mozgásban lévő tulaj, ahogy egyik helyről a másikra akarnak eljutni. A direktor egy ponton megismerteti a szerencsétlen tolvajokkal a tényleges vaksötét fogalmát is, olyan helyzetet teremt, ahol a látásukra nem számíthatnak.

Manapság a home invasion-szerű thriller-horrorok körében nagyítóval kell keresni a jobb és nézhetőbb darabokat. Néha kijön egy-két érdekesebb és izgalmasabb film. Ám a Vaksötét alaposan feladta a leckét, hiszen nem csupán feszült, de nagy meglepetéseket tud okozni, fordulatos és félelmetes. Némileg szomorú, hogy nem voltak igazán bevállalósak. Lecsippenthettek volna úgy 10 percet a végéből, akkor lett volna igazán ütős és merész. 90 %

imdb: 7,4
rottentomatoes: 84 %

Büdzsl: 9,9 millió dollár
Eddigi összbevétel: 147,1 millió dollár

Egy komment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *