32

Batman Superman ellen – Az igazság hajnala (Batman v Superman: Dawn of Justice)

batmansupermanellen

Mielőtt Ben Affleck aláírt volna Bruce Wayne/Batman szerepére, a stúdió figyelmeztette, hogy a döntés bizony nagyobb felháborodást fog kelteni az interneten. A színész egy interjúban viccesen és vidáman elmesélte, hogy végül csak aláírta a szerződést. Majd amikor szembejött vele a hír valamelyik hírportálon, ő bátran rákattintott, majd lepörgetett a kommentekhez. Az első hozzászólás a következő volt: Neeeeeeee! Mint kiderült, a Warner jól választott, nem kellett aggódni, Affleck abszolút megállja a helyét. És Gal Gadot is kellemes meglepetés Csodanőként, Angelina Jolie-hoz hasonlóan (Tomb Raider, ugye) ő is képes elhitetni, hogy karaktere határozott, kemény és állja a sarat nehéz helyzetekben is. A szereplőkön nem múlott a dolog, és nagy megkönnyebbülésre a legnagyobb probléma csupán annyi, hogy Batman és Superman nagy dérrel-dúrral beharangozott csörtéje nem tart sokáig.

batmansuper12

Az Acélember esetében a rajongók egyik nagy fájdalma volt, hogy a főhős emberéletekkel mit sem törődve üti-vágja Zod tábornokkal egymást. Zack Snyderék is olvasták a panaszokat, éppen ebből kezdték építeni a történetet. Habár a világ megmenekült, de jó néhány személynek ökölbe szorul a keze, ha szóba kerül Superman. Bruce Wayne szintén nem tartozik a földönkívülit imádók táborába, ugyanis a nagy csatában neki dolgozó, ártatlan emberek vesztek oda. Úgy érzi, hogy meg kell állítani a hatalmas erővel rendelkező alakot, aki a pusztítás óta nem állt nyilvánosság elé és nem szolgált magyarázatokkal. A gothami milliomos rögeszméje lesz Superman legyűrése, nem tud szabadulni a gondolattól, és szülei halálán kívül immáron más rémálmokkal is számolnia kell.

Megmondták a DC-nél, hogy nem a marveli utat akarják bejárni. Ami egyelőre nagyjából annyit tesz, hogy Batman eredettörténetet kihagyják. A sötét lovag sokat látott, harcedzett, meggyötört karakter, Wayne már ritkán ölti magára a jelmezét. Kúriája megsemmisült, hű társával Joker végzett. Valami elpattant benne és ha információra van szüksége már egyáltalán nem finomkodik, nem válogat az eszközökben. Ki is mondják a filmben, hogy sajnos kevés jó maradt. Mindegy is, hogy átálltak a másik oldalra vagy esetleg elhaláloztak. Mindenesetre Wayne eléggé eltökélt és dühös, Lex Luthor pedig tesz is róla, hogy létrejöjjön az ütésváltás a kryptoni és a lovag között.

batmanvsupe

Luthor ravaszdi, befolyással és hatalommal bíró, érthetetlen és homályos szövegeket előadó örült figura. És rettentően irigy. Ugyanis az eddig megszerzett tudása, vagyona és ereje túlságosan kevés ahhoz, hogy irányítani tudja Supermant, ráadásul ő is hasonló erőt akarna magának. Személyiségét kissé elhibázták, ugyanis Jesse Eisenberg úgy játssza (mondhatni, olykor túljátssza) Luthort, mintha egy pár éves kölök lenne, akinek két nagy pofon kéne, hogy magába szálljon.

Zack Snyderre jellemző, hogy akkor van igazán elemében, ha beindul az akció, lassítva mutogathatja az akciót, legyen az akár ókori haddelhadd vagy csajos bunyó. De ezúttal eléggé visszafogta magát, foglalkozik karaktereivel (többségével legalábbis), a motivációkkal, amelyek nem csak úgy lógnak a levegőben, hanem világosak és érthetőek. Fel kell vezetni, hogy a két ikonikus figura egymásnak essen, és ne csak valamelyen mondvacsinált indokkal induljon be a zúzás.

batmanvsupermankep11

Amikor Superman megjelenik Batman hívó szavára (jelére), Snyder nagy mosollyal csapja össze a kezét, hiszen végre az akciók és a látvány terén is kiélheti magát, csak éppen nem tart sokáig a haddelhadd. El lehetett volna valamennyivel nyújtani a „párbajt”, ha már ez a film címe. De a viszonylag rövid bunyó után jöhet Doomsday is, vele csak nő a pusztításfaktor, illetve betoppanhat Csodanő is, akinek jelenléte igencsak aranyat ér.

Az igazság hajnala – teszik hozzá a Batman Superman ellen után a címben. Ami annyit tesz, hogy megágyaznak az Igazság Ligájának. Egy hogy kikből fog állni a nagy csapat? A filmből kiderül, és nem kell aggódni, hogy a színészek terén melléfognak, mivel Henry Cavill, Affleck és Gadot is kiváló választásnak bizonyultak. Az alapozás megnyugtatóan jó lett – se nem billeg, se nem nyikorog – így csak remélni lehet, hogy a DC folytatja a kitaposott utat. 80 %

imdb:  7,7
rottentomatoes: 29 %

32 komment

 1. Végre egy korrekt kritika. Grat! Teljesen rendben volt a film, úgy érzem, nem fogja a Polgárháború nálam ütni Batmanéket (akármennyire is szeretem RDJ-t). Affleck hatalmas volt, talán a legjobb Batman és önmagabán az egész karakter nagyon jó volt. Tény, nem volt tökéletes minden, de aki kicsit is képen van a DC képregényekkel, annak tetszeni fog

 2. Amikor meg tudtam hogy Snyder rendezi, és Goyer írja, már féltem előre, mi lesz. Aztán a sok negatív kritika hatására aztán tényleg nem sok jót vártam, de a film ezeket a várakozásokat is bőven alulmúlta. Egy vásári gagyi. A karaktereknek nem sok köze van a képregénybeli énjükhöz. Luthor iszonyatosan béna, Batman karaktere egy gondolkodni képtelen izomagy, Superman olyan semmilyem, Csodanő meg kb. semmit nem csinál egész filmben. Nem tudom, mennyire a színészek hibája, de pocsékul írták meg a karaktereiket, meg hát a dialógusok is szörnyűek. 1-2 jó jelenet van a filmben, de amúgy össze van csapva, logikát nagyon nem kell keresni benne.

  • Batman gondolkodni képtelen? Inkább egy kissé megkattant, érzelmeire hallgató karakter. Nem tud túllépni a múltban megesett tragédiákon, kicsit magába zuhant. Mellesleg szülei halálán kívül arról álmodik, hogy Superman milyen pusztítást tud véghezvinni. Szóval igen, mindez kihat a gondolkodására.

 3. Azert eleg vicces vegigolvasom a kritikat, nem is rossz, korrekt iras majd a vegen rottentomatoes 29% pfffffff hat ezen nincs mit szepiteni

 4. Batman stratégiai gondolkodása itt jön ki talán a legjobban az összes Batman film közül. Az egymás elleni harc pedig szinte mintha a képregényből teljesen átlett emelve. Természetesen ezzel nem azt mondom hogy veri a Nolan-féle batmant, de azt mondani, hogy teljesen agyatlan, az nem egészen korrekt

 5. úgy lehet eddig ez volt a legjobb képregény film amit eddig láttam! mindenki szidja Zack Synadert de ő pont az az ember akinek csak egy rendes forgató könyv kell és csodákra képes (bár én nagyon szeretem ezt a fajta vizuális stilizációt amit képvisel). Nem tökéletes a film, 2 jelenet kifejezetten kínos, de mindezek ellenére minden egyes pillanatát élveztem! A paradémonok és “flash üzenete” hidegrázós volt! Nem az a jópofizós, nyálverős film mint a bosszúállók. Itt minden karakter iszonyat menő!

 6. Kiváló film! Szuper! Remek kezdete az Igazság Ligája franchize – nak! Nekem a filmben Csodanő volt a legfontosabb, az egész filmet egyedül miatta néztem meg. Boldog vagyok hogy végre vásznon láthattam, és elégedett vagyok vele, nem okozott csalódást nekem.

  A filmnek csak egyetlen hibája van. Az hogy a készítők azt ígérték, hogy benne lesz a filmben Aquaman, Cyborg, Flash is. De ez hazugság, mert személyesen meg sem jelennek a filmben, csupán pár másodperces kamerafelvétel látható róluk, ennyi. Ezért haragszom a készítőkre.

  És én a magam részéről örültem volna ha Michael Cane marad Alfréd, szerintem hozzá jobban illik a szerep, mint Jeremy Ironshoz.

  És nem értem mit képzeltek a készítők, hogy megölették Supermant? Már elfelejtették, hogy lesznek Igazság Ligája filmek, melyekben Superman létfontosságú lenne, erre fogják magukat és megöletik?! Hogy a kóbor mókus bolyhos faszába tervezik majd feltámasztani?

  • Pár másodperces IgazsgágLigája-tagok: előkészítés. ,,A kevesebb néha több.”
   Michael Cane maradás: ez már nem a Nolan-filmek.
   Supi-feltámadás: a képregényben is megtörtént valahogy.

  • Nem halt meg csak kómába esett. A film utolsó képkockáján pedig láthattuk, hogy már ébredezik.

   • A képregényekben egyébként sincs olyan, hogy örök halál. Minden hős meghal egyszer-kétszer. Mellesleg lehet, hogy Supi elhunyt, simán benne van, de a közelgő nagy fenyegetés valamiképpen kihat rá és feléled. Majd kitalálják. 🙂

 7. rem unalmas egy film volt.
  en csalodtam benne. kb 20-25 p ami lätvänyos es er vmit.
  a többi karakter kap pär mp-et a bemutatäsra , kedves nezö erd be ennyivel , eisenberg mint luthor egy vicc , abszolute nem vehetö komolyra a figura . Irons is epp ellätta a feladatät es enni. Caine Alfredkent tudott vmi bäjt vinni bele es jobb munkät vegzett. Affleck meglepöen jo volt pedig nem biztam benne. Sokszor a ket fö karakter egy faarc verseny de lehet nincs mit tenni ha ezt kertek tölük. A millo belassitott jelenet is kevesebb lehetett volna. Az autos jelenet teccett kimondotan , de akkor is 5 pontot adnek a 10 böl erre 🙁

 8. Nem tökéletes de korrekt munka. Talán ha kapunk valami meglepetést, ha nem mondják meg h Gadot WW akkor még hihettük volna azt is egy darabig hogy Selina Kyle. Sajnálom, hogy megmutatták Aquamanéket ennyire is, sokkal misztikusabb lett volna ha csak azt a szimbólumaikat mutatják meg, amikor Bruce megtalálja WW-ről a képet. Bale Bruce Wayne-je még mindig a top, viszont mint Batman, Affleck alakítása nálam mostantól a favorit, eleve nagyon jól eltalálták a dizájnt és elég badass is lett. Eisenberg Luthorja zseniális, Gadot is remek volt. Ami még talán kis negatívum a vége, mert mondjuk elég lett volna Supermant kivinni a napra nem? és ezt Loius biztos tudja szal ezt így nem értettem, de ha már így akarták befejezni legalább a végén ne mutatták volna meg a koporsóról elemelkedő földet, addig teljesen elhittem, hogy valóban meghalt, megmaradt volna a misztikum.

 9. Ma néztem meg. Rendeztem a gondolataim és arra jutottam, hogy a film 70%-os lett. Hosszú bevezető, amelyet lehetett volna feszesebbre is szorítani. Batman ok, de nem egy Nolan Batman. Szerkója tök jó, a páncélra gondolok. Rossz vágások vannak benne, nem spoilerezek, mert sokan nem látták még, de nyilván ezt az űrt a rendezői változat, majd pótolja. Az akcióval nincs baj, talán ehhez a részhez ért legjobban Zack ezt már tapasztaltuk az Acélemberben is. Lex jelleme talán übereli Jokert is, persze ez negatívum, nem Lex karakteréhez való bármennyire is elvetemült dolgokra képes. A fikázóknak annyit, hogy vannak hiányosságok tény, de nem szar film, mert úgyis megnézi mindenki a folytatásokat is hiába a fújolás, csak a duma van, mert lesz igazság ligája ez már biztos a studiót csak a bevétel érdekli az pedig már most is vastag. Ennyi! 😛

 10. Egészen hihetetlen, hogy a Warner ilyen szinten képtelen kihozni a benne levő potenciált a DC univerzumból. De az még inkább elképesztő, hogy vannak akik képesek olyat leírni, hogy ez volt minden idők legjobb szuperhős filmje. Egyszerűen a fejemet tudom csak fogni. És a mai napig napig nem tudom felfogni, hogy hogy van az, hogy a kritkusok képesek időnkét reálisan felmérni egy film értékét, máskor meg totálisan ignorálják ugyanazokat a problémákat egy filmnél. Ez a film legjobb esetben is 60%, totál középszer, tele történetvezetési, logikai, tempó és koncepciós hibákkal. De azért mégiscsak ikonikus karaktereket látunk, ami legalább valamilyen szinten élvezhetővé teszi a dolgot. Inkább csak unalmas jellegűek, semmint idegesítőek a problémák. A 29% és az 5\10-es osztályzat a rottenen nagyjából reális, az imdb-n is kúszik lefele, beáll kb. majd olyan 7 pont körüli szintre. Egyszerűen agyilag nem tudom felfogni, hogy akkor az Erő Ébredése hogy tud 92%-on állni, mikor ennél durvább szarvashibák tömgelegétől hemzseg az a film. Azért arra rohadtul kíváncsi lennék, ha fél évvel később újra kéne pontoznia a kritikusoknak a filmeket, milyen pontszám módosulások lennének egy-egy filmnél.
  Még annyit, hogy az a tíz éve tervezett Wolfgang Petersen féle film ezerszer jobb sztorival bírt, mint amilyen ez lett.

  • Messze van minden idők legjobb szuperhős filmjétől. Bár mondjuk mit nevezhetünk a legeslegesjobbnak a témában?:)
   Mindenesetre ha a DC rajongóknak nem tetszik az irány, akkor gyorsan kifullad a mozis univerzum.

   • Az eddigi legjobb képregényfilm A Sötét Lovag, ez nem is kérdés! Egyébként még Nikodémus véleményére várok: döntse el akkor ő a vélemény-háborút! 😉

  • Valaki anno az Avatarra is azt mondta hogy minden idők legjobb filmje. Én meg csak pislogtam. Szóval vannak ilyenek. Én mondjuk nem mar agyalok azon hogy mi miért van.

   Egyébként én sem mondanám hogy ez minden idők legjobb szuperhős filmje. De melyik is az vajon?

   Azt tényleg érdekes lenne ha fél év múlva újra pontoznának filmeket.

   Ha már az Ébredő Erő szóba került én arra is kíváncsi lennék hogy azok közül akiknek nem tetszett és azt mondták hogy Lucasnak kár volt eladnia jogokat, hányan mondták a Baljós Árnyak után hogy Lucas elhúzhatna Star Wars közeléből.

 11. Unalmas volt. Örökkévalóságnak tűnt. Komolyan azt hittem, sose lesz vége.
  Szeretem Snyder filmjeit, de ezt most elszúrta.

 12. Felemás élmény volt, akárcsak Az acélember 3 évvel ezelőtt.

  A nyitány kiváló, és az első másfél óra egy Snyder-filmhez képest meglepően ügyesen építkezik, bár elég egyszerű a sztori. Ben Affleck Batman/Wayne-je teljesen rendben van, Superman sajnos elég butának lett megírva, WW pozitív meglepetés, de nem tudom, hányszor kell még elviselnünk Batman obligát eredettörténetét meg a frusztráló rémálmokat. Eisenberg valami rettenetes, nyakon kellett volna vágni, hogy ne ripacskodjon már annyit.
  Minden beállítás, minden párbeszéd nagyon kúl akar lenni, én egy idő után mindkettőbe belefáradtam – túltolták. A baj az, hogy a nagy akció előtt nem sokkal a film is teljesen elhülyül, és hiába a viszonylag izgalmas felvezetés, az eszetlen rombolda teljesen agyoncsapja.
  A fokozást pár filmen keresztül csinálhatják még (Darkseid! Brainiac!…), de aztán valami mást kell lépni, különben kifullad az egész.

  Ahogy a Marvelnél, itt is inkább a szokatlan érdekelne (pl. SuiSq), nem tudom, mennyire lesz tér komolyabban kísérletezni a zsánerrel.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *