6

A Vadász és a Jégkirálynő (The Huntsman: Winter’s War)

vadasz

Grandiózus dark fantasy-ként harangozták be négy évvel ezelőtt a Hófehér és a vadászt. Rupert Sanders reklámokon edződött szakember egy látványban erős, viszonylag hangulatos, de sajnos eléggé feledhető filmet adott ki kezei közül. Ráadásul egy ideig nem is a befolyt bevételeken, hanem a rendező és a Kristen Stewart közötti afféron csámcsogott a (bulvár)média. Később a stúdió a franchiseláz jegyében engedélyt adott a folytatásnak, amiben se Sanders, se Stewart nem vett részt, de Hemsworth és az előző rész fénypontja, Charlize Theron is visszatért.

vadaszjegkiralyno1

A következő rész afféle prequel és sequel egyveleg, vagyis a történések egy része még azelőtt játszódik, hogy Hófehér elfoglalta helyét a trónon, a maradék játékidő cselekménye pedig Ravenna (Charlize Theron legyőzése után zajlik. Mint kiderül, a gonosz és ármánykodó Ravenna húga, Freya (Emily Blunt) egy bizonyos eset után kizárva az érzelmeket az életéből, jégkirálynőként az uralma alá vont területeken lemészárolja a felnőtteket, gyerekeikből kineveli saját seregét. De a két legjobb harcosa, Eric (Hemsworth) és Sara (Jessica Chastain) mégis egymásba szeretnek, ami nem kerüli el Freya figyelmét sem.

Szeretem a meséket. Már gyerekként megismertették velem Jancsi és Juliska, Csipkerózsika és természetesen Hófehérke történeteit. Ezáltal valamelyest mindig régi ismerősként tekintek a karakterekre. És bizonyára így van ezzel mindenki (vagy a nagy többség legalábbis). Tisztában van ezzel a filmipar is, elviekben nem lenne nehéz a klasszikus figurák köré épkézláb kalandos eseményeket szőni. Csak hát olykor inkább a látvánnyal törődnek és a forgatókönyvre kevés figyelmet fordítanak.

vadaszjegkiralyno2

És a második felvonásban leginkább a főszereplőt vagyis inkább a Vadászt illetheti negatív kritika. Elviekben a Chris Hemsworth által játszott, mindenki által ismert, sokat látott és tapasztalt férfi állna a középpontban. De mégis, a játékidő nagy részében főleg menekül, csapdába esik, megmentik és leütik. Nagyjából úgy, ahogy a törpök a Hobbit első két részében. Így viszont eléggé nehéz komolyan venni, még akkor is, ha csak egy meséről van szó és Hemsworth szimpatikusan formálja meg a Vadászt. Csak hát a show-t inkább a hölgyek lopják el. Nála sokkal veszélyesebb Chastain Sara harcosnője aki nem csupán egy kemény karakter, hanem nagyon is vonzó, egészen jól áll neki a szerep. Emily Blunt inkább csak az elején és a végén látható, könnyedén megbirkózik a fagyos Jégkirálynő eljátszásával, Theron pedig már az előző részben is kiemelkedő volt.

Cedric Nicolas-Troyan effektes múlttal rendelkezik, épp úgy, mint kollégája, a Demónát ledirigáló Robert Stmoberg. Hozzá hasonlóan ő is különösen odafigyelt a látványra, bár manapság az a minimum, hogy egy 100+ millió dolláros film jól nézzen ki. Elődjéhez, Sandershez képest szintén próbálta némileg komorabbá tenni a fantasy-t, itt-ott némi vért is láthatunk, de azért igazán félelmetes lényekre vagy nagyobb durvulásra nem kell számítani. Akad néhány komolyabb jelenet, de míg az előző filmen érződött, hogy alkotója jobban örült volna, ha hagyják, hogy darkosabb filmet készítsen, addig Nicolas-Troyan munkájáról lerí, hogy a direktor szíve inkább a könnyed hangvétel felé húzott. És a viccelődésről és a humorizálásról a törpék gondoskodnak, kvázi csak ennyi szerepük van, hogy Hemsworth-ék mögött baktassanak.

A Vadász és a Jégkirálynő megőrzi meseszerűségét, ami kifejezetten örömteli. A folytatásokra jellemző, hogy próbálnak rákontrázni az előző felvonásra, csakhogy nagy csaták és ütközetek nem akadnak, és őszintén szólva e miatt nem lesz hiányérzetünk. A kimért komorság mellett van humor, kaland, szerelem és egy badass Chastain, ezek egyvelege pedig elég egy korrekt meséhez.

imdb: 6,2
rottentomatoes: 16 %

Büdzsé: 115 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 34 millió dollár
Eddigi összbevétel: 132 millió dollár

6 komment

  1. Igen, korrekt, de semmi több. Számomra – aki eléggé várta ezt a filmet – sajnos elég nagy csalódás! Az 1. rész dark fantasy volt. Ez se nem dark (annál könnyedebb a hangvétel), fantasynek meg nem elég látványos. Itt ugye alacsonyabb volt a költségvetés, úgy látszik, ebből ilyen semmilyen filmre futotta. Pozitívumok a törpök; anélkül, hogy spoilereznék: az ő szerepeltetésük önmagában egy poénra épül, amely koncepciót nagyszerűen végig is viszi a film. Nekem ők tetszettek legjobban a filmben, és számomra Hemsworth sem okozott csalódást. Az, hogy ilyen töketlen lett a Vadász, az a forgatókönyvíró hibája. Szóval gyenge rendező, gyenge forgatókönyv, dicsérhető színészek. De többet vártam. SOKKAL TÖBBET! 🙁

  2. Megnéztem, és sajnos azt kell mondjam, csalódás. Nem mondom hogy rossz, de többet vártam. Az első rész jobb volt. Ebben kevesebb az akció, a látvány. A legjobban azt sajnáltam hogy az első résszel ellentétben itt nem csapnak össze hadseregek. Természetesen ami látvány és trükk van, azok csodálatosak, de az összhatás akkor is gyengébb az első részhez képest, meg vannak ismétlődő varázslények is. Meg semmi értelme a két törp férfi jelenlétének a filmben, lehet rajtuk nevetni egy kicsit, de semmi hasznuk. Nálam az első rész 10/8, ez viszont nem több 10/6-nál.
    A film egyetlen pozitívuma szerintem a gyönyörű főhősnők, a jégkirálynő, és Sarah nagyon szépek. Ők tetszettek, csak velük vagyok elégedett.

  3. Egyébként Chastain eléggé jól mutatott ebben a közegben, nagyon is. Szerintem Hollywood egyszerűen képtelen felmutatni egy igazán, igazán dögös hősnőt, aki úgy néz ki, mintha a képregények lapjairól lépett volna le. Talán a Lotz-féle Fekete Kanára a Zöld Íjászból és a Fenegyerek Elektrája, Elodie Yung volt a legjobban kinéző hőscsaj, de ezek is sorozatok.

    • Nem tudom miért van Elektráért meghalva mindenki, majdnem annyira idegesítő volt, mint Matt kínlódása, Megtorló mentette meg az évadot.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *