0

Top 10: Tíz sztár, aki ellenáll(t) a szuperhősfilmeknek

A héten újra debütál a mozikban a képregény-univerzum legikonikusabb gonosztevője, Joker. Todd Phillips Martin Scorsese által felügyelt alkotása ezúttal kizárólag főszereplőjére koncentrál, és az előzetes hírek szerint egészen egyedi alakítást láthatunk a főszereplő Joaquin Phoenixtől. A különc viselkedéséről és gondos szerepválogatásáról ismert színész most csábult el először a szuperhősfilmek világába, merész (és úgy tűnik, díjakban is gyümölcsöző) vállalkozásának ürügyén nézzük azokat a hollywoodi sztárokat, akik eddig következetesen távol tartották magukat mindenféle köpenyes hőstől!

írta Nikodémus

Joaquin Phoenix

Nyitásként emlékezzünk is meg a tehetséges testvérét tragikus körülmények között elvesztő Puerto Ricó-i származású színészről, aki terhelt családi hátteréből és gyakran zűrös magánéletéből merít erőt elképesztően intenzív alakításaihoz. Kisköltségvetésű filmek után a Gladiátor antagonistájának szerepe tette széles körben ismertté, manapság pedig gyakorlatilag megteheti, hogy válogat a szerepek között. Épp ezért meglepő, hogy elvállalta egy Joker-eredettörténet főszerepét, noha az alkotók hangsúlyozzák, képregényes felszínesség helyett lélektani/pszichológiai hitelességre törekszenek a bukott komikus történetének elmesélésekor. Phoenix köztudottan baráti kapcsolatot ápolt a karaktert korábban megformáló Heath Ledgerrel, aki tragikus halála után megkapta az aranyszobrocskát. Annyi jelölés után talán most Phoenixnek is sikerül begyűjtenie az Oscart.

Daniel Day-Lewis

Nem kevésbé szofisztikált ízléssel alakította pályáját az ír-brit színészisten, aki három Oscarjával, nem mindennapi elkötelezettségével és a “method acting” következetes képviseletével vonult be a filmtörténelembe. S mivel szűk két éve (úgy tűnik, végleg) letette a lantot, szuperhősös alakítást valószínűleg már nem is láthatunk tőle. Nincs is erre szükség, van elég remeklés az életműben.

Tom Cruise

A nyolcvanas évek elején feltűnt Cruise talán az utolsó igazi, klasszikus értelemben vett filmsztár, aki tudatos imázsépítéssel és producerkedéssel dacol az álomgyárat eluraló képregényfilm-uralommal. Pedig volt, hogy felmerült Vasember (Marvel) vagy Zöld Lámpás (DC) szerepére az épp menetrendszerű blockbuster előkészítésekor. Sebaj, inkább saját magának épített franchise-t: a Mission: Impossible egy kisebb hullámvölgy után jobban pörög, mint valaha; a Universal szörnyuniverzuma bebukott A múmia-remake-kel; Cruise pedig több pályatársához hasonlóan elkezdi játszani a B oldalt (Top Gun: Maverick).

Brad Pitt

Néhány szépfiú-szerep után gyorsan bebizonyította, hogy a tinilányokat megvadító kinézet mögött komoly színészi tehetség lapul (12 majom, Hetedik, Harcosok klubja), Brad Pitt tehát szupersztár-státuszba került az ezredfordulóra. Karrierje lassan évtizedek óta ráérősen kanyarog, filmmániája és produceri tevékenysége (no meg gyakran kitárgyalt magánélete) szinte felemészti filmszerepeit. Ha viszont elvállal valamit, abba belead mindent. Pitt nagy visszatérése idén zajlott: szerepelt az új Tarantino-filmben, és James Gray is instruálhatta legújabb scifijének forgatásán. Szuperhősfilm? Szóba se kerül.

Tom Hanks

Ő az, aki abszolút legalulról indult: fiatalkorában csaknem bármit elvállalt, hogy felszínen maradhasson. Hanks filmográfiájának elején ezért van néhány elnéző mosollyal kezelt blődli, ám amikor már megtehette, bevállalós volt: elsőként szinkronizált animációs figurát (Toy Story), elsőként játszott AIDS-es karaktert (Philadelphia), és elsőként vállalta egy irodalmi igényű graphic novel megfilmesítésének szerepét (A kárhozat útja). A kockázatvállalás aztán producerkedésre és presztízsprojektekre (no meg alkalmi rendezésre: Larry Crowne) cserélődött, ám a remek humorú, Spielberggel (és fél Hollywooddal) pacsizós viszonyban lévő Hanks nem szorul rá a képregényfilmek mai divatjára.

Leonardo DiCaprio

Noha a Titanictól számítják fősodorbeli ismertségét, DiCaprio már korábban letette névjegyét az álomgyárban néhány komoly munkával (Gilbert Grape, Egy kosaras naplója, Teljes napfogyatkozás). A fiatal, ambiciózus színész ezután belefutott pár kisebb fiaskóba (A part), majd szövetséget kötött Scorsesével (kár, hogy utóbbinak épp egy halványabb korszakában). A filmszerepek egyre ritkultak (legutóbb 4 éves kihagyás adódott), a környezetvédelmi aktivizmus egyre fontosabb volt, és a bevallott Oscar-hajsza 2016-ban mindannyiunk megkönnyebbülésére véget ért. Bár pletykálták erre-arra, DiCaprio mindmáig ellenáll a kockásból készült filmeknek.

Ryan Gosling

A gyereksztárságból (Disney Channel) nehezen kikecmergő fiatal színész merész szerepválasztásaival hívta fel magára a figyelmet (A hitetlen, Fél Nelson), ezután pár romantikus szereppel kilőtt a szupersztárság felé. Rendezői hajlamai kevéssé arattak sikert (Lost River), ám mindeddig példátlan magabiztossággal építgeti életművét, csupa emlékezetes mozival. Csak klasszikusan: legyen akár politikai thriller, melodráma, science fiction, önironikus vígjáték, musical vagy életrajzi film. Úgy tűnik, ebbe a sormintába nem férnek bele a sztreccsruhás figurák.

Meryl Streep

Hollywood nagyasszonya rekordszámú Oscar-jelöléssel büszkélkedhet: szinte már komikus, hogy ha az utóbbi két évtizedben feltűnik a mozivásznon, azonnal jelölik. Pedig hiába a Streepet körülvevő kultusz, pár ügyetlen szerepválasztás így is becsúszik (Mamma Mia!, Vadregény, Dübörög a szív). De úgy tűnik, ez sem karcolja meg a női jogokért rendszeresen szót emelő színészistennő karrierjét. Pályatársai közül többen elcsábulnak mondjuk a Marvelnek (pl. Glenn Close, Cate Blanchett), ő nem.

Julianne Moore

Az amerikai színésznő, aki felfedezését Spielbergnek köszönheti (ő tette be ugyanis a Jurassic Park folytatásába), okosan próbál egyensúlyozni a nagy franchise-ok (Éhezők viadala, A hetedik fiú, Kingsman) és a kisebb, díjvadász drámák között. Erőfeszítéseit négy éve Oscar-díj koronázta (a Megmaradt Alice-nek főszerepléért), ami után úgy elengedte magát, hogy rábólintott a Kingsman folytatásának főgonosz-szerepére. Nem tett jó lóra: habár élvezetesen ripacskodott, a film nem sikerült túl jól.

Kristen Stewart

Biggyesztett száj, unott tekintet, minimál-mozgás: ez jut sokak eszébe Kristen Stewartról, holott a milliók által gyűlölt Alkonyat-filmsorozaton túl komoly filmográfiát építgetett a Los Angeles-i születésű színésznő. Csakúgy, mint pályatársa, Robert Pattinson, tudatosan fordult el a fősodorbeli sikerektől, és egyre-másra próbálta ki magát elgondolkodtató drámákban és függetlenfilmes produkciókban. Dolgozott Woody Allennel (Café Society), szerepelt kultregény-megfilmesítésben (Úton), most pedig úgy tűnik, visszatér a látványfilmekhez: hamarosan Charlie egyik angyalaként debütál az immár második újragondolásban.

…és a végére két kakukktojás:

Christian Bale

A walesi színész egyetlen egyszer mondott igent képregényfilmre, bele is trafált: Christopher Nolan Batman-trilógiájában lehetősége nyílt (szuperhőstelenített) karakterének árnyalt ábrázolására, drámai mélységek megmutatására, és az össznépi kritikai (és közönség-)hozsanna közepette teljesen jól jött ki a dologból. Azóta szó sincs persze arról (főleg egy Oscar bezsebelése után), hogy visszatérne a szuperhősökhöz.

George Clooney

A filmtörténet egyik legőrültebb, legviccesebb ballépését a fiatalkorában (Tom Hankshez hasonlóan) bármit elvállaló Clooney produkálta: a Vészhelyzetből már kinőtt, sztárságra vágyó színész irtózatosat bukott Batman szerepében a szórakoztatóan pocsékra sikerült Batman & Robin című filmben. Ő is, és a rendező Joel Schumacher is számtalanszor elnézést kért ezért a mozivászonra forgott gigantikus balesetért, Clooney pedig azóta sem merészkedett nemhogy képregényfilm, de nagyköltségvetésű látványmozi közelébe se. Ehelyett producerkedik és rendez, váltakozó sikerrel.

A fentiek közül kiket látnátok szívesen szuperhősfilmben?
Ti kikkel egészítenétek ki a listát?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *