6

A hetedik fiú (Seventh Son)

hetedikfiú

Még a 80-as évek végén láttam egy fantasy-t, ahol egy bölcs, öreg, hosszú szakállú, összeszűkült szemű varázsló maga köré gyűjtött néhány legényt, majd felkerekedtek, hogy szembeszálljanak a stop motion segítségével sárkányszerű lényekké átalakuló gonoszokkal. Nem tudom a címét, sem azt, hogy ki játszott benne, de nagyon is élveztem, mint ahogy akkoriban a tékák polcain fellelhető hasonló műfajú filmek többségét (Lou Ferrigno Herkulesét pláne). Megvolt ezeknek a maga bája és a színészek mindegyike elbírt az egydimenziós karakterekkel, akiknek kedvét az éppen aktuális zenehasználattal lehetett tudni. Akinek morognia kellett az morgott, de volt, aki vicces egysorosakat osztogatott két kardcsapás között. Az említett alkotás a komorabb kategóriába tartozott, elhullott néhány szimpatikus szövetséges, akadt egy-két áruló és a leküzdendő akadályokon nem futottak végig olyan könnyedén, mint a törpök a goblinok között A hobbitban. Szóval bátran nevezném dark fantasy-nek, A hetedik fiú viszont bátortalanul akar ebbe a kategóriába tartozni.

Gregory mester profi démonvadász, lehet, hogy vénnek tűnik, de nagyon is fiatalosan mozog és ha kell, elbánik a gonosz fattyakkal. Sajnos legutóbbi asszisztense elhalálozik, ezért újabb segéd után néz. Ilyenkor ugye a hetedik fiú hetedik fia jöhet szóba. Rá is talál a megfelelő legényre, azonban a kiképzésére nincs túl sok idő, hiszen Gregory egykori nemezise kiszabadult börtönéből és rettenetes dolgokra készül.

seventsong

Joseph Delaney Wardstone-krónikák regénysorozatának első része alapján készült a film. Szergej Bodrov a Mongollal hívta fel magára Hollywood figyelmét, de egy nomináció a legjobb külföldi produkció kategóriában még nem jelenti azt, hogy számít a szava. Inkább csak a neve, ami mellé oda lehet biggyeszteni az Oscar jelölést. A színészek ugyanis teljesen úgy viselkednek, mintha fittyet hánytak volna Bodrov utasítására vagy legalábbis lövésük sem volt, hogy éppen miről beszél, ezért inkább a saját fejük után mentek. Bridgesnek ugyan jól állna a szerep, de többször ripacskodik, szerencsére az évek meg a rutin megoldja a problémát és Julianne Moore is könnyedén elbír a szereppel. Mit keresnek ebben a filmben? Gyanítom, hogy valamilyen „ha megcsinálod, akkor teszünk róla, hogy megvalósuljon az a projekt, amit szeretnél” alku lehet a háttérben. Ben Barnes és Alicia Vikander leginkább a tini közönség miatt van, akik örömmel nézik, ha egy jó oldalhoz tartozó férfi a és sötét oldalon szendén pislogó lány romantikázik.

hetedikfiú2

Szűkös lehetett a költségvetés, hiszen olyan világ tárul elénk, amely elvileg tele lenne különféle lényekkel, de csak néhány teremtényt mutatnak meg. Szóval csak felvázolják, hogy miképp is néz ki a világ és ha a bevétel szép nagy lesz, akkor a következő részben ellőhetnek több puskaport…vagy varázseffektet. Már ha egyáltalán lesz folytatás, mivel a stúdió nem igazán bízik benne, ide-oda tologatta a bemutatót.

A hetedik fiú ártalmatlan mese, ahol úgy tűnik, hogy valaki dark fantasy-ben gondolkodott, de a fejesek minduntalan közbeszóltak. Ezáltal tényleg nem lesz más, mint egy mese, amelyben folyamatosan zajlanak az események és soha nem téblábolnak hosszabb ideig egyetlen helyen. „Egy olyan világban élsz, ahol a legendák és a rémálmok valódiak” – mondta Bridges új inasának. És egy tizenévest talán lenyűgöz a szöveg, a felvázolt világ és a látvány és úgy fogja 20 év múlva kezdeni irományát, ahogy én is tettem. Ám a többiek számára nem nyújt különlegeset a film, viszont hőseink nem lustálkodnak, úgy ahogy az ellenfél sem. Tény, hogy a fiatalabb korosztályt célozták meg, de összességében nem katasztrófa a produkció, mindenesetre kell némi nosztalgia hozzá.

imdb: 5,9

Eddigi bevétel: 60,5 millió dollár

6 komment

  1. Megnéztem, nincs semmi baj vele. Lehet hogy nem olyan nehézsúlyú fantasy mint a Gyűrűk ura vagy a Hobbit, de attól még remekül meg van csinálva, nyugodt szívvel mondom ezt úgy, hogy nem ismerem a regénysorozatot. Remélem folytatni fogják, szerintem megérdemli.

  2. Ezúttal nem értünk egyet. Ilyen rossz fantasyt régen láttam! Szerintem ennél még a Jeremy Renner-féle Jancsi és Juliska történet is jobb volt, pedig ott sem verdeste az egeket a szinvonal… 🙁

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *