105

A sötét lovag – Felemelkedés (The Dark Knight Rises)

new-poster-for-the-dark-knight-rises.jpg

Az előző részekről itt és itt olvashatsz.

Nyolc év telt el azóta, hogy egy szörnyű éjszakát követően Batman nyom nélkül eltűnt. Magára vállalta Harvey Dent államügyész minden vétkét, és a hősből üldözött bűnöző lett. Önfeláldozása azonban nem volt hiábavaló: a Dent-törvénynek köszönhetően Gotham békés várossá vált. Átmenetileg.  A városban feltűnik egy macskajelmezes betörő, aki sötét titkokat rejteget; és megérkezik Bane is, a különös álarcot viselő, gátlástalan bűnöző. Bruce Wayne féltve őrzött magánya nem tarthat örökké, a városnak ismét szüksége van a Sötét Lovagra. Ám a köpönyeg és az álarc ellenére úgy tűnik, Bane legyőzhetetlen.

the-dark-Knight-Rises-batman-bat-pod.jpg

Végre megérkezett, itt van, mi is megnézhetjük az év egyértelműen legjobban várt filmjét A sötét lovag felemelkedést. Nolan mindenképpen valami grandiózus, hatalmas művel akart végső búcsút inteni Batmannaek, így utolsó kalandja közel 3 órás lett. Elképesztő várakozások előzték meg a filmet, az első kritikák után halálosan megfenyegették azokat a kritikusokat, akik rossz véleményt írtak a filmről. Kevés olyan alkotás van amely képes megfelelni ilyen elvárásoknak, ám mindenki bízott Christopher Nolanben.

A filmet két jól elkülöníthető részre oszthatjuk, az első részt úgy a 80. perc után egy valóban megrázó és meglepő jelenet zárja le.A sötét lovag felemelkedés első fele merész, újító, izgalmas és hihetetlen baljós, sötét hangulatot árasztó. A karakterek remekül kidolgozottak, Wayne szerepében Christian Bale itt nyújtja legjobb alakítását. Az apátiából lassan felébredő férfi, aki próbálja visszanyerni régi formáját, aki újra szembeszáll a világgal, az ő karakterét nagyon eltalálták, hihetetlenül átjön a vásznon. Nolan csodálatos hangulatot teremt, végig érezzük a filmben, hogy a főhős valami elkerülhetetlen felé száguld, látjuk hogy Bruce szembenéz legyőzhetetlenségének hirtelen törékennyé vált illúziójával, és fájdalmasan nyilvánvaló halandóságával, érezzük, tudjuk, hogy itt bizony valami megrázó dolog fog történni. Alfred jeleneti szinte kizárólag, ezt az érzést erősítik.

bruce.jpg

Jó volt látni, hogy a filmnél megint képregényhűen dolgoztak és rengeteg kis részletet átvettek a ’90-es évek történeteiből. A Batman: Knightfall hatása nagyon érezhető a filmen, nem lövöm le a poént de szinte egy az egyben lemásolták a két karakter összecsapását és annak a végkimenetelét. Bane karaktere is sokat merít a képregényből, hiszen itt is egy börtönben nevelkedett, magát szellemi és fizikai szempontból egyaránt félelmetesen magas szintre tornázott brutális férfi, aki már felnőtt, amikor először megtapasztalja a szabadság ízét. Csak az erőszak nyelvén ért, és az „erősebb uralkodik” elvét vallja.

Batman első megjelenése a vásznon, – a történet szerint ugye 8 év után először – hihetetlenül erősre sikerült, a mozi egy emberként tapsolt és bolydult fel. Ahogy megszokhattuk, A sötét lovag trilógiánál, több mondanivalója is van a filmek, itt is felvetnek pár helyénvaló kérdést arról, hogy vajon mi teszi Batmant Batmanné – de a kézenfekvő gyermekkori trauma nem kerül említésre, mert a sztori ezúttal más irányból közelít a témához. A középpontban az erkölcsi hozzáállás áll, mint a Sötét Lovag elsődleges ismérve, többször is megjegyzi főhősünk, mindegy ki van az álarc alatt, hiszen bárki lehet Batman és ez itt a lényeg, a szimbólum, a remény szimbóluma!

the-dark-knight-rises-bane-vs-batman.jpg

Szóval az első fele a filmnek szinte tökéletes, remek, méltó folytatása A sötét lovagnak, néhol azt mondom még fől é is nő, ami pedig tényleg nagy szó! Aztán viszont Nolan beleesett abba a hibába, hogy mindenáron valami hatalmas, grandiózus lezárást akart csinálni a filmhez, valami olyat akart megvalósítani, amellyel a film egyértelműen az eddigi részek fölé nő.

A társadalomkritika amelyet a rendező le akar nyomni a torkunkon, túlontúl szájbarágós, a történet pedig nagyon el van nyújtva, felesleges a sok visszatekintés az első részre és igen be kell valljuk, néhol totál értelmetlen az egész, a fél évig szűk alagútba szoruló rendőrökkel, az újra formába lendülő Bruce-szal és leginkább az utolsó, nagy jelenettel ahol a rendőrök és a bűnözők felsorakoznak egymással szemben, kezükben a legmodernebb automata fegyverekkel. Mi az amit ilyenkor nem csinál az ember? Hát tuti nem kezdenek el egymás felé futva lövöldözni, mint azt a filmben teszik. Egyszerűen nem akartam elhinni hogy ez Nolan agyából pattant ki, hogy ő aki a realisztikus Batman ábrázolás megteremtője, ilyen idióta jelenetet forgat le.

dark-knight-rises-nyc-fight1-500x318.jpg

Ugyancsak zavaró volt Bane ábrázolása is, mint ahogy írtam, nagyon jól megágyaz a karakternek, ha nem is olyan emlékezetes mint Ledger Jokere, de azért simán ott a helye a legjobb gonosz karakterek között. Viszont ahogy haladunk előre az időben, úgy lesz egyre inkább mellékszereplő szegény maszkos barátunk, a végén pedig Bane olyan véget ér, ami után mindenki csak a fejét vakargatta.

Túl sok új karaktert akartak belepasszírozni a filmbe, és bár vannak olyanok akik tényleg jól működnek jól hozzák magukat, mint például Marion Cotillard, aki megint félelmetesen jól játszik, de vannak olyanok is mint például Joseph Gordon-Levitt, aki az utolsó egy percben lejátszódott jelenete miatt volt benne  a filmben, amúgy totál felesleges volt az ő szerepeltetése, semmit nem tett hozzá a filmhez, ha egy az egyben kivágják a filmből fel sem tűnne a hiánya. De a végén persze megértjük miért kellett őt erőltetni…

Joseph-Gordon-Levitt-and-Christian-Bale-in-The-Dark-Knight-Rises-2.jpg

Macskanővel vagyis Selina Kyle-al nem tudok mit kezdeni. Amikor kijöttem a moziból,  nagyon idegesített a karaktere, de aztán egyre jobban megbarátkoztam vele, most pedig már ott tartok hogy tetszik Anne Hathaway alakítása. A manipulatív nő, a hihetetlen akrobatikus bőrszerkós tolvaj tényleg jó volt. És hál isten nem esett bele a rendező abba a hibába hogy a 40 kilós csajjal verette meg a nagydarab rossz fiúkat. Michelle Pfeiffer még mindig a legjobb Macskanő, de Hathaway határozottan felnőtt hozzá.

tdkr-selina

Persze nem lehet azt mondani, hogy teljesen rossz a film második fele, hiszen Batman újbóli feltűnése, az amerikai foci meccsen lejátszódó jelenetek, Bane és Batman újbóli összecsapása mind, mind epikus jelenetek, amelyekre évek múlva is emlékezni fogunk. Wally Pfister képei tökéletesek, energikusak, nem hiába dolgozik kizárólag vele Nolan, Hans Zimmer pedig, sokadszor bizonyítja, hogy nincs nála jobb zeneszerző a szakmában.

Összességében A sötét Lovag Felemelkedés jó film, néhol nagyon jó, összetett, intenzív és grandiózus alkotás, mégis a trilógia egyetlen darabja ahol Nolan ambíciói talán túl nagyok voltak. Minden hibája ellenére méltó lezárása a trilógiának, de nem egy zseniális felejthetetlen darab mint A sötét lovag volt. Ettől függetlenül simán az év legjobb filmje eddig. 90%

imdb: 9,1

rottentomatoes: 86 %

105 komment

 1. Nem szeretem Nolan Batmanjét, az első idegesített, a másodikat Ledger vitte el a hátán (nem szánalomból kapott Oscart) de ez a harmadik ütött. Minden karakter a helyén volt (leszámítva, hogy még mindig nem tudom Bane hogyan kajál vagy iszik a légzőkészülékben)a sztori is oké, a zene fenomenális és a vége…
  SPOILER ON
  majdnem sírtam, pedig egészen eddig nem fogadtam a szívembe ezt a Batmant, aztán egyszer csak olyan volt, mintha az Eredet végén eldőlt volna az a totem.
  SPOILER OFF
  Ha egy szóval akarom kifejezni: mestermű.

 2. @Armida: Én is így voltam, a szerzőnek tulajdonképpen igaza van, objektíven nézve sok dolog hiányzott filmből, de elképesztő élmény volt. Persze direkt ilyen hatásvadász volt, de én is meghatódtam alaposan.

 3. Eddig egyértelműen az év filmje,Nolan annyira ráérzett erre a trilógiára,ez a rész kicsit lemaradt a 2.részhez képest,de így is zseniális. Tényleg ilyen egy jó film,néztem volna még így is tovább,és a végén…olyan rossz volt visszatérni a mindennapi rutinhoz,világba. Nálam 10/10,és még ha szeptemberben műsoron lesz magyarul, megfogom még nézni moziban párszor.

 4. “Hát tuti nem kezdenek el egymás felé futva lövöldözni, mint azt a filmben teszik.” Szerinted mit kellett volna tennie a rendőröknek? Ha jól emlékszem, akkor már csak 1-2 óra lehetett hátra a robbanásig, szóval mást nagyon nem tehettek! Szóval nem hiszen, hogy nagyon ráértek volna bármi mást csinálni. Ráadásul ez még semmi volt ahhoz képest, mint amit például az I. Világháborúban műveltek éveken keresztül!
  Blake meg szerintem inspirálóan hatott Gordonra és Batmanre is szerintem, bár ezt lehet, hogy csak én látom bele a történetbe.

 5. Ha nem derült volna ki a végén, hogy
  SPOILER

  Életben van hanem csak mutatják hátulról, akkor az ütött volna, így számomra csak Bane miatt volt tetszetős. Aki teheti nézze meg angolul, nagyon eltalálták a hangját, hátborzongató.

 6. Azelemzés utolsó 2-3 mondatával viszont teljesen egyetértek. Sajnos A sötét lovag szintjét nem sikerült túlszárnyalnia, pedig titokban reménykedtem benne!

 7. @foppa: Abban egyetértek, hogy Blake tulajdonképpen nem csak azért volt ott, hogy a végén szerepet kapjon, szerintem akkor is lehet fontos szereplő valaki, ha csak a film végén nyeri el igazi jelentőségét. (Ennyi erővel a posztban lehetett volna az is, hogy Miranda Tate minek volt a filmben, hiszen neki sem volt komoly szerepe durván 2 órán keresztül)
  Ami kicsit zavart, hogy Gordon-Levittnek már ez kb. a 30. filmje, ahol ugyanazt a karaktert játssza el. The Lookout-tól a 500 days of Summer-ön át a 50/50-ig mindig egy ugyanolyan srácot játszott.
  Várom már a Loopert, számomra az a film lesz az értékmérő nála.
  @Buchek8: Inception után sztem kár lett volna másodszor is megcsinálni, ott arra volt szükség, itt szerintem sokkal jobb döntés volt az egész történet és karakterdráma szempontjából ez a megoldás.
  Bane-nek valóban nagyon jó a hangja, és mivel Tom Hardy az alakításának 50%át ebbe tette bele, vétek szinkronnal nézni. A másik fele meg szemei, az utolsó jelenetében figyelte valaki? Hátborzongató volt.

 8. @foppa: Az első világháborúban Madsen golyószóróval szépen leszedték az ellent. Öngyilkosság volt a lövészárkokból kifutni az ellenfél felé. Ezért mondom h faszág volt az a jelenet. ha semmi mást nem csinálnak csak egyhelyben állnak és lőnek, már a zsarukra már a 90 százalékukat kinyirják a feléjük futóknak. De nem ők is elkezdenek futni… Ez nem a középkor ahol felsorakozott egymással szemben a gyalogság aztán hajrá. Meg a rendőrök? A legalapabb dolog lett volna minimum 4 oldalról támadok fedezékből lekaszálom a rosszfiúkat. Ez a szembe futok egymással és lövök dolog egy szánalmas húzás volt. Bármilyen jól is nézett ki…

 9. SPOILER

  @danialves: Miranda jelenetei azért voltak jól mert annyira zseniálisan elhitette hogy ő csak egy szerény valaki. De a hátán lévő seb, a megjegyzései a gyerekkoráról mind mind árulkodó volt ha valaki odafigyelt a filmre. Ő kihagyhatatlan a filmből. Minden terv, ahogy megszerzik a reaktort, a Wayne birodalmat összeroppantják, annak ő volt a kulcsa. Azzal hogy elhitette magárol h egy gazdag valaki ugy tudták megszerezni a Wayne birodalmat, emiatt mutatta meg neki Bruce a reaktort. Nélküle minden bukik. Viszont mit tett Blake nyomozo? Csak gondolj bele, mit változott volna a film ha nincsenek benne a jelenetei? Semmit. Totál felesleges volt. Csak az uccsó egy perc miatt volt a filmben… Szerintem

 10. @Buchek8: SPOLIER!!
  Azért számomra nem 100%-ig egértelmű, hogy életben maradt. Tulajdonképpen csak Alfred visszatérő látomását láttuk. Ahhoz, hogy megússza a robbanást, már kb a part után katapultálnia kellett volna, amit nem tett meg. És nem a haláltól félt, hanem a börtönben való haláltól..azt egyenesen vágyta, hogy életét adhassa szeretett városáért, ez többször is elhangzott. Szóval, mindenki döntse el maga..nekem is az Inception vége ugrott be róla. 🙂

 11. SPOILER lesz természetesen.
  @BeniMan: Most lehet, hogy rosszul emlékszem, de azt hiszem a vele való beszélgetés hozta vissza Bruce-t az emberek közé. És alapvetően Gordon mellett az ellenállás vezetője volt.
  @Regggie: Szerintem ez most kivételesen elég egyértelmű. Eleve nem látomásról volt szó, hanem megtörtént dolgokról, és a flashbackben mindig realizálta Alfred, hogy nem Wayne ül ott.

 12. @danialves: Ő csak szolt h meglőtték Gordont. De azért ment ki a világba mert Selina felkeltette az érdeklődését, a Batman ruhát pedig a Gordonnal valo beszélgetés után vette fel, Gordon győzte meg. És az ellenállás vezetőjeként mit is csinált? Gordon volt a góré aki a dolgokat szervezte… Ő csak… Csak ott volt. Semmi több. Csak ott volt.

 13. @Regggie: Ha jobban belegondolok, az alatt az 1:30 alatt ami hátravolt a robbanásig még fel kellett száni, valamint ki kellett még jutni a városból is és még ezek után legalább 6 de inkább 10 mérföldre el kellett juttatni a bombát! Azért ez kb annyira lehetetlen, mint az, hogy Bruce túlélte a robbanást!
  @BeniMan: A rendőröknek szerintem nagyon más lehetőségük nem volt, de ettől még neked is igazad van. Ha jól emlékszem, akkor rossz arcok a Tumblerekkel akarták felvenni a harcot ráadásul fedezékből, csak a jó Batman közbeszólt egy kicsit!

 14. Vegyes érzelmekkel jöttem ki, kétségkívül remek és kiemelkedő film volt, de ahhoz, hogy kerek legyen a kép nekem pl még minimum egyszer meg kell néznem a moziban, nomeg ha nem sikerül akkor sem, akkor aztán még eredeti nyelven is, hisz egyes helyeken nagyon zavaró volt a szinkron

  SPOILER ON
  gondolok itt arra, amikor Bane leleplezte Harvey Dentet. No ott a színész gesztusai és a mondatai abszolút nem voltak párhuzamban egymással
  SPOILER OFF

  De így egyelőre az év legjobb filmje, viszont a TDK-t nem ütötte. Néhol hatásvadász igaz, de el is gondolkodtató, van benne jópár gondolat, meg nem egy emlékezetes pillanat is. A zene, főleg a Gotham’s Reckoning szám iszonyat hatásos volt, bár sztem Zimmer munkája összességében nem pont ehhez a filmhez volt a legjobb. Ha azt vesszük, hogy Nolan filmjei után hogy jöttem ki eddig a moziból, akkor nem pont ennek a rendezéséért adnék neki Oscart, úgyhiszem TDK-ért, v Inceptionért jobban megérdemelte volna. Azért tényleg érdekesen hatott a közönségre is, mindenki röhögött a poénoknál és a meglepő fordulatoknál, vagy izgalmas jeleneteknél nem egy “aztaaaa” hangzott el. Csak az fáj, h sztem kissé jobban popcorn mozi volt, mint anno a TDK.

  Ja igen és Batman első megjelenése, az a jelenet tényleg az egyik csúcspont, ott tényleg a tetőfokon volt a hangulat, kb mint a képregényfilmekben az ámuló tömeg , csak ezúttal mi ámultunk nem a film karakterei 😀

 15. @Shyllard: 😀 😀 Tök jo h nem csak nálunk volt ilyen hangulat 🙂 Annál a jelenetnél tapsoltak az emberek és hangos váááááá meg vooooooo val kísérték. Tényleg igazi mozis élmény volt, sok ilyet még!!!

 16. SPOILER ON
  Ja igen még Crane visszatérése volt fergeteges, örültem h hatásosabb jelenetet kapott, mint a TDKban, hihetetlen komikus volt, aki figyelt még láthatta is a kilógó szalmaszálakat a ruhája alól 😀 “..Az ítélet halál…. Séta által” beszólása meg kedvenc 😀 nekem ez volt a TDK-s joker ceruzaeltüntetős trükkje 😀
  SPOILER OFF

 17. A film nagyon jó lett, nekem egyedül ami nem tetszett a storiban, az hogy szerintem sok volt az elején a 8 éves időugrás. Egyszerüen nem hiteles hogy egy wayne karakterű ember ennyi idő alatt még nem heveri ki a történteket.
  Teknikailag viszont 2 dolog is zavart nagyon:
  -Már megint váltogatták az IMAX és a hagyományos kamerával felvett képet egy akciójelenetben akár másodpercenként. Engem nagyon zavart hogy folyton változik a képarány 4:3-rol (vagy mi is az imax aránya) szélesvásznura. Mondjuk a társaság többi tagjának akikkel voltam ez fel sem tünt 🙂

  -miért kellet ilyen gagyi dolgot forgatni, hogy a függöhidak közepéböl kirobbantanak 10m-es darabot, majd a hídak állva maradnak, csak hiányzik egy darab belőle. Ez kb 5. osztályos fizika lenne, hogy azonnal öszedöl az egész, de elég lett volna csak 1-2 második világháborus fotot megnézni hidrobbantásokról.

 18. Én leszek itt azt hiszem az első ember, akinél ez a film messze nem éri el az első két rész színvonalát, és csalódásnak könyvelem el.

  Szerintem a 160 perc túlzottan el lett nyújtva, túl sok volt a karakter, a sztori sem volt túl ütős, szóval, én jobbra számítottam.

  Ami tetszett: Látvány, zene, hangok és legfőképp a színészi játék. Főleg Ch. Bale esetében, meg A. Hathaway esetében. Amit sajnáltam, h a főgonosz totál semmilyen volt, meg sem közelítette H. Ledger szintjét. Pedig Hardy nem rossz színész, ld. Warriror pl.
  Amit meg külön sajnáltam,.h az öregek, M. Freeman és legfőképp Alfred szerepében M. Caine nagyon nem volt jó szerintem színészileg. (Ezt sem hittem volna korábban.)

  A rendezés is vagy kapkodó volt, vagy elnyújtott és unalmas. Meg sem közelítette a Batman Begins vagy a Tökéletes trükk színvonalát.

  Azért összességében tetszett, de amit vártam ahhoz képest hatalmas nagy csalódás.

  Nálam: 10/7,5

 19. nagyon nagyon hosszú és fel kell még fognom sztem , hogy mit is láttam… még leg. 1x meg kell nézzem:D
  10/9 látvány ,zene , sztori jó de nagyon nagyon sok minden van amit fel kell fogjak egy újabb vetítésen. sorry ma nagyon nagyon nehéz napom volt de elmentem megnézni , csak most kicsit zombieland van nálam… 😀

 20. nekem bejött, mint film. lezárásnak sem rossz, de jobb is lehetett volna. viszont a szinkron az vmi szörnyű!! kb sztem olyan 20-30 perccel simán lehetett volna az egész film rövidebb. macskanő a film elején nekem nem adta – hülye egysorosok csak az öreg svárci szájából az igaziak – de a film végéhez közeledve megkedveltem.

  ha már mozis élmény: szegeden is volt taps, sajnos azért mert a film összesen 2 színben kezdődött – ja meg a tv2-es qrva reklám is (3x!!!!). aztán 20 perc késéssel indult a mandula.

 21. szerintem az a baj, hogy ez a film egy DRÁMA lett, és nem akciófilm,
  kapjuk a sztorit, sztorit, sztorit,
  de az akciójelenetek olyan bénák benne, ami nem üti meg egy 2012-es film elvárásait

  nekem csalódás, Nolan nem tud ütős jeleneteket rendezni

  Batman első megjelenése ???
  hát kb annyi volt, hogy jött, elrepült a csávó felett, mint egy bábú egy zsinóron, aztán oldalról, lassan begurult a motorja, és ennyi volt az akció

  kurva gyenge volt, majdnem elröhögtem magam

  a verekedések? üt kivédi üt, visszaüt
  ????? nulla koreográfia, nulla látvány

  talán a repülő az elején hozza a szintet, de a többi….

  a sztori kurva jó, az tetszett, de, hogy egy akciófilmben miért nincsennek akciójelenetek ?

  sokkal jobb lehetett volna a film

 22. Nálunk nem volt taps, de a film se volt akkora élmény, mint anno a TDK. Jó film volt, jó befejezés volt, de nem szólt akkorát, mint vártam. 8/10 azért megvan.

 23. Nekem Batman soha nem volt igazán kedvencem, már a reboot előtt sem jöttek be igazán a filmek.

  Ezt követően még A sötét lovag tetszett leginkább, még most is felrémlik belőle pár jó jelenet. Egyébként is inkább Marveles vagyok:D

 24. @koimbra: hogy írhat ilyet az oldal főgyíkja ? aki nap mint nap túrja a képregény híreket ? :)))))

  egy dc világ dőlt össze bennem :)))))))))))))

 25. @koimbra: áááááááááá hogy lehet a Marvelt favorizálni? 😀
  A DC-nél van minden cool karakter. Batman, Superman, Flash….
  Az Igazság Liga pedig bucira verné a Bosszúállókat 😀
  Igazi geek háborút indítottál azt hiszem 😀

 26. @BeniMan: Lehet, hogy tán azért, mert itthon először a Marveles képregények jöttek be először.

  Még talán pont a Joker volt a legjobb a filmekben. De Macskanő vagy Pingvin és a Shcumacheres hülyeségekben felbukkanó ellenfelek bennem nem hagytak mély nyomot.
  A Nolan féle első részből Madárijesztőre már nem is emlékszem és Neesont sem tudom felidézni. Ebben meg itt van Bane, akivel ha találkoznék élőben nyílván összeszarnám magam, de a trailerben nem nyűgözött le. Biztos meg fogom nézni a filmet, de mint mondtam, annyira nem sietek.

 27. @koimbra: Mondjuk én Frank Miller képregényei miatt szerettem meg a DC-t. Olyan zseniális képregényt mint a Year One meg a The Dark Knight Returns nem csináltak még 🙂

 28. Szintén inkább Marvel, de én a Tim Burton féle Batman filmeken szocializálódtam, úgyhogy a sötét lovag is a szívem csücske a DC-ből (Superman és a többi hős ide vagy oda).
  A film pedig a trilógia leggyengébb darabja, de még így is simán megvan 90%.

 29. @Dr.Jones: mondjuk ez kicsit erős kijelentés, mert ez a Batman komplexitásban így is játszva veri bármelyik Marvel filmet amit eddig csináltak, csak valahogy az akciójeleneteket nem sikerül összehozni elég ütősre

 30. kicsit unalmas viszont, hogy még mindig atombombákkal fenyegetőznek, ez annyira lejárt lemez, még a hidegháborúban elment

  de az avengersben is, jönnek a gonosz ufók, aztán rájuk lövik az atomot

  a Batmanben Bane atombombát akar robbantani New Yorkban
  hát ez mekkora közhely már
  hány filmben sütötték ezt el?

  jól emlékszem az új Mission Impossibleben is ez volt, atombomba

  olyan unalmas baszki, ezer éves fordulatok

  atombombát fogok robbantani,
  ezé megyek moziba bazdmeg, hogy mindig ugyanazt lássam

 31. és azt se értettem, hogy a film elején a politikus miért harap rá olyan kéjesen a ” tökös golyócskákra ” ?

 32. Sajnos nem volt időm végig olvasni a kritikádat, de az alapján amire időm futott, nagyon jó írásnak tűnik, szeretnék gratulálni. Egy valami nem tisztázódott, bár lehet hogy csak azért, mert még nem volt időm végig olvasni a kritikádat. Akkor ez most olyan 2015-2017 körüli idősíkban játszódik? Mert ’08-ban adták ki a sötét lovagot, de emlékeim szerint mintha nem ’08-bban játszódott volna.

  Egyébként én is a jövőhéten nézem meg Imaxban, bár kicsit elgondolkodtat az a 2 rongyos jegyár, hogy megéri-e. Remélem most nem fogok csalódni.

 33. nekem bejött, de Cotillard kisasszony halála, na az kabaré volt. ahogy csukott szemmel lebukott a feje, sajnos hangosan felröhögtem a moziban. mint egy brazil szappanopera 🙂

 34. Túl világos és szájbarágós volt. Sajna csalódás.
  Az viszont konkrét vicc, hogy vagy megnézed fos szinkronnal rendes minőségben egy moziban, vagy feliratosan összesen két moziban iszonyat igénytelen kópiával.

 35. most az érzem, hogy a Felemelkedés ugyanolyan jó lett, mint a 2.

  iszonyatos erőfutam, pengeéles jelenetek, Bane durvasága áthatja az egész filmet, a brutalitás ami majdnem Batmant is megtöri

  és akinek nem tetszik az le lesz lőve

  kurva jó ez a film, meg fogom nézni vagy 6szor még

 36. Klassz film volt! Az elején kicsit nehezen indult be, de aztán felvette a ritmust, amire mindenki várt.
  A szereplők remekül hozták a szerepeiket. A zene… Baromi jó volt, mint mindig. Fölösleges szócséplés, marha jó befejezése lett! 🙂

 37. @COLT: Szerintem soha nem írtak évszámot, egyik részben sem. Az évek múlását érzékeltették, de amolyan “jelenünkben” játszódik. Nincs 2012 vagy ilyesmi.

 38. @Söci:

  SPOILER

  Nem, a Batman RIP végén.
  Ahogy néztem, az egész film a Dark Knight Returns, Knightfall, No Man’s Land-ra épül, a vége pedig olyan, mint a BATMAN RIP-é. Mintha jeleneteket vettek volna át onnan.

 39. @danialves: Van igazság abban amit leírtál JGL-el kapcsolatban, de jelen esetben nem is igazán volt túlírva az ő karaktere véleményem szerint… Mindenesetre a Looper elé javaslom megtekintésre a “Hesher”-t abban azért megcsillant valamit:)

 40. @4ndris: Nem is arra ment ki az egész, hogy nem jó színész, csak egyszerűen tényleg mindig hasonló és egyszerű karaktereket kapott. Szimpatikus a srác egyébként, én remélem, hogy be tud futni.
  Hesher régóta tervbe van véve, talán most lesz is időm rá.
  @Söci: hát igen, nagyon hiányoztak belőle a jó akciójelenetek, mivel alapvetően azok vitték volna el a hátukon a filmet és azok nélkül egy nagy semmi. NEM.
  Komolyan mondom, már nincs mibe belekötniük az embereknek, olyan jelenetek voltak (Bane repülős manővere, stadion, maga a felemelkedés a börtönben), hogy csak tátottam a számat.
  De nem, Nolan nem tud ütős akciójeleneteket rendezni, TDK-ban, Inceptionben sem volt semmi forradalmi (mint pl. egy 0gravitációs verekedés lett volna)…
  (a közelharcok viszont tényleg szarok voltak a Bane párharcokat leszámítva)
  Nyugi, nem kell sokat várni, hamarosan jön a Transformers 4 teljesen korszerű akciójelenetekkel meg fingó robotokkal, az lesz csak a mozi csúcsa.

 41. @danialves: a tarnsformers nekem se tetszett

  de lefogadom, hogy a die hard 5 kenterbe fogja verni a Felemelkedést akció terén

  nem kötekedni akartam, csak egyszerűen annyi sztorit zsúfoltak a filmbe, kicsit lazíthatott volna a rendező

 42. Na megnéztem én is.

  Az első nálam olyan 70%. Egyszer megnéztem moziban, elég volt. Később TV-ben elnézegettem, ha ráakadtam. Látványvilág közepes képregényes szemszögből.

  Kettesnél nem számítottam semmi különösre az első után, rohadt nagyot ütött váratlanul. Egyértelműen 100%. Négyszer néztem meg moziban, és azóta is párszor. Heath Ledger hihetetlenül nagyot lendített a filmen. Látványvilág akciófilnek jó, képregénynek rossz.

  A harmadikat egyszer megnéztem, esetleg megnézem mégeszszer moziban, de nincs bennem az a nagy késztetés, hogy látnom kell mégegyszer feltétlenül. Az Avengers jobb volt annak, aminek szánták. (Azt háromszor néztem meg moziban.) Ezt a filmet ízekre lehetne szedni, 70-80%-nál többet semmi esetre sem ér. Az újranézhetősége sokkal kisebb mint a másodiknak. A látványvilág megint csak egy szimpla akciófilmmé.

  Kb. egy éve azt mondtam, hogy az Avengers simán veszi a milliárdot, a Batman viszont csak kb. 900 milliót fog hozni. Ezt nagyjából most is tartom. Talán átviszi a milliárdot, ha szerencséje van, de mint fentebb írtam sokkal kisebb az újranézhetőségi értéke mint a másodiknak.

  Nolan szerintem jó rendező, de ennyi Batman tőle éppen elég volt. Jöjjön egy gótikus Batman, Nolan meg csináljon valami jóféle sci-fit inkább.

 43. Ez király film volt. Azért elfogadható a fanyalgás, mert a 2. rész nagyon magasra tette a mércét. Mind történetben, mind játékban, mind látványban, és még akcióban is; szerintem nem igazán reális elvárás – még a rajongóktól sem, hogy ezt Nolan megismétli.

  Egyrészt, ennek örülök – mert minden fanyalgás ellenére, ennek van története és végre Christian Bale is játszhatott: ugyanis a 2. részben eléggé háttérbe szorult.
  Örülök annak, hogy volt benne (több) csavar is, és benne volt majd mindegyik eddigi fontosabb szereplő is, csak Joker nem. (Ez mondjuk érthető.)

  Örülök annak, hogy végre a női karakterek is normálisak voltak, és most kettő is volt. Az mondjuk tény, hogy Miranda halála nem volt nagy szó, ahogy Bane-é sem; valami nagyobbat, katartikusabbat, akciósabbat várt az ember, de szerintem ez nem olyan nagy baj.
  Joseph Gordon-Levitt karaktere meg pont nem kihagyható, lehet, hogy nem világos, de pont az ő alakja az új remény, az is egy fejlődéstörténet, hogy alakul ki egy új szuperhős. Ahogy gyk. minden 2. fontosabb momentum körülötte történik, azzal mesélik el a történetet. (SPOILER: Csatorna kifolyóban talált holttest, a megtalált robbanóanyag, Gordon megmentése, kommunikáció a föld alá szorult rendőrökkel.)

  Hozzáteszem, hogy most szinkronosan láttam, mindenképp megnézem eredeti hanggal, mert úgy az igazi.

 44. @Maya–: Figyelembe lett véve. Most nem megyek bele a részletekbe, de a 3D jegyárat és az inflációt is figyelembe véve az Avengersnek kb. 13-15%-al több a nézője világviszonylatban, mint a TDK-nak, amit egyébként az első Spider-Man is előz kb. 6-7%-kal. Én meg azt mondom, hogy meglepne, ha a TDKR-t többen néznék meg mint a TDK-t. Sokkal nagyobb a hypeja, ez mellette szól, de a többiben a TDK a nyerő.

 45. @Dean6: “műsoron lesz magyarul”
  Szerintem Tom Hardy miatt megéri azt az eredeti nyelvet, ahogy Joker miatt is a Sötét lovag. Én egyetlen Nolan-Batmant sem néztem szinkronnal, és nem is bántam meg. Neked is javaslom, hogy legalább egyszer próbáld meg eredeti nyelven! 😉

 46. @foppa: Ha sikerül felgyorsítania az első fél percben durván 900 km/h sebességre a felszállással együtt, akkor 1 perc alatt simán megvan a 10 mérföld. Egy boeing simán képes erre, akkor az ultramodern, hipermozgékony Bat miért is ne? 🙂

 47. @nemecsek ernő áruló: Szerintem kár ezen vitatkozni, vannak emberek, akiknek nem a film megnézése okoz élvezetet, hanem ha utána feljöhetnek az internetre és különböző áltudományos okfejtésekkel bizonygathatják az intelligenciájukat. Már a Prometheusnál is erre verte mindenki, kíváncsian várom, amikor mondjuk a Total Recall kapcsán elkezdik majd az önjelölt agykutatók elemezni az emlékek működését…

 48. @danialves: 🙂 Én csak azt jeleztem, hogy nem olyan lehetetlen az univerzum szabályaiba beilleszteni egy ilyen apróságot. Én meg soha nem azért ülök be egy filmre, hogy számolgassam, mekkora P tolóerőnek kell lennie az epszilon sugarú rotoron, de van, aki ezt élvezi. Ennek az egyik legsúlyosabb esete volt, amikor egy amcsi orvos fel volt háborodva a Crank 2-n, hogy “állítólag” így nem is lehet a szívet mozgásban tartani, ahogy azt a filmben teszi. Én ezeken jót mosolygok. Illett a film univerzumába/történéseibe a dolog? Illett! Érdekel, hogy a valóságban meg lehetne-e csinálni? A fenét! 😀

 49. @nemecsek ernő áruló:
  Én vagyok kb az utolsó, aki a filmeknél ilyen dolgokkal foglalkozik! Ezt csak annak írtam válaszként, aki szerint nem lehetséges, hogy Batman túlélte a robbanást, mert 5 másodpercnél még a gépben ült! Amúgy ez még semmi ahhoz képest, amibe egyesek belekötöttek a filmmel kapcsolatban!
  Nem igazán szeretem ezeket az utolós másodperces meneküléseket, de legalább itt volt ennek szerepe a befejezés szempontjából!
  Amúgy a film nagyon tetszett, igaz meg kellett néznem még egyszer, mert az éjféli előadás minősége botrányos volt!

 50. @nemecsek ernő áruló: @foppa:
  Bocsánatot kérek, alapvetően nem is nektek szólt, csak most már kicsit fárasztó azt látni, hogy kijön egy film, és a kommentek felében azon megy az erőlködés, hogy a februárban napos időben uralkodó légnyomás mellett milyen magasságnál hány g-t kellett Batmannek ahhoz, hogy kiugorhasson a Batből. És ha nem jön ki eredmény, akkor milyen gáz ez a film…

 51. @danialves:
  A legjobb az egészben az, hogy azok az emberek írnak ilyeneket, akiknek ez az egész Nolan-féle Batman sorozat nem tetszett! A vicc az, hogy ennek ellenére elmennek megnézni a filmet a premier hetében csak azért, hogy utána fikázhassák a filmet! Gratulálok nekik!
  Amúgy küldöldön sokkal viccesebb dolgokat is olvastam ebben a témában! Ezektől az emberektől azért megkérdezném, hogy eddig hány olyan filmet láttak, ami nem volt ele ilyen hibákkal! Még a Remény rajainál is fel tudok sorolni legalább 10 pitiáner hibát, amik persze a film értékéből semmit sem vonnak le pont úgy, mint a ennél a filmnél.

 52. Amikor kijöttem a moziból, első gondolatom volt: ez a film túl sok.

  Túl sok a sztori, túl sok a szereplő, túl sok a képregényes monologizálás, túl sok a visszatekintés, túl sok az “epikusság”, a szirup, az amerikai zászló. Nolan – csakúgy, mint a filmbeli, ellustult közrendőrök – elhitte, hogy nem hibázhat, és elszámította magát.
  A felhozatalhoz képest persze kiemelkedő a film, de a rendező saját életművének talán legrosszabb alkotása. @BeniMan kritikája pontos: a 80. percig fantasztikusan működik a hangulat, ugyanakkor a sztoriépítés és a rendezés sajnos lötyög (csomó jelenet közben volt az az érzésem, hogy eredetileg tovább tartott volna, csak a játékidő szorítása miatt elvágták). Utána pedig megindul a lejtőn a film, elszaporodnak a klisés megoldások (kijelzős bomba, körbekocsizott utolsó csók, ügyetlen akciójelenetek, a főhősök sorsának kérdőjelessége – itt egyaránt gondolok Bane és Batman “kilépőjére”). Ne szépítsük, ez egy közepes melodrámába oltott felemás akciófilm lett. Sajnálom azt is, hogy

  SPOILER

  Batman/Wayne végső sorsával kapcsolatban Nolan nem merte egyértelműen meglépni azt, amit meg kellett volna. (Habár szerintem több jel utal arra, hogy Wayne meghalt – Selina látomásbeli ruhája pl.! -, mint hogy nem.)

  SPOILER VÉGE

  Lehet, hogy többszöri nézésre majd letisztul a film, de jelenleg úgy érzem, a TDK és a BB is jobban sikerült a záródarabnál. Kár. Öröm az ürömben, hogy a trilógia még így is kerek és erős, és az is, hogy Nolan most búcsút vesz Batmantől. Mindkettőjükre ráfér az új kihívás.

 53. No.Bob Kane 1939-ben egy vicces Batman-t hozott létre,és ki gondolta volna,hogy a 70-es években a Denny O’Neil gyökeresen új Batman-t hoz létre,amely csak hasonlít a régire,de nem ugyanaz.Az O’Neil Batman-e lassan fejlődött ki,majd a 90-es Batman képregényekben már igazi kultusz lett.Aztán az ezredforduló idején már(sok várakozás után)inkább a rajzsorozatok hoztak újat:A JL sorozattól a legutóbbi Young JL sorozatig a Batman már team-ben nyomta(ez a 90-ed Batman filmek megafolytatása),de beindult a reboot is:meg kell hogy mondjam,a Nolan első 2 Batman filmjét nézhetetlennek tartottam,tehát nem néztem őket végig. Persze a filmekben voltak érdekes jelenetek,de ezeket a trailer-ekben is látni lehetett már,ezenkívül a Burton legelső Batman filmjének a plágiumos újjáalkotását lehetett látni(de még a Batman:a rém álarca című animációs filmből is csenegetett).A Ledger féle Joker egy Joker-be öntött,Euronymous nevű sátánista szektavezér volt,de a Nicholson alakítását utánozta(ezt főleg a Joker és a black metal rajongói fedezhették fel).Aztán jött a Batman:bátor és vakmerő rajzsorozat,ami nagyon odavert:mosolygósabb Batman jelent meg a JL-el és a Titánokkal,teljes mega Batman-ként.Aztán jött ez a 3.Nolan Batman film,na ez már az elején is érdekelni kezdett,úgyhogy ezt már végig is néztem(az előző 2 története nem is tetszett).A filmben a Batman a forradalmista Bane-nel harcol egyes segítőivel,tehát várós volt az,hogy egy genetikai mutánst hogyan győz le a Batman(passio és halálhír is lett az ára,de ez már régi képregényekben is volt többször),itt viszont célja volt ennek.Én sejtettem,hogy a Batman a végén milyen sorsra számíthat,mivel láttam a Batman of the future rajzsorozatot.Nolan-nak muszáj volt ütős finálét készíteni,mivel a Marvel X-Men:Elsők és Csodálatos Pókember filmjei után a legütősebb reboot sztorit kellett megalkotni,és milyen hű volt a képregények világához!Voltak jó fél-reboot képregények is a Batman-ről,de erre az új reboot Batman filmre megadom az 5 csillagot,hurrá.

  Sajnos viszont nem hagyhatom szó nélkül azt a rengeteg hisztrériát,amely a Nolan Batman filmeket kísérte:a Ledger halála és a mozis lövöldözés csak a jéghegy csúcsa volt(Ledger-t szerintem megviselte a szerepe,a Smallville főgonosza is ki akart szállni).Az interneten megállt az ész:rengeteg Nolan imádás,Nolan Batman film imádás és pusztuljon a Batman és Robin film!Örülök annak hogy a Nolan-t és Batman filmjeit szeretik,de Nolan nevét sok egyszerű ember nem ismeri,Ő a thrillerjeivel lett híres,de a thriller már sokaknak nem ad újat,az Eredet című filmje pedig(tessék csak megnézni a 90-es Egyenesen Át című filmet)szerintem nem érdemelt Oscar díjat(meg se néztem).A Nolan-t inkább a szponzorai egyengetik csak úgy mint a DiCaprio-t és a Brad Pitt-et,de sokan nem is méltatják őket,hiszen a filmjeiket sem szeretik.Ezek az emberek nem adnak pontot és véleményt egy filmre sem,őket tehát nem hallani, csak a rajongók tologatják egy régen kitalált(fejesek által)hozott fimkrikai szabvány miatt,ami csak a fejeseket segíti,így más nem elismert szabványú filmnek pusztulnia kell,pedig sok filmet megnéznek az egyszerű emberek,és szeretik is.Emiatt sok jó filmet lepontoznak,más szarokat agyon dícsérnek(bocsi)Én rosszul veszem,hogy a Christopher Reeve-es Superman4 filmet és a Batman és Robin filmeket lepontozzák emiatt,pedig mindkét film jó(főleg a Superman4,ez áll legközelebb a Superman képregényekhez).A Batman és Robin filmet gyűlölik,pedig előtte 3 jó Batman film is készült,a Burton és a Schumacher be is vallotta,hogy kicsit eltérnek a képregénytől,filmjeik ezért 4 csillagosak,rendezőik viszont 5 csillagosak.Szeretném felhívni a Nolan Batman film imádóinak és a Batman és Robin filmek gyalázóinak a figyelmét,hogy a 4Batman film a 90-es években készült,akkor rengeteg Batman képregényt is árultak.Tetszettek volna több képregényt olvasni,és akkor kellene gyalázkodni,ha csalódást láttak,nem pedig csak a filmkritikai szabvány szerint kéne pontozni(hogy a filmesek kitüntessék magukat Oscar díjakkal).A Hálózsák nevű internetes oldalon most is rengeteg képregény van,bárki közelebb kerülhet a filmbeli szereplőkhöz.

  A Nolan tehát 5 csillagos Batman filmet készített(előtte 2 reklám Batman filmmel,aminek nagy ára volt),így a Nolan csak 4 csillagot érdemel.Nagyon tehetséges,mégis irányítják őt:talán a 3.Batman filmben önmaga jellemeit is kihozta a terroristák és a multik kapcsán.Hollywood tehát szinte alig tud újat kitalálni,de a pofátlan reklámra telik nekik.Ez már nem fog sokáig tartani,és remélem nem látok több díszpinty színészt és rendezőt.Pont.

 54. @Vajó Peti: Batman jégkorongozik, egy Bat hitelkártyával fizet a rendezvényeken, Banet idióta előemberként ábrázolják, giccses neon szar az egész. Ha neked ez tetszik lelked rajta nézd csak. Végül is az Alkonyatra is van olyan elmebeteg aki beül és Justin Bieber zenéjét is meghallgatja pár ízlésficamos… Szal ha neked a Batman és Robin négy csillagos nézd csak…
  De a világ 99,99999999999999999999%-a még maga a rendező és a főszereplők is rühellik azt a filmnek nevezett valamit…

  Javaslom frissítsd fel a tudásod, (mi is írtunk már róla itt a Droidon) a Superman 4 azért vált híressé mert a gyártók teljesen szembementek a képregényekkel és Supermen millió meg egy ellenfele helyett inkább kitaláltak egy übergagyi figurát, Atomembert…

  Már bocs de magadat röhögteted ki ha szerinted a filmtörténelem eme két borzalmát jónak titulálod…

  Aki szerint pedig A Sötét Lovag nézhetetlen arra nem tudok mást mondani mint idióta, vagy még nem érte el a serdülőkort… Ebben az esetben érteném is a rajongásodat a Batman és Robin és a Superman 4 iránt….

 55. @Vajó Peti: Egy jótanács: próbáld meg a mondandódat tömörebben megfogalmazni, akkor sokkal kevesebb hülyeség fér bele egy hozzászólásba. Nálam is előfordult már, csak azért szólok. 🙂
  Nem fárasztom magam azzal, hogy az egészet lereagáljam, de hogy a Sup 4 meg a BatRobin azért jók, mert jobban hasonlítanak az eredeti matériára?? Hát ez remek. Az való igaz, hogy a 60-as és 70-es évek történetei mai szemmel nézve 95%-ban gagyik. (És a későbbiek se teljesen mentesek.) Na de hogy egy film attól lenne jó és értékelhető, mert hasonlóképpen törekszik a gagyiságra?? Szóval még azoknak is, akik nem is olvastak képregényt, ujjongania kéne a fenti két filmtől, hogy milyen szaro… akarom mondani “kiválóak”, merthogy jobban emlékeztetnek bizonyos elavult jellegzetességekre?
  Hiába no, az interneten mindig tanul az ember valami újat .:D

 56. @Vajó Peti: Miután 60-70%ban sikerült valami szövegösszefüggést felfedeznem a mondataidban, igyekszem válaszolni:
  Azért az nem rossz, hogy Nolant olyan filmek alapján fikázod, amiket nem is láttál.
  Egyébként meg igaz, egy filmet ne filmkritikai szabályok mentén pontozzunk, hanem az alapján, hogy milyen volt az eredeti képregény.(Legnagyobb csalódásom ilyen téren a Garfield volt, a filmnek semmi köze nem volt a képregényhez, és különben is teljesen átírták a karaktereket)
  De én pl. könyveket pontozom az alapján, hogy milyen a belőlük készült videojáték. Abszolút logikus, nem?

 57. @BeniMan: A Superman4 film az 1950-es Superman és az Atomember című film alapján készült.Szembementek a képregénnyel??Szegénykém.
  A Batman és Robin nagyon szar lett.Mégis viszonylag nagy bevétele lett.A képregény olvasás 97-ben hanyatlani kezdett.Kik azok a rendezők??Ismered Őket?!Olyan rendezőkről beszélj,akik Napjainkban a semmiből jönnek elő?Ilyen nincs.
  Aki neked nézhetetlennek tartja hőn imádott reklámműanyag filmet,az magát fikázza.Az érvek beszéljenek belőled ne az indulat.Milért ilyen későn reagáltál az írásomra??

 58. @danialves: Nolan-t nem fikáztam le,csak az nem tetszett,hogy a Batman filmeket agyonreklámozta.Én csak azt mondtam,hogy a Nolan régi thrillereket készít,én már rengeteget láttam.A kitüntető szponzorait fikázom.

 59. Igen,videójátékok,stb.Ezek is kellenek.

  Nem egyforma a képregény ízlésünk.

  A Beni Mannak meg üzenem,hogy olvassa el a Hálózsák képregényen a Superman:Vörös Nap című képregényét,ahol a Superman kommunista lett.Mellesleg én csak az eddigi felháborodott írásokra reagáltam,ami elveszi az emberek kedvét a fórumozástól,és persze ott a Ledger halála és a denveri mészárlás.Mellésleges én nem személyeskedtem senkivel,úgyhogy a Beni Men fogja vissza magát,és ne pattogjon itt nekem!

 60. @Vajó Peti: Nagyon sokban nem értek egyet veled, de főleg a Ledger-véleményeden, meg Nolan eddigi műveinek fikázásánál. Saját magad állítod, hogy nem nézted végig azokat a filmeket, sőt van amelyikbe bele sem kezdtél, így az azokról írt véleményed egyszerűen csak érvénytelen, ilyen hozzáállással a filmdroidon megjelenhetne holnap egy mélyreható kritika a 2013-mas Superman filmről…

  Amiért viszont visszatértem a poszthoz: Tegnap megnéztem megint és meg kell hagynom, a film közel sem volt már annyira élvezhető, mint mondjuk a TDK 20-adik újranézésre. Persze szinkronnal ment a moziban, szval még mindig nem teljes a kép, de anno a Batman 2 még Buci borzalmas magyar hangjával is élvezhető volt a számomra mikor úgy lestem meg. A fő hiba számomra az volt, hogy Nolan nagyon is elment a tömegfilmek irányába, amitől eddig sikerült magát épphogy, de mégis távol tartania. Persze, a sztori nagyban hajazott a képregényekre, de nekem pont ez a problémám, egyszerűen eltűnt az egészből az a jellemző kis okosság, ami mindig is ott volt a rendező filmjeiben. Egyszerűen hiányzott belőle ez az összetevő, ami miatt nekem úgy tűnik, mintha Nolan az Insomnia óta semmit sem fejlődött volna. Nagy rajongója vagyok a rendezőnek, maratont is tartottam a filmjeiből a TDKR előtt (már nemtom hanyadszor) és számomra most az Insomnia-effektus jelent meg: Following király film volt, nagyszerű kitörési lehetőség, Mementonál bejutott Hollywoodba és ismét fantasztikus filmet alkotott, aztán Insomniánál eltűnt az az eredetisége, két kiemelkedő thriller után egy hétköznapi krimit tett le az asztalra, jó befejezéssel, de unalmas felvezetéssel. Batman Beginsnél sikerült újra megtalálnia helyét, de ott még mindig túl kevés volt a Mementós/Followingos Nolanból. Nade jött a Prestige, amivel újra nyeregbe került, amit a TDK követett, ami személyes kedvenc, nem csak az ő munkásságán belül, az Inceptiönnel meg nem okozott csalódást sztem senkinek sem, tartotta a szintet, bizonyos tekintetekben túl is szárnyalta önmagát. Szóval volt okunk bizakodásra, de most így második újranézésre már kissé csalódtam a TDKR-ben. Az eleje tényleg nagyon jó volt, mikor először jelent meg Batman a vásznon még mindig nagyon ott volt a hangulat. Viszont ezután a film egyszerűen túl sok, ahogy nikodémus is mondta. Elsőre nem vettem észre, de túl sok a karakter, a mellékszál és igen, Robin története teljesen elhanyagolható lenne, direkt figyeltem erre, de a többi oldalon előbb, vagy utóbb de nélküle is rájöttek az általa felfedezettekre. Epikusságot persze vártunk, miért is ne? Az elszakadt amerikai zászló, illetve a csatajelenetek inkább egy Bay-filmbe illettek volna (amivel nekem nincs bajom, de én nem az egyik ő filmjére ültem be) A film maga persze még mindig egy jobb, de a fentiek miatt is, mint film összességében nekem nagyon is hátul van Nolan munkásságában. Persze nem kevesebb ettől a rendező, Kubrick is hasonló céllal készített filmeket (popcornmozi tényleges sztorival és mondanivalóval), de neki is volt sztem nem egy megcsúszása, szval Nolan is visszamászhat a csúcsra még, jobb is hogy vége a Batman-nek nála, tud ő még jobbat is, mint a TDKR.

 61. hát, most néztem meg, és minden ráköltött forintot bánok. gyerekek, ez a batman eddig az év csalódása nálam, pedig trélereket sem néztem direkt, és az előző kettőt imádtam, és ezerszer láttam. tény, hogy voltak jó pillanatai, a macskanőt nagyon jól kitalálták, h passzoljon a világba, és működjön, de inkább a hatásvadász, logikátlan, röhejes jelenetek, büntető zene, szupernyálas befejezés ami jellemzi. emellett sajnos klisés és kiszámítható volt minden pillanata. borzasztó sokat káromkodtam a vetítőteremtől hazáig.
  @Vajó Peti: plágium? wtf? ledger alakítása nicholson nyúlás? wtf? te láttad ezeket a filmeket egyáltalán? nekem gyanús, h nem.

 62. @Vajó Peti: Most mutattad meg mennyire buta is vagy és mennyire fogalmad sincs miről beszélsz. Na most a 1950-es Superman vs. Atomember képregénynek az a lényege hogy Supi régi ellenfele Lex Luthor új identitást vesz fel, Atom Man ként rosszalkodik Lex. A képregény arról szól hogy Lex alias Atomember egy készülékkel elteleportálja a Metropolis lakosságát és egy szintetikus Kryptonittal tartja sakkban az “S” ruhás hősünket….

  Szóval miről beszélsz????????

  Olvasd csak elezt
  dc.wikia.com/wiki/Nuclear_Man_(Donnerverse)

  Atomember egyetlen egy megjelenése a Superman 4 volt.Se előtte se utánna. Az idióta rendező kitalált karaktere volt, létrehoztak egy vadiúj gonoszt, aki übergagyira sikeredett….

  A Superman 4-nek semmilyen képregényes vonatkozása nincs. A Cannon studió készítette a filmet és annyira kevés pénzből csinálták a filmet hogy nem tudtak normális efekteket csinálni… Reeve maga mondta h ez a film nézhetetlen….
  en.wikipedia.org/wiki/Superman_IV:_The_Quest_for_Peace

  Nem baj ha megvan a magad véleménye, de könyörgöm olvass mielőtt elkezdesz egy témáról beszélni, mert az lesz a vége hogy hülyét csinálsz magadból, úgy mint ahogy most is tetted…

  @Shyllard: Nagyon jó meglátás, a Kubrick – Nolan vonalat én is felfedezni vélem. Persze azért Stanlynek a nyomába messze nem ért még Nolan, ám abban teljesen megegyeznek hogy a legrosszabb filmjük is jobb mint a legtöbb rendező legjobb alkotása…

 63. rohadt hosszú volt és hihetetlenül unalmas. gondolom csórikám valami nagyon grandiózusat akart csinálni, hát nem jött össze. ez a film egyszerűen pocsék.

 64. @Vajó Peti: vagy nagyon sokat tudsz a képregényekről és azért gonoszkodsz, vagy szinte semmit…

  Olyan tévedésekkel, félállításokkal van teli amiket írsz, hogy jaj.

  Az meg, hogy leírod, hogy nem is láttad a nolan féle filmeket, de kijelented, hogy sz.rok az a csúcs…

 65. BeniMan:Te vagy az írója ennek a cikknek,nem is értem hogy hogy tudsz valakit lehülyézni,csak mert valaki belenéz a filmbe és egy idő után nem teszik neki.A Superman 4-ben nem Luthor lett az Atomember,de magáról készítette.Amúgy köszi a cikket,sajnos azt az 50-e filmet nem lehet látni sehol,én csak a 48-as filmet láttam a Youtube-on.A Reeve csak színész,neki nem dolga a képregény alkotás,csak fizettek neki a szerepért,azt csókokolom.Amúgy meg megint hülyének tartasz?!Mondtam már hogy menjél a fenébe és ne személyeskedjél velem!Te kezdted a személyeskedést,ahelyett hogy az előző fórumozókhoz hasonlóan visszaírtál volna valamit!Megmondtam hogy fogd vissza magad,inkább ne írjál nekem semmit!

  Dogfather:a tévedés és félállítás emberi jog.Te is tévesen írkálsz itt nekem,mert a Nolan filmjeit nem fikáztam le:ez a Batman film zseniális,az előző 2 Batman filmjéről semleges a nézőpontom,amiket láttam belőle az jó volt.Akkor adtam volna rá csillagot,hogy ha végignézem,de a semleges véleménynek is helye van.Örülök hogy a TDK Oscar-t kapott,örülök hogy sokaknak tetszettek a filmjeik,én már kinőttem az ilyen filmekből,megmondtam hogy az idióta filmreklámot nem szeretem,a Nolan-t pedig 4 csillagos rendezőnek tartom.Ki gonoszkodik itt?!Biztos nem teszik nektek pár ember véleménye,azért vergődtök itt.

  Ja,és az Árnyak Ligája is egybefoglalta a Batman szinte összes ellenfelének a sajátosságait,de pár másodperces jelenetet nagyon elrontottak:A Bane félig agyonveri a Batman-t,aki torzított hangon üvöltözik?!Verés közben is tud színészkedni?Kár volt.Amúgy lesz a The Dark Knight Return című animációs film,ami szerintem esélyes az 5 csillagra.Most már lehetőleg hanyagoljon engem mindenki a lekezelésével,mert normálisan is lehet tárgyalni,főleg a cikk írójának!Tessék most már a filmre koncentrálni,ha nem tetszik a véleményem!Köszönöm.

 66. @Vajó Peti: Könyörgöm olvasd már vissza amit írtam…. Nem azt írtam hogy Luthor lett az Atomember a filmben, hanem hogy a képregényben amit te említettél Luthor volt, az ő identitása volt. És hogy a Superman 4 teljesen fals kitalált karakterekkel dolgozik. És amit állítasz h az ’50-es évek képregényén alapul a Superman 4 fals info mert ahogy írtam az általad említett képregényben Lex volt Atomember, a Superman 4-ben pedig egy kitalált addig soha nem látott karakterrel dolgoztak.
  Az a film volt az amely semmibe vett minden Superman képregényt….

  Olvasd már el hányan küldtek el a fenébe az előző kommentekben. Olvass érvelj normálisan és ne irogass mindenfjta marhaságot. Akkor nem személyeskedik senki lés nem küldenek el tucatnyian melegebb éghajlatra…

 67. @Vajó Peti:

  ezt írtad első hozzászólásban:

  “Nolan első 2 Batman filmjét nézhetetlennek tartottam,tehát nem néztem őket végig.”

  Nem azt írtam, hogy lefikáztad, hanem hogy “csúcs”, igaz gúnyos akartam lenni, nem tagadom…

  Direkt ezek miatt írtam, hogy lehet, hogy sokat tudsz, nem akartam én “vergődni”.

 68. Jól van Beni Man,elhiszem amit írtál,de a Superman4 filmet így is sokan szeretik,az egy dolog hogy sok ember nem ír róla véleményt és nem pontozza.Az emberek nem filmkritikus szemmel nézik végig a filmeket,ez nekik szórakozás,az ilyen fórumok nem reprezentatívak.A képregény műfajban vannak kitalált figurák,azt elismerem hogy nem olvastam el figyelmesen ezt az írásodat,de az az igazság,hogy a képregény nagyon összetett:többen írnak,válogatnak a történetekben,direkt ezért javasoltam neked a Hálózsák oldalon a Superman:Vörös nap című képregényt,hogy mennyi újdonságot kitalálnak,és ezekről filmet is készíthetnek.A többi már ízlés dolga.Hosszú volt az írásom,olyan témákat hoztam szóba,ami sokaknak még elfogadott volt.A személyeskedés akkor sem állja meg a helyét,mert az ellentmomdásos írásokra vissza kell kérdezni,csak az egyértelműen szélsőséges írásokat nem szeretik,én pedig ilyet nem írtam.A tanácsodat elfogadom,de eddig is tisztában voltam ezzel.Akkor valaki gúnyos akart lenni,és ezek szerint vergődés sem volt.
  A témát most már lezártnak tekintem.

 69. Megnéztem én is tegnap.

  Az akinek ez nem tetszett,az elmehet kapálni a mezőkre izibe.
  Referencia.Egyértelműen az év filmje.
  Örülök neki,hogy oly korban élhetek,hogy láthattam ezt a trilógiát.
  Kurva nagy film.

 70. @Sanosuke: Mindegyiknek adnék egy nagy kapát aki ezek után fanyalogni mer.
  És ostorral ütném őket a búzamezőn aki azt mondja,hogy ez nem jó.
  A mai hollíwódi fosdömpingben igen is ez kiemelkedő,és fenomenális.
  Bárcsak ezt személyesen is megetehetném Nolan bácsinál,hogy kalapot emeljek.

 71. az a kút börtön egyébként hol volt a filmben ? gondolom nem gotham közelében 🙂

  és milyen nyelven harsogták hogy fel fel ?

 72. meg az sem világos hogy a kötél segítségével másznak fel, akkor meg miért nem tudnak simán kimászni ?

 73. Dicsőség a trilógiának! Egyenrangú tekintély illeti meg a Gyűrűk Urával vagy a klasszikus Star Wars-zal!

 74. @Sanosuke: Indiában forgatták, és alapvetően Ras tibeti kötődése ill. a flashback hangulata miatt is azt mondanám, hogy ott volt.

  A kántálás meg marokkói arab dialektus volt, ha jól emlékszem (Hans Zimmer interjúban olvastam)

 75. Ez a film nem jó! Azt az óriási felhajtást ami körülveszi semmiképpen nem érdemli meg.Túl nagyot akar szólni,aztán valahogy visszafelé sül el. Arra azért kíváncsi lennék mi az,ami ennyire lenyűgözi benne az embereket?

 76. Megnéztem, nem tetszett. Profi és minőségi munka, ezt elismerem, de nem volt jó. Mondjuk Batman soha nem tartozott a kedvenceim közé és nem tudtam rajongással nézni a filmeket se. Nekem a legjobb A sötét lovag volt, az is 70 %.

  A harmadik részben Batman úgy 50 perc körül bukkan fel. Hát kérdem én, miért? Egy Batman film szóljon arról, hogy Wayne beöltözik batgúnyába és menjen gonoszokat kergetni. Totál megértem, ha egy felvezetőfilmnél csak később kerül elő a szuperhős szerkó, de már a harmadik résznél járunk. A Bane vs Denevérember bunyó sem volt izgalmas, talán ha zenét tettek volna alá. Majd Wayne jó ideig szenved rabságban, nagy nehezen összekapja magát és elindul. Ez nem Batman film volt, talán ha egy másik történetet kreáltak volna belőle jobban tetszett volna.

 77. Nálam sem volt átütő. Túl jó akart talán lenni, és ott bukott el. Számomra a Dark Knight és a Kezdődik! jobb volt!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *