4

A visszatérő (The Revenant)

visszatero

Remek történetnek tűnik. De a szerződésben legyen benne, hogy a fűtött stúdióban forgassunk, a fagyos folyó legyen legalább 26 fok, a bölénymájat pedig majd a szakácsom megcsinálja valamelyik kedvenc alapanyagomból. És az állati tetem illatozzon szépen. Mellesleg 20 millió dollárt kérek.- Nos igen, a sztárok egy része inkább kényelmes körülmények között dolgozna. Kinek van kedve kimenni dideregni a természetbe, hónapokig cidrizve forgatni? De Leonardo DiCaprio bevállalta, bizonyítva, hogy szereti a kihívásokat és nem csak a biztonságot jelentő stúdiókörülményeket biztosító munkát részesíti előnyben.

visszatero1

Hugh Glass prémvadász létező személy volt, az ő történetét mesélte el Alejandro Gonzalez Inarritu, bár azért alaposan kibővítette szenvedését. A DiCaprio által játszott férfit alaposan helybenhagyja egy bocsait védő medve. Épphogy túléli a szörnyű támadást, de vacogó, indiánoktól tartó társai hátrahagyják A kissé magának való Fitzgerald, Glass félvér fia és egy fiatalember marad hátra vele, ha elhalálozik, akkor temessék el. Csakhogy a sebesült vicsorogva küzd a halállal és még inkább életben akar maradni, miután végignézni, hogy fiát megölik. Miután magára marad a sebesült, már csak a bosszú élteti.

Tény, hogy csakis a revans gondolata fűti, viszi, hajtja előre a hányatott sorsú férfit. De inkább nevezhetnének kőkemény szenvedéstörténetnek a sorsát. Ahhoz, hogy kitűzött célját elérje a jéghideg természetben kell életben maradnia, ahol nem csupán a farkasordító hideg tartozik a leküzdendő akadályok elé. Ha kell, nem rest fagyos vízbe vetni magát, nyers bölénymájat tömni magába vagy éppen állati tetembe bújni.

visszatero2

Glass rengeteg megpróbáltatáson megy keresztül, afféle felturbózott Bear Grylls és Arnold Schwarzenegger ötvözetének tűnik. A medvetámadás egyszerűen székbe szegez, brutális és kegyetlen. Reálisnak vagy úgyszólván hihetően nehezen lehetne nevezni az átélteket, egy átlagember ennek tizedébe is belehalna vagy hónapokra (évekre?) a kórházi falat nézhetné. A rendező célja inkább a legendát, mint magát az embert mutatta be. És egy legenda bármire képes! DiCaprio pedig véghezvitte, amit a történet és a rendező megkövetelt tőle: kitartóan végigszenvedi a filmet. Ezzel szemben a Tom Hardy által játszott Fitzgarald már inkább realisztikusabb, a megskalpolt férfit a haszon hajt előre és cselekedeteire mindig talál önmagát megnyugtató választ. Hardy megbízhatóan játssza az utálatos, cseppet sem szimpatikus alakot.

A visszatérő „történet szempontjából” Inarritu eddigi legegyszerűbb filmje. De a profizmus és a hozzáállás továbbra is a régi. Rendezés szempontjából a produkció egyszerűen lehengerlő és Emmanuel Lubezki képei továbbra is olyanok, mintha festmények lennének. Nem csupán a természet vadságát és ridegségét adják vissza a történet során, hanem a szépségét és gyönyörűségét. És természetesen továbbra is csodálhatjuk a hosszú, vágás nélküli jeleneteket.

Kiváló hangulatú, komor és nyomasztó atmoszférájú film született. Vizuálisan semmi kivetnivaló nincs benne és a színészi játékot is csak dicsérni lehet, a hosszú játékidő pedig csak itt-ott érződik. Erősödik az „Oscart DiCaprionak” kampány, amit jó eséllyel meg fog kapni, de azért lássuk be, voltak olyan alkotások már, ahol többet mutatott. 90 %

imdb: 8,3
rottentomatoes: 81 %

Büdzsé: 135 millió dollár
Eddigi összbevétel: 77 millió dollár

4 komment

    • Most így fel lehetne sorolni egy rakat filmjét. Itt főleg szenved, szenved, szenved. Kiválóan teszi mindezt , de pl. a Wall Street farkasában ennél sokkal többet nyújtott színészileg.

  1. Most hogy én is láttam, azt mondom, Tom Hardy ezért meg kell, hogy kapja a legjobb mellékszereplőit.
    Szegény Leonak nehéz dolga volt, lehetetlen helyzeteket élt túl, rengeteget szívott, mégsem volt olyan hiteles a karaktere, mint Hardy-nak. (Annak ellenére, hogy létező embert formált meg. A forgatókönyvíró kicsit túltolta.)
    A fényképezés zseniális. Nagyon tetszett, hogy a vágás mindig az aktuális karakter szemszögéből mutatta meg az eseményeket. Tök jó volt!

  2. Egészen különös film ez. Vériszamos bosszúsztorinak indul, aztán a sok tájkép meg a belassuló tempó valami egészen meditatív hangulatúvá alakítja. Felmerül az ember-természet viszony, a civilizáció kérdése, Isten léte és jósága stb., de egyiket sem bontja ki a film. DiCaprio, Hardy, Gleeson, mindenki odateszi magát, de ez nem színészkedés, ez puszta fizikai létezés. Látszik, hogy nem játszanak, ennyire durva volt a forgatás. Külső szemlélőként azt mondom, megérte: A visszatérő színtiszta mozimágia.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *