0

Így készült a Skywalker kora

írta Nikodémus

Nem hittük volna, hogy megérjük: 42 év és 8 mozifilm után ezen a héten pont kerül a Skywalker-családtörténet végére. Abrams és a Disney grandiózus és kielégítő lezárást ígér, amire jelenleg bőven szüksége is van a franchise-nak az ádáz vitákat generáló (szerintem amúgy kiváló) Az utolsó Jedik és a problémás, elsietett és a pénztáraknál alulteljesítő Solo – Egy Star Wars-történet után. Miközben egy bizonyos mandalóri páncélos (anti)hős épp a Star Wars ismeretlen tájait fürkészi (új ösvényen, khm platformon), mi még egyszer visszatérünk kedvenc űr-szappanoperánkhoz. Nézzük, hogyan készült el a mindent-lezáró IX. rész, a Skywalker kora!

2012. október: Mindenki kívülről fújja, de azért ismételjük át: George Lucas alapos meglepetést keltve eladja a Lucasfilmet a Disneynek, aki egy másodpercet sem ül az aranytojást tojó Star Wars-on, és új trilógiát, illetve különálló antológia-filmeket jelent be. A hírek lázasan dolgozó sztoricsapatról, rendezőkeresésről szólnak, a Disney rajongói vágybeteljesítést ígérget.

2014. június: Miközben már forog a VII. rész JJ. Abrams keze alatt, bejelentik, hogy Rian Johnson írja és rendezi a VIII. epizódot, és ketten megírják a IX. rész treatmentjét is. A rajongók örülnek: mindenki alaposan megtervezett, egységes dramaturgiájú trilógiára számít.

2015. augusztus: Colin Trevorrow (Safety Not Guaranteed, Jurassic World) áll a IX. rész kormányrúdjánál, és állandó alkotótársával, Derek Connolly-val együtt írja a forgatókönyvet. Rian Johnson később, 2017-ben cáfolja, hogy tőle származna a film alaptörténete – apró zavar az erőben?

2016. február: A Disney-főnök Bob Iger bejelenti, hogy a IX. epizód produkciós előkészületei megkezdődtek.

2016. december 27.: Szívrohamban meghal Carrie Fisher, majd egy napra rá édesanyja, Debbie Reynolds is. Az általános részvétnyilvánítások közepette a Disney igyekszik leszögezni, sem CGI-vel, sem más színésznővel nem kívánják helyettesíteni Fisher karakterét a IX. részben. Mivel azonban Leia hercegnőnek fontos szerepet szánnak a cselekményben, alaposan újra kell gondolni a történetet. Ezzel kapcsolatban keletkezik egy kis bizonytalanság a Lucasfilmnél: előbb kijelentik, hogy tiszteletből nem fog megjelenni Leia a filmben, aztán meg azt nyilatkozzák, hogy mégis megpróbálják.

2017. augusztus: Gyülekeznek a viharfelhők: kiderül, hogy a Lucasfilm Jack Thorne-t alkalmazta a forgatókönyv újraírására.

2017. szeptember 5.: Trevorrow és a Lucasfilm útjai elválnak, az ok: kreatív nézetkülönbségek. A Hollywood Reporter szerint Kathleen Kennedy Lucasfilm-főnök és Trevorrow viszonya romlott meg, mivel utóbbi több próbálkozás után sem volt képes kielégítő forgatókönyvet prezentálni. (Rossz nyelvek szerint a valódi indokok között ott volt Trevorrow The Book Of Henry című kisköltségvetésű filmjének pocsék fogadtatása is…) Rian Johnsonról pletykálták, hogy visszatér (ez állítólag fel sem merült), egy nappal később végül bejelentik, hogy Az ébredő Erő rendezője, JJ. Abrams fogja dirigálni a trilógiazárót. Hollywood elsőszámú geekje azonnal felkéri társírónak Chris Terriót (Az Argo-akció és Az Igazság Ligája íróját állítólag egy filmvetítés közepén éri a megkeresés SMS formájában), az eredetileg tervezett 2019. május 24-i bemutatódátumot pedig gyorsan átteszik december 20-ra. Miközben Trevorrow és Connolly sztorikreditet kap a stáblistán, Abramsék a hírek szerint felkeresik Lucast friss ötleteikkel. A forgatókönyv rohamtempóban készül először Black Diamond, majd Trixie álnév alatt.

2018. január: John Williams fogja szerezni a zenét, ezúttal utoljára. Később kiderül, mindösszesen 35 percnyi új zenét komponált a filmhez, a további játékidőt a klasszikus SW-témákkal töltik fel.

2018. július: Abrams a szereposztással kapcsolatban nyilatkozik. Carrie Fishert Az ébredő Erőhöz és Az utolsó Jedikhez forgott, de fel nem használt jeleneteinek segítségével keltik életre a fináléban. Billy Dee Williams visszatér Lando Carlissian szerepében, Keri Russell egy új akcióhőst fog alakítani, Naomi Ackie és Richard E. Grant egy új karakter bőrében mutatkozik be, ezen kívül pedig a VIII. rész teljes szereplőgárdája visszatér. Igen, még Mark Hamill is, nem titkolják.

2018. augusztus 1.: Csattan az első csapó, megkezdődik a forgatás a Pinewood stúdióban, Angliában. A stáb emellett a jordániai Vadi Rum vidékére is ellátogat forgatni, Oscar Isaac elmondása szerint Abrams ezúttal nagyobb rögtönzési szabadságot adott a szereplőknek a dialógokkal. Mivel rohan az idő, a helyszínen felállítanak egy vágóstúdiót is.

2019. január-február-március: Anthony Daniels jelzi, hogy január 28-án a maga részéről befejezte C-3PO szerepének forgatását, február 15-én pedig megtartják a forgatást lezáró wrap-partit. Március 7-én a Disney igazgatótanácsának már levetítenek egy ízelítőt a filmből.

2019. április 12.: Az idei chicagói Star Wars Celebration indítja meg az előzetes hírek áradatát. felfedik a film címét. The Rise Of Skywalker, amit magyarra végül Skywalker korának fordítanak. Egy nagyszabású panelbeszélgetés során mutattak pár képet, és jött egy trailer (egy nap alatt 111 millió megtekintés, ez új rekord), aminek a végén robbant  bomba: Palpatine császár visszatér. Ian McDiarmid még meg is tromfolta a sokkot egy gyors belépővel.

2019. május 4.: Miközben vad rajongói teóriák burjánzanak az Uralkodó visszatérésének lehetséges módjairól, bejelentik a filmet felvezető regények címeit. Azt a hibát persze nem követik el, mint négy éve: ezúttal szigorúan a premier után mutatják majd be a köteteket.

2019. május 22.: A Vanity Fair immár hagyományosan bő fél évvel a bemutató előtt nagy exkluzív anyagot hoz le a készülő IX. epizódról: forgatási fotók, különleges leírások, és interjúk az alkotókkal, köztük Abramsszel. Az összeállításról többet itt lehet olvasni.

2019. augusztus: Lassan csepegtetik az infókat: új rohamosztagos-képeket osztanak meg (sith-trooper), kijön az első plakát és egy olyan kedvcsináló, amely mind a kilenc részből tartalmaz jeleneteket.

2019. szeptember-október: Abrams még pár hétnyi utóforgatást rendel el a filmhez.

2019. október: Az Empire magazin speciális Star Wars-összeállításával megkezdődik a marketingkampány (erre olvasható belőle egy összefoglaló). Október 21-én jön a végső előzetes, megkezdődik a jegyelővétel.

2019. november: Érdekes sztorival indul a hónap: a film egyik szereplője a hotelszobájának ágya alatt hagyja a forgatókönyvet, amit valaki megszerez, és felbukkan az ebay-en. A Disney gyorsan lép: megveszik a szkriptet, John Boyega pedig bevallja, hogy ő volt a feledékeny színész. Beindul a gőzhenger: képek, spotok, interjúk, tévészereplések garmadája érkezik, Abrams pedig bejelenti, hogy november 25-én mindenestül elkészült a Skywalker kora.

Itt, sivatagban ér véget a nagy utazás?…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *