11

Az Igazság Ligája (Justice League)

írta Minime

0jl1

A DC EU Acélemberéről, a Batman Superman ellenről ,
az Öngyilkos osztagról és a Wonder Womanről itt esett szó.

Nagy remények, nagy várakozások és nagy buktatók jellemezték a DC szuperhőseinek első közös fellépését a mozivásznakon. Zack Snyder tragédiája és távozása, Joss Whedon érkezése és az utóforgatások, Henry Cavill bajuszmizériája, a hatalmasra növekedő költségvetés, mind-mind sejtettek valamit a film elkészítésének nehézségeiről. Lássuk hát, végeredményben milyen mozit is kaptunk eme rengeteg és áldozatos munka gyümölcseként. Az előzetesek és a promóció egészen jól sikerült, minden előzetes probléma ellenére is, és a filmet nagy várakozások előzték meg nézői részről.

0jl2

A történet nem bonyolult: Steppenwolf (Ciarán Hinds) a világok pusztítója, inváziót indít a Föld ellen, hogy megszerezvén a három „anyadoboz”-t, bolygónkat a pokolhoz hasonlatos, tüzes pusztasággá változtassa. Batman (Ben Affleck) felismeri a közelgő veszélyt, és Diana Prince/Wonder Woman (Gal Gadot) segítségével egy metahumánokból álló csapat szervezésébe kezd, amelynek együttes erővel van esélye a fenyegetés legyőzésére és a világ megmentésére. Sikerül beszervezniük Victor Stone/Cyborg-ot (Ray Fisher), Barry Allen/Flash-t (Ezra Miller) és Arthur Curry/Aquaman-t (Jason Momoa). Közös erővel felveszik a harcot a fenyegetés ellen, és nem maradhat el természetesen a franchise húzóemberének megjelenése sem Clark Kent/Superman (Henry Cavill) személyében.

A látványvilág pazar. Totális CGI-orgia a vásznon. Pattogós, egymásba torkolló, zúzós akciójelenetek, amelyek rendkívül dinamikusak és élvezhetőek, ugyanakkor néha túlzottan sok van belőlük. A rengeteg lassítás gyakorlatilag „megöli” a filmet, ezt Snydernél már korábban megszokhattuk, azonban a relatíve rövid játékidő – 120 perc – alatt idegesítően túlsúlyban vannak. A mozi gyakorlatilag egy folyamatos akciófesztivál, amelyet helyenként a történetvezetés szempontjából megkövetelt dramaturgiai átvezetés szakít csak meg. A párbeszédek sajnos nem funkcionálnak. Az egysoros „Marvel-poénok” ugyan ülnek, főként Flash előadásában, melyek nyilván Whedon kézjegyét sejtetik, ugyanakkor a fennmaradó többi dialógus moralizáló és erkölcsi kérdéseket feszegető „tartalmatlansággal” van feltöltve. A két eltérő alkotó kezének nyomai egyaránt látszanak a filmen, Whedon lazább, viccesebb és populárisabb látásmódja teljesen összekeveredik Snyder komorabb, sötétebb és melankolikusabb világképével. Sokan úgy vélhetik, ez jót tesz a filmnek, és talán igazuk is van, azonban a Snyder vezetésével felvonuló DC szuperhősök talán nem véletlenül kaptak sötétebb ábrázolásmódot a korábbi történetekben sem, és nem feltétlenül ez volt a legnagyobb hibájuk a korábbi DC filmeknek. Alapvetően a DC hőseinek eredettörténete némileg sötétebb képet vizionál a hősökről, és komolyabb felvezetést kíván helyenként, mint a Marvel Univerzum hőseié.

0jl3

Christopher Nolan Batman-trilógiája mérföldkőnek számított a Denevérember-történetek sorában, hiszen kellően komolyan véve a karakter gyökereit, komor és életszerű, mély alkotásokat készített, ugyanakkor Snyder-nek már körültekintőbben kellett eljárnia a történetekkel, hiszen egy újraértelmezett, és az Igazság Ligájához vezető franchise első lépéseit kellett leraknia az asztalra, amelyek végül ebben az alkotásban csúcsosodtak volna ki. Véleményem szerint a Marvel hatalmas anyagi sikerei túlságosan sürgették a Warner stúdiót a bizonyítással, és ezért is sikerült ilyen bonyolultan megvalósítani elképzeléseiket. A történet szempontjából alapvető hibának érzem, hogy a „vezérszereplőkön” kívüli hősök máig nem rendelkeznek eredettörténettel, és így kerültek „bevetésre” ebben a csapatban. Flash, Cyborg és Aquaman külön történetei mélyebb előkészületeket és kerekebb történetet adhattak volna ennek a filmnek, azonban ezekre az alkotásokra még nem került sor. Tekintsük ezt a puding próbájának, hiszen ha az Igazság Ligája hozza az elvárt anyagi sikert, akkor könnyebben promótálja a stúdió is, az eddigiekben csak epizodista hőseinek bemutatását.

Az alakítások érdekesek, Gal Gadot hozza az elvárt Csodanő karaktert, nyilván kevesebb a lehetősége, mint a saját történetében, de ezúttal is teljesen működőképes a karaktere, és komoly hajtóereje a filmnek. Cavill szélsőséges alakítást nyújt ezúttal, amelyet betudhatunk szintén a Snyder/Whedon váltásnak, és ez leginkább Superman feltűnéseikor érződik. Affleck szintén hozza az elvárható minimális színészi alakítást Bruce Wayne-ként és a látványos akciókat Batman-ként, de nála érezhetően romlott a produktum a Superman elleni fellépése óta. Fisher új szereplő, sokat van a vásznon, de keveset mutat, ezt tudjuk be talán annak, hogy kibernetikus félemberként nehezebb maradandót nyújtania. Jason Momoa laza és kemény, poénos, brutál és egyszerű. Őt inkább megjelenésének hatásfoka jellemzi, nem színészi tehetsége. Ezra Miller talán a legjobb karakter az újak közül, egyértelműen Whedon hatása érezhető a játékán, hiszen nagyon hasonlít a Marvel legújabb Pókember-karakterére. A viccek többségét az ő előadásában kapjuk, és el kell ismernünk, hiteles és mulatságos karaktert kapunk a villámgyors, ám barátkozni mindeddig nem tudó, majd hirtelen szuperhősök közé keveredő tinédzsertől. Amy Adams, Jeremy Irons, Diane Lane ezúttal tömegkellékek, töltelékek az akciók átfűzésére szolgáló légüres térben, amelyből hiányzik a logikus komolyság. Sajnos Steppenwolf (Ciarán Hinds) karaktere is csak kellék a vásznon, a szükséges rossz megjelenítője, akit mindenképpen le kell győznie hőseinknek a megdicsőüléshez.

Összességében az Igazság Ligája nem annyira „rossz”, mint amitől féltünk a korábbi bonyodalmak fényében, ugyanakkor nem is annyira jó, amennyire a rajongók várták és elvárják, hogy legyen. Egy feszes tempójú, látványorientált, a karaktereket kevésbé kidomborító akciómozi. A DC rajongók számára mindenképpen kötelező darab, aztán a megtekintés után eldöntheti mindenki, milyennek is találta. Véleményem szerint egy felhígított, talán kissé túlzottan „el-Marvelesített” DC történetet láthatunk, amelynek kevésbé áll jól a komolykodó komolytalanság, mint például a Bosszúállóknak. Látványorientált felfogással a vászon elé ülve határozottan fogyasztható, de korántsem felejthetetlen darab.

11 komment

 1. Őszinte leszek, nekem összeségében tetszett a film, jót szórakoztam. Igen, nem volt minden hibátlan (egy-egy vágás számomra érthetetlen volt, Affleck kicsit beleunt a szerepébe, amit amúgy sajnálok), de a lehúzó kritikákat így is túlzónak találom. Volt egy cikk, milyen jeleneteket vágtak ki, amit még Synder készített, és őszinte leszek, sajnálom, hogy azok a kukába landoltak (pl: Lantern és Bruce találkozása).
  A hétvégi bevétel kicsit gyatra lett, illetve már új Batmanről beszélnek, érdekes lesz, mit fognak kihozni belőle.

 2. Szerintem ez egy katasztrofálisan elrontott film lett. Az eddigi DC filmeket az Öngyilkos osztag kivételével mind szerettem, olyannyira, hogy 80-90%-ra tettem őket, a BvS-t a rendező változat miatt, az Acélember önmagában is megérdemli szerintem ezt a százalékot.
  Erre jött ez a katyvasz, szörnyen gagyi és erőltetett volt az egész, kínos volt sokszor nézni. Wheadon szerintem tönkretette, jobb lett volna, ha Snyder komorabb verziója marad, mindenféle Marveles vicceskedés nélkül. A film kapkodó, gyermeteg és gagyi lett. Az Öngyilkos osztagnál is talán még rosszabb. 🙁

  40%

 3. Ezzel a filmmel szerintem két baj van:
  – A Warner vezetése miatti 50 perc vágás
  – Joss Whedon idióta humora

 4. Spoileres: Nagyon kiherélték szegény filmet ezzel az agyon vagdosással, egy ilyen volumenű dolognak nem szabadna 2.5-3 óránál rovidebbnek lennie. Szórakoztató volt, remekul működtek a karakterek együtt, stablistas jelenetek is jók voltak, bár sajnálom hogy darkseid-ot csak említették. Összességében nekem nagyon – meglepően – pozitív volt.

 5. Nem volt rossz szerintem a film, ami nagyon nem tetszett, hogy Superman poénkodott…, nagyon nem illett a filmbe…nagyon.

 6. Nagyon messze van az Avengers filmektől sajna minőségben. Többet érdemelnének ezek a karakterek.
  Mégis valahogy ezt szívesebben újranézném mint a Thor 3-at. Az szánt szándékkal lett túl komolytalan, ez meg csak így sikerült ilyen körülmények között. Ott a Warnernél nagyon kijár már pár embernek egy alapos tökön rúgás.

 7. Mi volt a filmmel a baj? Tulajdonképpen semmi: elindul, szép egyenletes képet mutat, majd véget ér. Lehetett volna jobb? Izgalmasabb? Naná.
  Milyen lett volna Whedon nélkül? Valószínűleg abszolút komorra vették volna, kaptunk volna többet Kiborgból, Villámból és Aquamanből. A csapatot szépen összeverbuválták és kellőképpen lekötött. Mondjuk Villámmal láthatóan nagyon nem tudtak mit kezdeni, a Flashpointnak épp ezért egy izgalmas thrillernek kellene lennie.
  Snyder verzióját megnézném, nagyon is megnézném.
  A mozis változat nem üti meg a Bosszúállók szintjét, de azért az Ultron koránál jobban megmaradt bennem.

  A box office meg egy nagy talány: volt a WW, amit mindenki szeretett, erre az Igazság Ligája meg a DC Mozis Univerzum legalacsonyabb nyitányát produkálta, annak ellenére, hogy itt vannak a nagy hősök. A Marvel fanboyok ugyan mindent elkövetnek, hogy lefitymálják a Warnert, a stúdió sincs olykor a helyzet magaslatán, de én élvezem eddig mindkét képregényes világot és nem mélyedtem ugyan magamba, de hirtelen nem tudnák túl nagy különbséget mondani a DC és a Marvel között.
  Ja és még valami: Ha egy filmnél nem elég, hogy pár nap alatt világszerte 300 milliót kaszál, akkor ott komoly bajok vannak és át kell értékelni a rendszert. Érik már ez Hollywoodban,, nagyon érik.

 8. Olvasgattam hogy mennyi, mennyi mindent kivágták, komplett story line-okat (fekete ruhás superman). A bvs-ben látható flash időutazós jelenet is jobban értelmet nyert volna, így csak egy nagyon kis szeletet kaptunk abból, hogy lois a kulcs a “kattant” supermanhez. Ami viszont nagyon megmosolytató, hogy a fanok többsége a bvs után kiátkozta Snydert, most pedig a Snyder cutért imádkozik 🙂 Különösen gáz, hogy a történtek után még a filmjét is ennyire szétbarmolták. Szerettem ezt a verziót is, de az olvasottak/hallottak után nagyon remélem, hogy lesz Snyder cut.

 9. Nem lett ez annyira rossz, mint amitől tartottam, dehát nem is túl jó. Szögegyenes sztori (logikát ne keress…), érdektelen főgonosz, CGI-orgia, itt-ott jó poénok, csapatdinamika… amolyan Avengers-light DC módra.
  tulajdonképpen hálás vagyok, hogy szép csendben félretették Snydert, mert látszik, hogy ebből is valami darkos pózolásos baromságot akart csinálni, abból meg untig elég.
  Gal Gadot tyúkanyóskodik (jól áll neki), Jason Momoa keménykedik (neki is jól áll), Ezra Miller lazázik (hát ez már véleményes), Ray Fisherről semmi sem maradt meg, viszont bírtam a “weird” Supermant és a száraz humorú Batmant. Kár, hogy utóbbi kettőn látszott, unják már az egészet.
  Szerintem a Warner örül, hogy végre túl van ezen a filmen (valami bevételt azért csenget majd), aztán remélem, felvesznek egypár normális forgatókönyvírót (Goyert meg kivágják), és végiggondolják a terveiket az elkövetkező 10 évre. Határozottan jót tenne.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *