5

Solo: Egy Star Wars történet (Solo: A Star Wars Story)

írta Nikodémus

A kritika spoilermentes.

Vérmes rajongók, örök kétkedők, nyugi: a Solo: Egy Star Wars történet rendben van. Hogy ez pontosabban mit jelent a két tábornak, avagy az egyszerű mozinézőnek (és hát ne legyenek illúzióink, a Disney elsősorban őket célozza az újabb és újabb filmekkel), arról alább még lesz szó, de ahogy Minime kolléga tette a Deadpool 2-nél, úgy itt is szentelnünk kell egy bekezdést a rendhagyóan fajsúlyos előzményeknek.

Attól a ponttól kezdve, hogy bejelentették, lesz Han Solo-mozi, mindenki tudta, hatalmas kockázat rejlik a projektben: Harrison Ford sármját, egy kultikus figura legendáját kéne újraalkotni stílusosan, humorosan. Telitalálatnak tűnt a Phil Lord–Chris Miller rendezőpáros leigazolása, hogy aztán (az állítólag színészileg gyengélkedő) Alden Ehrenreich-kal a fedélzeten immár Ron Howard fejezze be (forgassa gyakorlatilag újra) a filmet. Innen szép nyerni, és Solo-nak majdnem sikerül is: Howard egy sűrű, kalandfilmes elemekkel tűzdelt, faltól falig-akciómozit szállított le nekünk.

A történetből elég annyi (merthogy sokkal több nincs is), hogy a fiatal Han egy eldugott bolygón nyögi a rabigát kedvesével, Qi’rával (Emilia Clarke), egy tragikus véletlen folytán eltávolodnak egymástól, s amikor újra találkoznak, hősünk már Tobias Beckett (Woody Harrelson) hétpróbás gazembernek dolgozik, Csubakkával (Joonas Suotamo) az oldalán. Egy villanásra felbukkan a birodalmi akadémia, kapunk egy kis háborús poklot (jobbat, mint a Zsivány Egyesben!), és persze mindennek (és mindenkinek) eljön az ideje: nagy buli, szabakk-parti, Lando (Donald Glover), Falcon, Kessel-futam. S itt a bibi: olyan a film, mintha az egyébként becsületes munkát végző Ron Howard mellett végig ott álltak volna a Lucasfilm producerei egy listával, hogy akkor ez is, az is, amaz is pipa. A Disney pedig érti az idők szavát: milliónyi kikacsintás a rajongóknak, látványos vissza-(előre-)utalások a régi trilógiára, és néhány meglepő fordulat, ennyi. Utóbbi azért túlzás, rutinosabb mozibajáró azonnal kiszúrja a várható fejleményeket a cselekmény során, ám Lawrence és Jonathan Kasdan forgatókönyve azért szolgál néhány jó ötlettel, pl. Han és Csubi megismerkedése vagy a filmvégi szembenállás háromszereplőssé tétele.

Ehrenreich szerencsére nem utánozza filléres gesztusokkal Fordot, inkább a figura eredetét próbálja megmutatni, és bár kicsit túl sok a bájvigyor, alakítása meggyőző. Donald Glover sziporkázó az egyszerre nagymenő és szerencsétlenkedő Lando szerepében, Harrelson rutinból hozza a karaktert, és még Emilia Clarke is képes hihetően alakítani (olykor mintha még drámai mélységet is előcsalogatna figurájából). Az ütött-kopott határvidék-ábrázolás remek, újra visszahozza a westernt a Star Wars világába, a díszletezés mesteri, a látvány lenyűgöző.

Inkább a film hangvétele az, ami döcög: a nyitány borongós hangulatát szinte agyonüti a hirtelen megérkező vicceskedés (ezek fő szállítója az enyhén feminista és robot-egalitárius L3-37 Phoebe Waller-Bridge megformálásában), aztán jön a nagy kaland, amiről csak a rendkívüli dérrel-dúrral előadott tűzijáték után derül ki, hogy többet ígért, mint amennyit adott. (A Kessel-futam például csalódás, noha helyrehozzák a parszekkel kapcsolatos lucasi hibát.) Különös, egy családi mozihoz képest meglepően felnőttes poénok röpködnek itt-ott, majd a film egy éles váltással elkezdi komolyan venni azt, amit addig kifigurázott, és ez kissé keserű szájízt hagy az emberben.

A folytatásnak való megágyazás is kissé erőltetett (hát még az a cameo, ami a holovetítőn beugrik a végére…), de ha nem várunk többet a Solo-mozitól, mint hogy két órán át magas színvonalon szórakoztasson, ez is megbocsátható. Az igazi kérdés az, hogy mindez méltó-e egy kultikus figurához, akit inkább a rajongók tettek naggyá, semmint George Lucas univerzumteremtő elméje (hiszen a figura a Birodalom visszavág közepétől gyakorlatilag felesleges, nem véletlen, hogy Ford kérlelte a szakállast, ölje meg őt A Jedi visszatérben). A rajongói elvárásoknak pedig, mint tudjuk, lehetetlen megfelelni, ám Han Solo még ezzel együtt is (vagy éppen ezért) többet érdemelt volna.

Egy sokkal vagányabb és emlékezetesebb filmet.

5 komment

 1. Majd esetleg torrenten megnézem.
  Ahogy hallom, kevésbé dühítően rossz, mint a az előző förmedvény, csak egyszerűen fantáziátlan középszer.
  Ami biztos, hogy tőlem pénzt nem fognak látni, amíg Kathleen Kennedy irányítja a Lucasfilmet. Három film alatt sikerült teljesen legyilkolniuk a Star Wars filmek iránti rajongásomat.
  Egyébként frankón bukta lett a film mint állat. 83 misi a három napra, de mivel USA-ban négynapos hétvége van, így 101 milla körül lesz. De így is max. 200 milla körül lesz az USA bevétel. Nemzetközileg viszont totál lebőgött a film. 65 misi jött össze Kínával együt, úgy gyakorlatilag mindehol be lett mutatva egyszerre. Ez így azt jelenti, hogy valószínűleg a 400 misi se jön össze összesen. Úgy hogy az újraforgatások miatt úgy hírlik 300 misibe is fájhatott, de 250-be minimum.
  Szomorú, hogy buktának drukkolok. De muszáj hogy bukjon, mert sürgősen le kell cserélni a vezetést a Lucasfilmnél, és ezt csak úgy fog megtörténni, ha buknak a filmek. Ez van.
  Néha majd kiugrottam volna a bőrömből a most bejelentett Boba Fett film miatt. Most meg csak egy görcs van inkább a gyomromban, ha meghallom, hogy Star Wars. Felejtős lett az egész úgy ahogy van.

  • Egy buktától nem fog menni Kathleen Kennedy. Át fogják gondolni a dolgokat, de fejhullást nehezen tudok elképzelni. (Szerintem amúgy máson problémáznak mostanság arrafelé, pl. a kapcsolódó merchandise-termékek drasztikus esésén, ami 2 éve kezdődött.)

   • Szerintem se fog ennyitől KK bukni. Sajnos. Ahhoz kéne még 1-2 hasonló lebőgés. Meg amúgy se ő az egyetlen, aki fikázza a Lucasfimnél azokat a rajnongókat, akiknek nem jönnek be az új filmek. Viszont ő az aki ezerrel megfertőzte politikával a Star Warst, valamint teljesen egyértelmű, hogy nem Star Wars rajongó, nem ért hozzá, és nem is érdekli az egész. Neki ez csak üzlet, plusz nyomathatja politikai nézeteit rajta keresztül. Iszonyat kártékony.
    A kövi filmnél fog kiderülni, hogy is állnak a dolgok. Szerintem az nem lesz ekkora bukta. Sokan bekajálták ezt az új SW-t is. Én mindenestre a 9. részt akkor se fogom megnézni, ha fizetnének érte. Teljesen érdektelenné vált számomra, de jobb is egyszerűen a lelki nyugalmamnak, ha nem is tudom, mit csinálnak már ezzel a történettel.

    • A politikai szál kárhoztatásával teljesen egyetértek, de ez sajnos általános hollywoodi trend: most mindenbe be le kell erőltetni a vastagon PC gender- meg multikulti-érzékenységet (női remake-k, legutóbbi Mária Magdolna-film stb.).

     SPOILER: A Solo-ban amúgy sokáig úgy tűnik, tréfát űznek ebből (L3-37), de aztán elkezdik komolyan venni, ami visszafelé hitelteleníti a poénkodást is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *