0

The Mandalorian – 3-4. rész

írta Nikodémus

Két hete még csak távolról vizsgálgattuk a horizontot: ízlelgettük a Disney új üdvöskéjének hangulatát, karakterét, játékidejét. A Disney+ egyik zászlóshajójának szánt The Mandalorian két újabb része viszont alaposan beindítja a történéseket, és főszereplőjének figuráját is tovább árnyalja – legalábbis így sejtjük, mert a sisak alá továbbra sem leshetünk be.

Hősünk (Pedro Pascal) még mindig nagyon kúl, és ahogy kell, leszállítja a zsákmányt a megbízónak. Igen ám, csakhogy valami (lelkiismeret? taktika? haszonlesés?) megszólal benne, és amikor lehallgat egy titkos beszélgetést, akcióba lép a fizetségből megerősített páncéljában. Lezúz pár rohamosztagost, szerez pár sérülést, de a java még hátravan. Igen, a harmadik rész végre kicsit nagyobb tétekben játszik, a vége pedig egy kellemes leszámolásba torkollik: a készítők a sivatagi kutyagolást jó érzékkel váltották fel egy kis akciózással. A szökés épphogy sikerül, a rejtőzködés pedig nem egészen úgy jön össze, ahogy várnánk. Ezen a ponton (az amúgy Bryce Dallas Howard által rendezett a negyedik részben) sétál be Cara Dune (Gina Carano) a képbe, hogy kissé megzrikálja hősünk addig betonkemény arcélét.

Ez utóbbi mindenképp javára válik a sorozatnak: a gyors unalommal fenyegető magányos hős képe módosul, társakat kap, s az őhozzájuk való viszonyulásában mutatkozhat meg jobban karaktere. Spagettiwesternből itt finoman műfajt is vált a sorozat: immár a klasszikus szamurájfilmek bizonyos elemeit építi be a cselekménybe – no semmi különös vagy égrengető, de látszik, Jon Favreau lubickolt a filmtörténeti utalásokban a forgatókönyv írása során. Egyelőre azonban nem nagyon látszik egy nagyobb mögöttes sztori az egyes epizódok történései mögött. Lehet, hogy alakul majd, lehet, hogy összekapcsolódik valahogy a nagyfilmekkel, de erre a már most globális netcukisággá avanzsáló (s plüssként hamarosan a boltok polcain landoló) útitárson kívül nem láthatóak jelek.

Sebaj, hősünk addig is (ahogy a fenti plakáton) végre kicsit közelebb kerül hozzánk: kiderül, hogy neki is van szíve, tud poénkodni fa-, bocs, pléharccal, de végső szándékait még mindig üdvösen elrejti előlünk. A látvány továbbra is kiemelkedő, a hangulat remek, a kivitelezés míves. A Mandalorian néhány újabb labdát feldob (a mandalore-i faj története, rítusai és serege!), néhányat rövid úton lecsap. Lehet ebből még akármi, dacára a negyedik rész nem túl leplezett A hét mesterlövész-koppintásának (azért a vörös szemű AT-ST eléggé adja…), de több konspirálós részt azért el tudnék viselni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *