3

A hét mesterlövész (The Magnificent Seven)

hetmesterlovesz

Heten vannak! Heten, mint a gonoszok. Persze veszélyesek, de nem állnak a sötét oldalon, csak Bartholomew Bogue -nak és embereinek kell tőlük tartani.

Azt hiszem, hogy mostanra tényleg eljutottunk arra a pontra, hogy nagyjából csak legyintünk arra, ha bejelentenek egy remake-et. Amikor kiderült, hogy jön egy újabb Emlékmás, rengetegen kifejezték dühüket és rázták öklüket Hollywood felé. Ugyanez volt a helyzet a Robotzsaru esetében is. A Ben Hurnál éppenséggel a többség reakciója egy „Kit érdekel?” vállrándítás volt, ami eléggé meglátszott a bevételen. Azonban a Szellemirtók alaposan megkapta a magáét, sok helyen földbe is döngölték. Ezzel szemben A hét mesterlövész valahogy kitűnt a sorból, már csak Denzel Washington és Chris Pratt miatt is. Nem tűnt ördögtől való gondolatnak a tervezet.

hetmesterloveszremake1

Sam Chisolm (Denzel Washington) fejvadász, méghozzá eléggé profi és bizony a keze is gyors. Könnyedén, secperc alatt átküld a másvilágra néhány fegyverest, ha arról van szó. Nem érdemes kekeckedni és ujja húzni vele. Emma Cullen (Haley Bennett) eléggé kecsegtető ajánlatot tesz a férfi számára: Az összes vagyona az övé lehet, ha megvédelmezi a városkáját a gaz Bogue-tól (Peter Sarsgaard). Kisebb hadsereg kellene a feladatra, de elég lesz ide néhány pontosan célzó, sokat látott fegyverforgató is. De vajon ennyien elegendőek lesznek-e a feladatra.

Antoine Fuqua meg tudta állni, hogy az egyébként eléggé népszerű szuperlassított látványos jeleneteket hanyagolja. Nincsenek „mátrixos” levegőt átszelő golyók, egyszerűen csak előkapják a hatlövetűt és hogy eltalálnak-e bárkit annak a függvénye, hogy a fegyver tulaja melyik csapathoz tartozik. Másrészt a romantikus szál is abszolút kimaradt és nem is hiányzik. Bennett eléggé szép teremtés, Pratt próbálkozik is nála, de hiába veti be kacsintását és hiába mutatja meg lövőtudományát, nem történik semmi.

hetmesterloveszremake2

Eléggé polkorrekt a felhozatal, meg kell hagyni. Az 1960-es változatban szintén eléggé változatos volt a brigád, de itt talán még szembetűnőbb. Nem ismerem az akkori viszonyokat, de már Tarantino Djangojában is eléggé viszketett egyesek tenyere, hogy a főhős valamilyen kis okot adjon, hogy lepuffanthassák. Nem csoda, hogy a megvesztegetett seriff és helyettesei még inkább szeretnék kicsinosítani pár lyukkal a fejvadászt, az indiánt, az ázsiait és a többieket. A karakterek származása olykor poénforrás is, szeretik egymást ugratni vagy csipkelődni. Ugyanakkor némiképp hátrány, hogy a tagok közötti különbségekre nem mertek vagy nem akartak ráerősíteni. Tény, hogy a játékidő rovására ment volna, de mindenképpen többet nyomott volna a latba. Ám teljesen világos, hogy a stúdió inkább csak egy könnyed, lazább bő két órás szórakoztató westernt akart a közönség elé rakni.

A hét mesterlövész anno joggal lett klasszikus, John Sturgess kiválóan ültette át vadnyugati közegbe A hét szamurájt. Fuqua 2016-os átirata biztos, hogy nem lép be a kultstátuszba, döntse el mindenki, hogy ez problémának tekinthető-e. Sokkal nagyobb gond, hogy nem lehet a javára írni, hogy stílusos vagy emlékezetes lenne. A tempó rendben van, a színészek teszik a dolgukat, szépen eltelik az idő, szépen szólnak a hatlövetűek, pufogtatnak a winchesterekkel, ám valószínűleg év végére már nem sokra fogunk emlékezni belőle.

imdb: 7,2
rottentomatoes: 62 %

Büdzsé: 90 millió dollár
Eddigi összbevétel: 62 millió dollár

3 komment

  1. Bár ez a film eredetileg nem volt része az érdeklődési körömnek, más kérésére néztem meg, mégis azt kell mondjam nem bántam meg! Lehet hogy külsőre egy közönséges western, de nagyon jó film! Zseniális alkotás! Semmi hibát nem találtam benne, nagyon élveztem! Csak ajánlani tudom! Az ősi verziót nem ismerem, azt nem láttam, de nincs is rá szükség, ez az új a régi ismerete nélkül is szuper!

  2. Én ugyanazt éreztem mint az új Ben-Hur-nál. Vagyis, hogy attól eltekintve hogy kellett-e ez nekünk egyáltalán, teljesen korrekt film.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *