2

Safety Not Guaranteed

safetynot

Valószínűleg órákig el lehetne beszélgetni az időutazásról, vélemények és ellenvélemények ütköznének az órák során. A téma a filmesek fantáziáját is megmozgatta és jó néhányuknak alkalmuk nyílt arra, hogy megmutassák mi pattant ki agyukból. Ezen termések nagy része inkább a habkönnyű szórakoztató filmek, de azért akadnak elgondolkodtató, komolyabb hangvételű darabok is. A Safety Not Guaranteed nem éppen látványos, sokkal inkább vígjáték, de nem a térdcsapkodós fajtából, ami a karakterekre épít.

„Figyelem, időutazáshoz keresek társat. Akár veszélyes is lehet” – szól egy rövid újsághirdetés, amit elolvasva bárki szélesen elmosolyodhat. A feladó bizonyára egy komplett idióta vagy egy vicces kedvében lévő hülyegyerek – gondolhatná mindenki. Jeff (Jake Johnson) egy kis újságnál dolgozik, főnökétől engedélyt kérve két gyakornokkal a Ocean View-be utazik. Ebből akár még kikerekedhet egy jó kis cikk is.

0sng1

Ám Jeffet kezdetben egyáltalán nem érdekli a meló. Folyamatosan a múltján mereng, arról sopánkodik, hogy milyen jó volt régen. Ez a feladat is csak afféle ürügy számára, hogy újra találkozhasson régi barátnőjével. Időutazás? Na persze, majd Darius (Aubrey Plaza) meggyőzi a férfit, hogy több információ legyen a cikkhez, dolgozik helyette, a másik gyakornok meg amúgy is csak annyira képes, hogy pislog a szemüvegén keresztül.

 Mi nézők sem tudjuk sokáig eldönteni, hogy Kenneth (Mark Duplass) vajon tényleg be van kattanva vagy komolyan gondolja az időutazást? Annyi biztos, hogy paranoiás, nem bízik meg senkiben, úgy véli, hogy követik és mindig gyanúsan méregeti a körülötte állókat. Mindenesetre furcsa, hogy feltűnik két ügynök kinézetű alak is, akik folyamatosan Kenneth nyomában kajtatnak. Kótyagos vagy sem, a sok furcsasága ellenére is kedvelhető karakter.

0sng2

Darius kénytelen bevetni magát a cikk érdekében, lassan, de biztosan lehengerli a férfi szenvedélye és eltökéltsége. Az a szép az egészben, hogy Kenneth reménnyel tölti el nem csak a gyakornokot, hanem minket is magával ragad a lelkesedése és a kételyek ellenére is hinni szeretnénk. Idővel Jeff is magára talál, törődni kezd az üggyel és beosztottaival. A Safety Not Guarantted a változások filmje, ahol mindenki változik egy másik ember hatására.

Szóval időutazás? Miért is szeretnénk visszamenni az időben? A legelső gondolatok egyike, hogy helyrehozzunk valamiféle múltban vétett hibát, aminek a megoldása és kiküszöbölése jótékonyan hatna a jövőre. Kenneth is hasonlóra készül, Dariusnak is lenne mit tennie és végső soron Jeff is erre vágyik, hisz folyamatosan a múlton rágódik.

0sng3

Colin Trevorrow rendező első filmjét biztos kézzel vezényelte le, a kedvelhető karakterek megformálására pont a megfelelő színészeket válogatta ki. Alkotása nem pörög túl, lassan folydogál a cselekmény, de nem áll egy helyben, nem válik unalmassá és a viccesnek hangzó történet ellenére kellőképpen komolyan vehető, ugyanakkor eléggé szórakoztató is. 80 %-ra értékelném.

Amerikai bevétel: 4 millió dollár

imdb: 7,2
rottentomatoes: 94 %

2 komment

  1. En is most lattam, aranyos de felejtheto. Tobbet vartam az aradozo kritikak alapjan. Azt hiszem minden kritikus egy kicsit beleszeretett Aubrey Plazaba.:)

    • Hasonlóképp érzek én is, de korrekt kis elsőfilm. Kicsit túl lett dicsérve, de arról nem tehet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *