8

Argo-akció (Argo)

Elég rosszul érezheti magát az, akinek pályafutása egy Oscarral indul, majd később folyamatosan lehúzzák teljesítményét. Tény, hogy Ben Affleck forgatókönyvíróként nyert díjat, de színészként alakítását rendszeresen és élvezettél elemezték ki a kritikusok. Rendezőként a Hideg nyomon krimivel próbálta ki magát, nagy meglepetésre helyt állt a kamera másik oldalán, majd a Tolvajok városával bizonyította, hogy nem csak szerencsés volt, hanem valóban tud rendezi. Még erre is rá tudott tromfolni az Argo-akcióval, amely egy megtörtént esetet veséz ki, miközben Hollywoodon is jót tudunk mosolyogni.

A kezdő képsoroknál megkapjuk a kötelező történelemleckét. 1979-ben a forrongó irániak alaposan berágtak az amerikaiakra, mivel náluk talált menedéket az előző államfő, Reza Pahlavi sah. A feldühödött tömeg megtámadta és elfoglalta a nagykövetséget, ahol számos túszt ejtettek. Azonban hat főnek sikerült elmenekülnie és a kanadai konzulátuson húzták meg magukat titokban. A CIA-nak több rossz hajmeresztő ötlete is volt a kimenekítésükre, de végül a rossz közül a legjobbat választották: Hollywood-i forgatócsoportnak álcázva próbálták kijuttatni a hatost az országból.

0argo2

Kissé vicces ugyan, de csak félig-meddig az. Anthony Mendez (Affleck) agyából pattant ki az első hallomásra röhejes mentőakció ötlete. Kell tehát egy forgatókönyv, néhány vázlat, egy iroda valahol az Álomgyárban, ahol esetleg lehet érdeklődni a tervezet felől. Már csak egy jó színhely kellene a kamu forgatáshoz, miért ne tévedne Iránba a producer? Ugyan az Argo-akció komoly thriller, de a Los Angelesben végzett előkészületekbe sikerült humort csempészni, sőt olybá tűnik, mintha Affleck megpróbált volna egy kicsit bemutatni Hollywoodnak.

John Goodman formálja meg az Oscar-díjas maszkmestert, aki a Majmok bolygójáért vehette át az Akadémia elismerését, Alan Arkin pedig egy veterán producert kelt életre. A két karakter kiválón passzol egymás mellé, kettejüknek köszönhető, hogy a kinézett, Argo című sci-fi tervhez összeszedjék az engedélyeket, más részről amúgy is nagy divat volt akkoriban a műfaj (a Majmok bolygója és a Star Wars után pláne). Hihetetlen és teljesen vicces, ahogy a két figura mindenféle kérdezősködés nélkül vág bele az előkészületekbe. Nagy szerencse, hogy Afflecket nem kapja el a gépszíj és nem erőlteti túl az előkészületi fázist, inkább a nagy mentőakcióra fókuszál.

0argo3

Kevés megtörtént esetet feldolgozó film mondhatja el magáról, hogy tud úgy izgalmas lenni, hogy a néző ismeri a végkifejletet. Paul Greengrass is képes volt adrenalinbombát faragni az United 93-ból, a feszültség ott vibrált a levegőben, miközben tudtuk, hogy az utasoknak nincs menekvés. Affleck alkotása kezdetben még inkább csak érdekes, a pulzusszám igazán akkor kezdi verdesni a plafont, amikor a kis csapat elindul, hogy a reptérre, ahol több ellenőrzőponton kell átjutnia a kamustábnak. Így történt vagy nem így volt? Senkit nem érdekel, biztosra vehető, hogy Affleck alakította ki ilyen feszesre „a mindig az utolsó másodpercben” helyzeteket. Az Argo-akció hihető, izgalmas és nem hatásvadász. 80 %-ot megérdemel és kíváncsian várom, hogy mikor kerül elő egy újabb filmes forgatókönyv, amely szintén egy top secret akció részét képezte.

 imdb: 8,3
rottentomatoes: 95 %

Büdzsé: 44,5 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 98 millió dollár
Eddigi összbevétel: 148 millió dollár

8 komment

 1. Nálam a legjobb film idén (eddig).

  Azt lehet tudni, hogy anyagilag hogyan teljesít?

  Gézát meg nem érten miért piszkálják. Voltak mellényúlásai, de szerintem a játékára nem nagyon lehetett panasz. Nem egy nála sokkal rosszabb színész van az álomgyárban akit az egekig magasztalnak.

 2. Nagyon várom már hogy megnézhessem végre, remélem a hétvégén lesz rá időm h megnézhessem.
  Amugy jol teljesít a film 44M bekerült és már 96nál jár.. jöhet a folytatás? :)))

 3. Ben Affleck szépen araszolgat a rendezői midcult-státusz felé, a Hideg nyomon és a Tolvajok városa is nagyon tetszett, erre is egyre kíváncsibb vagyok.

  (Apropó, a menüsor jó ötlet, de ez a “kettős fejléc” kicsit furán néz ki… Ha folyamatban van az átépítés, akkor nem szóltam. 🙂

 4. Hihetetlenül tetszett a film, nem csalódtam szerencsére, hiába voltak magasak az elvárásaim. Végleg bizonyított Géza a szememben, hogy életképes rendező. Főleg, ahogy használja a kameráját, tényleg, olyan érzésem volt, mint, ha a 70-es években lennék. Ehhez nagyban hozzájárult, milyen nyersanyagra dolgozott,( ha nem tévedek, volt 8mm, 35mm) sokat segített a beleélésbe.
  Bár, azon túl kellett tennem magam, hogy mekkora túldimenzionálása volt a film, az amerikai szereplávalás e tekintetben.( a kanadai kormány közbenjárására jött létre a mentőakció, bár biztos volt a CIA-nak is szerepe). Viszont a színészi teljesítmény, a történetvezetés, a tetőpont elérésének útja, bőven feledtette ezt velem. Goodman, Arkin, Cranston meg királyok! Nálam ez bőven 9 pontot kap. Oscar-díj gyanús film, erősen, de nem érdemtelenül. P.S: a kritika számomra eléggé összecsapottnak tűnik, az eddigiekhez képest.

 5. Nekem kissé csalódás volt, majdnem bealudtam rajta. Nem azt vártam, hogy 2percenként véres tűzpárbajok alakuljanak ki, ennek ellenére nagyon vontatottnak, unalmasnak, ráadásul kiszámíthatónak (aki a legjobban ellenezte, az húzza ki a többieket a szarból egy vicces standuppal, ki hitte volna..) éreztem a filmet.
  Külön feketepont a fordító(k)nak, a felirat teljesen eltért az eredeti szövegtől rendre, az első 10 perc után inkább nem is olvastam. Miért nem rúgják seggbe az ilyeneket? Pl. “doubled” – “megtriplázták”. De ez csak egy apróság, ami megmaradt..hemzsegett a súlyos hibáktól.

 6. Óriási csalódás volt számomra,pedig Affleck első két filmje tényleg remek volt.Emlékszem egyszer régen-lehet már hat vagy hét éve-egy amatőr kritikus barátom amikor először bejutott egy sajtó vetítésre,a forgalmazó képviselője nyomatékosan megkérte a vendégeket,hogy aztán nehogy rosszat merjenek írni a filmről,mert akkor nincs több ingyen mozi…
  No,így vagyok én ezzel az agyon ajnározott,de minden feszültséget és drámaiságot nélkülöző Argo-akcióval.Mintha minden kritikusnak kötelező lenne reklámozni a filmet,miközben a moziteremből meg somfordáltak ki az emberek.Messze a leggyengébb filmje Afflecknek és bizony hagy kívánnivalót maga után a rendezés.Igaz,ez az első filmje,aminek nem ő írta a forgatókönyvét,úgyhogy talán hagyni kellene őt ebben a tisztségében (is).Egyébként annyira sovány volt ez a történet,hogy végképp nem értem miért ezt választotta.Egyszerűen nincs benne semmi csavar,semmi intenzitás…Nálam egy gyenge 5 pont.Sajnos:-(

 7. Nem értem a fanyalgást, ez egy szuper film volt, zsánerében csaknem tökéletes. Azért a végén be-becsúszik a hollywoodi dramaturgia (feszültség-túlhúzás, utána a nagy megkönnyebbülés, egyebek), de Affleck feszes, okos filmet tett le az asztalra. És az a félórás filmiparnak-beszólogatós, laza betét is illik bele. Persze Ben Affleck akkor jó igazán, ha szülővárosáról mesélhet, de emiatt sem kell szégyenkeznie, sőt. Akár Oscar is lehet belőle.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *