15

Jurassic World

jurassic

A kritikát TrueMan01 írta.

Kritikámat először is a jó hírrel szeretném kezdeni: A dínók még mindig menők, és újra a gyöngyvásznon hasítanak! A legújabb hírek már arról szólnak, hogy a Jurassic World megdöntötte a Bosszúállók eddigi rekordját, és már övék az eddigi legnagyobb nyitóhétvége bevétele.

Emlékszem, mikor a Jurassic Park 1993-ban kijött, 13 évesen az volt az 1. olyan film, amit teljesen önállóan tekintettem meg, a sok szülői kíséretes és csoportos iskolás mozilátogatás után. Az akkor látottak, mondanom sem kell, óriási hatással voltak rám, a filmek világa rögtön beszippantott. Ám ez nem volt véletlen, Steven Spielberg akkori filmje mágikus erővel hatott, és később filmipari, és filmtechnikai mérföldkővé is vált. Az 1. Jurassic Park film hatalmas sikere nyomán (a 4 évvel későbbi Titanic érkeztéig az volt minden idők legtöbb bevételt hozó filmje) népszerűvé tette a paleontológia-szakokat az egyetemeken, a játék-és ruhagyártó cégek fellendültek a filmekhez kapcsolódó merchandise-termékek által, a filmiparban pedig beköszöntött a CGI filmek korszaka.

jurassicworldkep1

Az 1993-as Jurassic Park nem csak azért volt anno tökéletes családi szórakozás, mert élő dinoszauruszokat mutatott be a nagyvásznon először elképesztő élethűséggel, hanem mert a dinoszauruszok létrehozásához szükséges tudományos magyarázat és a fogyasztói társadalom kritikája szintén teret kapott a filmben. Ezen felül az 1. részben volt humor, karakterfejlődés, önirónia és olyan színvonalú zene (John Williams munkája), amelyet a rajongók mind a mai napig emlegetnek. A 4 évvel későbbi 2. rész azonban már jóval visszafogottabb hatást keltett, mígnem a 2001-es 3. rész (melyben már nem is vett részt Spielberg rendezőként) sekélyes színvonala (egy időre) betette a kaput a Jurassic Park-sorozat számára. Lássuk, hogy az idei folytatás képes volt-e felnőni az eredeti rész színvonalához?

22 évvel a balul sikerült próba üzemmód után immár a néhai milliárdos, John Hammond álma megvalósult, a park megnyitotta kapuit. Sőt, a Jurassic World annyira népszerű, hogy naponta 20,000 látogatót fogad. Ám az átlagember számára a ”közönséges” dinók már nem számítanak újdonságnak ezért a vezetőség az ügyvezető, Claire Dearing (Bryce Dallas Howard) javaslatára új látványosságot, egy genetikailag módosított dinoszauruszt akar bevetni. A másik történetszál Owené (Chris Pratt), aki egy különprojekt részeként a Velociraptorokkal foglalkozik, és próbálja elérni – na mit is? Hogy az amerikai kormány ne csináljon belőlük is élő, biológiai fegyvereket – ugye ismerős? Ráadásképpen Claire unokaöccsei is pont itt nyaralnak, akiket elvileg Claire-nek kellene körbevezetnie a parkban. Ám ahogy az lenni szokott, a számításokba hiba csúszik, és az irányítás kicsúszik az emberek kezéből – Indominus Rex nem követi a parkszabályzatot, és átrendezi a park infrastruktúráját.

jurassicworldkep7

És hogy a Jurassic World-nek sikerült-e felnőnie a Jurassic Parkhoz? Sajnos nem. Ugyan látszik az új rendező, Colin Trevorrow igyekezete: A fiatalabb gyermekszereplő, Gray igazi rajongó, aki mindent tud a dínókról, az idősebbik, Zach azonban egész nap a mobilján lóg, Bryce Dallas Howard karaktere pedig 100%-ig a munkájának él. Trevorrow ezekkel a személyiségjegyekkel mai modern korunknak próbál görbe tükröt tartani, ám sajnos közel sem annyira egyedi látásmóddal rendelkező rendező, mint Spielberg.

A jó folytatások titka az, hogy merjünk újítani, nyúljunk bátran a témához. Az egyik barátom a film után megkérdezte tőlem, mennyire tartom hihetőnek a sztorit. Erre azt kellett válaszolnom, hogy teljességgel, hiszen (szinte) semmi újdonságot nem találtak ki a film készítői, a már meglévő elemeket variálták – igaz, azokat ügyesen. A látványvilág pazar (a Jurassic World-nél használták először a sorozat történetében a motion capture-technikát, és a filmben minden eddiginél több dínó látható), ám ez egy mai popcorn-filmnél már alapelvárás! A Jurassic World sajnos színészi fronton is rosszul teljesít. Chris Pratt ugyan sármos és menő a Velociraptor-idomár szerepben (amikor a film-végi akciójelenetben a száguldozó raptorok között dübörög motorjával, az nagyon vagány!), ám Bryce Dallas Howard már kissé túljátssza szerepét. A film elején még egy jégcsap üzletasszony, aztán jön a nagy átalakulás, és 2 perc múlva már úgy hozza a harcos amazont, mint Xéna talán sohasem. Vannak ugyan még nagyobb nevek a filmben (Vincent D’onorfio, Irfhan Khan, BD Wong), de sehol egy Jeff Goldblum, sehol egy Richard Attenborough! A 2. rész már-már szállóigévé vált beszólásai sincsenek már sehol. A ”mágia-mérő” a Jurassic World esetében körülbelül akkorát jelezne, mint a Csillagok háborúja esetében a 2005-ös A Sith-ek bosszúja. Időközben ugyebár Godzilla is újra tiszteletét tette a vásznon. Habár az újdonság varázsa már a Jurassic Word esetében sem játszik, Godzillát azonban még mindig lenyomják a dínók!

70 %

imdb: 7,6
rottentomatoes: 70 %

Büdzsé: 150 millió dollár
Eddigi összbevétel: 550 millió dollár

15 komment

 1. Végignéztem az egész szériát a héten. Az első verhetetlen, de ez az új a második helyet megcsípte nálam, bár semmi igazán extrát nem mutat. A 70% stimmel, egynek jó.

 2. Kiváló film! Nem jobb az első háromnál, de nem is rosszabb, egyenrangú velük. Én nem találtam hibát benne. Csupán annyi megjegyzésem van, hogy én kíváncsi lettem volna rá, hogyan foglalták vissza az emberek a Nublar szigetet a dinóktól, hogy újjáépíthessék a parkot. Vajon kiirtották az összeset, és újakat gyártottak? Kár hogy erre nem kaptam választ. De nagyon elégedett vagyok.

  Más. Hallottam hogy tervezik a folytatást, de őszintén halvány fogalmam sincs hogy lehetne folytatni. Gondoljunk bele, a Nublar szigeten a Jurrassic parkot biztos nem nyitják meg újra, mert kizárt hogy ezek után turista be merje tenni oda a lábát, ami pedig a Sorna szigetet illeti, ott már senkinek semmi dolga nincs, senki nem merne dinókat rabolni onnan a 2.film eseményei után. Szóval hogyan lehetne folytatni?

  • Látogató hiányában a park már évek óta zárva. Látszólag teljes a nyugalom, az őrök vigyázzák a rendet. Ám néhány kalandvágyó turista bejut a szigetre, és szörnyű felfedezést tesz. Egy titkos föld alatti laboratóriumban vírushordozó példányokat tenyésztenek ki. A fiatalokat foglyul ejtik, miközben az egyik kísérleti példány elszabadul, és kijut a felszínre. Úgy tűnik, a szigetről se ki, se be, ám a gazdatestet mindenképpen meg kell fékezni… Na, késő van már ehhez…:)

  • Az alkotók azt mondták, hogy a Jurassic World a Jurassic Park közvetlen folytatása. A második és harmadik részt nem törlik el, csak nem foglalkoztak azzal, hogy léteznek:)

  • Simán lehet folytatni, hiszen a mintákat elvitték a tudósok. Azokból lehet kotyvasztgatni ezt-azt. Öszehoznak megint valami vérengző dinót, aztán jön Chris Pratt és megmenti az emberek nagy részét.

 3. Azt hallottátok, hogy Joss Whedon szexistának nevezte a filmet akkor, amikor állítólag még nem is láthatta a kész filmet?

  • Ha jól tudom arra a klipre értette, amiben Bryce Dallas Howard felkeresi Chris Pratt-tet és azt nevezte 70-es évekbeli szexista jelenetnek.

   • Igen, én is így tudom. Aztán gondolom, most szívja a fogát, hogy a dínók valószínűleg mindkét filmjét lenyomják. Lehet, a Bosszuállók 2. csak a 4. helyen fog végezni év végén összbevétel terén.

 4. Érdekes nekem pont,hogy Bryce Dallas Howard, és patt közös jelenetei voltak a legviccesebbek azon nagyon jókat derültem szerintem a két színész jó kis párost alkottak.

  Nem tudom miért Goldblumot hozza föl minden kritikus,hogy nem volt ilyen karakter, hát persze hogy nem volt mert egyszeri én utánozhatatlan:D

  Amúgy sokaknak az első rész jön be,de nekem a kedvencem a 2. rész.

 5. Az egész hozzászólásom SPOILER:
  Mertek újítani, szóval nem értem, mit hiányolnak néhányan. Raptorokat eddig senki sem idomított. Kaptunk egy új fajt is, a végén kiderül, hogy annak kisebb verziója egy biofegyver gyártónak kell – ez lehet a folytatás egyik vonala.
  A színészekkel semmi gond nem volt. Ha ilyen a karakter, ezt kell hozni.
  “A film elején még egy jégcsap üzletasszony, aztán jön a nagy átalakulás, és 2 perc múlva már úgy hozza a harcos amazont, mint Xéna talán sohasem.”
  Aki benne van a mókuskerékben, az a feladataira koncentrál. Ha valami megbontja ezt a rutint – és a csajnak kijut bőven – idő, mire meghozza az új döntéseket. A karakter le volt terhelve, és át is jött rendesen, hogy nem tud mit kezdeni a problémamegoldással (lásd: autóba ül, a vezérlő felé halad, amikor nem találják a Irex hőjelét, az autóból telefonál, ahelyett, hogy ott helyben, a Irex kifutójánál telefonált volna) ráadásul az irányítóközpont sem volt a topon. Bízott az asszisztensében, úgy tudta vigyáz a fiúkra, aztán kiderült, hogy baj van, és Claire tököt növesztett. Ti nem ugyanígy cselekednétek, ha gyerekekről lenne szó? Dehogynem, nemhogy 2 perc, hanem egy szempillantás alatt. 🙂
  A film szuper, látványos, néhol vicces vagy ijesztő, és tetszett a sok utalás a Jurassic Park 1-re.

 6. Manapság senki nem döbben le egy új dinón, ezért kell mindig valami újdonsággal előrukkolni – ez a mondat megragadt bennem, hiszen jót mosolyogtam rajta. Az alkotók is ezen gondolkodhattak. Ugye a harmadik Jurassic Park már nem hozott annyit, mint elődei, nem is igazán kedvelték és nem volt meglepő. Ezért kellett egy sokkal nagyobb valami, egy gigateremtmény. Aztán elérkeztünk a következő szöveghez, ami kb úgy hangzott, hogy a park látogatottsága megugrik, ha az új dinó sokkal nagyobb, termetesebb, több foga van:) Ez meg a folytatásokra igaz, hiszen mindig arra törekszenek, hogy látványosabb legyen és több pusztítást láthassunk.
  Évekkel ezelőtt a negyedik részben azt szerették volna, ha a dinókat fegyverként vetik be, ha fegyvereket cipeltek volna. Az ötletet ugyan elvetették, de a filmet elnézve nem teljesen. Jó, hogy nem erre építettek.

  A film engem lekötött, Chris Pratt remek főhős, Howardnak meg mindig örülök:. Érezhető volt rajta, hogy Spielberg állt a háttérben. Szórakoztató kaland-akció, manapság jó látni ilyesmit, pláne a Törésvonal vackok mellett. Szóval olyan 80 %-ot megadnék rá.

 7. kicsit igazságtalannak tartom, hogy Michael Crichton nevét senki nem méltatja, ez az egész dolog az ő műve. természetesen Spielberg érdeme sem sokkal kisebb, de nah =) Crichton könyve a no 1 a könyvlistámon és mint általában, ez a könyv is sokkal jobb a belőle készült filmnél!

  nagyon szeretném már megnézni a Jurassic World-öt, de Németországban élek, és sehogy nem visz rá a lélek, hogy németül nézzem meg =D

  • Egyébként jogos! Michael Crichton találta ki ezt az egészett, ráadásul ő írta az 1. rész forgatókönyvét is! Szóval hála neki, én is imádtam mindkét könyvét!

 8. Jó kis agyeldobós nosztalgiamozi. Trevorrow ügyesen kacsint ki az első részre, az okosteló-világra és persze a franchise-ra (minél több látvány kell), de a film végül ugyanúgy belefullad a sima kergetőzésbe, mint elődjei. És a bevételeket tekintve úgy tűnik, lesz belőle folytatás…

 9. borzalmasan kiszámítható, bugyuta story, de nosztalgia, megvolt a varázsa, a kövibe több vizi dínót pls, ők a legkeményebbek ez most is kiderült

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *