0

Jumanji: A következő szint (Jumanji: The Next Level)

írta Minime

Időnként előfordul, hogy az ember megváltoztatja egy filmmel kapcsolatos véleményét, miután megnézi újra, vagy csupán másképpen tekint rá. Jelen esetben ez rám is igaz, ugyanis két évvel ezelőtt az akkori Jumanji epizódot egy rövid ismertető csomagban kellemetlenül lehúztam, ám ha pusztán a vicces szórakoztatás szemszögéből figyeltem volna, akkor egy 70%-os értékelést simán megért az akkor elsőre megadott 30% helyett. Ritkán változtatok véleményt, de itt jogosnak éreztem, hiszen visszanézve a Vár a dzsungelt, egészen jól szórakoztam.

Eme rövid revideálás után térjünk is rá a legújabb epizódra, amely tegnap óta szerepel a hazai mozik műsorában. A korábbi gárda minden szereplője visszatér (Johnson, Black, Hart, Gillan, valamint Jonas is), persze a fiatalokkal egyetemben. Továbbá ezúttal újabb karakterekkel és avatárokkal – Ming (Awkwafina) és a fekete paripa például – bővítették ki a már meglévő csapatot. Ez helyenként jól, helyenként kevésbé frappánsan sül el, de mindenképpen hatásos bővítésnek ad helyet a moziban.

Spencer (Alex Wolff) New Yorkban él és kissé megkeseredett, élete korántsem olyan izgalmas, mint a játékban volt. Már szinte alig tartja a kapcsolatot Martha-val (Morgan Turner), Frigóval (Ser’Darius Blain) és Bethany-val (Madison Iseman). Az ünnepekre való tekintettel azonban hazalátogat, ahol találkozik friss csípőműtéten átesett, lábadozó nagyapjával, Eddie-vel (Danny de Vito), és még inkább feszélyezni kezdi, hogy barátaival is találkoznia kell. Így hát előássa a régi játékot, amelyet megtartott, és elkezdi megjavítani, amely be is szippantja magába. Miután a barátok hiába várják, megjelennek a házuknál, ahol találkoznak Eddie nagypapával és az időközben szintén befutó régi baráttal, Milo-val (Danny Glover). Spencer keresése közben megtalálják az immár újraaktivált játékot, amely mindannyiukat beszippantja azzal az apró eltéréssel, hogy Martha kivételével, szinte mindenki más egy másik avatar bőrében találja magát. Megjelenik Nigel (Rhys Darby) is, aki közli, hogy Jumanji-t ismét meg kell menteni, így hát az újdonsült és jelentősen felforgatott csapat kénytelen útnak indulni és végrehajtani azt, amivel megbízták őket. Ez pedig nem más, mint a Szent Sólyom Ékkő visszaszerzése, hiszen ez felelős Jumanji termékenységéért, valamint a követ elraboló Brutális Jürgen (Rory McCann) legyőzése.

A régi szereplők ezúttal is hozzák a megszokott formájukat, illetve az előző részben megismert erősségeiket és gyengeségeiket, amelyek számos vicces helyzetet teremtenek, de az igazán nagy húzás az idős szereplők bevétele és generációs poénjaik alkalmazása, amelyek feldobják az egész mozit. Az avatárokat játszó színészek kiválóan adaptálják a zsémbeskedést, a szószátyárságot és a hitetlenkedést az idősebb karakterek részéről és zavarodottságukat az elcserélt karakterek miatt. A vizualitás és a történetvezetés gyakorlatilag teljesen megegyezik a Vár a dzsungel alaptematikájával, csupán más helyszíneken és néhol jobb koreográfiával kerültek megvalósításra. A készítők ezúttal azért meglepetéseket is elhelyeztek a történetben, de ezt inkább mindenki nézze meg maga.

Jake Kasdan ott folytatta ezzel a mozival, ahol az előzőt abbahagyta, és egy rendkívül szórakoztató, helyenként megújuló, de nagy részben a korábbi sikert jelentősen meglovagoló folytatást kreált, amely a bevált receptet követve valószínűleg ismét meghozza azt a fajta anyagi sikert, amelyet az előző epizódnál igazából még senki nem várt. Az ünnepek közeledtével egy ilyesfajta, családi, nem túl bonyolult, kedves, vicces mozi tiszta főnyeremény tud lenni, és kellemes szórakozást nyújthat minden korosztálynak.

A következő szint látványában grandiózusabb és sokoldalúbb elődjénél, a karakterbővítés a lehetőségek bővítésének is megalapoz, ezáltal helyet biztosít újabb mókáknak és egy pici drámaiságnak is, de alapvetően hozza azt a fajta, szórakoztató kalandozást, amire számítani lehetett. Véleményem szerint semmivel nem rosszabb elődjénél, és itt most a revideált 70%-os álláspontra utalok. Ajánlom minden könnyed szórakozásra vágyó nézőnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *