0

Oscar-készület: Utolsó hírmorzsák

Az idei Oscar-átadóig már csak másfél nap van hátra, lássuk a legfrissebb híreket és kulisszatitkokat!

Újra Warren Beatty és Faye Dunaway adja át a legjobb filmnek járó díjat, miután részt vettek a gála főpróbáján. Ismeretes, ők voltak azok, akik tavaly elrontották a dolgot: rossz filmet jelentettek be. Beatty anno érezte a bajt, és tétovázott, Dunaway bemondta a Kaliforniai álmot. Később kiderült, nem tehettek semmiről, rossz boríték került a kezükbe, valójában a Holdfény nyert. Az idei próbán Beatty azzal humorizált, hogy a „győztest elfújta a szél” – lehet, hogy ez a poén élesben is előkerül? (TMZ)

A BBC elemzett: a női főhőssel készült Oscar-jelölt filmek általában nagyobb bevételt hoznak, mint a férfi főszereplősek. Előbbi esetben a költségvetés minden dollárjára 2,12 dollár bevétel jut, utóbbiban egy büdzsé-zöldhasúra csak 1,59. Mindezzel együtt az Oscar-jelölt filmek csupán 28 %-ának van női főszereplője. A vizsgálat az imdb.com adatait vette alapul (a dokumentum- és rövidfilmeket kihagyva), összesen 155 filmet elemeztek, figyelmen kívül hagyva a marketingköltségeket. (BBC)

Még mindig és újra műsoron tartják a magyar mozik Enyedi Ildikó Oscar-jelölt filmjét, a Testről és lélekről-t. A sikernek köszönhetően a film immár a negyedik legnézettebb tavalyi filmmé vált (a Kincsem, A Viszkis és a Pappa Pia után), idén február végéig összesen 129 147-en látták. (Index)

A főbb hollywoodi filmlapok megtették tétjeiket: a Variety és a Hollywood Reporter szerint A víz érintése fog tarolni, Gary Oldman (A legsötétebb óra) és Frances McDormand (Három óriásplakát…) pedig szintén szobrocskát kap majd. Megnyeri szerintük az Oscart Sam Rockwell (Három óriásplakát…) és Allison Janney (Én, Tonya) is, a legjobb adaptált forgatókönyv díját pedig James Ivory viheti haza a Szólíts a neveden szkriptjéért. A legjobb idegennyelvű film kategóriában sajnos egyikük sem a Testről és lélekről-t tartja fő esélyesnek, de kiemelik, hogy idén ez a kategória teljesen nyitott, bármi megtörténhet. Reméljük. (Index)

És a végére három botrányszagú eset:

James Franco alaposan megjárta idén: miután #timesup jelvénnyel a zakóján villogott a díjszezonban, többen megvádolták szexuális zaklatással, valamint megtévesztéssel és szerződésszegéssel. Francót leginkább tanítványai közül vádolják, mivel tanársegédként is tevékenykedett a Los Angeles-i Kalifornia Egyetemen (UCLA). A Deadline szerint most egy Ryan Moody nevű diákja perelte be A katasztrófaművész (The Disaster Artist) forgatókönyvem miatt. (Index)

Az Oscar-szezon éllovasát, A víz érintését immár masszívan plágiummal vádolják. Egy hónapja robbant a hír, mikor Daniel Zindel előállt azzal, hogy Guillermo del Toro ellopta apja, Paul Zindel 1969-es Let Me Hear Your Whisper c. színművének alapötletét. A párhuzamok hosszan sorolhatóak, a vádirat szerint Daniel Kraus producer vázolta fel a színdarab sztoriját 2011-ben az épp ihlethiányban szenvedő rendezőnek. A producert simán ismerheti a darabot, legalábbis annak 1990-es tévéadaptációját, sőt, Paul Zindel egy másik művét szintén számon tartotta ifjúsági regény-listáján. A Fox Searchlight szándékosan időzített botrányt vizionál, Zindel azzal védekezik, hogy ő is csak január közepén látta del Toro filmjét, tiszteli az író-rendezőt, és csak azt akarja, hogy apja életművét is elismerjék. (Ign)

A vörös szőnyegen is várható némi izgalom: Ryan Seacrest annak ellenére lesz az E! Entertainment Television helyszíni riportere, hogy a férfit korábban szexuális zaklatással vádolták meg. A színészeket vonultató pr-ügynökségek közül többen azt tervezik, hogy a riportert kihagyják az interjúkból, és inkább kollégájához, Giuliana Rancic-hoz irányítják sztárjaikat. (Index)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *