5

Kincsem

írta Nikodémus

2017-12-kincsem-1

Kérdezhetnéd, hogy mire ez az írás éppen most. Hisz a film megfutotta a maga (nagyonis jó) pályáját: kilenc hónappal ezelőtti bemutatója óta 450 000 nézőnél tart, nemrég jött ki DVD-n, és hamarosan elfoglalja megérdemelt helyét a tévék ünnepi műsorkínálatában. S jól van ez így. Talán épp ez utóbbi az ürügy, hogy néhány sor mégis kerüljön a blogra Herendi Gábor filmjéről, mely tizenkilencre lapot húzva kockáztatott, és nyert.

2017-12-kincsem-2Mert lehetett volna ebből az alapanyagból egy komolykodó drámát, egy kínos film-panoptikumot vagy nagynemzeti ködevést csinálni, de Hegedűs Bálint remek forgatókönyve, a főszereplők, a hangütés és a bérrendezőnek felkért Herendi egészen vagány, szerethető mozit rakott össze. Herendi odahagyta “valamiamerikás” túlzásait (ami poén maradt ebből a világból, az elviselhető), érezte, hogy nagy a tét, és tisztelettel kezelte a történetet. Hegedűs Bálint pedig jól érezte meg, hogy a legendás magyar kanca sztorija önmagában unalmas: kell köré egy szerelmes-kalandos-akciózós történetet szőni, s ha nem is minden elemét hisszük el, alapvetően rendben van a történelem és a fikció vegyítése.

2017-12-kincsem-3Blaskovich Ernő (Nagy Ervin) léha életet élve próbál zöldágra vergődni nemesi örökségével és idejekorán elhunyt apjának emlékével, amikor a család kisemmizője, von Oettingen bárótól (Gáspár Tibor) utolsó pénzén megvesz egy betörhetetlennek tartott lovat. Pontosabban a báró lányától, Klarától (Petrik Andrea) vásárolja meg Kincsemet, és titkára (Gyabronka József) ellenkezésének dacára elkezdi felkészíteni a soron következő derbire. A magyar virtus pedig diadalt arat, újra és újra, ám okos döntés, hogy a ló szimbolikáját nem magyarázzák túl, hiszen Kincsem mind Blaskovich gróf, mind Klara tükörképe. Mindketten koruk társadalmi béklyóitól igyekeznek szabadulni (Petrik Andrea különösen modernre vette a figurát), s nem tűrik, hogy mások határozzák meg életük folyását. Törvényszerű hát, hogy egymás mellé sodródjanak, a két színész pedig jól adja vissza a csípős megjegyzések mögött izzó vonzalmat.

2017-12-kincsem-4

Nagy Ervinnek azt hiszem, ez élete szerepe a filmvásznon, és él vele: amikor duhajkodni kell, igazi rocksztár, amikor csábítani, akkor valódi Casanova, amikor megrendülni, akkor riadt, döbbent kisfiú. Viszi a hátán a filmet, és még néhány lazaságra is futja tőle. Petrik Andrea eleinte kicsit merev arccal deklamál, de aztán belejön, Nagy Ervinnel való évődései különösen élvezetesek. Nagy erővel formálja meg az intelligens, dacos úrinőt, aki átlát a körülötte zajló machinációkon. Gáspár Tibor karaktere szerencsére nem egydimenziós, valahol az ő drámája is átélhető. Triójukon túl a többiek kevéssé emlékezetesek, de hozzák, ami szükséges a szerephez: Fekete Ernő vérfagyasztó, Keresztes Tamás kicsit csapongó (bár ez tán inkább a forgatókönyv hibája), Gyabronka József pedig kellemesen száraz humorral hozza grófunk Sancho Panzáját.

2017-12-kincsem-5

Jó döntés volt a korfestést kissé ironikusra venni: a jelmezek szelíden steampunkosak, a báli zene technósítása belefért, a kortárs poénok is többnyire ültek. S a film nem akar több lenni annál, ami: csak ott mutat CGI-t, ahol feltétlenül szükséges, ám ízlésesen teszi, s ráköltött 3 milliárd forint meglátszik a vásznon. Sajnos az alkotók a fináléban nem tudtak dönteni, milyen lezárást válasszanak, így minden jelenetre jut egy egyre hiteltelenebb fordulat, a legvégén pedig már-már egy Jókai-megfilmesítésben érezzük magunkat. De legyen elég ennyi vitriol, a Kincsem ugyanis, bár nem ír filmtörténelmet, minden vállalását irigylésre méltó módon teljesíti. A félmillió nézőt pedig nem kell magyarázni.

5 komment

  1. Nem volt rossz de volt egy általam észrevett baki ami mellet nem lehet elmenni! Remélem tévedek, de amikor Kincsem első futamát indítják a háttérben az épülő országház látható rajta a magyar zászló ami fordítva van! zöld-fehér-piros ????????

    • Erre nem emlékszem, csak arra, amikor az angol zsoké a győzelem után fordítva tartja a magyar zászló, aztán szólnak neki.

  2. Azt mondták, hogy azért lett Nagy Ervin a főszereplő, mert itthon nincs olyan színész, akiből árad a macsóság. Nem értek egyet ezzel, csak keresni kell. Persze nincs semmi bajom a főhőssel, csak mondom.
    A film egyébként kellemes csalódás.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *