1

A Viszkis

írta Nikodémus

2017-12-viszkis-1

Nemcsak a címszereplő, A Viszkis rendezője, Antal Nimród (Kontroll, Elhagyott szoba, A szállítmány, Ragadozók) is egy kicsit népmesei figura: a tehetség megvillantása után legkisebb királyfiként indult az ígéret földjére (tarisznyájában a kitűnő Kontrollal), majd néhány tisztességes bérmunka után visszatér hazájába, hogy ott mutassa meg, mire képes. A film erre finoman rá is játszik, de nem tolja túl, ahogy hősének mítoszát, a társadalom reakcióját és az utólagos legendagyártást sem. A Viszkis kompakt, feszes, profi film. Emlékezetes élmény, és ez kevés magyar filmről mondható el.

2017-12-viszkis-2

A sztorira nem pazarlok túl sok szót, ismeri mindenki: van egy finoman szólva nem ideális családi hátterű székely srác, aki a rendszerváltozás hajnalán átszökik Magyarországra, ám amikor kell a pénz a barátnő előtti imponáláshoz meg a magyar állampolgársági eljáráshoz, gondol egy merészet, és kifoszt egy kispostát. Aztán megjön a kedve. Szőrösebb szívűek talán kötelező köröknek tarthatják a film első negyedét, pedig apró ötletek sokasága dobja fel az élettörténet e (valóban összesűrített) fejezetét. Aztán amikor az első rabláshoz érünk, kegyetlenül felgyorsulnak az események.

2017-12-viszkis-3

Fontos szál (és okos döntés) az időfelbontásos szerkezet, ami az elfogás utáni kihallgatás beszélgetéseire van felfűzve. Antal Nimród jól érezte meg, hogy kell egy ellenlábas, aki a rendőrséget, a társadalom józanabbik (vagy illúziótlanabbik, ahogy tetszik) felét, legfőképpen pedig a film közben (remélhetőleg) gondolkodó nézőt képviseli. Akcióban nincs hiány, ám szerencsére ezek mind földközeliek, realisztikusak, ugyanakkor minden szépen követhető, átlátható. Kicsit túl simán csusszan le torkunkon a mozi, ám ez volt az eredeti szándék is: különösebb moralizálás nélküli életrajzi kalandfilmet tervezett Antal Nimród, s vállalását precízen véghez is vitte. Tökéletesen érti a hollywoodi filmkészítői mesterség csínját-bínját, és ez meg is látszik: hiánytalanul pattan egybe a krimi-, az életrajzi és a szerelmi szál, stimmel a kor felidézése, az operatőri, vágói és forgatókönyvi munka egyaránt.

2017-12-viszkis-4

Hogy mégsem átütő A Viszkis, annak egyik nyitja lehet, hogy Szalay Bencének nincs (egyetemistaként nem is lehet) akkora karizmája, mint Ambrus Attilának, de becsülettel igyekszik, és jól hozza a figurát. Schneider Zoltán a folyton izzadó Bartos nyomozó szerepében annyi energiát mozgósít, hogy a kihallgatószobai jeleneteket egyértelműen uralja, s elég egy félmondat, hogy megértsük az ő drámáját is. A leggyengébb láncszem talán Móga Piroska három barátnőből összegyúrt karaktere, akinek olykor nehezen értjük viselkedését. A cameo-k viszont hatalmasak egytől egyig, s nincs egyénieskedő harsánykodás: átjön a vásznon, hogy mindenki egyetlen közös cél, a film sikere érdekében dolgozott.

2017-12-viszkis-5

Ki kell térni röviden a film morális üzenetére (már ha van neki): biztosan lesznek sokan, akik felháborodnak ezen, de Antal Nimród nem akar ítélkezni. Miért is tenné, amikor épp a nyúlós-nyálas szocializmusból váltottunk át az olajszőkítéses rablókapitalizmusba spontán privatizációval, új oligarchákkal, ruszki maffiával és nagy-nagy társadalmi kiábrándulással. Pár utalásban foglalkozik ezzel a film, de nem annyira, hogy nemzedéki élményt faragjon.

Mit érdemel hát A Viszkis? Tizenkét évi fegyház helyett becsületes közönségsikert, s bár nem éri el annak összetettségét, nyugodtan oda lehet tenni a Kontroll mellé. S kívánjuk Antal Nimródnak, hogy újra elrugaszkodjon Hollywood felé, ezúttal még jobb feltételekkel.

Egy komment

  1. Köszönjük szépen a remek kritikát, Nikodémus! Szerintem is kiváló a film. Maníroktól, sablonoktól mentes!. Ahogy te is mondtad, remek a vágás, a zene, az operatőri munka, a trükkök. Mondjuk itt meglehetősen hálás volt a téma, de az, hogy ennyire BAROMIRA SZÓRAKOZTATÓ lett a végeredmény, az nem véletlen. Csak ajánlani tudom a filmet mindenkinek: bátran lehet tenni vele egy próbát azoknak is, akik nem nagyon szeretik a magyar filmeket, mert ez bizony az amerikai popcorn mozikkal összehasonlítva is állja a versenyt. Nem csak az év legjobb magyar filmje!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *