4

Milyen karriert futottak be a színészek és rendezők a Star Wars után

georgelucasGeorge Lucas nem igazán bízott benne, hogy a Star Wars nagy siker lesz, arra meg talán gondolni sem mert, hogy évtizedekkel később is rajongani fognak filmjéért. Márpedig az Új remény eléggé jól teljesített, klasszikussá vált és jöhettek a további részek. De a gigabevétel még nem jelenti azt, hogy a színészek esetleg jobb szerepeket fognak kapni és még az is előfordulhat, hogy eltűnnek a süllyesztőben. Lucasról nemrég született egy hosszabb portré, alább pedig röviden tekintsük át, hogy mire vitték az alkotók a Star Wars után.

alecguiness

Alec Guinness volt a legismertebb név az első trilógia főszereplői között (Peter Cushing szintén a csapatban volt, de ő csupán mellékkarakter volt), a veterán színész később folyamatosan hangot adott annak, hogy megbánta, hogy rábólintott a felkérésre. Olyan filmekben játszott, mint a Twist Oliver, Híd a Kwai folyón, Arábiai Lawrence, Doktor Zsivágó. Pedig még Oscarra is jelölték Obi-Wan megformálásáért. Guinness a Csillagok háborúja után igazán emlékezetes filmben már nem játszott, A kis Dorritért azért még jelölték az Oscaron a legjobb mellékszereplő kategóriában. 2000. augusztus 5-én elhunyt.

hansolo

Úgy, ahogy a többiek, Harrison Ford egy csapásra híressé vált a Csillagok háborújával. De az Indiana Jones-szal feljutott a csúcsra és jó ideig ott is maradt. A Szárnyas fejvadász ugyan csúnyán leszerepelt kezdetben, de később igazi klasszikussá vált. Játszott A kis szemtanúban, amiért Oscarra jelölték és az Őrületben. Kétszer is megformálhatta.  Jack Ryan-t,  A szökevényben Tommy Lee Jones elől menekülhetett,  Brad Pitt-tet üldözhette az Ördög maga filmben. Elbánt a terroristákkal az Elnök különgépén és Michelle Pfeifferrel rémüldözhetett a Temetetlen múltban. Sajnos ezt követően eléggé mellényúlt, nem hiányzott neki a Tűzfal, sem a Cowboyok és űrlények. Az Indiana Jones 4. felvonásával ugyan aratott és a 42-es is szépen hozott, de már régen nem tud úgy szakítani, mint a 90-es években.

2015-10-24-SW-George-Lucas-portré-3-1977-mark-hamill-IV

Mark Hamill mögött rengeteg sorozatszerep volt, amikor megkapta Luke Skywalker szerepét. De nem igazán tudott megmaradni a csúcson. A Guyver, a szuperhős és Az idő száműzöttje időutazós sci-fi után jobbára szériákban és tévéfilmben bukkant fel. Később inkább szinkronizált, lehetett hallani a hangját a Batman, Pókember, Johnny Bravo animációs sorozatokban.

leia

Carrie Fisher nevét sem ismerte senki, mielőtt megformálhatta Leia hercegnőt. A Csillagok háborúját követően tévés produkciókat is előszeretettel vállalt be. De legalább pár ismertebb alkotásba is bekerült, láthattuk a Blues Brothers-ben, a Magas barna férfi felemás cipőben vígjátékban, a Harry és Sallyben. A 90-es években szintén felbukkant néhány ismertebb filmben. 1991-ben a Szűnj meg, Fred-ben és a Folytatásos forgatásban játszott, 2000-ben kapott egy kisebb szerepet a Sikoly 3-ban. Azt hihetnénk, hogy mostanra teljesen eltűnt, de legutóbb a Catastrophe szériában volt benne, megfordult az Agymenők és a Legit sorozatokban, illetve a Family Guy-hoz szolgáltatja a hangját.

daniels

Nagyon nehéz bármiféle érdekes filmet felhozni Anthony Daniels pályafutásából a Star Wars-on kívül. Az utóbbi években jobbára C-3PO hangját adta animációkhoz és számítógépes játékokhoz.

artu

Kenny Bakernek ezzel ellentétben van jó néhány szóba hozható alkotás a filmográfiájában. Bár csak a Birodalom visszavág után került be még néhány klasszikusba. Meg kell említeni a Flash Gordont, Az elefántembert és az Időbanditákat. Később a Fantasztikus labirintusban és a Willow-ban is játszott.

lando

Billy Dee Williams tengernyi sorozatban játszott, mielőtt Lando Calrissianként beírta magát a filmtörténelembe. Ezt követően jött a Fantom az éjszakában, illetve belebújhatott Harvey Dent bőrébe a Batman-ben. El volt látva munkával bőven, de igazság szerint nagyítóval kell keresni az emlékezetes szerepeit. Jobbára gyorsan feledhető vagy B kategóriás filmeket vállalt és persze temérdek szériát.

returnofthejedi

Richard Marquand eléggé kevés filmet készített A jedi visszatér előtt, de annál több sorozatból vette ki a részét. Az eredeti trilógia befejező felvonása után csupán három produkciót vezényelt le, az 1984-es Szeptemberig után jött a Kicsorbult tőr, majd a Hearts of Fire. Sajnos 1987-ben elhunyt.

kershner

Irvin Kershnernek köszönhetjük a Birodalom visszavág folytatást. Rendezett előtte pár filmet, mint például a The Hoodlum Priest drámát, az Elég gazember vígjátékot és a Laura Mars szemei thrillert. 1983-ban a Soha ne mondd, hogy soha Bond-filmmel érkezett, ezt követően 1990-ben jelentkezett újabb mozis produkcióval, a Robotzsaru 2-vel. 2010-es haláláig már csak a SeaQuest egyik epizódját dirigálta le.

neeson

Liam Neeson alakíthatta Qui-Gon Jinn-t a Baljós árnyakban. Egyáltalán nem számított ismeretlennek, mielőtt aláírt a filmre. Viszont elmondható, hogy karrierje eléggé meredeken ívelt felfelé. Ha csak a mellékszerepeket nézzük, akkor a Mennyei királyság, New York bandái és legfőképpen a Batman-reboot címeit lehetne említeni. 2008-tól pedig az Elrabolva után úgyszólván akciósztár lett. A szupercsapat mellett az Ismeretlen férfiben, a Non Stop-ban és az Éjszakai hajszában lövöldözhetett. Illetve jött az Elrabolva további két része, amelyek szép sikerek voltak. Idén a Silence drámában, az Operation Chromite háborús filmben és a Monster’s Callban játszik.

anakin

Talán nem túlzás, ha Hayden Christensenre is azt mondom, hogy a kutya sem ismerte a Star Wars előtt. Eleinte úgy tűnt, hogy a reflektorfényt ki tudja használni, játszott Jessica Albával az Éberség horrorban, A hullócsillag drámában és a kritika által eléggé kedvelt Hazugsággyárosban. A Hipervándor kapcsán viszont megkapta a magáét és a gyalázatosra sikeredett Eltűnések a 7. utcában után pár évre el is tűnt. 2014-ben az Outcast-ban Nicolas Cage oldalán játszott, de az Amerikai balhé sem lendített karrierjén. Talán majd a szintén nem túl jó passzban lévő Rob Cohen fogja a Marco Poloval kilendíteni a holtpontról?

jake

Jake Lloyd a Vészhelyzet sorozatban és a Hull a pelyhesben játszott, mielőtt megformálhatta Anakin Skywalkert a Baljós árnyakban. És hogy ezt mi követte? Nos, nagyjából annyi, hogy néhány Star Wars játékban hallható volt a hangja és 2005-ben a Madison sportdrámában játszott utoljára. 2012-ben azt mondta, hogy a film tönkretette gyerekkorát és karrierjét. 2015. júniusában letartóztatták, felelőtlenül vezetett, nem volt nála a jogosítványa és ellenállt a letartóztatásnak is. Édesanyja állítása szerint skizofréniában szenved.

mcgregor

Ewan McGregor jobbára kisebb költségvetésű filmeket vállal. Egy régi interjú jutott eszembe, miszerint inkább a karakteroientált produkciók érdeklik. A Szellemíró, a Lazacfogás Jemenben, a Fenegyerek, az Augusztus Oklahomában műveket említeném. Olykor-olykor nagyobb büdzsével bíró filmeket is vállal, ide sorolható Az óriásölő, illetve az Angyalok és démonok. Idén az Our Kind of Traitor thrillerben, a Jane Got a Gun westernben és az American Pastoral drámában tűnik fel.

amidala

Natalie Portman a Leon, a profival robbant be a köztudatba, 5 évre már a Baljós árnyakban játszhatta Amidalát. Később egy interjúban azt mondta, hogy a film majdnem tönkretette karrierjét, sokan meg voltak győződve róla, hogy rossz színésznő és alig talált munkát. Mike Nichols húzta ki a csávából.  Kipróbálta magát elég sok műfajban. Ki lehetne emelni a V, mint vérbosszút, a My Blueberry Nights-t és a Közelebb filmet. Ő játssza Jane Portert a Thorban. Oscart kapott a Fekete hattyúért. Idén több produkciót is erősít jelenlétével. A Jane Got a Gun-ban játssza a főszerepet és a produceri teendőket is ellátta, illetve Terrence Malick rendezésében is láthatjuk.

emperor

Ian McDiarmid a Jedi visszatér részben kínozhatta Luke-ot. Ezután sorozatokban játszott, de a Gorkij parkban is feltűnt és a Változások korában is szerepet vállalt. Legutóbb az Utopia szériában és a 37 Days minisorozatban alakíthatott.

dooku

És végül Christopher Lee-ről is illene megemlékezni. 80 éves volt, amikor Dooku grófként megvívhatott Yodával.

4 komment

  1. Csak annyi hogy Carrie Fisher az Agymenőkben saját magát alakította ha jól emlékszem egy jelenetben. Lehet hogy csak a poén miatt vállalta.

  2. Harrison Ford nem kapott oscart. A Szökevényben Tommy Lee Jones kapott, Harrison Fordot pedig a Witnessért jelölték.

      • Köszi a cikket!

        Carrie Fisherhez hadd fűzzek hozzá annyit, hogy az SW után nagyjából kikeveredett a drogfüggőségből, és erről írt egy elég őszinte (és sikeres) könyvet. Aztán elismert forgatókönyvíróvá és script doctorrá vált Hollywoodban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *